Fetele cu mame cicălitoare au mai mult succes la maturitate

Alina Nedelcu - Redactor Senior

De când am devenit mame, nu de puține ori ni se poate întâmpla să ne amintim cum ne cicăleau mamele noastre. În același timp, începem să conștientizăm faptul că acum am devenit și noi ca ele, ținând neapărat ca ai noștri copii să facă anumite lucruri. Așa cum sunt de părere și specialiștii, mamele au o mulțime de motive pentru care ajung să insiste mult pe lângă ai lor copii. Mai presus de orice se află însă dorința noastră de a le fi bine, de a-i deprinde cu obiceiuri ce-i pot transforma în adulți responsabili, care să aibă succes în viață. Cu privire la acest ultim aspect, în articolul de mai jos vom găsi concluziile unui studiu efectuat în Marea Britanie, ce ne demonstrează faptul că mamele cicălitoare vor ajunge să aibă fete cu mai multe șanse de a reuși în viață, prin comparație cu cele ale căror mame nu au fost prea insistente.

Care sunt cele mai cunoscute motive ce le determină pe mame să fie cicălitoare cu ai lor copii

Este în natura mamelor să fie cicălitoare cu cei pe care-i iubesc
Psihologii consideră că mai ales mamele au tendința să fie mai insistente întrucât ele țin neapărat ca cei pe care-i iubesc, pe care-i au în grijă, să se deprindă cu lucruri care le vor fi mereu de folos.
Astfel, de la deprinderea cu diverse treburi casnice, până la respectarea unor norme de igienă sau a unora legate de comportament, mamele preferă să insiste de mai multe ori decât să lase lucrurile la voia întâmplării.
Tocmai această insistență este cea care le va determina și pe ele să se simtă mai confortabil, să nu se simtă vinovate că ar fi putut să spună cum se face un anumit lucru, cum se procedează într-o anumită situație. Numai așa vor reuși să-i știe pe cei dragi în deplină siguranță!

Cicălelile venite din partea mamelor se leagă de dorința lor de a pune lucrurile în mișcare

În special mamelor copiilor mai măricei, care au un program mai încărcat, pot ajunge adesea în situația de a-i cicăli pe aceștia. Intenția lor este aceea de a nu-i lăsa pe aceștia să ajungă în criză de timp, de a fi atât de presați de sarcini încât nu să nu mai aibă răgazul să se antreneze și în activitățile preferate.
Iată de ce, când o mamă insistă ca al ei copil să se implice mai rapid în rezolvarea unei sarcini, ea nu dorește decât să-l obișnuiască pe acesta să-și organizeze mai eficient programul, astfel încât să aibă timp și să se relaxeze. Această deprindere îi va fi de mare ajutor și când va deveni adult, întrucât va ști cum să lucreze mai eficient, bucurându-se de mai mult timp pentru el însuși și pentru cei dragi.

Mamele își cicălesc micuții pentru a-i învăța să fie responsabili
Indiferent de vârsta pe care o au, ai noștri copii trebuie să învețe să fie responsabili. De aceea, nu ezităm în a insista să facă tot felul de demersuri ce îi va transforma în adolescenți și în adulți responsabili.
Fie că este vorba despre obișnuirea copilului cu îndeplinirea unor mici sarcini în casă, fie că îl vei învăța să fie responsabil față de lucrurile sale și să aibă grijă de ele sau pur și simplu cum să economisească bani, numai așa micuții noștri vor ajunge să aprecieze mai mult ceea ce au și vor deveni capabili să fie cât mai independenți.
De fiecare dintre noi va depinde să găsim metoda potrivită prin care să ne cicălim copiii din acest punct de vedere, insuflându-le ideea de responsabilitate, de grijă față de oamenii și de lucrurile din jurul lor.

Mama o invata pe fiica ei sa economiseasca bani

Citește și: Părinții cu copii de succes au aceste lucruri în comun, spune știința

O mamă vrea să se asigure de faptul că al ei copil știe să respecte principalele reguli de igienă
În mod sigur că și tu ești/ai fost o mamă cicălitoare când e vorba de respectarea unor reguli elementare de igienă.
Încă de dimineață începi să-i spui copilului să se spele pe dinți, pe față, să se pieptene, să nu plece nemâncat la școală, iar când revine acasă de oriunde insiști ca primul lucru pe care trebuie să-l facă este să se spele bine pe mâini.
Practic, orice mamă își dorește să aibă un copil care este conștient de importanța unei rutine zilnice, că va învăța cât este de important să aibă grijă de sănătatea sa, ținând cont de câteva reguli de igienă.

Citește și: Cum să-ți înveți copilul să se spele pe dinți

Menținerea ordinii, a curățeniei din casă poate fi unul dintre cele mai importante argumente pentru care mamele aleg să fie foarte insistente cu copiii lor
Nu de puține ori ne apucăm să îi spunem copilului, de exemplu, să nu-și mai lase șosetele murdare pe jos, ci să le pună în coșul special destinat rufelor murdare. Reacția acestuia nu va fi adesea cea pe care ne-o dorim. Fie că micuțul se va comporta ca și cum nu ne-ar auzi, fie că ne va spune că va face gestul potrivit „mai târziu", atitudinea sa te va determina, fără să vrei, să ajungi să insiști ca el să te asculte.
Chiar dacă nu îți dorești, nu va fi ușor să ajungi să fii o mamă cicălitoare, din dorința de a-l determina pe copil să înțeleagă ce înseamnă ordinea, curățenia. Cel mai important va fi să te asiguri că tot repetându-i ce să facă se va obișnui cu activitatea respectivă, iar în casa voastră nu va domni haosul.

Un studiu realizat în cadrul „Universității din Essex" (Marea Britanie) a demonstrat faptul că fetele ale căror mame au insistat mai mult pe lângă ele, în cazul îndeplinirii unor sarcini ce țin de rutina zilnică (precum efectuarea temelor), au avut mai mult succes decât acelea ale căror mame nu au fost insistente.

Studiul condus de către Ericka Rascon-Ramirez a avut în vedere analizarea unui grup mai mare de 15.500 de fete, cu vârsta de 13 și 14 ani, în perioada 2004-2010. De asemenea, mare parte dintre ele au afirmat că nu le plăcea să fie cicălite de către mamele lor.
Cu toate acestea, specialiștii au sesizat că există schimbări vizibile, în sensul pozitiv, chiar și în cazul copiilor care nu par să țină cont de ceea ce le spun mamele. Deși aceștia nu își doresc să asculte de sfatul lor, ei vor ajunge, în final, să-și ghideze alegerile după sfaturile ce le-au fost oferite.
Spre exemplu, studiul a evidențiat în mod clar următorul aspect: adolescentele cu mame cicălitoare , ce au așteptări înalte de ele, vor fi cu cel puțin 4% mai puțin expuse situației de a rămâne însărcinate și de a deveni mame în adolescență.
De asemenea, într-un discurs ținut în cadrul conferinței "Teenage Pregnancy and Motherhood in England: Do parents' educational expectations matter?", Ericka Rascon-Ramirez a insistat asupra ideii conform căreia părinții care insistă asupra valorificării potențialului copilului lor, având așteptări ridicate de la ei, îi vor determina și pe aceștia să-și fixeze standarde mai înalte în viață. Acesta este motivul pentru care, în cazul fetelor de exemplu, ele vor decide că nu este potrivit să abandoneze studiile și să devină mame încă din perioada adolescenței.
Cu alte cuvinte, studiul din Marea Britanie a demonstrat că fetele ce sunt cicălite în mod constant de căte mamele lor vor fi:
• Mai puțin supuse riscului de a avea o sarcină în timpul adolescenței
• Mai tentate să fie preocupate de studiu și să urmeze o formă de învățământ superior

Mama si fiica fericite dupa ce fiica a absolvit

• Vor avea locuri de muncă mai stabile, ce le vor furniza venituri mai bune decât în cazul fetelor care nu au mame insistente
• Vor fi mai puțin predispuse să aibă perioade lungi în care să nu beneficieze de un loc de muncă
Nu în ultimul rând, specialiștii implicați în studiu au vrut să evidențieze următorul aspect: adolescenții cu mame cicălitoare vor avea mai multe șanse să aibă rezultate bune la învățătură în ultimii ani de liceu, chiar dacă profesorii și prietenii nu îi susțin în acest demers.

Voi credeți că dacă veți fi cicălitoare cu ai voștri copii îi veți ajuta să aibă mai mult succes în viață?

Surse:
www.babygaga.com, www.inc.com, www.scarymommy.com, www.thebillfold.com, www.womansday.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Care sunt cele mai cicălitoare zodii. Nu-ți mai auzi gândurile când încep
  Care sunt cele mai cicălitoare zodii. Nu-ți mai auzi gândurile când încep

  Fie că vor fi insistente pe lângă cei din familie, pe lângă cei din cercul lor de prieteni, fie că se vor ține de colegii de la locul de muncă pentru a-și atinge...

  Femeile au mai mult succes când sunt înconjurate de prietene puternice şi deştepte
  Femeile au mai mult succes când sunt înconjurate de prietene puternice şi deştepte

  Un studiu din acest an a ajuns la concluzia că femeile care au un cerc de prietene apropiate se vor descurca bine nu numai pe plan profesional, ci şi în ceea ce priveşte...

  Chef Florin Dumitrescu nu și-a mai văzut fetele de 3 luni:„Din 19 mai, dorm în mansardă”
  Chef Florin Dumitrescu nu și-a mai văzut fetele de 3 luni:„Din 19 mai, dorm în mansardă”

  Chef Florin Dumitrescu a ales să stea departe de familia sa în perioada în care a avut filmări pentru show-ul „Chefi la cuțite”. Iată ce a povestit acesta despre...

  Gabriela Cristea a ajuns la spital cu fetele. Ce s-a întâmplat
  Gabriela Cristea a ajuns la spital cu fetele. Ce s-a întâmplat

  Gabriela Cristea este foarte atentă când vine vorba de sănătatea fetițelor sale. Fosta prezentatoare TV a fost nevoită, de curând, să meargă la spital cu cele două...

  Studiile demonstreaza ca un copil incapatanat va ajunge un adult de succes
  Studiile demonstreaza ca un copil incapatanat va ajunge un adult de succes

  Copiii incapatanati de acum sunt adultii de succes din viitor, conform studiilor. Aparent, incapatanarea si ignorarea regulilor dezvolta un caracter puternic.

  Andreea Bălan despre fetiţele ei: "O mamă îşi ia puterea întotdeauna de la copii. Fetele mele îmi şterg lacrimile"
  Andreea Bălan despre fetiţele ei: "O mamă îşi ia puterea întotdeauna de la copii. Fetele mele îmi şterg lacrimile"

  Mamă a două fetiţe, Ella Maya şi Clara Maria, Andreea Bălan a vorbit la un cunoscut post de televiziune de la noi despre cel mai nou videoclip al ei şi despre timpul petrecut alături...

  Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul
  Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul

  Oferiți informații adecvate pentru vârsta copiilor, ascultați sfaturile psihologilor, evitați să oferiți foarte multe detalii și nu le spuneți copiilor că un popor ar fi mai...

  Bacalaureat 2020. Care este calendarul probelor pentru examenul de maturitate în acest an
  Bacalaureat 2020. Care este calendarul probelor pentru examenul de maturitate în acest an

  Ministerul Educației a aprobat noul calendar de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat 2020. Iată care sunt măsurile impuse de noul context epidemiologic în care...

  © 2022 Qbebe