ECONOMIDA

Dacă vrei să crești un copil puternic încetează să îi mai spui aceste lucruri

Copiii puternici sunt pregătiți să facă față provocărilor lumii. Sunt capabili să-și rezolve problemele, se refac după orice eșec și pot face față greutăților. Aceasta nu înseamnă că trebuie să se arate mereu duri și să-și suprime emoțiile. Dimpotrivă, capacitatea de a-și cunoaște și exprima emoțiile este semn al tăriei mentale. Nici nu înseamnă că trebuie să se arate sfidători și dominatori cu ceilalți. În schimb, sunt rezilienți și au curajul să-și dezvăluie întregul potențial. Părinții sunt cei care fac diferența între un copil puternic și un copil care se supraevaluează sau nu are încredere în sine. Secretul stă în ceea ce le spunem copiilor în fiecare zi.

Cu toții vrem să creștem copii puternici și siguri pe ei. Dar, uneori, ne înșelăm noi înșine în ceea ce privește semnele puterii unui copil, tăriei sale mentale. Suntem mândri dacă băiatul nostru nu plânge, fără să ne dăm seama că asta înseamă să-ți inhibi sentimentele. Ori că avem un copil extrem de competitiv, deși capacitatea de a colabora cu ceilalți și de a fi atenți la emoțiile lor reprezintă adevărata putere interioară. Pentru că nu judecăm întotdeauna corect ce înseamnă sa ai un copil puternic, îi spunem de multe ori lucruri care în loc să-l întărească, atacă însăși fundația pe care dorim să o consolidăm.

cearta parinte

Iată câteva lucruri pe care trebuie să încetezi să i le spui copilului:

1. Nu așa se face. Îți arăt eu ce trebuie să faci.

Este tentant să-ți ajuți tot timpul copilul, să treacă foarte ușor peste diverse obstacole. El are însă nevoie de timp să învețe să facă lucrurile pe cont propriu. Dacă iei mereu frâiele de câte ori cel mic întâmpină o problemă, nu-l ajuți deloc să învețe. Mesajul pe care i-l dai este "Eu nu pot să fac asta, numai cei mari știu cum s-o facă." În felul acesta nu poți construi încrederea în sine a copilului, mai degrabă i-o subminezi.

2. Ce este în neregulă cu tine?

Dacă îi pui această întrebare cu compasiune, când copilul dă semne că nu se simte bine, nu este nici o problemă. Dar mulți părinți folosesc retoric întrebarea, cu un ton furios sau enervat, ca să-i sublinieze copilului că este inadecvat, că nu se pricepe la nimic sau că nu este pe măsura altor copii. Nici nu ne dăm seama ce efect nociv are o astfel de întrebare, pusă în mod repetat. "Când un adult în care copilul are încredere, de care depinde din toate punctele de vedere, îi indică acestuia că ceva este greșit cu respectivul copil, cel mic va internaliza judecata părintelui și va ajunge s-o creadă. Va începe să se întrebe ce este în neregulă cu el și nu va ști exact la ce se referă părintele. Astfel, va interpreta că nimic din ceea ce face nu este suficient de bun sau va consideră că este o persoană rea pe de-a-ntregul. Acest mesaj poate fi devastator și, adesea,efectele sale se mențin și după o îndelungată terapie", arată Karyl McBride, terapeut pentru cuplu și familie.

3. Niciodată nu o să reușești nimic

Vă puteți imagina o clipă ce ar însemna să ne spună nou cineva astfel de cuvinte? Uimitor este faptul că sunt părinți care consideră că astfel le dau impuls copiilor și le construiesc ambiția. În realitate, este una dintre cele mai distructive observații pe care o poți face la adresa unui copil și s-ar putea ca "profeția" ta chiar să se împlinească. Auzind zi de zi așa ceva, copilul își pierde orice urmă de încredere în sine. În cel mai bun caz, se va lupta toată viața să-ți demonstreze că nu ai dreptate, dar acesta nu este semn al puterii, ci al frustrării sale. În general, evitați să folosiți cuvinte precum "mereu" sau "niciodată" când faceți afirmații despre copii, pentru că vor ajunge să creadă că nu au nici o speranță să facă lucrurile mai bine. "Adulții adoră să spună lucruri definitive precum: "niciodată nu o să faci...nu poți să rezolvi nimic... mereu faci așa...", arată D. Patterson, autor al cărții Părintele asertiv. "Dar astfel de afirmații plasează copilul într-o cutie de negativitate permanentă, sugerând că nu este capabil să-și îmbunătățească în nici un fel comportamentul."

4. Nu mai plânge din nimic

Această interdicție (și variante ale ei, precum "nu s-a întâmplat mare lucru", "numai copiii mici plâng", "ești prea sensibil", etc) sunt menite, după opinia unor părinți, să-l facă pe copil mai rezistent. Aceasta este doar una dintre prejudecățile învechite conform cărora a-ți arăta emoțiile este semn de slăbiciune. Cu astfel de propoziții diminuăm tot ce simte copilul și-l facem să se rușineze de sentimentele sale. Acesta este primul pas către un adult care adună neîncredere, furie și teamă, nu către o persoană puternică. Așa că, atunci când copilul tău este supărat, nu îi spune imediat că "totul este bine". Arată-i că este în regulă să se simtă trist sau furios și că nu este nimic greșit în emoțiile sale. Ajută-l să-și înțeleagă aceste emoții și să le facă față, nu le discredita. Numai așa vei crește un copil care are încredere în sine și știe cum să se descurce cu propriile sentimente.

5. Te-ai descurcat bine la lecție (sau la test, concurs, etc), dar de ce nu poți face asta mereu?

Deși crezi că îți lauzi copilul, în realitate îi trimiți mesajul "Orice ai face, nu ești suficient de bun." La fel ca și atunci când îi spui "Este bine că ai luat nota 9, dar nu puteai să iei 10?" sau când compari rezultatele sale cu ale altora. Cum ar putea crește un copil puternic, atunci când simte că niciodată nu te va mulțumi și când tu minimalizezi toate eforturile sale? "Atunci când după un compliment spunem imediat "dar", punem accent pe negativ în loc să amplificăm pozitivul. Încrederea, stima de sine și motivația câștigate prin laudă sunt pierdute atunci când urmează imediat o observație critică. ", explică Adelle Cadieux, psiholog pediatru.

mama cu copil

6. Nu ai de ce să îți fie frică

Totuși, copilului îi este frică. Teama este un sentiment autentic, nu poate fi negată sau diminuată pentru că noi spunem așa. În loc să invalidăm teama copilului, ar fi bine să înțelegem din ce vin sentimentele sale de frică, dacă nu cumva este ceva mai profund pe care trebuie să-l luăm în considerare. Numai așa putem să găsim punctele în care trebuie să lucrăm cu copilul, pentru a-l face puternic. Iar acest lucru nu se întâmplă peste noapte, ci este nevoie de răbdare și strategii educaționale și psihologice pentru a înțelege și vindeca temerile copiilor.

7. Totul o să fie bine

Este firesc să aduci copilului asigurări, pentru că vrei să-l ferești de teamă și tristețe. Totuși, uneori, lucrurile chiar nu sunt în regulă. Nu poți să previi toate obstacolele și dificultățile cu care se va confrunta copilul. În loc să-i spui mereu că nu se va întâmpla nimic rău, învață-l că este suficient de puternic să facă față greutăților pe care le va întâmpina în viață. Asigură-te că îi construiești acele abilități necesare pentru a se descurca în situații provocative, precum reziliența, rezistența la frustrare sau capacitatea de a se reface după eșec.

8. Nu te mai purta ca un copilaș

Este evident că nu ai de ce să îi spui asta unui...copilaș. Chiar și la vârste mai mari, un copil nu are gradul nostru de maturitate, își dorește să fie din când în când răsfățat sau să fie ajutat mai mult de părinți. Câtteodată, când se simt neliniștiți, nervoși sau speriați, copiii chiar regresează la vârste mai mici. În loc să-i facem să se rușineze, este bine să-i ajutăm să dea glas sentimentelor. Numai așa vor putea învăța limbajul inteligenței emoționale și vor dobândi mai multă tărie interioară.

9. Ești/Ai fost ridicol

Copiii așteaptă mereu de la părinți o validare, confirmarea că ceea ce fac sau spun este corect, că s-au descurcat bine într-o anumită situație. Atunci când le spunem astfel de replici, îi facem să se simtă lipsiți de orice importanță și să-și piardă total încrederea în ei. Atunci când nu înțelegem de ce copilul nostru se poartă într-un anumit fel, nu trebuie să punem imediat etichete. Este necesar să-l ascultăm cu atenție, să-i pricepem sentimentele și comportamentul și să ne amintim cum procedam noi înșine când eram copii.

10. Sunt dezamăgit de tine

Adesea, spunem astfel de cuvinte copiilor când ei deja se simt rău. Când îi facem responsabili de dezamăgirea noastră, îi rănim și mai tare.În plus le dăm sentimentul că trebuie să facă lucrurile doar ca să ne satisfacă pe noi. Or, copiii nu sunt responsabili de bunăstarea emoțională a părinților. Nu le putem cere să se încadreze în "cutia" dorințelor și așteptărilor noastre. În loc să ne concentrăm pe sentimentele noastre, trebuie să-i acordăm copilului întreaga atenție și înțelegere când el este dezamăgit și rănit. Oglindindu-i sentimentele și ajutându-l să le facă față ne asigurăm că va crește mai puternic și mai încrezător în sine.

Cum să crești un copil puternic

copil puternic

Pentru a ajuta copilul să-și dezvolte tăria mentală, sunt necesare mai multe strategii:
- Să-l înveți să înlocuiască gândirea negativă cu una realistă
- Să-l ajuți să-și descopere și să-și controleze emoțiile
- Să-i arăți cum să acționeze pozitiv în diferite situații provocative
- Să-l ajuți să deprindă abilități cheie precum: rezolvarea de probleme, controlul impulsurilor, auto-disciplina
- Să-l lași să învețe din propriile greșeli și să-l asiguri că a face erori este o parte din procesul învățării
- Să-l încurajezi să-și asume consecințele propriilor acțiuni
- Să-l ajuți să-și înfrunte fricile, cu răbdare și în pași mici, nu discreditând sentimentele sale de teamă
- Să-i permiți copilului să se simtă inconfortabil,
fie că este vorba de tristețe sau plictiseală. Nu trebuie să rezolvi mereu orice situație problematică din viața celor mici, pentru că astfel le blochezi lecții importante de viață, care îl vor transforma într-o persoană puternică, încrezătoare în propriile forțe

Surse: https://www.businessinsider.com; https://www.verywellfamily.com; https://www.redbookmag.com

 

Dacă vrei să crești un copil spectaculos, spune-i NU

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dacă vrei să trăiești mai mult, știința spune că trebuie să faci aceste lucruri
  Dacă vrei să trăiești mai mult, știința spune că trebuie să faci aceste lucruri

  Oricare dintre noi își dorește să aibă parte de o viață cât mai lungă, în care să se bucure de o sănătate optimă. Parcurgând articolul de mai jos vei afla...

  Dacă vrei să alăptezi mai mult timp trebuie să faci aceste lucruri
  Dacă vrei să alăptezi mai mult timp trebuie să faci aceste lucruri

  Unul dintre cele mai importante daruri pe care i le putem face copilului nostru este să-l putem alăpta mai mult de 6 luni. Pentru a ne atinge acest obiectiv este recomandat să ținem cont...

  8 lucruri pe care barbatii nu vor sa le afle de la femei. Daca i le spui s-ar putea sa se supere!
  8 lucruri pe care barbatii nu vor sa le afle de la femei. Daca i le spui s-ar putea sa se supere!

  Sinceritatea este un ingredient "vital", ar spune unii consilieri maritali, pentru o relatie. Este adevarat pana la un punct. Sa nu uitam insa ca si "misterul" are partea lui incitanta...

  Dacă vrei să liniștești un bebeluș plângăcios, masează aceste puncte din talpa piciorușului
  Dacă vrei să liniștești un bebeluș plângăcios, masează aceste puncte din talpa piciorușului

  Orice mămică adoră să alinte tălpițele bebelușului ei. Pentru a ne ajuta însă cât mai mult bebelușii, trebuie să știm că nu trebuie să ne limităm la a ne juca cu...

  10 lucruri pe care trebuie să le faci dacă vrei să rămâi însărcinată
  10 lucruri pe care trebuie să le faci dacă vrei să rămâi însărcinată

  Încă din primele clipe în care decizi să devii mamă, trebuie să iei în calcul și următorul aspect: nu va fi suficient să te pregătești doar sufletește pentru...

  Pentru barbati: Cele mai sexy lucruri pe care sa le spui sotiei in pat
  Pentru barbati: Cele mai sexy lucruri pe care sa le spui sotiei in pat

  Femeile sunt niste fiinte verbale in esenta si pentru barbati nu este tocmai usor sa descopere ce le place. Femeile citesc romane erotice, vizioneaza telenovele si iubesc barbatii cu accente...

  Pentru barbati: Cele mai sexy lucruri pe care sa le spui sotiei in pat
  Pentru barbati: Cele mai sexy lucruri pe care sa le spui sotiei in pat

  Femeile sunt niste fiinte verbale in esenta si pentru barbati nu este tocmai usor sa descopere ce le place. Femeile citesc romane erotice, vizioneaza telenovele si iubesc barbatii cu accente...

  © 2019 Qbebe