Educatia copilului: 8 lucruri pe care sa nu le faci niciodata

Educatia copilului: 8 lucruri pe care sa nu le faci niciodata

Formator Ioana-Catalina Pavel

Asa cum nu exista zi perfecta, nu exista nici decizie sau educatie perfecta. Daca faci tot ceea ce tine de tine si ce ti se pare atunci mai corect pentru tine sau pentru cei dragi din jurul tau, inseamna "perfect". Totusi, este bine sa te informezi, pentru a-ti pune la punct discernamantul si pentru a-ti intelege mai bine copiii si nevoile lor. Iata care sunt 8 atitudini si comportamente care pot avea o influenta negativa asupra copilului tau.

"Mamele au o varsta unica: nu exista mame tinere, mame batrine, mame frumoase sau urite. Exista doar mame." (Alba de Cespede)

 

1. Sa nu ii lauzi sau ironizezi prea mult trasaturile fizice

Unii psihologi sunt de parere ca lauda repetata a trasaturilor fizice poate dauna destul de mult caracterului copilului. Acesta poate creste cu conceptia ca cel mai important lucru este sa fii frumos/ sa ai un trup frumos/ sa arati bine si va cauta sa puna accent pe acest aspect mai mult decat pe altele. De asemenea, un alt risc este acela ca va cauta sa se compare cu cei din jur, cautand, inconstient, sa implineasca cuvintele mamei/ parintilor: "tu esti cel mai frumos dintre toti". Acest lucru poate contribui treptat la crearea unui zid intre el si ceilalti.

La pol opus, nici ironia in legatura cu un aspect fizic mai putin placut, luarea mai in gluma sau mai in serios a unui anumit element din chipul copilului, nu este buna. Acest lucru, daca se intampla des, il poate face, in timp, sa se desconsidere si sa isi dezvolte o stima de sine destul de scazuta. 

tatal isi laud acopilul 

2. Sa nu ai asteptari de la el

O greseala foarte mare pe care o fac parintii este sa aiba asteptari de la copiii lor. Se bizuie inconstient pe credinta ca "ii dau educatie, mancare, trebuie sa imi dea si el ceva". Aceasta credinta nu apare si nu se manifesta doar in relatia cu copilul. Asteptarile s-au nascut in timp si se proiecteaza si pe ceilalti oameni din jur. Acestea pornesc de la impresia gresita ca oamenii TREBUIE sa ne ajute, TREBUIE sa ne dea ceva in schimb, TREBUIE sa fie si sa faca lucrurile intr-un anumit fel.

Aceste asteptari sunt receptate negativ de sensibilitatea copilului tau, si vor crea niste presiuni care pot fi traumatice. El isi poate crea niste scheme ale psihicului care il vor face nefericit. De asemenea, el isi poate dezvolta niste credinte gresite, de genul:

copil cu asteptari 

"Trebuie sa ofer ceva lumii ca sa fiu acceptat".
"Ca sa fiu iubit, trebuie sa implinesc niste asteptari."
"Trebuie sa fiu intr-un anumit fel, ca sa ma iubeasca/ accepte mama/ tata"

Dar poate dezvolta si credinte la polul opus:


"Celalalt trebuie sa imi ofere ceva/ sa fie cumva/ sa faca ceva anume ca sa imi arate ca ma iubeste". 
 

 

3. Sa nu crezi ca ai intotdeauna dreptate

Parintii nu sunt infailibili, si nimeni nu este. Nimeni nu traieste nici macar o zi fara sa greseasca. O educatie buna nu inseamna o educatie fara greseli. Totul este sa iti dai seama de ele, sa le intelegi cauza si sa incerci sa gasesti solutii pentru a nu le mai repeta.

Daca tu vei trai mereu cu credinta ca ai dreptate in tot ceea ce spui si faci, nu vei mai avea deschiderea sa il asculti pe celalalt, inclusiv pe copilul tau, pentru a vedea daca are dreptate sau nu. Aceasta atitudine presupune si etichetarea, adica judecarea celeilalte persoane, si punerea ta pe un piedestal. O mai buna filosofie de viata pe care ai nevoie sa o inveti este aceea ca oricine te poate invata la un moment dat ceva, chiar si copilul tau.

mama este sigura ca are dreptate 

4. Sa nu il corectezi in public

Inainte sa faci asta, pune-te in locul lui, si aminteste-ti daca tie ti-a placut cand ti s-a facut observatie de fata cu ceilalti copii. Micutul tau nu are un sistem de valori inca format si nu stie cum sa faca fata rusinii care il poate cuprinde. Daca o internalizeaza de prea multe ori, acest lucru ii va scadea stima de sine considerabil.

Ori de cate ori iti vine sa il corectezi in public, aminteste-ti de consecinta negativa pe care o poate avea acest lucru pe termen lung, si incearca sa te abtii pana ajungeti acasa si esti numai tu cu el!

5. Sa nu te grabesti

Societatea de astazi cu tot ce inseamna ea, mancare pe fuga, citit pe fuga, vorbit la telefon pe fuga, vorbit cu copilul pe fuga, te poate influenta negativ si in ceea ce priveste educatia copilului tau. Astfel, poti deveni un om care cauta sa faca cat mai multe lucruri in cat mai putin timp, ceea ce presupune riscul de a le face superficial.

Mai ales atunci cand este vorba de a vorbi cu copilul tau, de a-l asculta, ia-ti timp. Pune pe locul doi orice alte activitati si stai cu copilul tau. Lasa-l sa iti povesteasca, asculta cu inima deschisa, si apoi, daca simti, spune-i ce crezi tu, dar fara sa ii dai lectii sau sa ii tii morala. Una din greselile des intalnite este aceea de a trage concluzii mult prea repede. Amana pe cat posibil acest lucru, asculta cu rabdare, incearca sa iti cunosti copilul in fiecare situatie de viata, si rezultatele cele mai frumoase nu vor intarza sa apara.

mama are rabdare cu copilul

6. Sa nu compensezi cu altceva timpul petrecut cu el

 Sa nu crezi ca poti compensa timpul pe care nu il petreci cu el, cu cadouri sau alte surprize. Nu se poate compara cu nimic altceva o intalnire, ochi la ochi, inima la inima. Copilul tau are nevoie de tine, de prezenta ta, de cuvintele tale, de afectiunea ta, de mangaierile tale, si mai putin de niste obiecte fara viata... chiar daca nu stie cum sa exprime acest lucru.

Stabileste-ti ca cel putin o ora pe zi sa o dedici numai copilului tau, timp in care va puteti planifica activitatile: discutii, teme impreuna, alergat sau alt sport. Peste cativa ani, iti va multumi pentru tot acest timp si iti vei multumi, cu siguranta, si tu.

7. Sa nu il tratezi cu superioritate

Chiar daca este mai mic, nu inseamna ca are mai putine calitati decat tine, sau ca este mai putin capabil... Nu uita ca si tu ai fost asa, mic, si cu o multime de intrebari si de necunoscute. Cu cat mai mult vei cobori la nivelul lui, cu atat mai mult va aprecia acest lucru, chiar daca nu ti-l va spune. Iti va arata acest lucru, fiind mai deschis cu tine, si considerandu-te cel mai bun prieten.

Tentatia de a arata superioritate, printr-un gest sau cuvant, nu este mica pentru niciun parinte. Dragostea pentru copilul tau te va invata cum sa il respecti si pe el, ca pe orice alta fiinta umana, de la care poti avea de invatat.

 mama trateaza cu superioritate copilul

8. Sa nu ii raspunzi cu superficialitate

Pentru copii este fundamental sa inteleaga raspunsurile la intrebarile lor, pentru ca, astfel, ei isi construiesc conceptiile, principiile de viata si piramida de valori. Ia in serios fiecare intrebare dar si fiecare gest si reactie a copilului tau, pentru ca toate acestea spun ceva despre el si te ajuta sa il intelegi si cunosti mai bine. Daca vrei sa ai un copil bine pregatit pentru viata, dornic sa invete lucruri noi si cu un bagaj atat emotional cat si infprmational bine pus la punct, atunci este bine sa fii deschis la toate intrebarile lui, sa iti faci timp pentru a raspunde cu calm si seriozitate.

 

Tu ai sau ai avut aceste atitudini/comportamente? Cum crezi ca l-au influentat pe copilul tau?

Articolul urmator
Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate
Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

    De câte ori nu v-ați întrebat cum își crește un pediatru copilul? Oare urmează sfaturile pe care ni le dă și nouă, părinților? Ei bine, iată că era Social Media...

    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu
    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu

    Și învățătoarele pot deveni faimoase pe TikTok. Asta demonstrează Emily Glankler, o profesoară de istorie care are aproape jumătate de milion de urmăritori pe TikTok și care a...

    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului
    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului

    Știm deja că TikTok-ul poate fi o platformă cu ajutorul căreia putem primi sfaturi utile de la specialiști din diferite domenii. De data aceasta este vorba despre un psihoterapeut...

    6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil
    6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil

    Ai aflat că o persoană apropiată din viața ta urmează să adopte un copil? Minunat! Probabil că te bucuri pentru ea/el, dar în același timp, e normal să existe și unele...

    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

    Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși
    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși

    Un medic stomatolog a dezvăluit care sunt cele trei lucruri pe care nu îl lasă niciodată pe fiul său să le facă pentru a avea dinți sănătoși. Medicul a explicat inclusiv de...

    Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni
    Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni

    „Sunt gemeni?”, „Nepoata verișoarei mele are gemeni!”, „Sunt identici?”, „Aveți gemeni în familie?”, „Când tace unul,...

    De ce să nu mesteci NICIODATĂ gumă când faci efort. Un video care părea banal dezvăluie pericolul
    De ce să nu mesteci NICIODATĂ gumă când faci efort. Un video care părea banal dezvăluie pericolul

    Obișnuiești să mesteci gumă când faci sport sau orice formă de mișcare? Ei bine, nu mai face asta! Pe lângă faptul că te poți îneca, mestecatul gumei în...

    © 2024 Qbebe