Mami, m-am plictisit! 8 strategii pentru a scăpa de această replică

Mami, m-am plictisit! 8 strategii pentru a scăpa de această replică

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Plictiseala pare să fie inamicul numărul 1 al părinților în ziua de azi. Deși au mai multe jucării și activități distractive ca niciodată, îi auzim din ce în ce mai des pe copii spunând: "Mă plictisesc!" Imediat ce aud această replică, părinții responsabili se pun în mișcare și caută fel de fel de soluții pentru a-i înveseli pe cei mici. Dar, înainte de a pune în practică alte strategii, părinții trebuie să-și asume această primă lecție: plictiseala este problema și responsabilitatea copilului, nu a adulților. Iar a fi plictisit nu înseamnă nici pe departe un lucru rău, cum ne-am obișnuit să gândim.

"M-am plictisit, nu am nimic distractiv de făcut!" . Vă este cunoscută această replică? Cu siguranță că o auziți de câteva ori pe zi, mai ales dacă sunteți părinții unor copilași de șase - opt anișori sau ceva mai mari. Copiii mai mici sunt încă în etapa de explorare a lumii, așa că nu se plictisesc niciodată, ba chiar nici nu știu ce înseamnă plictiseala. Adolescenții își au propriile preocupări și deja nu mai așteaptă de la părinți să le procure distracție. Dar intervalul de vârstă de mai sus este o perioadă critică pentru părinte, în care trebuie să găsească strategii pentru a face față plictiselii copiilor.

plictiseala copii

1. Plictiseala este problema copiilor, nu a părinților

Prima și cea mai importantă strategie este să vă schimbați modul în care vă raportați la replica: "M-am plictisit!" Atunci când copilul spune aceste cuvinte, intenția sa este de a-i determina pe părinți să ia măsuri, de a le transfera lor responsabilitatea pentru buna sa dispoziție. Și, cel mai adesea, părinții cad în această capcană. Pentru că vrem ce este mai bun pentru copiii noștri, nu ne dăm seama că tocmai am fost păcăliți. Dar realitatea este că plictiseala nu este problema noastră.
"Primul lucru pe care trebuie să vi-l amintiți este că plictiseala copiilor este problema lor, nu a voastră.", arată autoarea Kathy Lynn. De cele mai multe ori, copiii se simt plictisiți pentru că nu au chef să-și pună imaginația la contribuție și să găsească idei noi. Părinții uită acest lucru și încep să caute soluții, ba chiar își asumă și faptul că ideile lor sunt adesea respinse de copiii mai pretențioși. "Noi trebuie să ne asigurăm că cei mici au suficiente opțiuni de petrecere a timpului liber, că au la dispoziție jocuri, materiale artistice sau educative ori oportunitatea de a ieși afară să se joace. Când le-am oferit toate aceste lucruri, cum să le folosească este responsabilitatea lor", arată Lynn

2. Permiteți copilului să se plictisească

Vi se pare o sugestie surprinzătoare? De fapt, experții au demonstrat că plictiseala este benefică pentru copii. Trăim într-o lume în care majoritatea activităților copiilor sunt atent planificate, iar cei mici sunt suprastimulați, de regulă de lucruri exterioare. Tocmai de aceea când au timp liber, nu știu ce să facă cu el, aceasta este concluzia specialiștilor. Pentru că le-a fost dat totul de-a gata, copiii nu mai știu să-și folosească imaginația și inventivitatea. Părinții trebuie să considere plictiseala copiilor mai degrabă ca pe un lucru pozitiv decât unul negativ, "Când un copil este plictisit, învață că trebuie să-și creeze singur oportunități de distracție. Învață să exploreze lumea și să caute lucruri noi pe cont propriu.", arată Heidi McBain, psihoterapeut, adăugând că plictiseala este esențială pentru că stimulează creativitatea și dezvoltarea copilului. Așa că una dintre strategiile bune atunci când copilul spune că se plictisește este să-i zâmbiți cu drag și să-i spuneți: "Te înțeleg. Bucură-te cum vrei de timpul tău liber și găsește ceva de făcut care să nu te plictisească." Iar dacă "plictiseala" copilului este un mod de a-ți spune: "Vreau să petrec timpul cu tine.", nu ezita să-l implici în ce ai de făcut, fie că prepari masa sau pui lucrurile la spălat. Dacă își dorește foarte mult să petreceți timp împreună, orice îi propui poate fi distractiv. Dacă totuși oferta ta nu este foarte atrăgătoare, poți fi sigur că nu-ți va mai spune replica a doua oară și va găsi singur ceva mai bun de făcut.

3. Creați cu copilul un "vas al plictiselii"

O idee ingenioasă pentru a scăpa de plictiseală este să creezi împreună cu cei mici un "Vas al plictiselii". Pur și simplu gândiți împreună o listă de lucruri pe care v-ar plăcea să le faceți, împreună sau separat. Scrieți fiecare propunere pe o bucățică de hârtie colorată și așezați-o în vas. Data viitoare când copilul îți spune că se plictisește, pune-l să aleagă o propunere din "Vasul plictiselii" și lasă-l să se străduiască s-o pună singur în practică.

4. Încurajați pasiunile copilului și veți scăpa de plictiseală

Fie că este vorba de un anumit sport, de desen ori de lectură, dacă stimulezi implicarea copilului în activități care îl pasionează, vei scăpa de plângeri legate de plictiseală. Sigur că sunt foarte multe activități structurate pe care copilul le face deja, dar, dacă are un hobby real, nu se va da înapoi să-l facă nici în timpul liber. Îi poți asigura cele mai bune condiții ca să-și practice pasiunea (de exemplu, să-i cumperi materiale de pictură profesioniste, o tabletă performantă pentru grafică pe calculator sau să-l înscrii la o sală sportivă cu toate dotările.) Dacă și părinții sunt pasionați de același lucru și lucrează împreună cu copiii, aceștia sunt de două ori mai fericiți. Așa că, dacă vă simțiți în formă, faceți un tur cu bicicleta, jucați jocuri sportive împreună (baschet, tenis, badminton) sau mergeți să înotați în familie la bazin sau la piscină. Jucați șah cu cei mici, învățați-i să rezolve cubul Rubik sau, dacă sunt deja interesați de programare, arătați-le cum să creeze mici aplicații pe computer. Puteți organiza o petrecere, în care să performeze micii cântăreți din familie și, cu siguranță, vor avea nevoie de suficient timp pentru repetiții, încât să nu mai aibă când să se plictisească.

5. Faceți oferte casnice interesante, pentru a preveni plictiseala

Mai precis, dați copilului responsabilități în casă pe care nu le face în mod normal și vedeți ce iese. "Asta-i bună!", veți fi tentați să spuneți, "ei nu-și fac curat nici în propria cameră." Realitatea este că trebuie să găsiți acțiunea potrivită la vârsta potrivită. De fapt, copiii adoră să facă lucruri care nu le sunt, de obicei, permise și să se simtă ca niște oameni mari. Așa că aspiratorul poate fi fascinant pentru un puști de 6-7 ani, în vreme ce un adolescent poate spăla cu plăcere (și fără să se plictisească) mașina părinților. Fetițele de 8-9 ani abia așteaptă să se amestece în bucătărie și le puteți stimula să pregătească împreună cu voi masa sau să-și creeze propriile dulciuri fermecate. Important este să le dați astfel de responsabilități fără teamă și fără pretenția de a face totul perfect.

veselie

6. Încurajați jocul copiilor în afara casei

Este ideal ca cei mici să-și facă prieteni și să se joace cu ei în afara orelor de școală, cel mai bine în spații libere, în afara casei. Le puteți propune jocuri "de pe vremea noastră", cum ar fi de-a v-ați ascunselea sau leapșa. Mulți părinți din ziua de azi se plâng că cei mici nu au prieteni și că nu mai știu să se joace. Poate că trebuie doar să facem un pas înapoi și să readucem la viață jocurile copilăriei noastre. Cu siguranță că vor fi destui copii din ziua de azi care se vor distra pe cinste. Puteți să le propuneți și alte jocuri de mișcare: ștafeta, cursă cu obstacole sau jocuri cu mingea. Cu cât vor consuma mai multă energie în exterior, cu atât vor exista mai puține șanse să vă spună că se plictisesc.

7. Oferiți timp privilegiat copiilor

Pentru a nu mai auzi așa de des replica: "Mă plictisesc!", trebuie să regândiți puțin prioritățile, atât ale voastre cât și ale copiilor. Este posibil ca sub această replică să se ascundă o mare dorință a copilului de a petrece timp cu voi.Timp liber, de povești și joacă, neîncărcat de nici un scop și de nici o intenție educațională. Faceți o rutină din a vă juca cu copilul și a petrece momente cu el. Astfel, îi veți putea spune când aveți treabă: "Acum sunt puțin ocupat, așa că trebuie să-ți găsești singur ceva distractiv sau interesant de făcut. Dar știi că avem timpul nostru împreună și atunci ne vom distra de minune împreună."

8. Fiți inventivi și originali

vanatoare comori

Din când în când propuneți-le copiilor lucruri interesante, pe care nu le faceți în mod obișnuit. Puteți să mergeți la un "Escape room" sau puteți să le pregătiți chiar voi acasă o vânătoare de comori, cu indicii misterioase. Le puteți propune să pictați un perete în casă sau în curte, să faceți vase de lut ori să organizați un concurs artistic. Îi puteți încuraja pe cei mici să-și scrie "istoria vieții" într-un mod cât mai original și puteți juca teatru în familie sau cu marionete. Puteți crea un "poster al viitorului" împreună cu copiii, în care ei să-și imagineze diferite lucruri pe care le vor face când vor crește. Sau o "capsulă a timpului", în care să așezați tot felul de lucruri semnificative din prezent, de care să vă amintiți mai târziu. Puteți face activități prin care copiii să învețe emoțiile sau chiar o oră de mindfulness. În felul acesta, legătura dintre voi și copii va crește, vă veți distra pe cinste împreună, iar temuta replică "Mă plictisesc!" va apărea, probabil, mult mai rar.

Surse: https://www.care.com ; https://www.psychologytoday.com; https://www.todaysparent.com

 

Articolul urmator
„Mami, dormi cu mine în seara asta?” - Cum răspunzi corect acestei întrebări
„Mami, dormi cu mine în seara asta?” - Cum răspunzi corect acestei întrebări

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Replica prințului George pentru colegii de clasă. „Aveți grijă, într-o zi tatăl meu va fi rege”
    Replica prințului George pentru colegii de clasă. „Aveți grijă, într-o zi tatăl meu va fi rege”

    Poate că are doar nouă ani, dar prințul George știe exact cine este și a avut o replică extraordinară pentru un coleg de clasă care l-a tachinat! Fiul cel mare al Prințului și al...

    Replica iscusită a unei femei însărcinate pentru cel care a făcut-o grasă
    Replica iscusită a unei femei însărcinate pentru cel care a făcut-o grasă

    Sarcina este o călătorie hipersensibilă pentru orice femeie, iar burtica de gravidă este centrul sensibilității ei. Pe măsură ce crește, burtica este pentru ea un motiv de...

    Scapă de 7 kg în 7 zile: 7 smoothie-uri verzi pentru o săptămână de detoxifiere
    Scapă de 7 kg în 7 zile: 7 smoothie-uri verzi pentru o săptămână de detoxifiere

    Să elimini toxinele din organism presupune să scapi de acele reziduuri provenite din poluanții din mediul înconjurător, din diverse produse cu chimicale, din alimentația...

    ”Normal că te-a părăsit, dacă umbli despuiată”. Replica soacrei către fosta sa noră care alăpta a îngrozit internetul
    ”Normal că te-a părăsit, dacă umbli despuiată”. Replica soacrei către fosta sa noră care alăpta a îngrozit internetul

    Dacă ești mamă cu siguranță știi ce înseamnă să alăptezi, mai ales în primele 6 luni, când tot programul tău este dictat de orele de masă și de somn ale...

    Jurnal de copil: Azi am vorbit cu mami despre relațiile intime
    Jurnal de copil: Azi am vorbit cu mami despre relațiile intime

    Azi am vorbit cu mami despre sex. Bine, sinceră să fiu nu numai azi am vorbit cu mami despre asta. Dar o să vă zic despre cum a aflat mami că știam despre sex și alte...

    Iată de ce copiii mei nu îmi spun ”mami”
    Iată de ce copiii mei nu îmi spun ”mami”

    Mami. Este un cuvânt bizar, dacă stai să îl analizezi bine, lucru pe care eu l-am făcut. Sună ca brandul unui biscuite pe care copiii îl devorează. Sau ca o...

    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare
    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare

    În urma tragicului accident rutier în care o fetiță de 4 ani a fost călcată de mașină de o femeie fără carnet, s-a creat legea „Anastasia”, care spune că...

    „Mami, poți să vii cu mine?”. O mamă rememorează ultimele cuvinte și clipe alături de copilul său
    „Mami, poți să vii cu mine?”. O mamă rememorează ultimele cuvinte și clipe alături de copilul său

    O mămică din Dublin, Irlanda, povestește ultimele momente petrecute alături de fiul ei, care nu mai este în viață.

    © 2024 Qbebe