Cea mai importantă lege din educația emoțională a copilului

Cea mai importantă lege din educația emoțională a copilului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Recunoașterea, validarea și gestionarea emoțiilor reprezintă cele mai importante aspecte ce țin de inteligența emoțională a unui copil. Mai multe informații despre pilonii inteligenței emoționale, despre modalități de creștere a înțelegerii și validării emoționale a copilului în părinte și familie și cum trebuie să reacționezi în diverse situații tensionate afli din partea specialistului, domnul Radu Leca, psiholog și tată.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea domnului Radu Leca Psiholog www.facebook.com/psiholog.radu.leca 

Copiii simt! Ce? Tot! Gândurile tale îi poartă către lumea adulților. Lumea adulților este plină de frustrări și de probleme. Copiii simt ceea ce tu GÂNDEȘTI!
Copilul tău se poartă diferit cu tine. De ce? Fiindcă nu înțelege ce simte. Iar el simte ce simți tu.
Astăzi discutăm online despre Schimbarea în bine, prin educație. Copiii și inteligența emoțională, capitolul secret din viața noastră de adulți. Cum înțelegi emoțional un copil, cum îl protejezi de greșelile tale, cum îl faci să nu facă aceleași greșeli ca și tine? Prin COMUNICARE. Te rog, pentru o clipă uită-te în jurul tău, trage aer în piept și spune-mi dacă nu simți obligația de a schimba ceva radical în bine, în viața ta și a familiei tale? Schimbarea începe cu ceea ce simți.

Citește și:Dezvoltarea emotionala a copilului: Ghidul parintilor 

cea mai importanta lege din educatia emotionala

Care sunt pilonii inteligenței emoționale?

Recunoașterea, Validarea și Gestionarea emoțiilor.
Recunoașterea cui? A valorii. A drumului personal. A inteligenței. A talentului. A puterii de schimbare. Este grozav să ai un copil ce te iubește și are încredere în tine, este grozav să îți petreci timpul cu el, dar timpul trece și tu nu îi spui nimic despre Valoarea sa. Care este valoarea copilului tău? Te întreb ca părinte! O știi? Ce întreprinzi clar în direcția creșterii valorii și a stimei de sine a copilului tău? Când ai fost cu el ultima oară la teatru sau la opera comică? Când l-ai ținut în brațe și împreună ați descoperit litere uriașe și colorate? Când i-ai spus copilului tău că îl iubești cu motiv. Da, cu motiv. Ai citit bine. Dacă îi spui unui copil că îl iubești, pregătește-te să îi spui că îl iubești din cauză că, nu doar pur și simplu.

Cele 5 modalități de creștere imediată a valorii și stimei de sine, a unui copil. Spune Te iubesc în 5 feluri diferite alăturând sursa dragostei tale. Iar copilul tău o să înțeleagă de unde vine dragostea. Spune-I copilului doar Te iubesc și el o să înțeleagă parțial ceea ce tu simți. Colorează dragostea! Oferă-I ORIGINE!
• Te iubesc pentru mintea ta
• Te iubesc pentru talentul tau
• Te iubesc pentru răbdarea ta
• Te iubesc pentru bunătatea ta
• Te iubesc pentru veselia ta

Revenim la întrebări. Copilul tău deja știe ce simți pentru el, dar știe cât vei simți pentru el dragostea? Ok. La infinit. Dar el știe asta?

Vorbește cu copilul tău lucruri ce par personale. Ajută-l să îți înțeleagă lumea și o parte din "Problemele" tale. Alege ceea ce îi povestești ca să poți controla impactul emoțional și direcția înțelegerii. Din punct de vedere cognitiv copilul tău este grozav. Știe o mulțime de chestii noi, mult mai multe decat știai tu la vârsta lui, dar copilul tău știe să simtă? Validează încrederea, în tine, în relația fantastică avută și în permanenta stare de evoluție. Validează încrederea în simțuri și trăiri. Alungă teama de implicare și responsabilizare din sufletul copilului tău.

Modalități de creștere a înțelegerii și validării emoționale 

Cele 5 modalități de creștere imediată a înțelegerii și validării emoționale în direcția încrederii în Părinte și în Familie a copilului sunt:
• Mă bucur pentru rezultatele tale. Faptul că ai învățat cu mine (cu Tata) te-a echilibrat
• Esti grozav ca om. Îmi place să vorbesc cu tine. Permite-mi să îți povestesc cum era copilăria mea. Astăzi vorbim despre ziua în care m-am mutat
• Voi crede în tine și în talentul tău și peste 20 de ani. Ceea ce tu creezi este unic. Împreună cu Tatal tău te voi susține în tot ce îți dorești. Hai să vorbim despre ce îți dorești.
• Descopăr noi lucruri pozitive în tine. Vorbești cu răbdare cu oamenii din jur. Te oferi să îi ajuți. Puțini copii de vârsta ta înțeleg nevoia celor bătrâni de a vorbi cu cineva, fie el și un puști de 9 ani. Chestia asta ai învățat-o de la Tatăl tău. Un om deosebit, de care niciodată să nu îți fie frică.
• Magia rezultatelor bune stă în puterea ta de înțelegere. Uite, ți-am cumpărat împreună cu Tatăl tău o carte de teste cognitive. Sună pretențios, dar cogniția se referă la minte. Mintea ta are nevoie de exercițiu permanent.

cea mai importanta lege din educatia emotionala

Gestionarea emoțiilor la copil 

Mama, Tata, cum gestionează copilul tău emoțiile? Ce faci când vrei să îl ajuți și nu știi cum? Ceri ajutorul unui psiholog. De ce este mai bun un psiholog decât un părinte? Nu e mai bun. E la fel de bun ca voi, doar că nu se implică emoțional. Vede și înțelege problemele în afara emoțiilor.

Ce faci când copilul vine nervos de la școală, de mai multe ori într-o săptămână?
Din locul secret unde păstrezi jucăriile de urgență alegi ceva special și te duci la copil căutând să vorbești cu el. Nu intri direct în subiect. Îl întrebi mai înâai de colega ce îl place, după bârfiți despre cineva cunoscut doar vouă și mai apoi îl intrebi cu căldură și multă dragoste "Dragul meu, ce poate face Mama pentru tine? Simt că ești supărat. Cum te pot ajuta?".

Ce faci când în timpul unei discuții negative, copilul fuge prin casă lovind lucrurile din jur, provocând pagube și accidentandu-se? (Ce este o discuție negativă: o discuție în care tu ți-ai pierdut răbdarea și ai ridicat tonul. Părinții nu își pierd răbdarea!) Îl oprești luându-l în brațe si cerându-ți iertare. Copilul meu, te rog să mă ierți că nu am știut să vorbesc cu tine. Promit că învăț. Iartă-mă că am țipat la tine. Promit că nu se mai repetă.

Inteligența emoțională a copiilor născuți după anul 2003 este remarcabilă. Pot spune din experiența mea că unul dintre cei mai buni ani pentru copii a fost 2005. Nu știu și nici nu am înțeles de ce. Stelele au făcut mai multă lumină și copiii și-au încărcat bateriile emoționale.

Toți copiii sunt grozavi. Depinde de voi Părinții și Mentorii lor să scoateți la lumină tot ce ține de talent, atenție, dorință de învățare, răbdare, validând fiecare reușită.

Eu sunt Radu Leca, psiholog, tată și soț. Cred în familie și în mod special în aplicarea pozitivă a educației.
Vă urez să aveți parte doar de lucruri bune venite de la copii. Și nu uitați: Răbdare, Răbdare, Răbdare!

Citește și: Top 5 greseli pe care le fac parintii in educatia copilului 

Mulțumim domnului Radu Leca pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Articolul urmator
Educația financiară a copilului: sfaturi de la psiholog
Educația financiară a copilului: sfaturi de la psiholog

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mirela Vaida, cea mai importantă regulă în educația copiilor ei: „Începe din aceste lucruri simple..."
  Mirela Vaida, cea mai importantă regulă în educația copiilor ei: „Începe din aceste lucruri simple..."

  Mirela Vaida a fost ținta controverselor în ultima perioadă. Postările sale de pe rețelele de socializare au stârnit în repetate rânduri valuri de reacții din...

  Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
  Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

  Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

  Cea mai frumoasă familie regală din Europa NU este cea a Angliei
  Cea mai frumoasă familie regală din Europa NU este cea a Angliei

  Familiile regale au fascinat dintotdeauna, iar în ultimul deceniu au fost tot mai mult în atenţia publicului. Alături de familia regală a Marii Britanii, nici familiile regale...

  Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
  Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

  Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

  Amintiri din casa în care am avut cea mai frumoasă copilărie - cea a bunicii mele
  Amintiri din casa în care am avut cea mai frumoasă copilărie - cea a bunicii mele

  Una dintre cele mai iubite locuri de pe acest Pământ pentru mine? Casa bunicii mele. Cândva era un loc al familiei, al râsului, al dragostei, al jocului de cărți, al...

  Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!
  Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!

  Drepturi noi pentru angajații din țările Uniunii Europene, inclusiv România, începând din această lună! Tații sunt încurajați să își ia concediu...

  Educația financiară a copilului: sfaturi de la specialist
  Educația financiară a copilului: sfaturi de la specialist

  Pentru o educație financiară corectă este important să definim o relație sănătoasă cu banii, relație care să ne ofere succes și satisfacție că am produs bani și i-am gestionat...

  Lege mult așteptată: se interzice instituțiilor publice să mai ceară copii după documente
  Lege mult așteptată: se interzice instituțiilor publice să mai ceară copii după documente

  Gata cu birocrația! Instituţiile publice nu vor mai avea voie să solicite copii după acte. Vot final în Camera Deputaţilor pe proiectul privind subţierea dosarului cu şină.

  © 2023 Qbebe