Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce un copil începe să descopere lumea din jur, vei începe tot mai mult să-l înveți cum să se ferească de  pericole. Cu toate acestea, din diverse motive, discuțiile legate de cunoașterea propriului corp, de diferențele dintre atingerile permise și cele nepermise, practic primele conversații ce țin de educația sexuală, sunt de cele mai multe ori amânate. Specialiștii consideră însă că asemenea informații ar trebui să fie primite de către copil de la o vârstă fragedă. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla ce sfaturi dă un cunoscut medic psihiatru din România cu privire la primii pași pe care ar trebui să-i facă un părinte pentru a-și proteja copilul în fața unui posibil abuz sexual.

Ce trebuie să știe părinții despre un agresor sexual

Într-o postare de pe Facebook, medicul psihiatru Gabriel Diaconu a formulat un „ghid” pentru părinți și educatori, astfel încât aceștia să știe ce ar trebui să discute cu copiii pentru a-i învăța să se protejeze, pe cât posibil, de persoanele care i-ar putea supune unui abuz sexual.

Unul dintre aspectele asupra cărora psihiatrul atrage atenția se leagă de caracteristicile persoanei care ar putea deveni  agresor:

 • Prădătorii sexuali pot fi prezenți oriunde, în spații publice sau private- Din acest punct de vedere, Gabriel Diaconu afirmă: „...E important pentru el să câștige încrederea victimei. De asta ai să-l găsești în spații publice, aglomerate, dar și în poziții unde are acces privilegiat la copii. Poate fi antrenorul de sport, poate fi babysitter, poate fi tutore privat/ meditator, poate fi instructorul de ski.”

barbat-care-sta-pe-o-banca-si-se-uita-la-un-loc-de-joaca

 • Agresiunile cu tentă sexuală sunt realizate inclusiv de persoane cunoscute- Printre acestea se pot regăsi și persoane din familie, iar printre gesturile care ar trebui să pună în gardă au fost enumerate următoarele: „Ele sunt de cele mai multe ori atingeri nepermise, poziționarea nefirească a copilului (”căluțul”, ”statul în poală”), îmbăiatul împreună, păstratul copilului în cameră în timp ce adultul se schimbă.”
 • Cei care intenționează să agreseze sexual se bazează pe fantezii, pe care le vor utiliza ulterior pentru a atrage copilul- Potrivit „Doctorul zilei”, medicul psihiatru Gabriel Diaconu a venit cu această explicație: „Pentru o persoană cu fantezii sexuale cu minori și cele mai inocente gesturi sunt filtrate prin sistemul de organizare al fanteziei. Astfel de „fotograme” îi oferă, ulterior, pedofilului un catalog de trambuline psihice pe care le rulează, compulsiv, în planul mental, ca preludiu, incepție sau invitație.”
 • Un agresor sexual nu cere ajutorul medicului psihiatru și nici nu se va preda cu ușurință autorităților- Nu se va întâmpa așa întrucât: „...Parte din fantezia lui, ce-i alimentează foamea insațiabilă de victime e și iluzia superiorității și a omnipotenței. El poate să facă ce vrea, și să rămână liber, ascuns, disociat de responsabilitate. Astfel că un prădător sexual trebuie prins”

Părinții trebuie să-și învețe copiii despre propriul corp

Unul dintre principalele demersuri care țin de cum să-ți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzului este, în viziunea psihiatrului Gabriel Diaconu, implicarea în discuții despre părțile intime ale corpului, despre zone permise și nepermise, despre atingeri, încă de dinainte ca micuțul să meargă la școală (discuțiile acestea pot începe în jurul vârstei de 4 ani). Ceea ce i se va transmite trebuie cât mai bine adaptat nivelului său de înțelegere. Spre exemplu, copilul va trebui să afle ce zone de pe corpul său nu sunt permise pentru un adult. Printre acestea se numără: fața, buzele, abdomenul, gâtul, aria fustei/a pantalonului.

În același timp, copiii trebuie să învețe să identifice „semnele seducției”, care i-ar putea transforma în victime ale abuzului sexual. În postarea de pe Facebook, Gabriel Diaconu a venit și cu această precizare: „Copiii trebuie învățați foarte repede semnele seducției. Fie că e vorba de cadouri ”secrete”, sau jocuri ”doar între noi, de care să nu știe mami sau tati”, e important pentru părinți să cultive, pe de o parte, intimitatea copilului („ e în regulă să ai secrete față de alți oameni”), dar pe de altă parte încredere că și părinții pot păstra secretele copilului („o să le spunem secrete ale noastre”). Chiar dacă nu realizează, în fața seducției copilul reacționează cu alertă.”

Copiii vor fi supravegheați cu atenție în ceea ce privește activitățile din mediul online

Pe fondul utilizării tot mai intense a mijloacelor de comunicare din mediul online, medicul psihiatru precizează că nu este dificil ca minorii să fie în pericol de a deveni victime ale abuzului. De aceea, supravegherea constantă a părinților nu trebuie să lipsească: „...mulți părinți permit copiilor să se joace jocuri pe telefon, tabletă, laptop care au o componentă PvP (player vs. player) sau multiplayer online. Este experiența mea că astfel de locuri sunt presărate cu prădători potențiali, dornici să se angajeze în troc...Drept urmare e crucial ca părintele să supravegheze, supervizeze, să participe în jocul copilului. Copilul sub 14 – 16 ani nu are voie să fie „lăsat singur”.

baietel-care-isi-acopera-ochii-cu-mainile-si-tine-un-afis-cu-Ajutor-in-timp-ce-se-afla-in-fata-unui-laptop

Observarea comportamentului copilului contează pentru a detecta un eventual abuz

Dacă un părinte își va urmări cu atenție copilul, dacă îl va vedea cum reacționează în prezența unei anumite persoane, poate obține indicii legate de un abuz sexual. Conform „Doctorul zilei”, Gabriel Diaconu a insistat și asupra acestui lucru: „Părintele e important să observe cum, în fața seducătorului, copilul își va modifica atitudinea ori comportamentul. Va spune că nu-i place să rămână cu X singur, sau va protesta dacă trebuie lăsat cu X. Va spune că X îi dă cadouri dacă e cuminte, sau dacă face ce-i spune X.”

Educația împotriva abuzului trebuie să se realizeze în comunitate

Pentru ca un copil să învețe de la o vârstă fragedă cum să acționeze ca să nu devină victimă a unui abuz sexual, este nevoie și de o educație pe scară mai largă, la nivelul comunității, a explicat pe Facebook medicul psihiatru: „Să educi copiii în comunitate în spiritul celor de mai sus e nu doar obligatoriu, e imperativ. O comunitate de prieteni poate pune la respect și cel mai dibaci prădător sexual. El e un atribut al umbrei, și dacă educi copiii mai mari ei vor avea la rândul lor grijă de copii mai mici. Dacă vor înțelege sexualitate vor feri ochii de lucruri încă prea devreme să fie văzute, ori înțelese, de un frate mai mic, sau de o soră, sau de fetița de la clasa alăturată.”

Alte modalități prin care poți să-ți educi micuțul pentru a nu se transforma într-o victimă a abuzurilor sunt și acestea: „Și învață-ți copilul să spună NU. Cu voce tare. Învață-l să țipe. Învață-l să fie nesupus. Ceartă-te constructiv cu el. O relație bună cu copilul tău nu e cea în care e docil, obedient și ”cuminte”. E copil. Cumințenia e doar a pământului fertil pentru prădător.”

Nu în ultimul rând, Gabriel Diaconu a insistat și asupra ideii potrivit căreia, în cazul în care un copil a ajuns să treacă printr-un abuz, fapta ar trebui raportată poliției, în primul rând pentru binele victimei, asigurând-o că persoana care i-a făcut rău va fi pedepsită: „De departe sechela perenă, drama victimelor de abuz sexual e că adulții de lângă ei nu au acționat. Nu i-au crezut. Nu au făcut pașii către prinderea agresorului. Au ținut, la rândul lor, secrete. Frica părinților în astfel de situații e că, dacă merg la poliție, vor adăuga suferință prin expunere. Dar copilul vrea să fie auzit. Vrea să știe că omul rău va plăti pentru lucrul rău pe care l-a făcut. Părintele e gardian, nu e justiție. Comunitatea e justiție. Prin justiție copilul se întoarce înapoi în comunitate.”

Surse: doctorulzilei.ro, digi24.ro, facebook.com/gdiaconu1704/

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum îți pregătești copilul pentru a deveni frate/soră mai mare
  Cum îți pregătești copilul pentru a deveni frate/soră mai mare

  Chiar dacă micuțul tău și-a exprimat la un moment dat dorința de a avea un frățior sau o surioară, nu înseamnă că, în momentul în care îi vei spune că...

  România, țara abuzurilor: mama a 6 copii bătută cu biciul de soțul ei. Reacția vecinilor? ”Așa e într-o familie, te mai cerți, te mai bați”
  România, țara abuzurilor: mama a 6 copii bătută cu biciul de soțul ei. Reacția vecinilor? ”Așa e într-o familie, te mai cerți, te mai bați”

  Caz revoltător de violență domestică la Vaslui! O mamă de 33 ani, mamă a șase copii care au vârste între 3 și 14 ani, din Vetrisoaia, a fost salvată de autorități...

  Sfatul specialistului: dificultăți în alăptare și soluții
  Sfatul specialistului: dificultăți în alăptare și soluții

  Alăptarea este o perioadă magică, dar plină de provocări, mai ales pentru mămicile care nasc pentru prima dată. Anca Bălășoiu, moașă și coordonator Școala Mamei, îți...

  Sfatul specialistului: cât este de importantă vitamina D în imunitatea copiilor noștri
  Sfatul specialistului: cât este de importantă vitamina D în imunitatea copiilor noștri

  Vitamina D reprezintă una dintre cele mai cunoscute vitamine și este esențială încă din primele zile de viață ale copilului tău. Parcurge cu atenție articolul de mai jos...

  Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata
  Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata

  Aceasta intrebare este pe buzele multor parinti. Se pare ca raspunsul vine din partea unui tatic, care a postat pe contul sau de Reddit acest "sfat vital".

  ”Lăsați-mă să mor!” Replica unei fetițe de 7 ani dată medicilor, când ajunge la spital din cauza abuzurilor părinților ei
  ”Lăsați-mă să mor!” Replica unei fetițe de 7 ani dată medicilor, când ajunge la spital din cauza abuzurilor părinților ei

  O fetiță de doar șapte ani a sfâșiat inimile medicilor în momentul în care a ajuns la spital din cauza abuzurilor părinților ei. Copilul i-a rugat pe medici să nu se...

  Tigrul de platan, un pericol în România. Cum îți protejezi copilul
  Tigrul de platan, un pericol în România. Cum îți protejezi copilul

  Pentru al patrulea an consecutiv, insecta numită tigru de platan a invadat Capitala și alte orașe din țară. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că ciupitura ei poate fi foarte...

  Pneumonia: cum îți poți proteja copilul prin vaccinare
  Pneumonia: cum îți poți proteja copilul prin vaccinare

  Pneumonia este o afecțiune care poate cauza probleme grave de sănătate copilului. Unele forme ale sale pot fi prevenite prin intermediul vaccinării cu vaccinul pneumococic. Află...

  © 2022 Qbebe