- Cum se poate manifesta teama de doctor a copilului
- Explică-i micuțului ce urmează să se întâmple
- Fii tu însăți un model pentru copilul tău
- Menține-ți calmul
- Validează teama de doctor a copilului tău
- Însoțește-ți întotdeauna copilul
- Oferă-i copilului confort, în toate formele
- Încearcă să-l faci pe doctor să cunoască unele preferințe ale copilului
- Îndepărtează teama de halatul alb
- Recompensează-ți copilul
Cum se poate manifesta teama de doctor a copilului
În cazul copiilor mai mici, aceștia nu vor fi capabili să exprime întotdeauna verbal ceea ce simt cu privire la vizita la medic. Poți să îți dai seama că se tem totuși dacă sesizezi oricare dintre următoarele indicii:• Copilul devine agitat încă din momentul în care vă pregătiți pentru mersul la doctor
• Copilul poate face o „criză emoțională"
• Copilul parcă nu vrea să se desprindă de tine
• Copilul poate uda patul în noaptea de dinainte de programarea la doctor
• Micuțul nu vrea să te asculte
• Copilul devine brusc tăcut
• Copilul începe să plângă de îndată ce vă apropiați de locația în care se află medicul
În schimb, copiii mai mari pot fi capabili să-și exprime verbal temerile. Chiar dacă nu o vor face în mod direct, ei se vor plânge de faptul că trebuie să meargă la doctor și vor încerca să protesteze. De asemenea, pot avea oricare dintre reacțiile de mai jos:
• Copilul va fi nervos și parcă nu te mai poți înțelege cu el
• Copilul va plânge, aparent fără motiv
• Copilul va căuta tot felul de pretexte pentru a evita să meargă la medic (de pildă, va incova schimbări de program )
• În cazuri extreme, și un copil mai mare poate să ude patul în noaptea de dinainte de vizita la doctor.
Indiferent de vârsta și de reacția copilului, psihologii ne îndeamnă ca în niciun caz să nu-i pedepsim pentru că le este teamă de doctor. Mult mai bine va fi să urmăm sfaturile de mai jos, menite să-l ajute pe copil să treacă mai ușor peste această teamă.
Explică-i micuțului ce urmează să se întâmple
Psihologii sunt de părere că mai ales copiii mici se tem de doctor întrucât nu știu ce urmează să se întâmple. Iată de ce este necesar să încerci, folosind cuvinte cât mai simple, să-i explici cum va decurge vizita la doctor.
De asemenea, îl poți face pe copilul tău să privească mai relaxat vizita la doctor dacă îl vei implica într-un joc de rol. Spre exemplu, dacă mersul la doctor are drept scop un vaccin sau o injecție, alegeți jucăriile preferate și imaginați-vă cum se vor desfășura lucrurile. În acest fel, copilul va ajunge să asocieze mai puțin durerea și teama cu mersul la medic.
Fii tu însăți un model pentru copilul tău
Pentru ca un copil să poată avea cât mai puțină teamă față de doctor, este important să-i fii și tu însăți model.
De aceea, chiar dacă și tu te temi înainte de o vizită la medic, nu-i arăta sub nicio formă copilului. Încearcă să rămâi calmă și să-i spui că te duci acolo pentru a te simți mai bine, pentru că vrei să fii sănătoasă ca să poți avea grijă de el și să vă jucați împreună.
Dacă ai un copil mai mare, poți chiar să-i dai un exemplu concret legat de cum doctorul te-a ajutat, la un moment dat, să scapi de o anumită problemă.
Menține-ți calmul
Chiar dacă însăși ideea că al tău copil este speriat de vizita de doctor te stresează, specialiștii te sfătuiesc să-ți păstrezi calmul. Gândește cât mai optimist, spre exemplu că al tău copil se va teme tot mai puțin de doctor, pe măsură ce va crește.
În același timp, nu te enerva pe copil și nu-l amenința cu diverse lucruri dacă nu merge la doctor. Nu vei face altceva decât să-i creezi o repulsie și mai mare și, în plus, copilul nu va mai avea încredere în tine.
Atitudinea potrivită înainte de vizita la doctor este una calmă și optimistă, stimulându-l astfel pe copil să fie la fel.
Validează teama de doctor a copilului tău
Psihologii ne îndeamnă să nu folosim în fața copilului care se teme de doctor sintagme precum „Nu-ți fie frică", „Injecția nu doare", „Nu plânge" etc. întrucât procedând astfel vom părea mai puțin credibile și copilul va simți că și noi suntem stresate.
Mult mai bine va fi să-i spui copilului că știi că nu este plăcut să mergi la doctor, dar că vizita nu va dura mult și că veți fi împreună pe tot parcursul ei.
Însoțește-ți întotdeauna copilul
Chiar dacă nu este ușor, străduiește-te, pe cât posibil să fii tu cea care va merge cu copilul la doctor. Astfel, îl vei ajuta să se simtă mai în siguranță, cu atât mai mult cu cât va vedea că și tu ai încredere în doctor, că poți comunica cu acesta.
În plus, vei profita mai bine de timpul pe care-l aveți până când veți ajunge la medic pentru a-i da explicații asupra a ceea ce se va întâmpla, permițându-i să se obișnuiască mai bine cu ideea că vizita acolo este necesară. Procedând așa, vei vedea că temerile sale se vor mai diminua.
Oferă-i copilului confort, în toate formele
În special dacă ai un copil mai mic (sub 6-7 ani), este foarte important ca vizita la medic să nu-l facă să renunțe la anumite obiceiuri care-l calmează de obicei. Spre exemplu, lasă-l să-și ia cu el o păturică, o jucărie sau orice alt obiect de confort.
În plus, lasă-l să se alinte, dă-i pupicuri și îmbrățișați-vă înainte de a intra în cabinet. Vei sesiza că sentimentul de confort îl va face pe micuț să nu mai fie atât de speriat de doctor.
Citește și: Jucaria de confort: de ce copilul nu se desprinde de ea?
Încearcă să-l faci pe doctor să cunoască unele preferințe ale copilului
Experții consideră că un copil va aștepta cu mai puțină teamă vizita la doctor dacă știe că acesta va sta de vorbă despre lucrurile care-i plac.
Treptat, pe măsură ce îl cunoști pe medicul micuțului, încearcă să discuți cât mai mult cu acesta și să-i spui care sunt interesele și preferințele acestuia. Numai așa medicul se va putea antrena în tot felul de discuții cu copilul, iar acesta se va simți mult mai în largul său când se vor întâlni.
Îndepărtează teama de halatul alb
Dacă ai un copil mai mic, iar medicul său poartă de obicei halat alb sau o altă uniformă, încearcă să-l convingi să renunțe la aceasta în fața copilului tău. Procedând așa, copilul nu se va mai simți atât de speriat când veți merge acolo.
Recompensează-ți copilul
Poți să-l ajuți pe copil să se teamă mai puțin de doctor dacă vei folosi și diverse recompense. Spre exemplu, ia mici jucării, dulciuri, stickere sau orice lucruri preferate de copil și dă-i-le după finalizarea vizitei la doctor.
Un alt truc bun este să poți intra mai înainte în cabinet și să-l rogi pe medic să-i dea copilului recompensa respectivă, la finalul consultației. În mod sigur copilul tău va fi foarte încântat și va începe să aibă mai multă încredere în doctor.
Citește și: Anxietatea la copil: simptome si tratament
Voi mai știți și alte modalități prin care putem să ne ajutăm copiii să se teamă mai puțin de doctor?
Surse:
www.health.usnews.com; www.parents.com;www.penguinpediatrics.com;
www.popsugar.com; www.scripps.org;www.whattoexpect.com