Studiu: Fetițele încep să se gândească să slăbească chiar de la 6 ani și vina este a mamelor

Îți mai aduci aminte când te-ai uitat pentru prima oară în oglindă și ți-ai spus „Trebuie neapărat să mai slăbesc vreo 2-3 kg”? Poate în perioada adolescenței, pe la 15-16 ani? În niciun caz la 6 ani, nu-i așa? Pentru că un studiu recent arată că fetițele din ziua de azi încep să se gândească să slăbească încă de la vârsta de 6 ani. Iar vina se pare că este a mamelor!

Obsesia kilogramelor în plus! Fetițele încep să se gândească la slăbit de la 6 ani

Ca orice mamă, îți dorești să fii un exemplu pentru fetița ta. De multe ori, însă, comentariile negative de care nici nu îți dai seama, asupra modului în care arăți, ar putea să afecteze modul în care fiica ta se percepe pe ea însăși.

Un studiu recent, publicat în British Journal of Health Psychology, realizat în rândul copiilor (fete și băieți) cu vârste cuprinse între 5 și 8 ani, arată că fetițele încep să își facă griji în privința greutății și a felului în care arată încă de la vârsta de 6 ani. Băieții, în schimb, nu au manifestat astfel de comportamente.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Dr. Cara Goodwin | Parenting (@parentingtranslator)

De asemenea, experții au descoperit că fetițele care au participat la studiu sunt mult mai atente la ceea ce mănâncă, în comparație cu băieții. Autorii studiului sunt de părere că fetele dezvoltă astfel de comportamente fiindcă ii aud pe adulți, în special pe mamele lor, vorbind despre propria lor imagine corporală. De aici până la a cădea în capcana tulburărilor alimentare nu mai este decât un pas, avertizează specialiștii! Fetele devin tot mai conștiente de greutate și încep să aibă o percepție distorsionată cu privire la propriul aspect fizic, că încearcă să slăbească fix în perioada în care creșterea în greutate este normală datorită pubertății. Apar anorexia nervoasă, a cărei perioada tipică de debut este între 14 și 18 ani, sau bulimia.

Ce este de făcut?

Părinții sunt primele modele din viața copilului. În majoritatea cazurilor, băieții își doresc să fie copiile fidele ale taților lor, iat fetele să semene cât mai mult cu mamele lor. Un copil „absoarbe”, în primii ani de viață, forme de comportament ale celor din jur, dar și cuvinte sau expresii pe care le aud în mod uzual. Fetițele sunt cele mai sensibile la informațiile și ideile despre imaginea corporală. Atunci când tu îți spui deseori, în oglindă, „Ce mult m-am îngrășat! Arăt oribil, trebuie să slăbesc neapărat”, nu faci decât să ii dezvolți fiicei tale o imagine corporală negativă, care ar putea-o urmări și la maturitate.

copil pe cantar

Este foarte important să fii atentă la felul în care vorbești despre corpul tău în față fiicei tale și să fii conștientă de faptul că atunci când tu îți faci griji în privința greutății și a felului în care arăți, există șanse foarte mari să o influențezi pe fiica ta să își facă acelalasi griji, deși nu este cazul.

Chiar dacă nu ești neapărat mulțumită de imaginea ta, încearcă să vorbești pozitiv despre corpul tău de față cu fiica ta. Dacă ai câteva kilograme în plus, evita să spui „Ce grasă sunt. Trebuie să slăbesc, de mâine nu mai mănânc nimic”! Încearcă, mai degrabă, să te privești mândră în oglindă și să îți spui: „Corpul meu este sănătos și sunt recunoscătoare pentru asta. Am picioare puternice, care mă ajută să țin pasul zi de zi cu fetița mea. Am brațe puternice, care mă ajută să ofer cele mai calde îmbrățișări. Burta mea i-a fost casă copilului meu timp de 9 luni, iar pentru asta o iubesc. Cred în mine și mă iubesc așa cum sunt. În fiecare zi mă simt mai sănătoasă și mai puternică”. Repetă aceste afirmații zilnic sau ori de câte ori simți nevoia și vei vedea că percepția negativă pe care tu o ai asupra corpului tău se va schimba radical. Ia exemplul lui Ashley Graham:

Nu uita! Tu setezi exemplul pentru fiica ta, iar dacă tu nu te iubești, nici ea nu o va face!

 • Surse: mummypages.co.uk, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dwayne ”The Rock” Johnson a confirmat: ”Toată familia mea e infectată. Chiar și fetițele mele”
  Dwayne ”The Rock” Johnson a confirmat: ”Toată familia mea e infectată. Chiar și fetițele mele”

  Dwayne ”The Rock” Johnson, unul dintre cei mai îndrăgiți actori hollywoodieni, a anunțat că el și familia lui au fost confirmați ca fiind infectaţi cu COVID-19.

  Studiu: autismul ar putea fi cauzat de expunerea mamelor la chimicale
  Studiu: autismul ar putea fi cauzat de expunerea mamelor la chimicale

  Un nou studiu care cercetează cauzele autismului leagă dezvoltarea acestuia de expunerea frecventă la chimicale. Se pare că mămicile care se expun constant la substanțe chimice au un...

  STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe
  STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe

  Știm deja faptul că alăptarea este benefică, din multe puncte de vedere, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cel mic își primește toți nutrienții de care...

  Studiu: copiii mamelor care lucrează se descurcă mai bine la școală și acasă
  Studiu: copiii mamelor care lucrează se descurcă mai bine la școală și acasă

  Un studiu american a demonstrat că mamele care lucrează au copii care vor beneficia, când vor fi adulți, de cariere mai bune și de venituri salariale mai mari decât aceia...

  Chrissy Teigen este iar însărcinată! John Legend abia așteaptă să vină cel de-al treilea copil
  Chrissy Teigen este iar însărcinată! John Legend abia așteaptă să vină cel de-al treilea copil

  John Legend și Chrissy Teigen vor deveni părinți pentru a treia oară. Cei doi au anunțat că așteaptă al treilea copil într-un mod inedit!

  În ciuda aparențelor, pisica ta chiar te iubește, spune un studiu recent
  În ciuda aparențelor, pisica ta chiar te iubește, spune un studiu recent

  Pisicile sunt animale ciudate și singuratice, care au preferințe specifice și nu par la fel de implicate în relația cu stăpânii lor, asemenea câinilor. Cu toate...

  S-a demonstrat științific: copiii chiar sunt cei mai obraznici când sunt în preajma mamelor
  S-a demonstrat științific: copiii chiar sunt cei mai obraznici când sunt în preajma mamelor

  Crize de furie, dorințe imposibile urmate de reprize întregi de plânsete și lamentări, toate desfășurate numai în prezența ta, dragă mamă? Ei bine, se pare că...

  Cine o ajută pe Andreea Bălan cu fetițele ei, acum că este mamă singură
  Cine o ajută pe Andreea Bălan cu fetițele ei, acum că este mamă singură

  Andreea Bălan trece prin clipe de coșmar, iar internauții nu îi dau pace. Sătulă, artista a publicat pe contul său oficial de Instagram un mesaj ferm pentru toți urmăritorii!

  © 2021 Qbebe