Fetele cu mame cicălitoare au mai mult succes la maturitate

Alina Nedelcu - Redactor Senior

De când am devenit mame, nu de puține ori ni se poate întâmpla să ne amintim cum ne cicăleau mamele noastre. În același timp, începem să conștientizăm faptul că acum am devenit și noi ca ele, ținând neapărat ca ai noștri copii să facă anumite lucruri. Așa cum sunt de părere și specialiștii, mamele au o mulțime de motive pentru care ajung să insiste mult pe lângă ai lor copii. Mai presus de orice se află însă dorința noastră de a le fi bine, de a-i deprinde cu obiceiuri ce-i pot transforma în adulți responsabili, care să aibă succes în viață. Cu privire la acest ultim aspect, în articolul de mai jos vom găsi concluziile unui studiu efectuat în Marea Britanie, ce ne demonstrează faptul că mamele cicălitoare vor ajunge să aibă fete cu mai multe șanse de a reuși în viață, prin comparație cu cele ale căror mame nu au fost prea insistente.

Care sunt cele mai cunoscute motive ce le determină pe mame să fie cicălitoare cu ai lor copii

Este în natura mamelor să fie cicălitoare cu cei pe care-i iubesc
Psihologii consideră că mai ales mamele au tendința să fie mai insistente întrucât ele țin neapărat ca cei pe care-i iubesc, pe care-i au în grijă, să se deprindă cu lucruri care le vor fi mereu de folos.
Astfel, de la deprinderea cu diverse treburi casnice, până la respectarea unor norme de igienă sau a unora legate de comportament, mamele preferă să insiste de mai multe ori decât să lase lucrurile la voia întâmplării.
Tocmai această insistență este cea care le va determina și pe ele să se simtă mai confortabil, să nu se simtă vinovate că ar fi putut să spună cum se face un anumit lucru, cum se procedează într-o anumită situație. Numai așa vor reuși să-i știe pe cei dragi în deplină siguranță!

Cicălelile venite din partea mamelor se leagă de dorința lor de a pune lucrurile în mișcare

În special mamelor copiilor mai măricei, care au un program mai încărcat, pot ajunge adesea în situația de a-i cicăli pe aceștia. Intenția lor este aceea de a nu-i lăsa pe aceștia să ajungă în criză de timp, de a fi atât de presați de sarcini încât nu să nu mai aibă răgazul să se antreneze și în activitățile preferate.
Iată de ce, când o mamă insistă ca al ei copil să se implice mai rapid în rezolvarea unei sarcini, ea nu dorește decât să-l obișnuiască pe acesta să-și organizeze mai eficient programul, astfel încât să aibă timp și să se relaxeze. Această deprindere îi va fi de mare ajutor și când va deveni adult, întrucât va ști cum să lucreze mai eficient, bucurându-se de mai mult timp pentru el însuși și pentru cei dragi.

Mamele își cicălesc micuții pentru a-i învăța să fie responsabili
Indiferent de vârsta pe care o au, ai noștri copii trebuie să învețe să fie responsabili. De aceea, nu ezităm în a insista să facă tot felul de demersuri ce îi va transforma în adolescenți și în adulți responsabili.
Fie că este vorba despre obișnuirea copilului cu îndeplinirea unor mici sarcini în casă, fie că îl vei învăța să fie responsabil față de lucrurile sale și să aibă grijă de ele sau pur și simplu cum să economisească bani, numai așa micuții noștri vor ajunge să aprecieze mai mult ceea ce au și vor deveni capabili să fie cât mai independenți.
De fiecare dintre noi va depinde să găsim metoda potrivită prin care să ne cicălim copiii din acest punct de vedere, insuflându-le ideea de responsabilitate, de grijă față de oamenii și de lucrurile din jurul lor.

Mama o invata pe fiica ei sa economiseasca bani

Citește și: Părinții cu copii de succes au aceste lucruri în comun, spune știința

O mamă vrea să se asigure de faptul că al ei copil știe să respecte principalele reguli de igienă
În mod sigur că și tu ești/ai fost o mamă cicălitoare când e vorba de respectarea unor reguli elementare de igienă.
Încă de dimineață începi să-i spui copilului să se spele pe dinți, pe față, să se pieptene, să nu plece nemâncat la școală, iar când revine acasă de oriunde insiști ca primul lucru pe care trebuie să-l facă este să se spele bine pe mâini.
Practic, orice mamă își dorește să aibă un copil care este conștient de importanța unei rutine zilnice, că va învăța cât este de important să aibă grijă de sănătatea sa, ținând cont de câteva reguli de igienă.

Citește și: Cum să-ți înveți copilul să se spele pe dinți

Menținerea ordinii, a curățeniei din casă poate fi unul dintre cele mai importante argumente pentru care mamele aleg să fie foarte insistente cu copiii lor
Nu de puține ori ne apucăm să îi spunem copilului, de exemplu, să nu-și mai lase șosetele murdare pe jos, ci să le pună în coșul special destinat rufelor murdare. Reacția acestuia nu va fi adesea cea pe care ne-o dorim. Fie că micuțul se va comporta ca și cum nu ne-ar auzi, fie că ne va spune că va face gestul potrivit „mai târziu", atitudinea sa te va determina, fără să vrei, să ajungi să insiști ca el să te asculte.
Chiar dacă nu îți dorești, nu va fi ușor să ajungi să fii o mamă cicălitoare, din dorința de a-l determina pe copil să înțeleagă ce înseamnă ordinea, curățenia. Cel mai important va fi să te asiguri că tot repetându-i ce să facă se va obișnui cu activitatea respectivă, iar în casa voastră nu va domni haosul.

Un studiu realizat în cadrul „Universității din Essex" (Marea Britanie) a demonstrat faptul că fetele ale căror mame au insistat mai mult pe lângă ele, în cazul îndeplinirii unor sarcini ce țin de rutina zilnică (precum efectuarea temelor), au avut mai mult succes decât acelea ale căror mame nu au fost insistente.

Studiul condus de către Ericka Rascon-Ramirez a avut în vedere analizarea unui grup mai mare de 15.500 de fete, cu vârsta de 13 și 14 ani, în perioada 2004-2010. De asemenea, mare parte dintre ele au afirmat că nu le plăcea să fie cicălite de către mamele lor.
Cu toate acestea, specialiștii au sesizat că există schimbări vizibile, în sensul pozitiv, chiar și în cazul copiilor care nu par să țină cont de ceea ce le spun mamele. Deși aceștia nu își doresc să asculte de sfatul lor, ei vor ajunge, în final, să-și ghideze alegerile după sfaturile ce le-au fost oferite.
Spre exemplu, studiul a evidențiat în mod clar următorul aspect: adolescentele cu mame cicălitoare , ce au așteptări înalte de ele, vor fi cu cel puțin 4% mai puțin expuse situației de a rămâne însărcinate și de a deveni mame în adolescență.
De asemenea, într-un discurs ținut în cadrul conferinței "Teenage Pregnancy and Motherhood in England: Do parents' educational expectations matter?", Ericka Rascon-Ramirez a insistat asupra ideii conform căreia părinții care insistă asupra valorificării potențialului copilului lor, având așteptări ridicate de la ei, îi vor determina și pe aceștia să-și fixeze standarde mai înalte în viață. Acesta este motivul pentru care, în cazul fetelor de exemplu, ele vor decide că nu este potrivit să abandoneze studiile și să devină mame încă din perioada adolescenței.
Cu alte cuvinte, studiul din Marea Britanie a demonstrat că fetele ce sunt cicălite în mod constant de căte mamele lor vor fi:
• Mai puțin supuse riscului de a avea o sarcină în timpul adolescenței
• Mai tentate să fie preocupate de studiu și să urmeze o formă de învățământ superior

Mama si fiica fericite dupa ce fiica a absolvit

• Vor avea locuri de muncă mai stabile, ce le vor furniza venituri mai bune decât în cazul fetelor care nu au mame insistente
• Vor fi mai puțin predispuse să aibă perioade lungi în care să nu beneficieze de un loc de muncă
Nu în ultimul rând, specialiștii implicați în studiu au vrut să evidențieze următorul aspect: adolescenții cu mame cicălitoare vor avea mai multe șanse să aibă rezultate bune la învățătură în ultimii ani de liceu, chiar dacă profesorii și prietenii nu îi susțin în acest demers.

Voi credeți că dacă veți fi cicălitoare cu ai voștri copii îi veți ajuta să aibă mai mult succes în viață?

Surse:
www.babygaga.com, www.inc.com, www.scarymommy.com, www.thebillfold.com, www.womansday.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce fetele citesc mai bine decât băieții
    De ce fetele citesc mai bine decât băieții

    Fetele au rezultate mai bune decât băieții la citire! Cel puțin așa arată testele PISA, în mai toate țările unde s-a ținut evaluarea din 2018, inclusiv în...

    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate
    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate

    Educația financiară nu se predă în școli (iar atunci când profesorii le vorbesc elevilor despre bani, o fac de cele mai multe ori la nivel superficial), prin urmare ne revine...

    Succes la orizont: susţinerea examenelor Cambridge de limba engleză
    Succes la orizont: susţinerea examenelor Cambridge de limba engleză

    Orice centru de limbi străine bine dezvoltat oferă cursanţilor săi, pe lângă cursuri obişnuite de limba engleză, şi posibilitatea de a face pregătire în vederea...

    Copiii care cresc și cu bunicii sunt mult mai fericiți
    Copiii care cresc și cu bunicii sunt mult mai fericiți

    Dragoste, grijă, alint, sunt doar o parte dintre cuvintele care îi caracterizează pe bunici. Încă din primele noastre clipe de viață, bunicii nu vor decât să ne...

    Cercetătorii de la Harvard spun că un copil trebuie să aibă aceste 12 calități ca să aibă succes în viață
    Cercetătorii de la Harvard spun că un copil trebuie să aibă aceste 12 calități ca să aibă succes în viață

    Ce determină o persoană să exceleze nu doar la locul de muncă, ci și pe plan personal? Cunoștințele, intuiția și viziune sunt cu siguranță niște atribute cheie. Însă ceea...

    Am vorbit cu 70 de părinți cu copii de succes. Iată ce fraze NU le-au spus NICIODATĂ când i-au crescut
    Am vorbit cu 70 de părinți cu copii de succes. Iată ce fraze NU le-au spus NICIODATĂ când i-au crescut

    Una dintre cele mai mari bucurii pe care le poate avea un părinte este să-și vadă copilul îndeplinindu-și visurile, având parte de ceea ce își dorește. Modul...

    Am vorbit cu 70 de părinți care au crescut copii de succes. Iată ce au toți în comun
    Am vorbit cu 70 de părinți care au crescut copii de succes. Iată ce au toți în comun

    Ce trebuie să facă un părinte pentru a crește copii inteligenți, încrezători și de succes? Privind în urmă, mi-ar fi plăcut să citesc povești despre cum au crescut...

    © 2023 Qbebe