Cum să-ți înveți copilul să traverseze strada

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vacanța mare poate fi un moment numai bun pentru a-ți învăța copilul cum să traverseze strada. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, este esențial să insiști ca al tău copil să respecte anumite reguli de siguranță. Desigur, trebuie să ții cont și de vârsta copilului, astfel încât să-i poți transmite acele cunoștințe pe care le poate asimila la vârsta respectivă. Nu în ultimul rând, ai grijă să exersezi cu copilul toate regulile pe care i le-ai transmis pentru a reuși să traverseze strada singur, fără a fi în pericol.

Cum să-l înveți să traverseze strada pe un copil ce are între 4 și 6 ani

Pentru copiii ce se încadrează în această vârstă este important să învețe să traverseze strada alături de unul dintre părinți.
Ca micuțului să-i fie mai ușor și pentru a te asigura că s-a familiarizat cu noțiunile de bază, ce-l vor ajuta ulterior să poată traversa și singur, este necesar să faci următorii pași:

Repetă cu voce tare, alături de copil, pașii pe care trebuie să-i faceți când veți traversa strada

Înainte de a pleca de acasă, spune-ți împreună pașii pe care-i veți avea de făcut la traversare: să te oprești, să aștepți, să asculți, să privești.

Când ajungeți la primul loc de traversare, va trebui să-i spui copilului anumite cuvinte

Îl vei lua de mână și îi vei spune: „Ia să ne uităm, vine vreo mașină?". Va trebui să-i arăți copilului că trebuie să se uite și în stânga și în dreapta. Dacă vine vreo mașină sau un alt mijloc de transport, îi vei repeta că trebuie să așteptați. Dacă nu se vede nimic venind, traversați împreună, dar ținându-ți copilul de mână și fără să alergați. Este foarte important să-i explici micuțului că nu este bine să traverseze strada alergând.

Copil ce traverseaza starda alaturi de parintii sai

Învață-l pe copil semnificația culorilor semaforului

Dacă vrei să-ți fie mai ușor în acest demers și să-l distrezi totodată pe copil, îl poți învăța pe copil aceste lucruri cu ajutorul unui joc simplu:„Lumină roșie, lumină verde".
Tot ce vei avea de făcut este să decupezi niște „buline" mari din hârtie sau carton, una roșie și una verde. Mergi cu copilul într-un loc spațios, așează-te la un capăt al acestuia, în timp ce copilul va sta în celălalt. Spune-i că, în momentul în care te va auzi strigând „Lumină verde!", va putea să vină spre tine, dar fără să alerge. În schimb, dacă va auzi „Lumină roșie!", va trebui să stea pe loc și să aștepte.
După ce exersați de mai multe ori, verifică-l dacă a înțeles ce are de făcut când trebuie să traversați o stradă reală.

Obișnuiește-ți copilul să nu pună niciodată piciorul pe stradă, fără să se asigure mai întâi

Pentru ca un copil să înțeleagă importanța acestei reguli de siguranță, va trebui să i-o repeți ori de câte vă pregătiți să traversați. Insistă asupra faptului că sunteți pietoni și că trebuie să respectați anumite reguli pentru a nu fi în pericol.
Procedând așa, copilul se va obișnui cu ideea și nu va mai fi tentat să se grăbească în momentul în care trebuie să traversați.

Mama ce se uita daca vine vreo masina, astfel incat sa poata traversa in siguranta cu copilul ei

Cum să-l înveți să traverseze strada pe un copil de 6-8 ani

Pe măsură ce crește și a învățat regulile de siguranță menționate mai sus, copilul ar trebui să fie pregătit să traverseze și singur, dar în prezența ta. Înainte de asta, ar trebui să-l mai înveți și:

Să nu alerge niciodată în apropierea locului de traversat, dar nici când traversează

Insistă asupra acestui fapt și chiar impune consecințe în cazul în care copilul nu ar respecta această regulă. De pildă, îi vei spune că nu va putea să se joace singur pe-afară dacă va alerga la traversat.

Obișnuiește-l cu tot felul de sunete din trafic

În acest scop, mergeți în locuri cât mai aglomerate și arată-i copilului că există o varietate de mijloace de transport, în afara mașinilor obișnuite, la care trebuie să fim atenți când traversăm.

Învață-l pe copil să aibă contact vizual cu șoferul când traversează

Pentru a se asigura că șoferul îl va lăsa să traverseze, copilul trebuie să învețe să aibă contact vizual cu șoferul, asigurându-se astfel că acesta îi va permite să traverseze în momentul respectiv.
De asemenea, spune-i că, în cazul este vorba despre un autovehicul prea înalt și nu are cum să aibă contact vizual cu șoferul, trebuie să știe să se oprească și să aștepte semnalul șoferului, mai exact că poate traversa.

Învață-ți copilul semnificația anumitor indicatoare de circulație

De pildă, învață-l pe copil cum este reprezentată o trecere de pietoni, cum este reprezentat un semafor etc.
Pentru a-i fi mai ușor, învață-l prin intermediul unor jocuri, precum: „Hai să urmărim trecerile de pietoni" sau „Ghicește semnificația indicatorului". Nu uita să-l lauzi ori de câte ori le va identifica bine!

Roagă-l pe copil să traverseze singur, dar urmărește-l ca să vezi cum se descurcă

Așează-te pe partea opusă a străzii pe care trebuie să o traverseze copilul și vezi dacă poate traversa singur, urmând regulile învățate de la tine. De asemenea, într-o primă fază, poți să-i spui copilului să traverseze doar când te uiți tu la el.
Dacă observi că al tău copil este speriat sau că a încercat să alerge la traversare, repetați din nou regulile de siguranță și asigură-te că le-a asimilat pe deplin înainte de o nouă încercare de a traversa singur.

Nu în ultimul rând, exersați cât mai mult timp traversatul sub supravegherea ta, înainte să fii hotărâtă să-l lași să traverseze total independent.

Citește și: Care este varsta la care putem lasa copilul sa se duca singur la scoala?

Ce reguli de siguranță, legate de traversarea străzii, ar trebui să știe un copil mai mare de 8 ani

Experții sunt de părere că nu se poate preciza o vârstă exactă de la care un copil ar trebui lăsat să traverseze singur strada. Cu toate acestea, s-a ajuns la concluzia că, după vârsta de 8 ani, copilul deține acele abilități ce i-ar permite să traverseze în siguranță.
De cele mai multe ori, spun aceștia, un copil ar trebui să fie pe deplin pregătit să traverseze singur în jurul vârstei de 10 ani. S-a estimat că pe la această vârstă copilul a înțeles pe deplin regulile ce trebuie respectate de pietoni, dar se poate concentra suficient de bine la zgomotele și semnele din trafic.
Nu trebuie să vă grăbiți să-i lăsați pe copii să traverseze complet singuri strada dacă nu sunteți siguri că știu și următoarele detalii:

Copilul ar trebui să știe că în trafic se pot întâmpla și lucruri imprevizibile

De exemplu, spune-i copilului că oricând se poate întâmpla ca o mașină să circule cu viteză mare și în preajma trecerilor de pietoni, că sunt șoferi care nu sunt suficient de atenți sau că se poate petrece un accident în apropierea trecerii de pietoni, ceea ce poate bloca traficul în zonă.
De aceea, copilul trebuie să fie gata oricând să găsească și altă trecere de pietoni pentru a putea traversa în siguranță.

Învață-l pe copil să traverseze prin locuri cât mai puțin aglomerate

Explică-i faptul că va fi mai ușor și mai sigur să traverseze în locuri în care traficul nu este foarte aglomerat, chiar dacă acest lucru ar însemna să meargă mai mult pe jos.

Asigură-te că al tău copil știe să traverseze doar la trecerile de pietoni

Repetă-i mereu copilului că, pentru siguranța sa, este esențial să traverseze numai în locurile special marcate, fără a alerga pe stradă.

Asigură-te că știe pericolul la care s-ar supune dacă ar traversa printre mașinile parcate necorespunzător sau printre unele ce sunt în viteză

Spune-i copilului că în orice moment ar putea fi surprins de vreo mașină ce ar porni brusc, în viteză sau de una ce ar vrea să le depășească pe celelalte, ceea ce l-ar pune în mare pericol. De aceea nu trebuie să traverseze la întâmplare!

Insistă să nu asculte muzică sau să utilizeze telefonul când va traversa strada

Oricare dintre aceste activități îi vor distrage atenția și îl pot pune în pericol. Când îi dai acest sfat, insistă asupra faptului că pietonii trebuie să se ferească singuri, nu trebuie să aștepte ca numai șoferii să-i apere.

Citește și: La ce vârstă să îi iei un telefon copilului tău

Voi cum l-ați învățat/ cum îl veți învăța pe copilul vostru să traverseze singur strada?

Surse:
www.ocd.pitt.edu; www.safebee.com; www.wikihow.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
  Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!

  Toti parintii, bunicii si toate cadrele didactice stiu ca in jurul varstei de 3 ani copilul trebuie sa invete sa se imbrace singur. Insa teoria nu se potriveste niciodata cu practica. De ce...

  O mamă din Galați și-a abandonat copilul de 5 ani pe stradă pentru că nu o asculta. Ore în șir copilul și-a așteptat mama, plângând
  O mamă din Galați și-a abandonat copilul de 5 ani pe stradă pentru că nu o asculta. Ore în șir copilul și-a așteptat mama, plângând

  O mamă de 29 de ani şi-a abandonat fiul de 5 ani pe o stradă din Galaţi, din cauză că nu o asculta, după ce l-a minţit că pleacă să îi cumpere covrigi.

  Educația financiară este simplă și distractivă! Iată cum îți înveți copilul să facă economii
  Educația financiară este simplă și distractivă! Iată cum îți înveți copilul să facă economii

  „Educație financiară pentru copii? Nu, sunt prea mici pentru a înțelege valoarea banilor”, sunt de părere unii părinți. Ei bine, trebuie să știi că aceasta este...

  Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău
  Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău

  Joi, 10 iunie, va avea loc prima eclipsă de Soare din 2021 și va fi vizibilă parțial și în România. Află de la ce oră se va produce acest fenomen spectaculos și cum poate...

  Cum să îți înveți băiatul să își curețe corect penisul
  Cum să îți înveți băiatul să își curețe corect penisul

  Deși este un subiect delicat, este foarte important să îți înveți copilul să își curețe corect penisul pentru a preveni instalarea iritațiilor și a infecțiilor...

  Prof. Alexandru Rafila: ”Masca nu este recomandat să fie folosită pe stradă”
  Prof. Alexandru Rafila: ”Masca nu este recomandat să fie folosită pe stradă”

  Relaxarea măsurilor de distanțare socială vine și cu un set de reguli, precum purtarea obilgatorie a măștii de protecție. Însă, masca este eficientă în spațiile...

  Este însărcinată la 42 de ani! A fost surprinsă pe stradă cu burtica deja mare
  Este însărcinată la 42 de ani! A fost surprinsă pe stradă cu burtica deja mare

  Rachel McAdams, cunoscută mai ales pentru rolul din The Notebook, ține foarte mult la viața sa intimă și nu dezvăluie nimic, nici măcar că este însărcinată cu al doilea...

  „Se vor închide școlile!” Profesorii sunt hotărâți să iasă în stradă pentru a primi majorarea promisă privind salariile
  „Se vor închide școlile!” Profesorii sunt hotărâți să iasă în stradă pentru a primi majorarea promisă privind salariile

  Astăzi, de la ora 13:00, sindicaliștii din Educație ies în stradă, nemulțumiți de creșterea de salarii primită! Aceștia avertizează că urmează neîncheierea mediilor...

  © 2022 Qbebe