Cel mai dureros lucru, ca părinte, este să auzi de la altcineva „copilul meu nu ar face asta”

Cel mai dureros lucru, ca părinte, este să auzi de la altcineva „copilul meu nu ar face asta”

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Diagnosticarea unei tulburări de spectru autist nu se realizează cu ușurință, iar manifestările acesteia pot da peste cap viața micilor pacienți și a părinților. Într-o asemenea situație s-a regăsit și o mamă din Australia, ce are doi copii diagnosticați cu ADHD. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum a reușit să facă față provocărilor intervenite o mamă care, la rândul ei, este neurodivergentă.

A suferit mult din pricina vorbelor auzite din partea altor părinți la adresa copiilor ei

Rebecca Challoner (Perkins), din Australia, este mamă, fondator al unei platforme online pentru sprijinirea persoanelor neurodivergente și deține un centru destinat terapiilor pentru acestea.

Băieții ei, Lachlan (17 ani) și Jesse (11 ani), au amândoi ADHD. În aceste condiții, de multe ori, Rebecca a fost nevoită să-i protejeze în fața atacurilor venite din preajma celor din jur. Vorbele pe care le-a auzit despre copiii ei au durut-o mult, așa cum a povestit într-o confesiune pentru „Kidspot”:

„Cei care îi supun cel mai mult bullying-ului pe copiii mei sunt adulții. Când era mic, Lachlan avea tantrumuri în public, iar cei din jur spuneau „Ar avea nevoie să fie tras bine de urechi”. Cel mai dureros este, pentru mine, când ceilalți îmi spun „Copilul meu nu ar face niciodată asta”. Este foarte greu să auzi asemenea vorbe. Copiii mei se comportă bine, pur și simplu au dificultăți în ceea ce privește anumite lucruri. Oamenii însă nu au habar.”

doi frati zambitori in tinuta de casa

A vorbit despre manifestările pe care le au copiii ei, diagnosticați cu ADHD

Rebecca nu s-a ferit să descrie modul în care tulburarea de spectru autist s-a manifestat la fiecare dintre băieții ei. Pentru sursa citată, a venit cu aceste detalii: „Lachlan nu se putea opri din vorbit și era hiperactiv, avea multe tantrumuri. În ceea ce-l privește pe fiul meu mai mic, lucrurile au stat cu totul diferit. Se enerva ușor și trântea obiectele, nu se putea concentra mai mult de 1 secundă, sărea de colo-colo și se mișca permanent. Dacă vorbeai cu el, nici nu se uita la tine.”

mama fericita in fata casei alaturi de fiul ei, care poarta ochelari

A dezvăluit că atât ea, cât și soțul ei, sunt persoane neurodivergente

Neurodivergența este un termen care se folosește când te referi la o persoană al cărei creier procesează informațiile altfel decât în mod obișnuit, care are alte mod de a învăța și de a se comporta. 

Mama care a adus în discuție lucrurile cele mai dureroase pe care le-a auzit ca părinte a dezvăluit că, în timp ce se ocupa să le asigure copiilor ei terapiile și tratamentele de care aveau nevoie, a fost și ea diagnosticată ca fiind neurodivergentă. De asemenea, și soțul ei, Rhys, a fost diagnosticat cu ADHD. Iată cu ce informații a mai venit Rebecca, pentru sursa citată anterior:

„Mă confrunt cu tulburări la nivel emoțional, sunt foarte sensibilă la respingere, iar atenția îmi este distrasă foarte ușor- creierul meu încearcă întotdeauna să se concentreze la mai multe lucruri simultan. Am trăit într-un adevărat haos încercând să țin lucrurile sub control. M-am concentrat asupra copiilor mei, așa cum fac mamele, m-am lăsat pe mine la urmă însă, într-o zi, mi-am spus: „Trebuie să fiu un bun exemplu și să mă adresez unui specialist pentru a primi și eu un diagnostic.

Faptul că am avut parte de diagnosticare, de o confirmare a problemelor mele, a reprezentat o adevărată ușurare și mi-a demonstrat că lucrurile cu care mă luptam nu erau din vina mea. Nu s-au întâmplat întrucât eșuasem. De fapt, la bază a stat un motiv natural, care avea să-mi schimbe viața.”

femeie zambitoare care poarta un tricou negru cu un mesaj despre ADHD

A explicat ce soluții sunt utile pentru o persoană cu ADHD

Rebecca a ținut să precizeze că încă de la primirea diagnosticurilor de ADHD și-a susținut familia și a insistat asupra ideii că terapiile și tratamentele sunt esențiale. În cadrul confesiunii pentru aceeași sursă, a explicat că:

„Ceea ce este foarte trist este că, după ce primești un diagnostic, nu ești îndrumat în legătură cu ceea ce ai de făcut mai departe. Am descoperit că terapia prin artă și prin muzică sunt binevenite pentru copiii cu ADHD, însă nimeni nu-ți spune asta. Ideea unui tratament este stigmatizată și nu ar trebui să fie așa. Dacă ar fi fost vorba despre epilepsie, nu ai ezita să urmezi tratamentul necesar. Și eu, la rândul meu, am apelat la medicamente, am încercat de toate, însă fac parte dintre puținele persoane care nu răspund la tratament.”

Nu a ezitat să vorbească despre provocările cu care se confruntă familiile în care există cazuri de ADHD

Mama a mărturisit că prețul terapiilor pe care le urmează băieții ei se ridică, săptămânal, la suma de 600-900 de dolari. Recunoaște că este o sumă pe care nu și-o poate permite oricine, așa cum reiese și din confesiunea ei pentru sursa menționată anterior: „Nu există o susținere și un sprijin financiar pentru familiie în care există ADHD, ceea ce este foarte trist. În general, o familie cu venituri medii nu poate suporta costurile terapiilor.”

Pornind de la experiențele trăite în familia ei, în anul 2021 Rebecca a înființat un centru specializat în terapii pentru persoanele neurodivergente. În același timp, se implică în organizarea de conferințe pentru conștientizarea ADHD-ului în Australia și semnalează faptul că școlile ar trebui să se adreseze mai mult nevoilor copiilor diagnosticați cu această tulburare de spectru autist: 

„La o ședință cu părinții, una dintre profesoarele fiului meu a spus: „Ar trebui să se concentreze mai mult”. Iar eu i-am spus: „Știți că are ADHD, nu-i așa?” După aceea, profesoara a venit cu următorul răspuns: „Dacă ar putea să stea mai liniștit...” I-am repetat: „De fapt, este vorba despre tulburarea de care suferă.” Mulți părinți așteaptă din partea cadrelor didactice să li se spună că au un copil cu ADHD, însă acestea nu au cum să realizeze acest demers. Părinții sunt cei care ar trebui să se informeze cât mai mult pe acest subiect și să vină cu informațiile la școală.”

femeie cu parul lung, intr-o sala de clasa

A adus în discuție una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă persoanele cu ADHD

Rebecca a explicat că a încercat atât pentru ea însăși, cât și pentru ceilalți membri ai familiei ei, să țină cont zilnic de anumite strategii. În aceste condiții, se concentrează în special pe încercarea de a-i convinge pe copiii ei că nu au eșuat și îi susține în toate situațiile. Iată cum și-a încheiat confesiunea:

„Cea mai mare teamă pentru o persoană cu ADHD este ideea de respingere, de eșec, de aceea mă concentrez asupra promovării ideii de succes. Spre exemplu, în cazul în care copiii mei fac un lucru bun, dar apoi comit și greșeli, îi laud pentru ceea ce a fost bine, astfel încât să-i motivez. Dacă se enervează, în loc să le reprim trăirile, le spun: „Știu că te străduiești”...”

Diagnosticul meu de ADHD mă ajută să fiu o mamă bună pentru copilul meu,recent diagnosticat cu aceeași boală

Surse foto: facebook.com/myspiritedchild/photos

Surse articol: kidspot.com.au, heraldsun.com.au, verywellmind.com

Articolul urmator
Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei
Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cel mai banal lucru care poate face o diferență enormă în relația ta cu copilul
    Cel mai banal lucru care poate face o diferență enormă în relația ta cu copilul

    Și părinții mai greșesc, nu numai copiii! Dar orice greșeală recunoscută este pe jumătate iertată, nu-i așa? Specialiștii ne sfătuiesc să reparăm greșelile pe care le comitem...

    Cel mai greu lucru ca părinte: să iei decizii pentru viața copilului tău. O mamă povestește cât de greu i-a fost să accepte că fiul ei va fi operat pe creier
    Cel mai greu lucru ca părinte: să iei decizii pentru viața copilului tău. O mamă povestește cât de greu i-a fost să accepte că fiul ei va fi operat pe creier

    După mai multe complicații suferite la naștere a fiului ei, o mamă este nevoită, 14 ani mai târziu, să ia o decizie crucială pentru sănătatea și viitorul lui. Mama a trebuit...

    Sunt o mamă casnică, dar am și bonă full- time. Asta mă face să fiu un părinte mai bun
    Sunt o mamă casnică, dar am și bonă full- time. Asta mă face să fiu un părinte mai bun

    Când vine vorba despre o mamă casnică, lumea din jur se așteaptă să se implice doar ea în activitățile care țin nu numai de îngrijirea copilului, ci și de...

    Care este cel mai înfricoșător lucru despre tine în funcție de când te-ai născut
    Care este cel mai înfricoșător lucru despre tine în funcție de când te-ai născut

    Fie că este vorba despre anumite obiceiuri pe care le ai, fie că este vorba despre comportamente sau despre gânduri pe care pur și simplu nu ți le poți scoate din minte,...

    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!
    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!

    Intrarea în colectivitate a mezinului familie poate fi mai dificilă decât orice altă experiență! O mamă cunoaște cel mai bine acest sentiment deopotrivă...

    Soțul meu mi-a făcut o poză în timp ce eu dormeam cu bebelușii la sân. Este cel mai frumos portret al meu!
    Soțul meu mi-a făcut o poză în timp ce eu dormeam cu bebelușii la sân. Este cel mai frumos portret al meu!

    Chiar dacă, de cele mai multe ori este plină de provocări, trebuie să recunoaștem că alăptarea rămâne una dintre cele mai speciale și fericite etape din viață unei proaspete...

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!
    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață.De mic și până mai târziu. Și cât timp trăiește. Poți să-l înveți știință, să insiști să...

    Cel mai bizar lucru pe care îl ascunde zodia ta
    Cel mai bizar lucru pe care îl ascunde zodia ta

    Fiecare dintre noi are o trăsătură unică, fizică sau morală, care ne poate ajuta să ieșim din anonimat. La fel ca multe trăsături ale noastre, aceasta este influențată și ea de...

    © 2024 Qbebe