Ce trebuie să îți înveți copilul, dacă vrei sa fie un lider

Ce trebuie să îți înveți copilul, dacă vrei sa fie un lider

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Micuțul tău crește înaintea ochilor tăi și, pe măsură ce se mărește, te gândești din ce în ce mai mult la viitorul său. Indiferent de cariera pe care o va alege, tu speri probabil să demonstreze calități de lider, atât în anii de școală, cât și în viața de adult. Abilitățile de lider pot face diferența între copilul care urmează orbește voința majorității și cel care ascultă de propriile principii și convingeri. Părinții sunt cei care îi pot învăța pe copiii lor să devină lideri, chiar dacă unele tendințe de a conduce sunt prezente încă "din fașă".

Chiar dacă toți părinții își doresc ca odraslele lor să devină lideri, acest lucru nu se întâmplă peste noapte și necesită multă practică, efort și răbdare. Nu ne putem aștepta ca, dintr-o dată, copilul nostru să preia conducerea în grupuri și să devină o inspirație pentru colegii și prietenii săi. Noi suntem cei care trebuie să transformăm aceste vise în realitate. Pentru aceasta trebuie să avem, desigur, un material potrivit cu care să lucrăm, dar este nevoie și de acțiuni concrete din partea noastră. Într-o lume extrem de competitivă, părinții modelează abilitățile de lider ale copilului, prin toate lucrurile pe care cei mici le învață zi de zi de la noi. Dacă vrem să facem un adevărat lider din copilul nostru, trebuie să-l învățăm câteva aspecte esențiale.

copii lideri

Inteligența emoțională este foarte importantă pentru un lider

Auzim mereu despre inteligența emoțională a copilului și ne întrebăm cum poate fi ea învățată. Dar este foarte adevărat: spre deosebire de inteligența cognitivă (descrisă de așa-numitul IQ), inteligența emoțională poate fi dezvoltată la copii, chiar și prin simplul nostru exemplu. Modul în care ne comportăm când suntem copleșiți de sentimente negative, capacitatea noastră de a ne recunoaște și gestiona emoțiile, felul în care răspundem la emoțiile copilului, toate acestea reprezintă lecții pentru cei mici. Dezvoltarea inteligenței emoționale este unul dintre factorii cei mai importanți pentru a asigura copilului o poziție de lider. TalentSmart a testat mai mult de un milion de persoane și a arătat că abilitățile de lider sunt corelate, în aproape 90% dintre cazuri, cu un coeficient ridicat de inteligență emoțională. Din păcate, mulți părinți insistă pe competențele academice ale copilului (să fie cel mai bun la diferite materii, să participe la olimpiade, să ia premiul I),dar prea puțini stimulează inteligența emoțională a copilului. Așa că, părinți, pentru a avea un copil lider nu este suficient să-l presați să fie primul în toate. Învățați-l emoțiile, cum să le recunoască, cum să le exprime și cum să le controleze. Arătați-i cum să folosească această bogăție emoțională în relațiile cu ceilalți, iar potențialul de lider al copilului vostru va crește vertiginos. În plus, veți avea un copil mult mai fericit.

Un lider adevărat nu este obsedat de rezultate

Ci, mai degrabă, de relațiile cu ceilalți și de calea parcursă împreună pentru a ajunge la performanță. Foarte mulți părinți supun copilul unui mare stres, obligându-l să alerge după rezultate și să obțină cât mai multe lucruri. În felul acesta, părinții sunt convinși că îi vor transforma pe cei mici în persoane ambițioase, care își ating toate scopurile. Din punct de vedere al capacității de a fi lider, însă, obsesia pentru scopuri și rezultate poate avea efecte negative. Atunci când copilul se concentrează pe reușitele sale, nu pot să fie buni conducători pentru un grup. Cei mai buni lideri se înconjoară de persoane cu abilități deosebite, tocmai pentru că știu că nu le pot face singuri pe toate. Copiii învățați de mici să fie atenți doar la țeluri personale nu vor înțelege niciodată ce înseamnă să lucrezi eficient în echipă. Faptul de a câștiga trofee și premii nu te transformă într-un lider, acest lucru trebuie să-l învețe atât părinții cât și copiii.

Copilul-lider trebuie să prețuiască laudele

lider

De aceea, părinții trebuie să-l învețe că aprecierea se câștigă, nu se obține la tot pasul. Copiii au nevoie de laudă, pentru a-și construi stima de sine. Din păcate, excesul de laudă nu duce la o stimă mai crescută de sine, ci dimpotrivă. Chiar dacă este necesar ca cei mici să aibă încredere în ei pentru a deveni lideri de succes, nu trebuie aplaudați de câte ori pun piciorul pe minge sau creionul pe hârtie. Mentalitatea de tipul "toți trebuie să câștige un trofeu" creează confuzie și falsă încredere la copil. Arată-i mereu copilului că ești mândru de pasiunea și efortul său, dar nu-l transforma într-un superstar când știi că nu este astfel. Un copil ajunge să prețuiască aprecierile corecte și spuse la timpul potrivit, iar acestea sunt cele care îi creează fundația de lider, nu laudele spuse la tot pasul.

Fiecare eșec este o lecție pentru un lider

Unul dintre învățămintele foarte importante pe care trebuie să le furnizezi copilului, pentru a-i stimula abilitățile de lider, este că trebuie să-și asume riscuri și să considere orice eroare ca o oportunitate de învățare. Când părinții îl protejează exagerat, nu-i permit copilului să își asume riscurile și consecințele acțiunilor sale. Dacă nu ești lăsat niciodată să cazi, mai târziu nu vei ști cum să te ridici. Pentru a deveni lider, este esențial să simți gustul amar al eșecului și să înveți cum să faci față consecințelor propriilor acțiuni. Atunci când facem un scut în jurul copilului pentru a-l proteja de orice insucces, el va tolera foarte greu frustrările ce rezultă din poziția de lider. Pentru că a fi lider înseamnă să faci și erori, să poți suporta reproșuri și să înveți din greșeli.

Liderii trebuie să accepte și refuzul

De aceea, este necesar să-i înveți să-și păstreze o atitudine pozitivă, atunci când li se spune "Nu!". Mai mult decât atât, trebuie să-i poți spune copilului „nu„ atunci când se așteaptă mereu la o răsplată sau la o gratificație. Răbdarea este una dintre abilitățile-cheie pentru un lider, ca și rezistența crescută la frustrare. Când spui nu copiilor poate că îi dezamăgești pe moment, dar vor trece peste asta și vor deveni mai puternici.

Rezolvarea de probleme este o abilitate de bază a liderilor

Este necesar să-i înveți pe copii să pună întrebări și să găsească soluții. Încurajează-i să gândească creativ și non-convențional, să-și asume responsbilități și consecințe ale propriilor decizii. Când părinții rezolvă constant problemele copiilor, aceștia nu pot dezvolta abilitatea de a gândi critic și de se baza pe forțele lor. Întreaga viață vor sta în umbra cuiva care poate rezolva lucrurile pentru ei. O trăsătură distinctivă a liderilor este inițiativa, capacitatea de a acționa. Asigură-te că și copilul tău are curajul propriilor hotărâri și acțiuni.

Autenticitatea este o calitate importantă a copilului-lider

invingator

Pentru ca ceilalți să se poată baza pe el, liderul trebuie să fie autentic și transparent. Chiar dacă greșește uneori, acesta încearcă să-și țină promisiunile și angajamentele, Aceste lucruri trebuie învățate de copii de timpuriu, dar numai părinții le pot servi ca exemplu. Atunci când intențiile, cuvintele și acțiunile noastre se aliniază, ceilalți capătă încredere în noi, Este important ca cei mici să înțeleagă această lecție și să preia modelul părinților.

Și liderii sunt oameni

Pentru copii, părintele este primul model, eroul copilăriei lor. Dar nu trebuie să-și creeze o imagine idealizată despre părinți, să-i așeze pe un piedestal, altfel se vor simți foarte vinovați de propriile greșeli și eșecuri. Trebuie să vadă și partea umană, vulnerabilă a celor pe care îi admiră. În calitatea sa de lider, un copil nu trebuie să se teamă să-și recunoască slăbiciunile, să-și accepte erorile, să se gândească atent la ele și să învețe din ele. Atunci când le vorbești despre greșelile pe care și tu le-ai făcut și despre modul cum le-ai depășit, copiii învață o lecție foarte importantă: oricât am fi de puternici, nu suntem infailibili, Eșecurile și slăbiciunile fac parte integrantă din experiența oricărui om și a oricărui lider.

Surse: https://education.gov.gy; https://www.mother.ly; https://www.forbes.com

 

Articolul urmator
Cum să înveți să îți recâștigi liniștea sufletească
Cum să înveți să îți recâștigi liniștea sufletească

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

    Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?
    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?

    Într-o lume în care copiii devin ținte ale abuzatorilor și reprezintă tentații imorale pentru adulți sau alți copii mai mari, datoria părinților este să le ofere...

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    Îți înveți copilul să-și ceară mereu scuze când greșește. Tu când ți-ai cerut scuze ultima dată?
    Îți înveți copilul să-și ceară mereu scuze când greșește. Tu când ți-ai cerut scuze ultima dată?

    Puterea exemplului este mare, iar copiii învață din faptele părinților, și nu din vorbele sau sfaturile lor cum trebuie să se comporte. Așadar, dacă vrei un copil care să...

    Zodiile de care trebuie să fugi când se enervează, dacă nu vrei să o pățești
    Zodiile de care trebuie să fugi când se enervează, dacă nu vrei să o pățești

    Fie că sunt foarte încăpățânate și nu sunt dornice de compromisuri, fie că sunt orgolioase sau pur și simplu sunt „iuți la mânie”, unele persoane se...

    Vrei sa îl ții ocupat pe copilul tău cât îți rezolvi treburile casnice? Iată cum!
    Vrei sa îl ții ocupat pe copilul tău cât îți rezolvi treburile casnice? Iată cum!

    Orice mamă visează să își împartă timpul în așa manieră încât să își poată rezolva treburile casnice, cât timp micuții ei sunt ocupați...

    Povestea banilor: cum îl înveți pe copil să fie responsabil cu banii
    Povestea banilor: cum îl înveți pe copil să fie responsabil cu banii

    Discuția despre responsabilitatea banilor este importantă pentru o educație sănătoasă a celui mic, dar, pentru mulți părinți, poate părea dificilă. Experții sunt de părere,...

    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă
    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă

    O femeie din Marea Britanie a născut de două ori acasă - o dată planificat și a doua oară neplanificat. Citiți mai jos, ca să vedeți ce spune mămica despre experiențele sale.

    © 2024 Qbebe