Nu-ţi forţa copilul să spună că îi pare rău. Mai bine învaţă-l să facă asta

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Unul dintre lucrurile pe care doreşti ca micuţul tău să îl înveţe încă din primii ani de viaţă este să rostească următoarele cuvinte "Îmi pare rău!". Psihologii atrag atenţia asupra următorului aspect: cel mai important este să reuşim să-i învăţăm pe copiii noştri să le rostească în momentele în care simt într-adevăr compasiune şi o dorinţă de a se reconecta cu cei faţă de care au greşit. Acest demers nu este însă tocmai la îndemână, întrucât presupune şi un exerciţiu de empatie. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a descoperi cum este recomandat să acţionezi astfel încât copilul tău să înţeleagă, pe măsură ce creşte, că "Îmi pare rău" nu reprezintă simple cuvinte goale.

Experţii în psihologie comportamentală vin cu următorul avertisment: nu este benefic să-i forţăm pe copii să spună că le pare rău dacă ei nu simt că este necesar să facă acest gest într-un anumit moment. Procedând aşa, un copil va putea ajunge să se simtă prea împovărat de un sentiment de culpabilitate, prea ruşinat sau va ajunge să nu fie nicicând sincer, dorindu-şi să rostească "Îmi pare rău" doar pentru a se bucura de apropiere, de iertare, de mai multă înţelegere din partea celorlalţi. În aceste condiţii, se poate obişnui să spună că regretă în clipele în care de fapt nu se consideră deloc vinovat, tinzând să acţioneze aşa şi mai târziu, în viaţa de adult. În schimb, specialiştii recomandă să-şi ghidezi copilul pe parcursul procesului de exprimare a scuzelor, a regretelor, mizând pe acţiuni cum ar fi:

Oferă-i un bun model copilului

Din acest punct de vedere, străduieşte-te să fii văzută şi auzită de copilul tău când îţi manifeşti regretul faţă de cei din jur, dar şi faţă de el. De asemenea, învaţă-l, când greşeşte, ca primul demers pe care să îl facă să nu fie cerutul scuzelor. Mai întâi ar trebui să se retragă, să le permită celor pe care i-a rănit să-şi exprime emoţiile. În plus, va fi şi un răgaz pe care copilul şi-l va lua pentru el însuşi pentru a se calma, înainte să fie pregătit să reflecteze la ceea ce a greşit. Ţine minte că va fi mai disponibil să înveţe ceva, inclusiv să spună că îi pare rău, când nu este agitat sau furios.

După ce i-ai permis răgazul menţionat, poţi începe să discuţi cu el despre ceea ce s-a întâmplat, ajutându-l să-şi dea seama ce a dus la adoptarea unui anumit comportament.

Încurajează-l să-şi exprime emoţiile, trăirile

Un pas foarte important în a-l învăţa pe copil să conştientizeze că i-a rănit pe cei din jur este să menţioneze emoţiile sale, dar şi pe ale acestora. O soluţie este să-l ajuţi să se raporteze la o situaţie similară din trecut. În acest mod, îşi va aminti ce a simţit atunci nu doar el, ci şi cealaltă persoană implicată.

Odată ce va reuşi să exprime verbal emoţiile, sentimentele trăite de el însuşi sau de celălalt, va simţi că îi pasă de acesta şi va simţi dorinţa de a se reconecta, de a găsi o cale de a menţine relaţia respectivă.

Mic grup de copii la joaca, discutand

Încercaţi să găsiţi o rezolvare a problemei

De pildă, începe prin a-ţi întreba copilul: "Cum crezi că s-a simţit X în această situaţie?". Continuă prin a-i oferi şi tu posibile soluţii pentru a depăşi situaţia dificilă şi nu ezita să-l inviţi la o sesiune de "brainstorming" pentru a vedea ce s-ar putea face astfel încât lucrurile să se îmbunătăţească.

Scopul nu va fi să-l determini să se simtă mai vinovat, ci cum să-şi asume o responsabilitate şi să înveţe să se pună şi în locul celuilalt.

Îndeamnă-l să scrie o scrisoare

Va fi o modalitate prin care să transmită că regretă şi o cale de a relua legătura cu cel/cea pe care l-a rănit/a rănit-o. Chiar dacă acea scrisoare nu va ajunge la acea persoană, va fi o modalitate prin care copilul tău se va elibera şi va începe să devină mai empatic faţă de ceilalţi. Va fi şi o cale excelentă de a-şi exprima emoţii pe care poate altfel nu ar fi avut curajul să le dezvăluie!

Învaţă-l ce înseamnă să-ţi ceri cu adevărat scuze

Psihologii consideră că părinţii au un rol-cheie şi în ceea ce priveşte îndrumarea oferită celor mici pentru a-i ajuta să ajungă la scuze sincere, autentice. Printre "ingredientele" unor asemenea scuze trebuie să se numere:

 • numirea răului făcut
 • exprimarea sinceră a remuşcării
 • exprimarea dorinţei de a repara greşeala
 • săvârşirea unui gest care să demonstreze că regretă ceea ce a făcut (cum ar fi o îmbrăţişare, o strângere de mână, un zâmbet cald etc.)

Doi baietei care trag de un ursulet de plus

Odată ce un copil se va deprinde cu toate acestea, va deveni natural şi normal pentru el să-şi exprime scuzele, să examineze consecinţele faptelor sale, să-şi asume responsabilităţi, devenind tot mai empatic. Mai mult decât atât, trecând prin aceste etape îşi va exprima tot mai puţin rezistenţa privitoare la a-şi cere scuze.

Nu ezita să-i arăţi copilului că apreciezi ceea ce a realizat

Copiii sunt mai tentaţi să repete anumite comportamente dezirabile dacă văd că sunt apreciaţi, precizează experţii în psihologia infantilă. De aceea, nu vei greşi când îi vei spune clar micuţului că apreciezi paşii pe care i-a făcut pentru a-şi repara o greşeală şi pentru a relua legătura cu o anumită persoană. Spre exmplu, vor fi de ajutor cuvinte precum: "Îţi mulţumesc şi îmi pare bine că i-ai oferit prietenului tău jucăria ta de pluş. Ai vrut să îl ajuţi să se simtă mai bine. Ce lucru drăguţ că i-ai arătat că îţi doreşti să se simtă din nou bine!"

Surse: fatherly.com, mother.ly, parentmap.com, todaysparent.com

 

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce nu îmi voi învăța copilul să spună „îmi pare rău”
  De ce nu îmi voi învăța copilul să spună „îmi pare rău”

  „Teribila vârstă de 2 ani?! De ce atât de teribilă? Până la urmă, tot copilul meu o să fie”, te gândeai până ca micuțul tău să ajungă la...

  Ce vrea să îți spună copilul tău când se răzvrătește? Desenele unui psiholog te ajută să îl înțelegi mai bine
  Ce vrea să îți spună copilul tău când se răzvrătește? Desenele unui psiholog te ajută să îl înțelegi mai bine

  În spatele fiecărui comportament al unui copil stă de cele mai multe ori un motiv trecut cu vederea de părinte. Prin intermediul unor desene, un psiholog te ajută să...

  „Mama a țipat la tine astăzi. Îmi pare rău, copile. Haide să-ți explic ceva"
  „Mama a țipat la tine astăzi. Îmi pare rău, copile. Haide să-ți explic ceva"

  Nu este deloc ușor să fim părinți și deși ne-am dori să reușim să ne menținem calmul tot timpul, uneori ne ieșim din fire. Uneori țipăm și ne simțim vinovați imediat după....

  De ce nu trebuie să forțezi copilul să spună aceste cuvinte
  De ce nu trebuie să forțezi copilul să spună aceste cuvinte

  Ca mămici sau ca educatoare, nu de puține ori ni s-a întâmplat să le impunem copiilor să spună imediat „Îmi pare rău". Din păcate, ne avertizează psihologii,...

  Profu' bun Vs. Profu' rău: un exercițiu pe care toți diriginții și învățătorii ar trebui să îl facă cu elevii lor
  Profu' bun Vs. Profu' rău: un exercițiu pe care toți diriginții și învățătorii ar trebui să îl facă cu elevii lor

  Iată un excercițiu pe care toate cadrele didactice ar trebui să îl facă cu elevii lor! Diriginta unei clase de a IX-a le-a dat o temă elevilor săi: de a scrie, pe două coloane,...

  Dr. Georgian Ciobotaru: "Soiul cel mai rău de părinte este cel care trăiește prin copilul său"
  Dr. Georgian Ciobotaru: "Soiul cel mai rău de părinte este cel care trăiește prin copilul său"

  Dr. Georgian Ciubotaru este medic rezident neurochirurg în cadrul “Brain Institute” la Spitalul Monza din Bucureşti, unde activează mai ales în chirurgia epilepsiei...

  Când copilul tău alege să îți spună ție ce îl doare, lasă totul deoparte și ascultă-l!
  Când copilul tău alege să îți spună ție ce îl doare, lasă totul deoparte și ascultă-l!

  Așa cum tu ești centrul universului pentru copilul tău, cel mai adesea și el ajunge centrul universului tău, însă nu putem nega faptul că din păcate, adulți fiind, ne pierdem...

  © 2023 Qbebe