Studiu cu privire la rolul pe care îl are o mamă care muncește în viața unui copil
Femeile ale căror mame au desfășurat o activitate profesională în afara gospodăriei au șanse mai mari să aibă o carieră profesională la rândul lor, să dețină o responsabilitate de tip conducere și să câștige venituri mai mari comparativ cu femeile ale căror mame au fost în permanență casnice. De asemenea, bărbații crescuți de mame active pe piața muncii au avut la rândul lor șanse mai mari să contribuie la sarcinile casnice și să petreacă mai mult timp ocupându-se de îngrijirea membrilor familiei. Aceste concluzii sunt extrem de solide și valabile pe teritoriul a 24 de state americane.
Kathleen L. McGinn, profesor de Administrația Afacerilor la Școala de Afaceri Harvard, care a condus studiul din 2015 alături de Mayra Ruiz Castro, cercetătoare la HBS și Elizabeth Long Lingo, un practicant încorporat în Colegiul Mt. Holyoke susține că "există câteva lucruri, de care știm, care au un efect atât de clar asupra inegalității de sex ca acela de a fi crescut de o mamă care muncește."
Cercetarea anterioară a profesorului McGinn, în care a fost implicată Katherine Milkman din Școala de Afaceri Wharton, a relevat faptul că femeile avocat au avut șanse mai mari să promoveze în cadrul unei firme (și șanse mai mici să demisioneze) când au beneficiat de mentori și exemple de sex feminin. McGinn, Castro și Lingo și-au pus întrebarea în ce mod modelele nontradiționale influențează inegalitatea de sex de acasă - atât în termeni de oportunități profesionale, cât și cu privire la responsabilitățile domestice.
"Corelația dintre casă și locul de muncă devine din ce în ce mai critică pe măsură ce avem familii în care există două venituri. Tindem să vorbim mai mult despre inegalitate la locul de muncă și totuși inegalitatea din cămin este cu adevărat importantă" a declarat profesorul McGinn.
În statele dezvoltate, femeile angajate în gospodării cu doi părinți au declarat că au petrecut în medie 17.7 ore pe săptămână îngrijind membrii familiei, în timp ce bărbații angajați au petrecut în medie aproximativ 9 ore, conform cercetărilor. În același timp, femeile au raportat o medie de 17.8 ore pe săptămână în ce privește activitățile gospodărești, în timp ce bărbații au raportat o medie de 8.8 ore.
Efectul global al mamelor care muncesc
Pentru a măsura efectul global al mamelor care muncesc, cercetătorii au cercetat în datele de la Programul Internațional de Sondaj Social, un consorțiu global de organizații care desfășoară cercetări în domeniul științelor sociale și au studiat răspunsurile din 2002 și 2012 la un chestionar denumit Familia și Rolurile de Schimbare de Gen. Ei au suplimentat datele cu date cu privire la oportunitățile de angajare și inegalitatea de sex pe teritoriul statelor.
Chestionarul a inclus mai multe pagini de întrebări asociate atitudinilor legate de gen, viață domestică și traseu profesional. Cercetătorii au fost în principal interesați de răspunsul la o întrebare cheie: A lucrat vreodată mama ta pentru bani, după ce te-ai născut și înainte de a împlini 14 ani?
Profesorul McGinn declară că "Nu a contat dacă a muncit câteva luni într-un an sau 60 de ore pe săptămână toată copilăria. Nu am fost interesați de cât de intensă a fost activitatea profesională, ci mai degrabă dacă copilul a avut un model care a demonstrat că femeile lucrează atât în interiorul cât și în exteriorul casei. Am vrut să vedem ce legătură există."
Echipa de cercetare a urmărit să descopere dacă un copil care a crescut cu mamă care muncește a fost influențat cu privire la mai mulți factori, inclusiv grad de angajare, responsabilitate de supraveghere, venituri, alocarea unei activități casnice și îngrijirea membrilor familiei. Studiul a inclus 13 326 femei și 18 152 bărbați din 24 state dezvoltate. Cercetătorii își bazează analizele pe răspunsurile colectate de la chestionarele din 2002 și 2012 și au clasificat statele în funcție de atitudinile față de egalitatea de gen, atât acasă cât și la locul de muncă.
Bărbații au avut tendința să aibă atitudini de gen mai conservatoare decât femeile (cu excepția Mexicului). Datele au demonstrate că bărbații au avut la fel de multe șanse să dețină un post de supraveghere dacă mamele lor au muncit sau nu în afara casei, însă femeile crescute de mame care au muncit au avut șanse mai mari să supravegheze alte persoane la muncă. În cadrul statelor chestionate, 69% dintre fiicele mamelor care au muncit au fost angajate pe piața muncii, 22% au deținut posturi de supraveghere, comparativ cu 66% și 18% în cazul fiicelor mamelor casnice. Acasă, fiicele mamelor care au lucrat au efectuat mai puține ore de activități casnice săptămânal.
Datele au demonstrat de asemenea că dacă ești crescut de o mamă care muncește nu există efecte semnificative asupra vaniturilor bărbaților, însă în cazul femeilor au existat venituri mai mari (cu 23% mai mari), cu excepția femeilor care au raportat atitudini conservatoare față de egalitatea de gen.
În ceea ce privește bărbații ai căror mame au muncit în afara casei, au fost mai înclinați să contribuie la sarcini domestice (cu 7,5 ore mai mult îngrijind copiii și cu 25 minute mai mult în sarcinile domestice) și să petreacă mai mult timp îngrijind membrii familiei deoarece au crescut cu un model care le-a transmis ideea că se împarte munca de acasă. Și femeile care au fost crescute de mame active profesional au petrecut mai mult timp cu copiii lor.
"Există o doză mare de vină parentală când ambii părinți lucrează. Dar această cercetare demonstrează nu doar că îți ajuți familia pe plan economic, ci te ajuți și pe tine profesional și emoțional dacă ai o meserie pe care o adori, precum și copiii tăi. Oferind copiilor oportunități să vadă oamenii făcând diferite alegeri îi vei ajuta să vadă o mulțime de opțiuni pentru succes."
Surse: https://projectm-online.com; www.mother.ly; https://hbswk.hbs.edu
