100 de lecții prin care vei crește un copil extraordinar

100 de lecții prin care vei crește un copil extraordinar

Vrei să ai un copil extraordinar? Trebuie să-i oferi lecții de viață extraordinare. Uneori, acestea pot fi redate prin câteva cuvinte -cheie. Dar nu uita că exemplul tău este la fel de important. Numai tu le poți arăta celor mici cum să se elibereze de limitările mediocrității și să-și asume un destin fabulos.

Lucrurile extraordinare pot începe de la tine- o persoană obișnuită, cu o slujbă oarecare, angrenată în treburi cotidiene. Chiar dacă te simți astfel și ți-e teamă că ai putea aluneca în mediocritate, porți în interiorul tău sămânța aventurilor senzaționale și a viselor mărețe. Este de ajuns să te hotărăști să faci ceva mai presus de obișnuit. Atunci când nu te mulțumești cu ordinarul și îți propui ceva mai mult, când îți urmezi cu perseverență idealurile și te concentrezi pe a deveni mai bun, înseamnă că ai ieșit deja din banalitate. Iar o astfel de viziune o poți transmite și copilului tău.mama si fiica

Cum dorim să crească copilul nostru

Atunci când aduci în Univers o nouă viață, o ființă care respiră, se bucură și caută noi experiențe, cuvântul "important" este prea puțin. Știi că ai făcut ceva extraordinar și te străduiești să ajuți acea ființă să-și atingă întregul său potențial. Odată cu copiii noștri, creăm o nouă generație, sperând că ea va fi mai bună decât generația noastră, că va schimba lumea.
Sunt multe lucruri pe care ne dorim să le cunoască și să le învețe cei mici. Vrem să creștem un copil afectuos, blând, fericit și împlinit. Ne dorim ca el să cunoască succesul, să iubească și să fie iubit. Nu o dată am visat că va ajunge acolo unde noi nu am putut avea acces și că va face tot ceea ce ne-am fi dorit să realizăm.
Dar, pentru asta, este necesar să-i oferim lecții de viață, să fim un model acasă, înainte de a-l lăsa să pornească în lumea mare. Copiii învață foarte repede, multe lucruri. Când sunt mici, au permanent nevoie de tine, să-i ghidezi pe calea corectă. De aceea, rolul și responsabilitatea unui părinte sunt imense. Nu putem să le cerem copiilor noștri să fie extraordinari, dacă nu reușim să le dăm lecții de viață cu adevărat importante.

Lecții de viață pentru un copil extraordinar

Ceea ce spunem și ceea ce facem devine o lecție pentru copilul nostru. Faptele și cuvintele noastre sunt nenumărate, dar anumite lucruri, principiile noastre de viață, trebuie mereu întărite și reamintite celor mici, pentru a putea deveni semințele viitorului lor. Iată 100 de lecții spuse în cuvinte simple, prin care poți crea un destin extraordinar pentru copilul tău:
1. Fii bun. Lumea nu va putea rezista multă vreme, fără bunătate. Un copil care învață de mic compasiunea și altruismul este, cu adevărat, un om al viitorului.
2. Învață recunoștința. Fiecare zi, fiecare persoană iubită sunt un dar. Nu trebuie să le considerăm de la sine înțelese. Recunoștința este răsplata extraordinară pentru tot ceea ce am primit de la viață.
3. Renunță la teamă. Teama ne încătușează, este marele obstacol care ne împiedică să vedem mai departe decât cei din jurul nostru. Cu cât vom avea mai puțină frică, cu atât vom urca pe culmi mai înalte.
4. Ești complet prin tine însuți. Ceilalți sunt o parte esențială a vieții tale, dar nu trebuie să depinzi de nimeni pentru a te simți o ființă întreagă.
5. Tratează-i pe toți ceilalți cu respect. Nu contează de unde vin sau cum arată, ce fac sau în ce cred, cum trăiesc și dacă sunt diferiți față de tine. Arată-le iubire și acceptă-i așa cum sunt.
6. Dă întotdeauna o mână de ajutor. Nu te lăsa oprit de limitări egoiste, nu amâna și nu închide ochii când cineva are nevoie de tine. Doar așa vei deveni un om superior.
7. Învață din greșeli. Eșecul este cel mai bun învățător, pentru că te face mai rezistent la frustrare, mai limpede în decizii, mai responsabil și mai atent la consecințele faptelor tale.
8. Trăiește în prezent. În felul acesta te vei bucura mai mult de ce-ți oferă fiecare clipă.
9. Simte-te invincibil. Acesta este un exercițiu permanent al minții, care o va transforma, încetul cu încetul. De câte ori întâlnești un obstacol peste care simți că nu poți trece, exersează. Poate că unele probleme nu vor fi rezolvate, dar vei experimenta sentimentul de a fi de neînvins.
10. Păstrează-ți mereu curiozitatea vie. Momentul când încetăm să mai fim curioși este momentul când încetăm să mai creștem.
11. Visează lucruri mărețe. Poate că sună ca un clișeu, dar ce altceva ne poate scoate din cotidian?
12. Nu renunța niciodată la imaginație. Pe măsură ce devenim adulți, ne pierdem capacitatea de a căuta miraculosul, vedem, din ce în ce mai mult, lucrurile în alb și negru. Acest lucru se întâmplă pentru că renunțăm la creativitate și imaginație. Este esențial să abandonăm din când în când logica, să privim cerul și să vedem ce povești putem crea.
13. Fii cât de optimist poți, de câte ori poți. Viața nu este totdeauna ușoară, dar, dacă înveți să cauți mereu partea plină a paharului, sigur va deveni mult mai suportabilă.
14. Îndrăznește. De multe ori ne oprim din visele noastre, pentru că nu avem curaj să cerem. Chiar dacă atunci când suntem respinși suferim, este mai dureros să avem regrete mai târziu pentru ezitările noaste.
15. Spune întotdeauna "Te rog" și "Mulțumesc!".
16. Nimeni nu-ți datorează ceva. Nu considera că meriți lucrurile bune care ți se întâmplă sau că ești mai îndreptățit decât alții să ajungi în vârf. Cu toții avem datorii de plătit și trebuie să muncim intens pentru succesul nostru. Acesta este prețul pe care-l plătim pentru fericire.
17. Nu-ți irosi energia pentru lucruri care nu contează. Nici pentru oameni care te fac să suferi și te încarcă cu emoții negative.
18. Dăruiește fără să aștepți nimic în schimb.
19. Este în regulă să plângi. Iar acest lucru este valabil pentru oricine și arată că ai sentimente și trăiești intens. Adesea, îți trebuie mai multă putere ca să te arăți vulnerabil, decât când vrei să te arăți de neînvins.
20. Rezultatele sunt importante, dar drumul până la ele este și mai important.

tata cu fiica
21. Permite-ți să te înșeli. Greșeala este singurul mod de a afla ce este corect și de a deveni mai deștept. Dacă suntem convinși că deja știm totul, nu vom bloca propria dezvoltare.
22. Fă totul cu moderație. Calea de mijloc este, de obicei, cea mai bună. Câteodată, însă, nu ezita să țintești mai sus.
23. Păstrează-ți standardele ridicate. Indiferent cum procedează cei din jurul tău, nu te teme să fii diferit, atunci când gândești diferit.
24. Cere întotdeauna iertare când greșești față de cineva. Aceasta este adevărata maturitate, ca și capacitatea de a ierta, atunci când cineva îți aduce scuzele sale.
25. Păstrează-ți trupul sănătos, pentru că este o comoară de neînlocuit. Învață să-l iubești și să-l respecți, aceasta este calea spre înțelepciune.
26. Încetează să te mai justifici. Atunci când simți că nu ai greșit cu nimic, explicațiile nu-și au rostul. Iar dacă ai greșit, recunoaște.
27. Nu amâna lucrurile. Vechiul proverb "Nu lăsa pe mâine ce poți face azi" poate fi o cale spre excelență.
28. Fii tu expertul. Atunci când alegi un domeniu care te pasionează, nu este suficient să știi câte ceva despre el. Dacă vrei să ieși din mediocritate, trebuie să devii cel mai bun.
29. Luptă împotriva plafonării. Altfel, va veni o zi când te va cuprinde cu totul.
30. Învață să râzi. De tine, de viață și suferințele ei, de absurdul lumii. Râsul este o adevărată terapie, care vindecă sentimentul de neputință.
31. Provocările te fac mai puternic. Această lecție copilul trebuie s-o învețe fiind lăsat să găsească singur soluții în situații dificile. Părintele nu trebuie să se grăbească să sară în ajutorul său, decât atunci când există riscuri prea mari și copilul chiar nu se poate descurca pe cont propriu.
32. Devii ceea ce crezi că ești. Dacă începi să gândești negativ despre tine, imaginea pe care ți-o formezi sfârșește prin a înlocui realitatea, De aceea este important să te vezi în cea mai bună lumină, fără să cazi în infatuare.
33. Nu înceta niciodată să înveți, câtă vreme lumea are mereu ceva nou să-ți arate.
34. Recunoaște meritele și ideile altora. Poți învăța de la oricine și de la oirice, atâta timp cât accepți înțelepciunea celorlalți și nu cauți să-ți impui propriul punct de vedere.
35. Învață să fii răbdător. Răbdarea așează și lămurește lucrurile, ne face mai profunzi și este antidotul cel mai puternic împotriva sentimentelor negative.
36. Păstrează-ți mintea în formă. Citește, învață, caută, întâlnește oameni extraordinari și urmează-le modelul, dar păstrează-ți originalitatea.
37. Practică retragerea. Să poți să aștepți, să renunți, să nu ieși în față înseamnă să dai dovadă de o mare forță mentală.
38. Crede în bunătatea oamenilor. Chiar și atunci când ești dezamăgit poți alege să crezi că răul este un accident, pe când binele reprezintă forța care mișcă lucrurile.
39. Dă mai departe ceea ce ai învățat, împărtășește lecțiile prețioase de viață.
40. Dă atenție detaliilor.
41. Imparte cât mai mult cu ceilalți.
42. Incearca să fii mereu onest. Adesea, un adevăr dureros te poate face să crești mai mult decât o minciună confortabilă.
43. Invață să te iubești în primul rând pe tine. Dacă nu ai o relație sănătoasă cu tine, nu vei putea avea o relație sănătoasă cu alții.
44. Fiecare om are propria sa cale spre fericire. Urmeaz-o pe a ta cu pasiune.
45. Iubește pe cineva din tot sufletul.
46. Scrie-ți gândurile. Vei fi stimulat să gândești mai mult și vei putea transmite mai departe lucrurile înțelepte,
47. Păstrează-ți mintea puternică, atunci când treci prin întâmplări dure. Reziliența este o calitate care distinge oamenii extraordinari de cei obișnuiți
48. Propune-ți un scop în fiecare zi.
49. Nu te opri până nu termini. Dacă vrei să învingi plafonarea și mediocritatea, ai nevoie de perseverență.
50. Nu poții controla cum se poartă alte persoane cu tine, dar poți controla felul în care le răspunzi.
51. Încearcă lucruri care te sperie. Numai ieșind din zona ta de confort, poți avea acces la lucruri extraordinare
52. Învață să fii fericit pentru ceilalți, așa cum ai fi când ți se întâmplă ție ceva bun.
53. Muncește din greu. Munca susținută te poate duce mai departe decât talentul sau norocul. Talentul fără muncă rămâne în umbră, iar norocul este schimbător, pe când munca îți aduce întotdeauna rezultate.
54. Fii atent la ce spun ceilalți. Multă lume aude lucrurile, dar nu ascultă cu adevărat. Dacă vrei să te deosebești de ceilalți, învață să asculți.
55. Apreciază diferențele, pentru că ele dau culoare vieții.
56. Modestia este o comoară. Lasă faptele și bunătatea ta să vorbească pentru tine.
57. Ridică-te în apărarea celor care nu pot să se apere singuri.
58. Fiecare zi îți oferă ocazia unui nou început. Așa că nu te descuraja niciodată. În fiecare zi avem șansa de a o lua de la capăt, de a deveni mai buni.
59. Învață cănd și cum să spui "Da!" și să spui "Nu!". Spune da experiențelor, prieteniei, grijii față de tine și față de ceilalți. Spune nu celor care vor să profite de tine, celor care nu-ți înțeleg valoarea.
60. Imperfecțiunea are o formă de frumusețe. Dacă totul ar fi perfect, viața ar sta pe loc.
61. Învață să alini durerea celorlalți.
62. A câștiga și a pierde sunt ambele parte din viață. Permite-ți să le experimentezi pe amândouă. A fi extraordinar înseamnă mult mai mult decât a câștiga un trofeu; adesea, poate însemna să știi să pierzi sau să oferi altora câștigul tău.
63. Gândește cât mai multe posibilități. Nu te feri nici măcar de lucrurile imposibile. Se spune că unii oameni au realizat lucruri imposibile, pentru că nu au știut că acestea nu se pot face.
64. Fii atent la lumea din jurul tău. Totul face parte din tine.
65. Alege-ți prietenii cu înțelepciune și fi un prieten bun. Onestitatea și loialitatea sunt cele mai de preț într-o prietenie.
66. Zâmbește celor din jurul tău cât de des poți.
67. Crează o relație sănătoasă cu banii. Economisește cât mai mult. Nu trebuie să depinzi de bani, dar nici nu trebuie să-i ignori.
68. Devino mentor pentru o altă persoană. Numai așa lecțiile învățate capătă mai multă valoare, prin împărtășirea cu ceilalți.
69. Dezvoltă-ți spiritul de observație. Învață să cunoști oamenii profund, să le înțelegi calitățile și defectele, să fii atent la felul lor de a fi, dincolo de masca relațiilor sociale.
70. Învață să ceri ajutorul. Cea mai mare forță este să poți să te bazezi pe ceilalți, să-ți recunoști slăbiciunile și să recunoști că cineva poate mai mult ca tine.
71. Nu te compara cu alte persoane. Misiunea ta este să te depășești pe tine, nu să ajungi mai presus ca ceilalți.
72. Învață să-ți stăpânești furia, pentru că este ca un cărbune încins care te arde, în primul rând, pe tine.
73. Încetinește măcar câteva minute în fiecare zi. Nu atunci când te odihnești, ci în mijlocul celei mai mari agitații și grabe. Atunci îți va fi mai ușor să înțelegi lucrurile.
74. Deprinde arta relaxării. Poți lua ca exemplu modul simplu în care o fac animalele, complet cufundate în odihna lor, fără nici o grijă și fără nici un scop.
75. Hrănește-ți inspirația și învață să-i inspiri pe ceilalți.

saritura
76. Fă lucrurile bune din motive corecte, niciodată din interes.
77. Fii un exemplu pentru ceilalți.
78. Acceptă perspectivele celorlalți, oricât ar fi de diferite de a ta. Dacă simți că cineva are dreptate, nu te agăța de ideile proprii din mândrie.
79. Nu merge niciodată la culcare cu mânie în suflet.
80. Cu toții suntem unici. Nu trebuie să încerci să fii mai bun decât alții, ci să faci ce este bine.
81. Problemele nu sunt "rele". Ele te ajută să urci, de fiecare dată, o nouă treaptă în dezvoltarea de sine.
82. Învățarea este o aventură fără sfârșit, Nu te considera niciodată prea bătrân sau prea deștept pentru a învăța ceva nou.
83. Dacă îți pierzi speranța sau scopurile, străduiește-te să fii de folos altora.
84. Dacă vrei să te ridici, aruncă lucrurile care te trag în jos.
85. Dacă vrei să eviți furia și frustrarea, accceptă schimbarea.
86. Dezvoltă obiceiuri sănătose pentru trup și minte: hrănește-te cum trebuie, fă mișcare, conectează-te cu natura și cu tot ceea ce este frumos în lume.
87. Să te plângi este cea mai mare pierdere de vreme. Dacă ai timp să te plângi, înseamnă că-l poți folosi ca să rezolvi lucrurile.
88. Învață să fii în loc să ai. Ceea ce ești nu poate fi răpit de nimeni.
89. Înconjoară-te de persoane care au calități și valori pe care îți dorești să le ai și tu.
90. Gândește-te întotdeauna la sentimentele celorlalți, înainte de a vorbi.
91. Dacă vrei să realizezi ceva, fă primul pas.
92. Adaugă satisfacție în tot ceea ce faci.
93. Apreciază lucruile mici din viață, pentru că ele sunt parte din extraordinar.
94. Nu te preocupa de ce cred alții despre tine. Fii sincer cu tine însuți și susține-ți valorile și credințele.
95. Fiecare are propria sa poveste. Nu te grăbi niciodată să-i judeci pe ceilalți.
96. Învață să gândești critic, pune-ți întrebări, fii sceptic, Așa vei ajunge ceea ce trebuie să fii, nu o copie a celor din jurul tău.
97. Asumă-ți propriile alegeri și consecințele propriilor fapte.
98. Fii un pacificator. Oricine poate stârni conflicte, dar sunt puțini cei care știu cum să le liniștească.
99. Poți schimba lumea printr-un act de credință.
100. Viața este o călătorie, nu o destinație. Alege să fii fericit în fiecare moment.

Surse: https://www.success.com; https://www.momjunction.com; https://www.huffpost.com

 

Articolul urmator
Lecţii de parenting de la prietenii mei pe care nu le voi urma
Lecţii de parenting de la prietenii mei pe care nu le voi urma

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea
    10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea

    Adesea te surprinzi gândindu-te la cum ar proceda mama ta dacă ar fi în situația în care te afli tu la un moment dat. Este modelul tău în toate și îți...

    Este in regula sa fii un parinte...lenes. Se pare ca vei creste copii harnici!
    Este in regula sa fii un parinte...lenes. Se pare ca vei creste copii harnici!

    Majoritatea parintilor sunt foarte protectivi si atenti cu micutii lor. Insa, ce se intampla daca adultii devin putin lenesi in ceea ce priveste indeplinirea unor sarcini? Aparent, ii...

    7 lecții de parenting de la Smiley. Interviul care ne face să-l adorăm și mai mult
    7 lecții de parenting de la Smiley. Interviul care ne face să-l adorăm și mai mult

    Invitat la un interviu pentru podcast-ul lui Mihai Morar, „Fain&Simplu”, unul dintre cei mai apreciați artiști de la noi și-a deschis sufletul și a vorbit despre cum se...

    13 lecții pe care aș vrea ca fiica mea să le învețe până să devină adult
    13 lecții pe care aș vrea ca fiica mea să le învețe până să devină adult

    De la a-și urma visele până la a învăța din greșeli, sunt atât de multe lecții de viață pe care vreau să le învețe fiica mea înainte de a crește....

    6 lecții de nutriție de la Mihaela Bilic pentru părinții care nu vor copii obezi
    6 lecții de nutriție de la Mihaela Bilic pentru părinții care nu vor copii obezi

    În ultimii ani, în contextul diversificării semnificative a ofertei de alimente de pe piață, realizezi că nu este tocmai simplu să poți să-ți îndrepți copilul spre...

    20 de lecții spirituale pe care le-am învățat de la fiica mea
    20 de lecții spirituale pe care le-am învățat de la fiica mea

    Pe măsură ce fiica mea crește, experimentez tot felul situații noi care mă invită să mă analizez pe mine însămi și să ajung să mă cunosc mai bine, in asa fel incat sa-mi...

    Mi-am pierdut libertatea înainte să o am. Am trecut de la a fi copil la a crește un copil
    Mi-am pierdut libertatea înainte să o am. Am trecut de la a fi copil la a crește un copil

    Am devenit mamă la 16 ani, am absolvit liceul la 16 ani și m-am căsătorit la 17 ani, iar acesta este doar începutul. Pentru a-mi înțelege povestea, trebuie să vă vorbesc...

    © 2024 Qbebe