10 lucruri pe care părinții trebuie să le știe înainte să înceapă copilul școala

10 lucruri pe care părinții trebuie să le știe înainte să înceapă copilul școala

Irina Olteanu - Redactor Senior

Nu doar copiii trebuie să fie bine pregătiți înainte de a începe școala, ci și părinții. Începând de la o atitudine relaxată și până la un management mai bun al timpului, iată 10 lucruri pe care este bine să le cunoști înainte de începerea școlii. Citește-le cu atenție, suntem siguri că îți vor prinde bine.

1. Păstrează-ți calmul - în teorie sună mai ușor decât în practică

Pentru majoritatea copiilor, prima zi de școală este plină de agitație și anxietate. Mulți dintre micii școlari sunt și nervoși, ceea ce este perfect normal. Fie că este prima sa zi de școală, fie că a schimbat școlile, prima zi pentru copil este încărcată de multe necunoscute. Va intra într-o nouă sală de clasă, va cunoaște noi prieteni, o nouă învățătoare, noi materii. Și vor apărea noi așteptări. Totul va fi nou. Însă mulți dintre părinți sunt mult mai agitați decât copiii. Unii practic vibrează de anxietate. Nu știu ce să facă sau unde să meargă. Iar copiii preiau toate acele emoții. Reține un lucru: cu cât ești mai agitat, cu atât va fi mai agitat copilul tău. Va prelua rapid orice emoție ai, chiar dacă nu o expui verbal. Încearcă să te odihnești bine în noaptea de dinainte, să te calmezi și să te liniștești cu ideea că totul va fi bine. Vor fi mereu copii care să plângă, însă nu este nimic rău în asta.

2. Fii pregătit pentru schimbări

Micile ajustări și pregătiri pentru școală se dovedesc întotdeauna utile, atunci când anticipezi o schimbare în rutină. Dacă școala va începe dimineața, trebuie să organizezi programul familiei în așa fel încât trezitul de dimineață să nu reprezinte o corvoadă; ora de culcare trebuie stabilită mai devreme. Ia în considerare și activitățile de după școală și caută un program de after school care să ți se potrivească. Dacă ai mai mulți copii care încep școala (gemeni), încearcă să adaptezi programul zilnic încât să fie pe placul tuturor. Dacă lucrezi de acasă, pregătește-te pentru intervale lungi de timp în care vei avea toată casa la dispoziție.

lucruri pe care parintii trebuie sa le stie

3. Încurajează-ți copilul

Unii copii pot fi mai ezitanți în a merge în locuri noi și a cunoaște oameni noi. Însă atunci când vor fi pe cont propriu într-un mediu complet nou poate să îl sperie. În calitate de părinte, trebuie să îi explici cum va fi școala; discută cu el pe îndelete și încearcă să îi înțelegi sentimentele, atât bucuria cât și îngrijorările. Încurajează-l și explică-i ce schimbări pozitive va aduce școala, precum legarea de prietenii, noi activități, joaca cu mulți copii etc. Cuvintele și sprijinul tău contează mai mult decât îți imaginezi.

4. Fii un model

Ține minte, ești un model pentru copilul tău. Dacă vrei să îi transmiți anumite maniere și obiceiuri, este important să fii chiar tu un exemplu. Încurajează-ți copilul să salute, să spună te rog și mulțumesc, să asculte și să nu întrerupă o persoană care vorbește. Aceste lucruri îi vor fi de folos pe termen lung.

5. Fă o pauză, colaborează și ascultă

Chiar dacă este și pentru tine dificil când copilul tău începe școala, acordă-ți un moment de răgaz. Micuțul tău nu mai este chiar atât de mic, nu mai este preșcolar și de acum intră într-o nouă etapă de viață. Colaborează cu învățătoarea și profesorii pe care îi are copilul tău pentru a face trecerea cât mai ușoară. Fii prezent când este nevoie. Ai trecut deja o dată prin asta, așa că vei reuși cu siguranță să treci și a doua oară.

6. Pregătește-te tu cu informațiile de care va avea copilul tău nevoie

Sună puțin ciudat, dar este bine să știi ce va avea nevoie copilul tău să afle. Sunt șanse mari, de exemplu, să vină acasă cu un milion de întrebări despre teme. Pentru că nu poți suna învățătoarea zilnic, încurajează-l să facă schimb de telefoane cu câțiva colegi pentru a se ajuta reciproc la teme. Crede-ne pe cuvânt, nu vor fi probleme dacă va avea întrebări, ci când anume vor apărea acestea. Învață-l să se organizeze, atât cu caietele, cât și cu notițele sau mâncarea pe care o va lua la școală.

7. Nu trebuie să arunci nimic din ce primești de la școală

Vei descoperi că în școală elevii ajung să producă cantități industriale de hârtii. Care nu sunt doar mâzgăleli, ci vor reda activitatea lor din sala de clasă. Prin urmare, trebuie păstrate deoarece multe dintre ele necesită notare. De asemenea, o altă parte din hârtiuțele de la școală provine din comunicarea cu învățătoarea. De care ai nevoie pentru a te menține la curent cu realizările mai mult sau mai puțin notabile, ședințe cu părinți, lucrări de control și diverse activități sau serbări ce au legătură cu școala.

lucruri pe care parintii trebuie sa le stie

8. Managementul timpului contează

Trebuie să înveți în primul rând tu ca părinte să ții sub control timpul, pentru ca apoi să îl înveți și pe copilul tău să o facă. Timpul este mai important decât crezi și există multiple planuri unde vei afla rolul său major. Astfel, la teme contează enorm să îți poți calcula și distribui în mod responsabil timpul. La școală timpul contează când vine vorba de note; degeaba ești cel mai bun dacă scrii extrem de lent.

9. Adoptă o atitudine de expectativă

Și tu, ca și restul părinților, ești ocupat. Însă cu siguranță nu îți dorești ca al tău copil să vină acasă cu note mici și să nu mai poți face ceva. Dacă simți că școlarul tău are totul sub control, nu are niciun sens să intervii. Însă dacă observi că merge pe o pantă descendentă, ia măsuri din timp și ajută-l să revină pe drumul bun. Printr-o astfel de abordare îi demonstrezi copilului tău că ai încredere în capacitățile sale de a se descurca și a găsi soluții, în același timp fiindu-i alături în caz de nevoie.

10. Și tu vei avea nevoie la rândul tău de părinți

La fel cum copilul tău se va acomoda cu colegii de casă și va lega prietenii, și tu vei ajunge să te împrietenești cu părinții lor. Este inevitabil. Desigur, nu cu toți, dar cu câțiva vei reuși cu siguranță și îți va fi de mare folos. Pentru că nu vei rămâne în urmă cu temele, cu lucrările de control și cu ședințele cu părinții organizate de doamna învățătoare.

Citește și5 greșeli pe care le fac părinții când își pregătesc copilul pentru școală 

Surse: www.greenwoodhigh.edu.in; www.babble.com; https://afineparent.com

Articolul urmator
„Te rog” nu reprezintă cuvintele magice și copiii trebuie să știe asta
„Te rog” nu reprezintă cuvintele magice și copiii trebuie să știe asta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    Când ar trebui să înceapă copilul să meargă singur la școală?
    Când ar trebui să înceapă copilul să meargă singur la școală?

    Toamna se apropie cu pași repezi, iar micuțul tău urmează să înceapă noul an școlar. Dacă e deja mai măricel, probabil te întrebi dacă e momentul potrivit să-l...

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara
    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara

    „Eram genul acela de persoană care spunea mereu că niciodată nu mi se putea întâmpla mie. Până mi s-a întâmplat”. Așa începe povestea lui...

    20 de lucruri despre autism pe care oricine trebuie să le știe
    20 de lucruri despre autism pe care oricine trebuie să le știe

    În ultimii ani auzi vorbindu-se tot mai des despre autism, o tulburare de dezvoltare de natură neuropsihiatrică, afectând comportamentul, interacțiunea socială și...

    Cum își distrug zodiile relațiile amoroase chiar înainte să le înceapă
    Cum își distrug zodiile relațiile amoroase chiar înainte să le înceapă

    Oricine visează să se bucure de o relație solidă și frumoasă și, în momentul în care întâlnești persoana alături de crezi că o poți construi, tot ce...

    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții
    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții

    Mulți copii se confruntă cu anxietatea și în unele cazuri, chiar cu fobia mersului la toaletă. Dacă și copilul tău se află printre ei, atunci acest articol este pentru tine.

    © 2024 Qbebe