Așa cum se întâmplă și în prezent, părinții din secolele trecute nu erau scutiți nici ei de sfaturi de parenting care de care mai neobișnuite. Fie că acestea țineau de îngrijirea bebelușilor, fie că se refereau la reguli care țineau de educarea, de formarea copiilor sau pur și simplu de modalitatea în care trebuia să li se ofere atenție și afecțiune, ele erau formulate, în general, de medici, de experți în educație sau veneau din experiența altor părinți. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei avea ocazia să cunoști câteva sfaturi de parenting inedite și vei constata că nu se regăsesc în concepțiile actuale care țin de creșterea și de educarea copiilor.
Antrenamentul pentru utilizarea oliței ar trebui să înceapă de când bebelușul are vârsta de 2 luni
Se regăsește printre cele mai bizare sfaturi de parenting oferite vreodată, reflectând preocuparea de a se găsi o soluție pentru ca mamele să nu mai fie nevoite să stea toată ziua să schimbe scutece și să cheltuiască mulți bani cu achiziționarea lor.
Dacă în Epoca Victoriană nu se vorbea deloc inițial despre cum puteau fi obișnuiți copiii cu utilizarea oliței, treptat medicii acelei epoci au considerat că această problemă trebuia abordată. Astfel, medicul Pye Henry Chavasse a propus următoarea idee: bebelușii puteau fi învățați cu olița dacă erau ținuți zilnic, la aceeași oră, deasupra uneia și dacă, la nevoie, pentru stimulare, se recurgea la o bucățică de săpun.
În jurul anilor 1930, părinții erau îndemnați să-și familiarizeze copiii la oliță încă de la vârsta de două luni, în SUA afirmându-se la un moment dat că deprinderea cu acest obicei făcea parte din „construirea caracterului” unui copil.
Un copil mic ar trebui să stea toată ziua la aer, chiar și într-o „cușcă”
Când sunt aduse în discuție unele dintre cele mai bizare sfaturi de parenting, nu ar trebui omis nici acela care este legat de folosirea unor cuști speciale pentru copii. Ideea i-a aparținut medicului Luther Emmett Holt, care în lucrarea sa din 1884, „The Care and Feeding of Children”, a vorbit despre cât de mult conta, pentru buna funcționare a organismului și pentru creșterea sănătoasă a copiilor, ca aceștia să stea cât mai multe ore la aer. În acea perioadă se susținea că dacă un copil petrecea mai multe ore din zi având de suportat diferențe de temperatură, ar fi putut să aibă o imunitate mai bună.
Pornindu-se de la această idee, în 1922 a apărut primul model de „cușcă” pentru copii ce a fost comercializat, fiind creat de Emma Read din Spokane, Washington. O cușcă de acest tip era cam de dimensiunea unui aparat de aer condiționat, avea înăuntru o păturică și era atașată la ferestrele apartamentelor ce nu aveau acces la curțile interioare, părinții fiind sfătuii să-și lase copilul să stea astfel cât mai multe ore dintr-o zi pentru a avea parte de aer curat și a-și face rezerve de vitamina D.
Indigestia la copii ar putea fi prevenită dacă mama este calmă
La începutul secolului trecut, medicul A.K. Bond aducea în prim-plan, prin intermediul lucrării „How can I cure My Indigestion?”, un sfat de parenting ieșit din comun. Mai exact, din review-ul cărții sale din 1902 reiese și faptul că o metodă la îndemână și eficientă de a preveni indigestia la copiii mici era ca mamele să se străduiască să rămână cât mai calme. Potrivit „The New York Times”, îndemnul medicului suna astfel: „...O mamă de primă clasă se bucură de o bună sănătate, este preocupată de copii și este calmă, ceea ce este cea mai bună armă împotriva indigestiei apărute la un bebeluș.”
De altfel, ideea potrivit căreia mamele, pentru a-și ajuta bebelușii să scape de manifestări digestive dezagreabile, ar fi trebuit să fie calme, nu era nouă. Spre exemplu, la începutul secolului trecut, se spunea că un bebeluș putea fi mai ferit de colici dacă mama sa nu era nervoasă când îl alăpta.
Copiii nu ar trebui să aibă parte de afecțiune
Și acest sfat de parenting face parte dintre cele mai bizare și este legat de Criza Rachetelor din Cuba, din anul 1962. Atunci un medic pediatru le atrăgea atenția părinților asupra următorului aspect: pentru a nu crește un viitor socialist, era necesar să se străduiască să nu-i dăruiască afecțiune, să nu îl îmbrățișeze, să nu îl sărute sau să îl țină în poală.
În cartea „Bringing Up Babies”, se spunea, potrivit „The Independent”, că: „Dacă îi învățăm că totul poate fi obținut la cerere, trebuie să admitem că vom sădi semințele socialismului.”
Stilurile de parenting sunt care de care mai diferite, în anumite situații fiind chiar neobișnuite. Nu fac excepție nici vedetele, ce uimesc adesea și din acest punct de vedere....
Una dintre cele mai cunoscute mămici de la Hollywood a pornit de la o experienţă din viaţa personală pentru a le da un îndemn părinţilor. Parcurge articolul de mai jos pentru a...
Un clip cu Emma Răducanu a devenit cel mai vizionat din istoria Australian Open! A fost urmărit de peste 47 de milioane de oameni până acum, pe YouTube. Iată de ce!
Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să lucrezi pentru una dintre cele mai faimoase familii din mass-media? Se pare că nu e deloc ușor să ții pasul cu familia Kardashian, mai ales...
Viața personală a celui mai mare star pop a fost dintotdeauna controversată, lăsând loc misterului, dar și scandalurilor. Nu fac excepție nici cei trei copii ai acestuia, care au...
S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...
Dacă în urmă cu câteva decenii conceptul de "minimalism" se referea la o anumită tendinţă în decoruri, în amenajarea caselor sau a garderobei, în ultimii...
Invitat recent la un interviu pentru podcast-ul lui Mihai Morar, „Fain&Simplu”, unul dintre cei mai apreciați artiști de la noi și-a deschis sufletul și a vorbit despre...