Fiul meu refuză să facă treabă prin casă, pentru că asta e activitate de femei. Ce lecție i-am dat

Fiul meu refuză să facă treabă prin casă, pentru că asta e activitate de femei. Ce lecție i-am dat

Mariana Voinea

O mamă cere cititorilor părerea lor sinceră! A greșit pedepsindu-și mezinul că nu se implica în treburile gospodărești, sau nu? Haideți să vedem care este toată povestea:

Băieții se joacă cu mașinuțele, iar fetițele cu păpușelele. Băiețeii preferă culoarea albastră, iar fetițele culoarea roz. Băiețeii nu fac treburi de fetițe: nu șterg praful, nu o ajută pe mami la curățenie sau la prepararea hranei. Suna cunoscut, nu-i așa?

Premizele greșite de la care pleacă cei mai mulți părinți atunci când se străduiesc să ofere o educație corectă copilului îl pot afecta pentru întreaga viață. Unii oameni încă se concentrează pe rolul fiecărui gen în familie.

Astfel, mama este cea care gătește, spală, calcă și face curățenie, iar tatăl nu face nimic din toate astea, ci repară diverse lucruri, se ocupă de ce este mai greu și aduce banii în familie.

Iată cum a reușit o femeie să îi explice fiului ei că trebuie să o ajute la curățenie, și anume să dea cu mătura, să șteargă praful și să facă alte treburi casnice pe care nu numai fetițele le fac.

Mama în vârstă de 41 de ani are doi băieți gemeni în vârstă de 12 ani și un alt băiat în vârstă de 10 ani. În urmă cu ceva timp, s-a adresat cititorilor site-ului Reddit și a cerut o opinie sinceră asupra pedepsei aplicată fiului ei cel mai mic.

În postarea de pe Reddit, mama a explicat faptul că încă de când au împlinit opt ani, le-a cerut băieților să o ajute la treburile gospodărești. Iar cei miic câștigau bani pentru fiecare sarcină pe care o îndeplineau.

Atunci când gemenii au împlinit 10 ani, mama obișnuia să le dea fiecăruia 10 dolari pe zi pentru a-și duce la bun sfârșit sarcinile. În cazul în care băieții refuzau, erau nevoiți să îi înapoieze mamei zece dolari din banii lor de buzunar. Sistemul de recompensare a fost destul de simplu și de bine gândit, doar că a cauzat mari certuri între femeie și fostul soț.

Cum și-a pedepsit mama fiul care nu voia să o ajute la treburile casnice?

Între timp, băiatul de 10 ani începuse să câștige și el dolărei pentru că își ajuta mama în gopodărie. Femeia susține că avea pretenția de la cei trei să își îndeplinească cerințele timp de cinci zile pe săptămână, indiferent de ordinea acestora. Fiul ei trebuia să dea cu mătura și să șteargă toate sertarele și dulapurile din casă.

Într-o zi, unul din prietenii lui l-a rugat să se joace pe un joc online pe care obișnuiau să își piardă timpul. La rugămintea prietenului, băiatul a răspuns că va intra online în 15 minute după ce își termină sarcinile zilnice.

Curios, celălalt băiat s-a interesat  de treburile pe care le făcea prietenul lui prin casă. Numai că, atunci când a aflat ce trebuia să facă, a început să râdă de el. I-a spus că mama îl obliga să facă treburi de fete, iar acest lucru aa rămas adânc întipărit în mintea celui mic.

Mama îi spusese deja că a face curat nu este responsabilitatea unuia sau altuia dintre genuri, ci este o abilitate pe care oricine trebuie să o învețe și să o pună în practică în viață.

baiat care sterge praful suparat

I-a explicat și faptul că fiecare familie este diferită, dar toată lumea ar trebui să aibă responsabilități egale în gospodăria lor. Așa cum era regula casei, femeia i-a luat fiului ei din banii de buzunar 10 dolari pentru că nu și-a dus la bun sfârșit sarcinile.

Băiatul câștigase 20 de dolari în acea săptămână, comparativ cu frații lui gemeni care câștigaseră câte 50 de dolari, pentru că se țineau de treabă. Mezinul s-a supărat atât de tare încât a telefonat tatălui, spunându-i cele întâmplate.

O mamă este criticată pentru că postează poze cu fiul ei făcând treburi casnice

Ce atitudine a adoptat tatăl celor trei copii?

După ce e băiatul îl apelase și se plânsese tatălui de pedeapsa aplicată de mamă, bărbatul nu a stat cu mâinile în sân. Acesta și-a sunat imediat fosta soție și i-a spus că a greșit enorm. A întrebat-o dacă s-a pus un moment în situația băiatului și dacă și-a pus problema cum s-a simțit acesta când a văzut că frații lui primeau bani și lui îi se luau.

Mama a explicat cu calm că a procedat corect și că așa fusese înțelegerea. De asemenea, și-a înștiințat fostul soț că el poate să ofere copiilor bani de buzunar așa cum consideră el, dar ea va face lucrurile în felul ei. În urma acestor declarații, femeia a fost catalogată drept insensibilă și atitudinea ei a fost catalogată drept umilitoare față de copil.

Ce răspunsuri a primit mama pe Reddit?

Așa că mama s-a adresat internauților de pe site-ul Reddit. A întrebat pur și simplu dacă a greșit sau nu în atitudinea pe care a adoptat-o față de fiul ei cel mic.

Această postare a strâns în scurt timp foarte multe comentarii, iar internauții și-au exprimat părerea despre modul în care a fost pedepsit copilul.

baiat care da cu aspiratorul alt baiat strange rufele in cos

O persoană a comentat faptul că mama era un părinte bun, iar copiii ei vor avea o educație aleasă pentru că atunci când vor crește, vor ști exact care sunt responsabilitățile într-o familie. De asemenea, băieții nu vor avea așteptări numai de la soție, ci se vor implica activ în treburile casnice.

Un alt utilizator a adăugat un alt comentariu adresa tatălui: ”Mie mi se pare că tatălui îi lipsesc abilitățile de parenting. Ar trebui să își educe copilul, nu să îi fie prietenul la care să se plângă ori de câte ori crede că este nedreptățit”.

O femeie în comentarii a relatat: ”atunci când lucram într-o instituție de învățământ, aveam în clasă un băiețel care refuza să strângă lucrurile și să curețe băncile în urma orei de arte. El susținea că acelea sunt atribuții de femeie”.

Secretul unei mame care a reușit să-și convingă copiii să o ajute la treburile casnice

Dacă vrem să evoluăm ca și mentalitate ar trebui să renunțăm la toate aceste ideologii greșite după care ne ghidăm încă, în secolul XXI. Din păcate, prepararea hranei, curățenia, călcarea rufelor, ștergerea prafului sunt privite ca fiind atribuții exclusiv adresate persoanelor de sex feminin.

Pe de altă parte, repararea lucrurilor, aprovizionarea familiei și relaxarea în fața televizorului sunt atribuie exclusiv genului masculin.

Este necesară implicarea activă a părinților în educația copiilor, astfel încât să nu mai existe atribuții de bărbat și atribuții de femeie.

Ce credeți? A procedat corect femeia, sau trebuia să renunțe la convingerile ei și să îi permită copilului cel mic să ”chiulească” de la anumite treburi casnice?

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: news.amomama.com

Articolul urmator
„Cum să-ți pui copilul de 2 ani la treabă?" Nu îl pun „la treabă", îl responsabilizez
„Cum să-ți pui copilul de 2 ani la treabă?" Nu îl pun „la treabă", îl responsabilizez

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Momentul când fiul meu a făcut treaba mare într-un vas de toaletă dintr-un showroom. Cum a reacționat vânzătoarea
    Momentul când fiul meu a făcut treaba mare într-un vas de toaletă dintr-un showroom. Cum a reacționat vânzătoarea

    Chiar dacă faci tot posibilul ca micuțul tău să meargă la toaletă înainte să plecați de acasă, lucruri neprevăzute pot surveni oricând. Spre exemplu, nu este exclus să...

    Îți arăt poza asta cu fiul meu, pentru ca al tău să nu treacă prin așa ceva vreodată
    Îți arăt poza asta cu fiul meu, pentru ca al tău să nu treacă prin așa ceva vreodată

    Sănătatea copilului tău este cel mai important lucru pentru tine și faci tot posibilul să ai grijă de ea. Din păcate însă, când nici nu te aștepți, micuțul poate să...

    Îmi „închiriez” soțul pe bani altor femei pentru a le ajuta cu reparații prin casă
    Îmi „închiriez” soțul pe bani altor femei pentru a le ajuta cu reparații prin casă

    Ce faci când ai un soț „bun la toate”? Bani de pe urma lui! 😄 O femeie de peste granițe povestește că „își închiriază” soțul altor femei...

    Fiul meu de șapte ani nu are limită la zahăr. Avem tot timpul dulciuri în casă, dar el mănâncă foarte rar
    Fiul meu de șapte ani nu are limită la zahăr. Avem tot timpul dulciuri în casă, dar el mănâncă foarte rar

    O mămică de peste hotare nu impune nici o limită asupra zahărului pe care copilul său îl consumă. Cu toate acestea, se pare că micuțul mănâncă dulciuri foarte rar....

    Fiul meu de 11 ani a furat bani din casă…
    Fiul meu de 11 ani a furat bani din casă…

    Doi părinți de peste hotare se confruntă cu o situație fără precedent: fiul lor de 11 ani a furat bani din casă. Aceștia se întreabă cum e mai bine să gestioneze situația....

    Soțul meu este de părere că numai femeile ar trebui să facă cumpărăturile pentru casă
    Soțul meu este de părere că numai femeile ar trebui să facă cumpărăturile pentru casă

    Cine face cumpărăturile pentru casă? Femeia, bărbatul, amândoi? Sau…poate, o a treia persoană? Cert este că fiecare cuplu este diferit. Astăzi vorbim despre un cuplu...

    Fiul meu refuză să se mai joace cu un prieten, așa că am eu acum misiunea ingrată de a rupe prietenia cu el și mama lui
    Fiul meu refuză să se mai joace cu un prieten, așa că am eu acum misiunea ingrată de a rupe prietenia cu el și mama lui

    Încă din primele clipe în care copilul tău începe să lege prietenii, îți dai seama cât de importante sunt acestea pentru dezvoltarea sa emoțională, dar...

    Logodnicul meu mi-a spus că refuză să cumpere o casă cu mine dacă nu mă port frumos cu mama lui
    Logodnicul meu mi-a spus că refuză să cumpere o casă cu mine dacă nu mă port frumos cu mama lui

    Când un cuplu este format de mai mulți ani, dorința de a locui împreună într-o casă nouă este firească. În unele situații însă, lucrurile nu se vor...

    © 2024 Qbebe