Prietenia dintre mămici: la nevoi, la război sau la gunoi?

Prietenia dintre mămici: la nevoi, la război sau la gunoi?

Bianca Onofrei

Toţi oamenii îşi doresc relaţii de prietenie solide, profunde, în care să se simtă confortabil, apreciaţi şi înţeleşi, nu-i aşa? Nimănui nu îi place drama şi cu toate acestea, foarte mulţi stau în relaţii de prietenie toxice, disfuncţionale, care le aduc mai multă nefericire decât împlinire. Chiar şi atunci când oamenii petrec timp liber împreună şi aparent se distrează, de foarte multe ori, mulţi se agaţă de relaţiile respective, deşi acestea sunt foarte instabile.

Până în punctul de a avea relaţii de prietenie aşa cum ţi-ai dorit, trebuie să te gândeşti la aşteptările pe care le ai de la cei din jur şi la ce anume te face fericită. Atunci când nu primeşti ceea ce îţi doreşti nu ajută să critici pe celălalt, ci să accepţi că oamenii sunt diferiţi. În cazul în care prin comunicare nu se ajunge la un consens, trebuie să iei în calcul faptul că şi în cazul prieteniilor între femei poate să existe „nepotrivirea de caracter". Asemenea relaţiilor amoroase, este nevoie ca cele două persoane să împărtăşească aceleaşi valori, să se completeze, pentru a funcţiona pe termen lung. 
 
Prietenia dintre femei este un subiect extrem de controversat, existând voci mai ales din partea bărbaţilor, care susţin că femeile nu sunt capabile de o prietenie adevărată. Se spune că femeile sunt egoiste, că pot deveni invidioase foarte uşor şi că prietenia pe care o afişează faţă de alte femei este superficială. Fireşte că există şi astfel de cazuri, cum se poate să existe şi excepţii. În funcţie de vârstă, şi prieteniile sunt diferite, iar la maturitate oamenii sunt capabili de prietenii mult mai profunde faţă de cele din timpul adolescenţei. 
 
Atunci când o femeie îşi întemeiază o familie, prioritatea devine partenerul şi ulterior copilul. Viaţa socială automat suferă transformări, iar asta nu trebuie interpretat în sens negativ. Este o dovadă de maturitate să înţelegi atât tu, cât şi prietenele tale că fiecare are zilnic responsabilităţi şi îşi doreşte să petreacă timpul în alt mod. Cu toate acestea, familia nu presupune să te izolezi de prietene. Atunci când s-a ajuns în punctul în care toate prietenele din grup şi-au întemeiat o familie, există mult mai multe lucruri pe care le vor avea în comun şi o gamă mai largă de activităţi pe care le pot face în timpul liber, care să le mulţumească în egală măsură. 
femeie insarcinata
Dacă tu şi prietenele tale sunteţi mămici şi v-aţi gândit la cum influenţează asta relaţia voastră, iată care sunt aspectele pe care trebuie să le iei în calcul, pentru a ştii dacă prietenia voastră este reală, benefică sau disfuncţională şi cu un impact negativ:

Discuţiile voastre sunt doar despre familie

Este firesc ca discuţiile voastre să fie despre lucruri care vă preocupă în fiecare zi şi anume familia, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie singurul subiect. Chiar dacă este uşor să picaţi în această capcană, încercaţi să vă amintiţi de lucrurile care vă pasionau înainte de a avea copii, să discutaţi şi despre dorinţe, aspiraţii. Asta vă ajută iîn dezvoltarea personală şi astfel evitaţi să ajungeţi la saturaţie, atunci când simţiţi că nu faceţi decât să aveţi grijă de familie. 

Atunci când discutaţi este un haos total

„Femei gălăgioase" poate fi considerat un pleonasm, mai ales atunci când acestea se întâlnesc după mult timp şi au o mulţime de lucruri de povestit. Dacă, totuşi, de fiecare dată când vă întâlniţi, nu ai sentimentul că mesajul pe care vrei să-l transmiţi ajunge la celălalt şi că întreaga discuţie este o înşiruire ameţitoare de idei, poate fi o problemă. Unele persoane comunică doar pentru a-şi auzi propria voce, dând dovadă de egocentrism. 

Există comparaţii între copii şi parteneri

Oamenii compară tot timpul şi asta îi ajută uneori să rămână ancoraţi în realitate. Dar dacă faci din asta o rutină zilnică, iar tot ceea ce face partenerul şi copilul este analizat în discuţiile cu prietenele, iar apoi compari cu ceea ce declară prietenele despre propria familie, poate fi epuizant şi distructiv. Oamenii sunt diferiţi, prin urmare diferenţele nu înseamnă că există un semnal de alarmă pentru tine. 

Atunci când ai o problemă nu eşti luată în serios

Ţi s-a întâmplat să simţi nevoia de a discuta cu o prietenă şi până să-ţi duci ideea până la capăt, să auzi de la ea: "să-ţi spun eu ce am păţit..."? Ei bine, asta nu are de a face cu o conversaţie empatică şi benefică pentru tine. Dacă simţi că prietena ta este într-o competiţie cu tine şi minimalizează importanţa gândurilor tale, este posibil ca relaţia voastră să nu funcţioneze. 

Vă întâlniţi doar pentru activităţi care au legătură cu copiii

A avea prietene care la rândul lor sunt mame, strict pentru activităţile legate de copii nu este rău, din contră. Prietenii pot fi de mai multe categorii, iar tu poţi să rezonezi foarte bine cu fiecare, deşi nu faci cu toţi aceleaşi lucruri. Poţi să accepţi că unele prietenii se rezumă doar la petrecerea timpului liber, nu neapărat la împărtăşirea sentimentelor şi problemelor de zi cu zi. 
femei care se relaxeaza

Te aştepţi ca prietenele tale să facă ceea ce faci tu

Aşteptările sunt principala sursă a dezamăgirilor. Cu atât mai mult în cazul în care tu consideri că ai iniţiativă într-o relaţie de prietenie, că te dedici cu tot sufletul şi nu primeşti acelaşi lucru. Analizează care sunt nevoile tale şi răspunde-ţi sincer la întrebarea: „de ce sunt nemulţumită?". Poţi avea supriza ca „problema" să fie la tine, nu la prietena ta. Dacă ajungeţi să discutaţi această nemulţumire şi nu se ajunge la un consens, nu este de condamnat dacă îţi doreşti să pui punct relaţiei de prietenie. 
 
În cazul în care prietenia pe care o aveai există dinainte de a avea copii, nu este de mirare că va trece printr-un test destul de dificil după apariţia copilului. Asta nu înseamnă că nu poate funcţiona. Atunci când eşti mamă, încerci din răsputeri să păstrezi legătura cu prietenii, să păstrezi programul pe care îl aveai înainte, iar asta poate fi epuizant. Este important să înţelegi că a nu mai avea timp saă ieşi cu prietenele la fel de des, a fi obosita şi a prefera să dormi decât să ieşi seara la restaurant, nu este un lucru rău. Copilul are nevoie de foarte multă atenţie, prin urmare este destul de dificil să-ţi plănuieşti ieşirile cu mult timp înainte. Trebuie să înţelegi că fiecare familie se organizează aşa cum poate, în funcţie de preferinţe şi de posibilităţi. De exemplu, prietena ta are părinţii sau socrii aproape, cu care poate lăsa copilul sau chiar o bonă. Tu, dacă nu ai această variantă, nu ai de ce să te simţi frustrată, pentru că mergi împreună cu copilul la întâlniri. Copilul nu este un accesoriu pe care poţi sau nu să-l iei cu tine, iar cei din jur sunt datori să respecte asta. Dacă nu le este confortabilă situaţia, pot oricând să aleagă să-şi petreacă timpul cu altcineva. 

Confortul este unul dintre cele mai importante aspecte într-o prietenie.

Dacă, pentru a menţine relaţia, este nevoie de un efort prea mare, iar tu simţi că te chinui pentru a păstra echilibrul, înseamnă că nu te simţi confortabil în acea situaţie. De aceea, oamenii aleg să fie prieteni cu cei cu care au foarte multe în comun, ale căror vieţi se aseamănă. Este mult mai simplu şi benefic saă ai prietene care au familie, eventual şi copii, decât prietene care îşi petrec majoritatea timpului în cluburi de noapte. Nu există bine şi rau, ci bine şi rau pentru fiecare, fiind total firesc să nu rezonezi cu o persoană care este preocupată de cu totul alte activităţi. Chiar şi în cazul în care prietenia există încă din copilărie, persoana care are familie se poate simţi incomod şi în situaţia în care nu poate să împărtăşească din experienţele de mamă, pe când persoana care este celibatară poate avea sentimente de singurătate, de neîmplinire sau chiar poate să considere că este plictisitor să petreacă timpul cu o mămică. Niciuna dintre situaţii nu este de condamnat. Important este ca fiecare să fie sinceră şi să nu-şi nege nevoile personale. 
 
femei care alearga pe plajaUna dintre cele mai importante lecţii este că mamele trebuie să înveţe arta compromisului şi a echilibrului. Nu poţi excela în toate. Nu poţi să petreci timp cu copilul non stop, casa să fie imaculata, să ieşi în oraş cu prietenele şi să poţi avea o conversaţie în linişte şi în aceeaşi zi, partenerul să fie întâmpinat acasă cu delicatese. Viaţa este construită din imperfecţiuni, iar asta nu te face o mamă mai puţin dedicată sau o prietenă mai puţin bună. Relaxează-te, fă lucrurile pe rând în propriul tău ritm şi nu-ţi fie teamă saă ceri ajutorul celor dragi!
 
Articolul urmator
5 mame din parc. Ai curaj să recunoști tu care dintre ele ești?
5 mame din parc. Ai curaj să recunoști tu care dintre ele ești?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nașterea m-a făcut să mă simt ca într-o zonă de război. Nimeni nu m-a întrebat cum mă simt sau dacă mă doare ceva
    Nașterea m-a făcut să mă simt ca într-o zonă de război. Nimeni nu m-a întrebat cum mă simt sau dacă mă doare ceva

    Nașterea traumatizantă este un termen foarte complex și poate fi descrisă ca o experiență negativă ce îi poate afecta întreaga viață a mămicii. Traumele fizice și...

    14 copii au ajuns la spital după ce au mâncat medicamente homeopate găsite la gunoi, crezând că sunt bomboane
    14 copii au ajuns la spital după ce au mâncat medicamente homeopate găsite la gunoi, crezând că sunt bomboane

    14 copii din județul Neamț au ajuns la spital după ce au găsit medicamente homeopate la gunoi, expirate de 5 ani și le-au mâncat, crezând că sunt bomboane. Mai multe...

    Ne-am adormit copiii în pandemie și dimineață i-am trimis la școală în război
    Ne-am adormit copiii în pandemie și dimineață i-am trimis la școală în război

    Aseară, în liniștea de acasă, mă gândeam că azi va fi Dragobetele și chiar am scris un mic articol despre această sărbătoare drăgălașă, ca un soi de terapie. Aveam o...

    Prietenia cu alte mame mi-a schimbat modul în care îmi cresc copiii
    Prietenia cu alte mame mi-a schimbat modul în care îmi cresc copiii

    „It takes a village to raise a baby” (E nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil). Cam acesta este și mesajul pe care această mămică vrea să-l transmită...

    Poze magice cu mămici care alăptează gemeni sau tripleți. Îți vor topi inima!
    Poze magice cu mămici care alăptează gemeni sau tripleți. Îți vor topi inima!

    Aceste poze cu mame care alăptează gemeni sau tripleți te vor impresiona până la lacrimi, mai ales dacă și tu treci sau ai trecut printr-o astfel de situație. Alăptarea este,...

    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii
    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii

    Un copil cu nevoi speciale presupune o grijă și o atenție deosebită, câteodată pentru toată viața. Copiii cu nevoi speciale nu pot lua parte la anumite activități specifice...

    Prietenia nu ține cont de specie: cum au devenit un câine și un șobolan cei mai buni prieteni
    Prietenia nu ține cont de specie: cum au devenit un câine și un șobolan cei mai buni prieteni

    Se spune că „prietenia este adevărată atunci când două ființe se pot bucura una de compania celeilalte fără să fie nevoie să îşi spună niciun...

    Mama eroină: și-a salvat bebelușul de 3 luni în timpul uraganului cu ajutorul unui coș de gunoi
    Mama eroină: și-a salvat bebelușul de 3 luni în timpul uraganului cu ajutorul unui coș de gunoi

    Continentul american a fost lovit, recent, de una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii 87 de ani - uraganul Ian, care a provocat pagube pe scară largă în vestul Cubei și...

    © 2024 Qbebe