Contributors
Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică

7 obiceiuri proaste ale celor mici, pentru care PĂRINȚII sunt vinovați

De unele dintre cele mai dăunătoare obiceiuri adoptate de cei mici suntem cei mai vinovați chiar noi, părinții. Iată care sunt acestea!

Tendința de a se compara mereu cu ceilalți

Dacă în casă copilul va auzi adesea de ce familia sa este superioară altora,  că el are haine mai multe, mai bune decât ale altor copii etc. nu ar trebui să te mire că va avea tendința să aibă și el o asemenea atitudine. 

Pentru a nu fi în această situație, străduiți-vă ca măcar în prezența copilului să nu aduceți vorba despre altfel de lucruri ci, dimpotrivă, să-i explicați copilului că nu lucrurile materiale sunt cele care contează cel mai mult în viață. 

Spiritul exagerat de competitiv

Desigur, spun psihologii, competiția este benefică până la un punct, ajutându-l pe copil să-și valorifice punctele tari, să se autodepășească etc. Dar în momentul în care i se va spune permanent în casă că trebuie să fie cel mai bun, că nu se acceptă să aibă vreun eșec, atunci asupra sa va fi prea multă presiune, deloc benefică în timp. 

Dorința de a se certa

Ca să vă asigurați că micuții voștri vor crește într-un mediu sănătos, evitați, pe cât posibil, certurile din preajma lor. Nu numai că acestea nu le vor oferi un model bun, arătându-le că să te cerți este un „mod de viață”, ci le va crește și nivelul de anxietate, făcându-l să se simtă nesigur și vulnerabil. 

Mâncatul emoțional

În cazul în care copilul își vede părinții cum se apucă să ronțăie câte ceva ori de câte ori se simt obosiți sau supărați, începe să-i imite și el, spun psihologii. Practic, va ajune să creadă că mâncarea este o modalitate de a ne controla mai bine emoțiile și sentimentele.

Preluând un astfel de obicei, copilul îl va perpetua și în viața de adult, fiind astfel mai predispus unor probleme foarte grave de sănătate (precum obezitatea, diabetul, maladiile cardiace etc.).

Prea mult timp petrecut la telefon

Un studiu recent a demonstrat că, dacă în viața unui copil există o rutină bine pusă la punct în privința utilizării telefonului mobil, acesta este supus la mai multe probleme emoționale și de comportament.  De asemenea, s-a constatat că folosirea excesivă a telefonului mobil de către copii le afectează serios abilitățile sociale.

Sfatul psihologilor este ca noi, părinții, să punem întotdeauna în balanță avantajele și dezavantajele telefonului mobil și să găsim acel echilibru care să-i permiă copilului să stea departe de excese. 

Scobitul în nas

Chiar dacă nu ne place să recunoaștem, acest obicei prost al copilului poate fi preluat cu mare ușurință de la noi.  De aceea, de noi depinde să ne controlăm și să renunțăm la el, măcar când suntem în preajma copilulului.

Un studiu publicat în anul 2018 a demonstrat că scobitul în nas este responsabil de răspândirea bacteriilor periculoase (precum este și cea responsabilă cu declanșarea pneumoniilor), de lezarea pasajelor nazale și va crește riscul de infecții.

Un copil se poate scobi în nas din numeroase motive (lipsă de ocupație, stres, disconfort provocat de o răceală etc.), dar de fiecare dintre noi depinde să-i limităm, pe cât posibil, un asemenea obicei. Printre măsurile pe care le putem lua, din acest punct de vedere, se numără discuțiile privitoare la respectarea normelor de igienă și implicarea în activități cât mai variate, pentru diminuarea plictiselii. 

Fetita care se scobeste in nas

Dorința de a bârfi

Mai ales pe măsură ce copilul crește și are din ce în ce mai multe relații sociale, este necesar să te abții să bârfești în fața sa, indiferent despre cine este vorba. Chiar dacă ai impresia că poate acesta este absent, nu ar trebui să te surprindă  când ajunge, la un moment dat, să-i spună cuiva ceea ce a auzit la tine.

Evită să bârfești dacă vrei ca micuțul tău să nu ajungă să facă la fel la grădiniță și ulterior la școală. 

Surse:
www.indianexpress.com, www.verywellfamily.com

 

 

8 trucuri pe care părinții care au copii reușiți le aplică în fiecare zi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Fără vești proaste! Cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în 2019
  Fără vești proaste! Cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în 2019

  Se spune că trebuie să fim răbdători, pentru că nici măcar în natură nimic nu stă înflorit tot anul. Și iată că răbdarea a dat roade, pentru că, ușor, dar sigur,...

  Specialiștii avertizează : părinții ambițioși își înscriu copiii la cele mai proaste școli
  Specialiștii avertizează : părinții ambițioși își înscriu copiii la cele mai proaste școli

  Deciziile bine intenționate ale părinților ambițioși, dornici să își vadă copiii în cele mai bune școli, se dovedesc a fi reale eșecuri în prezent.

  Bărbații sunt vinovați pentru toate sarcinile nedorite
  Bărbații sunt vinovați pentru toate sarcinile nedorite

  Sau cel puțin asta așa rezultă din postările lui Gabrielle Blaire, care au devenit virale pe rețelele de socializare. Membră a unei comunități mormone conservative, Blaire nu s-a...

  12 obiceiuri sexuale la care sa nu renunti in 2019
  12 obiceiuri sexuale la care sa nu renunti in 2019

  Acum este momentul in care multi oameni isi stabilesc obiective pentru anul urmator sau decid la ce obiceiuri sa renunte in viitor pentru ca viata lor sa devina mai buna. Iata 12 obiceiuri...

  Rolul alimentelor fortifiate in dezvoltarea celor mici
  Rolul alimentelor fortifiate in dezvoltarea celor mici

  Grija pentru puiul tau incepe cu alimentatia.

  Idei simple pentru stimularea creativității celor mici
  Idei simple pentru stimularea creativității celor mici

  Mulți părinți presupun că a fi creativ este un talent înnăscut pe care copiii lor îl dețin sau nu. Doar că, potrivit studiilor, creativitatea este mai mult o abilitate,...

  8 obiceiuri zilnice care te ajută să te ferești de răceli și gripe
  8 obiceiuri zilnice care te ajută să te ferești de răceli și gripe

  Deși ne aflăm în perioadă de pandemie de coronavirus, este important să previi și alte tipuri de îmbolnăviri, precum răceli și gripe. Afară nu mai este atât de...

  © 2021 Qbebe