Parintii nu sunt perfecti, prin urmare sunt supusi greselilor, chiar si in procesul de educare a copiilor lor. Atunci cand incerci sa iti disciplinezi copiii, dar observi ca nu reusesti pe deplin, nu trebuie sa dai vina pe cei mici, nici sa renunti. Trebuie doar sa te privesti pe tine si partenerul tau si sa te intrebi care sunt greselile pe care le faci. Numai corectandu-va greselile in relatia cu cei mici veti obtine de la ei un comportament exemplar.
Greseala nr. 1: Cedezi repede in fata copiilor!
Poate ca ti se pare greu sa fii consecventa in fata copiilor, mai ales cand ei incep sa scoata la atac cele mai necrutatoare arme: lacrimile, fetisoarele bosumflate si, uneori, greva foamei. Insa atunci cand cei mici nu sunt cuminti, iar tu le interzici o anumita actiune, pastreaza aceeasi decizie, indiferent ca ei accepta sau nu.
O pedeapsa este o pedeapsa, nu trebuie sa fie acceptata sau placuta de catre cei mici. In cazul in care cedezi in fata celor mici si renunti la decizia pe care ai luat-o, copiii invata doar doua lucruri - nici unul bun: ca este ok sa repete greseala pentru care i-ai pedepsit pentru ca nu se va intampla nimic nici data viitoare si ca indiferent cat de tare te-au suparat si ce pedeapsa le-ai dat este suficient sa planga / stea bosumflati / sa nu manance si pedeapsa este anulata.
Greseala nr. 2: Tii discursuri sau "predici" lungi!
Iti mai amintesti cat de mult detestai in copilarie "predicile" interminabile ale mamei? Nu-i asa ca te faceau, uneori, sa iti doresti cea mai severa pedeapsa in loc de acel discurs moralizator? Chiar daca acum tu esti parintele si altii sunt cei care asculta, nu iti imagina ca tu vorbesti altfel decat mama ta sau ca ceea ce le spui tu celor mici este diferit. Desigur ca uneori esti nevoita sa ii certi, sa le atragi atentia asupra comportamentului lor gresit, insa ceea ce le explici tu timp de o jumatate de ora le va intra pe o ureche si le va iesi pe cealalta.
Nu iti face iluzii ca te asculta: dupa trei fraze i-ai pierdut. Prin urmare, incearca sa scurtezi drastic "predica", sa le spui concis si pe intelesul lor ceea ce doresti. Si nu uita sa eviti dramatismele. Fraze de genul "vei regreta ceea ce ai facut acum cand vei fi mare si eu nu voi mai fi langa tine sa te ajut" nu au forta disciplinara si nu, chiar nu ii pune pe ganduri!
Greseala nr. 3: Nu faceti echipa in fata copiilor!
Una dintre cele mai grave greseli pe care le puteti face in ceea ce priveste disciplinarea copiilor, este sa nu faceti o echipa, un front comun. Degeaba tu le spui copiilor sa manance legumele, daca tata ii ajuta sa scape de ele din farfurie atunci cand tu nu te uiti! In afara faptului ca le transmite doua mesaje gresite - „legumele nu sunt importante" si „nu e nevoie sa faci ce spune mama", unul dintre voi va fi eroul, iar celalalt capcaunul.
Iar disciplina va ramane doar un vis frumos pentru voi ca parinti, in timp ce micutii vostri cresc si vor fi din ce in ce mai greu de controlat. In cazul in care, totusi, chiar nu esti de acord cu pedepsele sau indicatiile date de celalalt parinte, discuta cu el in particular si stabiliti strategia pentru viitor. Pe moment insa, ceea ce a decis unul dintre parinti, ramane asa.
Subminarea autoritatii unui parinte de catre celalalt parinte nu va forma numai preferinta copilului pentru unul dintre parinti, ci ii va da celui mic ocazia de a scapa „basma curata" aproape intotdeauna.
Greseala nr. 4: Nu esti constanta!
Multi parinti au senzatia ca este bine sa lase copiii sa faca tot ce vor si sa vorbeasca oricum in interiorul casei sau in familie, cu o singura conditie: sa nu faca acelasi lucru si in afara casei. Problema este ca atunci cand le oferi copiilor o anumita libertate de limbaj si comportament, pana la o anumita varsta ei nu fac diferenta intre locurile permise si cele interzise pentru acele libertati.
Trebuie sa va ganditi foarte bine atunci cand le permiteti copiilor sa faca sau sa spuna ceva care, in mod normal, nu intra in limitele unui copil bine educat, pentru ca atunci cand veti dori sa le interziceti in public un comportament pe care in mod normal il acceptati, cel mic nu va intelege si nu se va conforma interdictiei. Prin urmare, fii constanta. Indiferent de loc sau compania in care va aflati, copiilor le sunt permise si interzise aceleasi actiuni sau vorbe.
Greseala nr. 5: Disciplinezi copiii in afara casei!
Am vazut de multe ori parinti care incearca sa aplice pedepse sau sa isi certe copiii in supermarket sau pe strada. Dincolo de faptul ca disciplinarea unui copil intr-un loc public este la fel de deranjanta pentru martori precum greseala copilului, este si inutila.
In primul rand, vei prelungi greseala facuta de copil atragand si mai mult atentia asupra voastra. In al doilea rand, nu este vina copilului pentru comportamentul sau vorbele deplasate, ci este vina parintilor sai pentru ca nu au corectat acest comportament pana la acest moment. In al treilea rand, nici tie nu ti-ar placea sa fii corectata sau sa ti se faca observatii in public. Si nu in ultimul rand, facandu-i observatii in public ii vei induce nesiguranta, rusine si frustrare.
Singurul lucru pe care il poti face in legatura cu modul in care cei mici se poarta in public este sa ii inveti regulile si consecintele nerespectarii lor acasa, iar in public trebuie doar sa le reamintesti ce ati discutat acasa despre subiectul respectiv. In cel mai rau caz, daca cei mici nu se corecteaza, ii scoti din mediul in care sunteti si mergeti acasa.