Dacă vrei să crești un copil puternic încetează să îi mai spui aceste lucruri

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Copiii puternici sunt pregătiți să facă față provocărilor lumii. Sunt capabili să-și rezolve problemele, se refac după orice eșec și pot face față greutăților. Aceasta nu înseamnă că trebuie să se arate mereu duri și să-și suprime emoțiile. Dimpotrivă, capacitatea de a-și cunoaște și exprima emoțiile este semn al tăriei mentale. Nici nu înseamnă că trebuie să se arate sfidători și dominatori cu ceilalți. În schimb, sunt rezilienți și au curajul să-și dezvăluie întregul potențial. Părinții sunt cei care fac diferența între un copil puternic și un copil care se supraevaluează sau nu are încredere în sine. Secretul stă în ceea ce le spunem copiilor în fiecare zi.

Cu toții vrem să creștem copii puternici și siguri pe ei. Dar, uneori, ne înșelăm noi înșine în ceea ce privește semnele puterii unui copil, tăriei sale mentale. Suntem mândri dacă băiatul nostru nu plânge, fără să ne dăm seama că asta înseamă să-ți inhibi sentimentele. Ori că avem un copil extrem de competitiv, deși capacitatea de a colabora cu ceilalți și de a fi atenți la emoțiile lor reprezintă adevărata putere interioară. Pentru că nu judecăm întotdeauna corect ce înseamnă sa ai un copil puternic, îi spunem de multe ori lucruri care în loc să-l întărească, atacă însăși fundația pe care dorim să o consolidăm.

cearta parinte

Iată câteva lucruri pe care trebuie să încetezi să i le spui copilului:

1. Nu așa se face. Îți arăt eu ce trebuie să faci.

Este tentant să-ți ajuți tot timpul copilul, să treacă foarte ușor peste diverse obstacole. El are însă nevoie de timp să învețe să facă lucrurile pe cont propriu. Dacă iei mereu frâiele de câte ori cel mic întâmpină o problemă, nu-l ajuți deloc să învețe. Mesajul pe care i-l dai este "Eu nu pot să fac asta, numai cei mari știu cum s-o facă." În felul acesta nu poți construi încrederea în sine a copilului, mai degrabă i-o subminezi.

2. Ce este în neregulă cu tine?

Dacă îi pui această întrebare cu compasiune, când copilul dă semne că nu se simte bine, nu este nici o problemă. Dar mulți părinți folosesc retoric întrebarea, cu un ton furios sau enervat, ca să-i sublinieze copilului că este inadecvat, că nu se pricepe la nimic sau că nu este pe măsura altor copii. Nici nu ne dăm seama ce efect nociv are o astfel de întrebare, pusă în mod repetat. "Când un adult în care copilul are încredere, de care depinde din toate punctele de vedere, îi indică acestuia că ceva este greșit cu respectivul copil, cel mic va internaliza judecata părintelui și va ajunge s-o creadă. Va începe să se întrebe ce este în neregulă cu el și nu va ști exact la ce se referă părintele. Astfel, va interpreta că nimic din ceea ce face nu este suficient de bun sau va consideră că este o persoană rea pe de-a-ntregul. Acest mesaj poate fi devastator și, adesea,efectele sale se mențin și după o îndelungată terapie", arată Karyl McBride, terapeut pentru cuplu și familie.

3. Niciodată nu o să reușești nimic

Vă puteți imagina o clipă ce ar însemna să ne spună nou cineva astfel de cuvinte? Uimitor este faptul că sunt părinți care consideră că astfel le dau impuls copiilor și le construiesc ambiția. În realitate, este una dintre cele mai distructive observații pe care o poți face la adresa unui copil și s-ar putea ca "profeția" ta chiar să se împlinească. Auzind zi de zi așa ceva, copilul își pierde orice urmă de încredere în sine. În cel mai bun caz, se va lupta toată viața să-ți demonstreze că nu ai dreptate, dar acesta nu este semn al puterii, ci al frustrării sale. În general, evitați să folosiți cuvinte precum "mereu" sau "niciodată" când faceți afirmații despre copii, pentru că vor ajunge să creadă că nu au nici o speranță să facă lucrurile mai bine. "Adulții adoră să spună lucruri definitive precum: "niciodată nu o să faci...nu poți să rezolvi nimic... mereu faci așa...", arată D. Patterson, autor al cărții Părintele asertiv. "Dar astfel de afirmații plasează copilul într-o cutie de negativitate permanentă, sugerând că nu este capabil să-și îmbunătățească în nici un fel comportamentul."

4. Nu mai plânge din nimic

Această interdicție (și variante ale ei, precum "nu s-a întâmplat mare lucru", "numai copiii mici plâng", "ești prea sensibil", etc) sunt menite, după opinia unor părinți, să-l facă pe copil mai rezistent. Aceasta este doar una dintre prejudecățile învechite conform cărora a-ți arăta emoțiile este semn de slăbiciune. Cu astfel de propoziții diminuăm tot ce simte copilul și-l facem să se rușineze de sentimentele sale. Acesta este primul pas către un adult care adună neîncredere, furie și teamă, nu către o persoană puternică. Așa că, atunci când copilul tău este supărat, nu îi spune imediat că "totul este bine". Arată-i că este în regulă să se simtă trist sau furios și că nu este nimic greșit în emoțiile sale. Ajută-l să-și înțeleagă aceste emoții și să le facă față, nu le discredita. Numai așa vei crește un copil care are încredere în sine și știe cum să se descurce cu propriile sentimente.

5. Te-ai descurcat bine la lecție (sau la test, concurs, etc), dar de ce nu poți face asta mereu?

Deși crezi că îți lauzi copilul, în realitate îi trimiți mesajul "Orice ai face, nu ești suficient de bun." La fel ca și atunci când îi spui "Este bine că ai luat nota 9, dar nu puteai să iei 10?" sau când compari rezultatele sale cu ale altora. Cum ar putea crește un copil puternic, atunci când simte că niciodată nu te va mulțumi și când tu minimalizezi toate eforturile sale? "Atunci când după un compliment spunem imediat "dar", punem accent pe negativ în loc să amplificăm pozitivul. Încrederea, stima de sine și motivația câștigate prin laudă sunt pierdute atunci când urmează imediat o observație critică. ", explică Adelle Cadieux, psiholog pediatru.

mama cu copil

6. Nu ai de ce să îți fie frică

Totuși, copilului îi este frică. Teama este un sentiment autentic, nu poate fi negată sau diminuată pentru că noi spunem așa. În loc să invalidăm teama copilului, ar fi bine să înțelegem din ce vin sentimentele sale de frică, dacă nu cumva este ceva mai profund pe care trebuie să-l luăm în considerare. Numai așa putem să găsim punctele în care trebuie să lucrăm cu copilul, pentru a-l face puternic. Iar acest lucru nu se întâmplă peste noapte, ci este nevoie de răbdare și strategii educaționale și psihologice pentru a înțelege și vindeca temerile copiilor.

7. Totul o să fie bine

Este firesc să aduci copilului asigurări, pentru că vrei să-l ferești de teamă și tristețe. Totuși, uneori, lucrurile chiar nu sunt în regulă. Nu poți să previi toate obstacolele și dificultățile cu care se va confrunta copilul. În loc să-i spui mereu că nu se va întâmpla nimic rău, învață-l că este suficient de puternic să facă față greutăților pe care le va întâmpina în viață. Asigură-te că îi construiești acele abilități necesare pentru a se descurca în situații provocative, precum reziliența, rezistența la frustrare sau capacitatea de a se reface după eșec.

8. Nu te mai purta ca un copilaș

Este evident că nu ai de ce să îi spui asta unui...copilaș. Chiar și la vârste mai mari, un copil nu are gradul nostru de maturitate, își dorește să fie din când în când răsfățat sau să fie ajutat mai mult de părinți. Câtteodată, când se simt neliniștiți, nervoși sau speriați, copiii chiar regresează la vârste mai mici. În loc să-i facem să se rușineze, este bine să-i ajutăm să dea glas sentimentelor. Numai așa vor putea învăța limbajul inteligenței emoționale și vor dobândi mai multă tărie interioară.

9. Ești/Ai fost ridicol

Copiii așteaptă mereu de la părinți o validare, confirmarea că ceea ce fac sau spun este corect, că s-au descurcat bine într-o anumită situație. Atunci când le spunem astfel de replici, îi facem să se simtă lipsiți de orice importanță și să-și piardă total încrederea în ei. Atunci când nu înțelegem de ce copilul nostru se poartă într-un anumit fel, nu trebuie să punem imediat etichete. Este necesar să-l ascultăm cu atenție, să-i pricepem sentimentele și comportamentul și să ne amintim cum procedam noi înșine când eram copii.

10. Sunt dezamăgit de tine

Adesea, spunem astfel de cuvinte copiilor când ei deja se simt rău. Când îi facem responsabili de dezamăgirea noastră, îi rănim și mai tare.În plus le dăm sentimentul că trebuie să facă lucrurile doar ca să ne satisfacă pe noi. Or, copiii nu sunt responsabili de bunăstarea emoțională a părinților. Nu le putem cere să se încadreze în "cutia" dorințelor și așteptărilor noastre. În loc să ne concentrăm pe sentimentele noastre, trebuie să-i acordăm copilului întreaga atenție și înțelegere când el este dezamăgit și rănit. Oglindindu-i sentimentele și ajutându-l să le facă față ne asigurăm că va crește mai puternic și mai încrezător în sine.

Cum să crești un copil puternic

copil puternic

Pentru a ajuta copilul să-și dezvolte tăria mentală, sunt necesare mai multe strategii:
- Să-l înveți să înlocuiască gândirea negativă cu una realistă
- Să-l ajuți să-și descopere și să-și controleze emoțiile
- Să-i arăți cum să acționeze pozitiv în diferite situații provocative
- Să-l ajuți să deprindă abilități cheie precum: rezolvarea de probleme, controlul impulsurilor, auto-disciplina
- Să-l lași să învețe din propriile greșeli și să-l asiguri că a face erori este o parte din procesul învățării
- Să-l încurajezi să-și asume consecințele propriilor acțiuni
- Să-l ajuți să-și înfrunte fricile, cu răbdare și în pași mici, nu discreditând sentimentele sale de teamă
- Să-i permiți copilului să se simtă inconfortabil,
fie că este vorba de tristețe sau plictiseală. Nu trebuie să rezolvi mereu orice situație problematică din viața celor mici, pentru că astfel le blochezi lecții importante de viață, care îl vor transforma într-o persoană puternică, încrezătoare în propriile forțe

Surse: https://www.businessinsider.com; https://www.verywellfamily.com; https://www.redbookmag.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vrei să fii un părinte mai fericit? Renunță la aceste 6 lucruri
  Vrei să fii un părinte mai fericit? Renunță la aceste 6 lucruri

  Copilul tău nu are nevoie de un părinte perfect, ci de unul fericit. De cele mai multe ori, noi înșine ne sabotăm propria fericire gândindu-ne că nu suntem suficient de buni...

  9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022
  9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022

  Intotdeauna se spera ca noul an sa fie macar putin mai bun decat precedentul. Asa se faca ca, in fiecare an, oamenii isi fac tot felul de promisiuni in ceea ce priveste sanatatea lor. Ca si...

  Sfântul Gavriil, protectorul familiei: ce rugăciune să spui azi şi ce să nu faci dacă nu vrei să atragi ghinionul
  Sfântul Gavriil, protectorul familiei: ce rugăciune să spui azi şi ce să nu faci dacă nu vrei să atragi ghinionul

  Ca în fiecare an, pe 8 noiembrie s[rb[torim Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a descoperi cine au fost aceştia, de ce sunt...

  6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire
  6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire

  Ținerea unei cure de slăbire presupune nu doar ambiție și motivație, ci și recurgerea la anumite sacrificii. De aceea, va conta foarte mult și starea de psihică pe care o ai pe tot...

  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

  Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

  Dacă vrei un copil cu o inimă sănătoasă, dă-i să mănânce acest aliment în fiecare zi
  Dacă vrei un copil cu o inimă sănătoasă, dă-i să mănânce acest aliment în fiecare zi

  Un studiu recent a ajuns la concluzia că un consum constant al unui aliment îndrăgit de toată lumea este benefic pentru sănătatea inimii.

  Mirela Vaida, cea mai importantă regulă în educația copiilor ei: „Începe din aceste lucruri simple..."
  Mirela Vaida, cea mai importantă regulă în educația copiilor ei: „Începe din aceste lucruri simple..."

  Mirela Vaida a fost ținta controverselor în ultima perioadă. Postările sale de pe rețelele de socializare au stârnit în repetate rânduri valuri de reacții din...

  Dacă vrei să fii o mamă mai bună, iată cuvântul la care este timpul să renunţi
  Dacă vrei să fii o mamă mai bună, iată cuvântul la care este timpul să renunţi

  Cuvintele au o putere mai mare decât crezi, influenţând comportamente, atitudini, în general modul la care te raportezi la tine şi la ceilalţi. În funcţie de cele...

  © 2022 Qbebe