Povestea iepurașului de Paște și cum faci unul acasă cu copilul

Raluca Margean - Redactor

Tradițiile și obiceiurile de Paște au evoluat de-a lungul secolelor. Chiar dacă de Paști se sărbătorește Învierea Domnului, anumite simboluri de Paște nu au nicio legătură cu acest eveniment,. Un exemplu în acest sens îl constituie iepurașul de Paște. Află ce legătură are un iepuraș cu marea sărbătoarea creștină și cum a devenit acesta unul din principalele simboluri ale Paștilor.  

Care sunt originile Iepurașului de Paște?

Nu există nicio mențiune în Biblie despre un iepuraș care livrează de Paște ouă decorate copiilor cuminți. Cu toate acestea, iepurașul de Paște a devenit un simbol proeminent al celei mai importante sărbători a creștinismului. Originile exacte ale iepurașului de Paște sunt oarecum neclare, dar există mai multe teorii referitoare la acest simbol. Una din aceste teorii susțin că acesta provine din sărbătorile păgâne timpurii din jurul echinocțiului vernal. Păgânii sărbătoreau venirea primăverii și reînnoirea vieții, sărbătorind-o pe zeița fertilității, Eostre. Aceasta era reprezentată de iepure de câmp sau de un ou. Pe măsură ce creștinismul s-a răspândit în toată Europa, tradițiile păgâne din jurul echinocțiului vernal s-au contopit cu sărbătoarea învierii lui Hristos, deoarece ambele aveau loc în același timp.

iepuras-de-paste-doi-iepurasi-din-ceramica

Primele dovezi ale unui Iepuraș de Paște datează din anii 1600, când este menționat pentru prima dată în scrierile germane. Conform Wikipedia, acest iepure, numit „Easter Hare” a îndeplinit prima dată rolul de judecător, în sensul că trebuia să urmărească dacă copiii au fost cuminți. Iepurașul avea în coșul său ouă colorate, bomboane și chiar și jucării pe care le ducea în casele copiilor. Există astfel asemănări cu Moș Crăciun, deoarece ambii aduc cadouri copiilor în noaptea dinaintea sărbătorilor respective.

Protestanții germani au dus iepurașul de Paște în America în anii 1700. Copiii acestor imigranți au făcut cuiburi în care iepurașul, „Oschter Haws” pune ouă colorate pentru copiii cuminți. Treptat, pe lângă ouă colorate, copiii au început să primească ciocolată, bomboane și alte tipuri de cadouri. În schimb, copiii lăsau morcovi pentru iepuraș, în cazul în care acestuia i se făcea foame.

Cum poți realiza un Iepuraș de Paște acasă cu copilul tău?

Dacă vrei să-ți împodobești casa de Paște, există nenumărate decorațiuni pe care le poți achiziționa de la magazine, însă acesta este un moment bun de a petrece timp împreună cu copilul tău. Este un mod distractiv de a face ceva împreună și de a întări relația pe care o aveți. Sunt foarte multe idei pe care le poți pune în practică împreună cu micuțul tău, îți prezentăm mai jos câteva dintre acestea:

1. Decorațiune Iepuraș de Paște pentru preșcolari

Această decorațiune din hârtie este foarte ușor de făcut și este potrivită copiilor mai mici, de grădiniță. Desenează o formă pentru capul iepurașului, decupeaz-o, apoi roagă-l pe cel mic să traseze conturul mâinilor sale. Decupați împreună desenul și realizați restul elementelor pentru fața iepurașului. Poate agăța decorațiunea astfel obținută în camera lui sau găsește o soluție s-o incorporezi în aranjamentul de Paște. 

iepuras-de-paste-decoratiune-din-hartie

Sursa foto: Pinterest

2. Iepuraș de Paște din fâșii de hârtie 

Acest Iepuraș de Paște din fâșii de hârtie este foarte amuzant și se realizeză foarte simplu. Nu ai nevoie decât de hârtie colorată pe care apoi o tai fâșii, precum este arătat în imaginile de mai jos. Lasă-l apoi pe copilul tău să le lipească și agață-l undeva prin casă.

iepuras-de-paste-din-hartie-colorata

Sursa foto: Pinterest

3. Coșuleț Iepuraș de Paște 

Cu ajutorul unui pahar de unică folosință și alte câteva accesorii foarte simple, poți face împreună cu copilul tău un coșuleț în care să pui câteva ouă mici de ciocolată. Această decorațiune este foarte simplu de realizat, trebuie doar să urmezi pașii din tutorialul de mai jos:

4. Coșuleț din conservă 

Un coșuleț tare drăgălaș este acesta construit dintr-o cutie de conservă. Ajută-l să lipească diverse accesorii pe conservă cu ajutorul pistolului de lipit. Poți folosi tot felul de materiale, inclusiv șiraguri de mărgele, pentru ca să arate cât mai frumos. Pentru că această activitate implică folosirea pistolului de lipit, este potrivită copiilor puțin mai mari, școlarii. 

iepuras-de-paste-cosulet-roz

Sursa foto: Pinterest

Citește și Top 10 decorațiuni de Paște pe care le poți face alături de copilul tău

Surse: history.com, countryliving.com

Surse foto: Pixabay

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  12 idei să ții copilul ocupat când muncești de acasă
  12 idei să ții copilul ocupat când muncești de acasă

  Pe măsură ce perioada de când lucrezi de acasă se prelungește, poți avea din ce în ce mai multe momente în care să simți că îți este tot mai dificil să-i...

  Cum să îţi faci copilul să asculte ce îi spui de prima oară
  Cum să îţi faci copilul să asculte ce îi spui de prima oară

  Oricărui părinte i se poate întâmpla să aibă impresia că micuţul nici nu l-a auzit când i-a vorbit, că îl ignoră total. Psihologii insistă însă asupra...

  Cum să îți faci copilul să se simtă iubit! Cele 75 de cuvinte pozitive care îi ajută pe micuți să se dezvolte armonios
  Cum să îți faci copilul să se simtă iubit! Cele 75 de cuvinte pozitive care îi ajută pe micuți să se dezvolte armonios

  Încă din primele momente în care devenim părinți, trebuie să avem în vedere următorul lucru: vom fi primele și cele mai importante modele pentru copiii noștri. Dar...

  Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă
  Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă

  Deprinderea scrisului de mână reprezintă o abilitate complexă, care se dezvoltă treptat. Pentru a reuși să scrie de mână, copilul are nevoie să îmbine abilitățile...

  Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin
  Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin

  Printre locurile în care micuțul tău poate fi mai predispus la o criză de furie se numără și magazinele. Astfel, când sunteți la cumpărături, acesta se poate plictisi,...

  Cum sa-ti schimbi viata in 30 de zile. Ce sa faci in fiecare saptamana!
  Cum sa-ti schimbi viata in 30 de zile. Ce sa faci in fiecare saptamana!

  Desi poate parea dificil sa-ti schimbi viata in bine, este un lucru care se poate face. Nu numai ca se poate face, dar nu este atat de dificil pe cat ai crede. De-a lungul vietii, te...

  Povestea lui Piglet, cățelușul orb și surd care a schimbat lumea
  Povestea lui Piglet, cățelușul orb și surd care a schimbat lumea

  Piglet, un cățel din SUA născut orb și surd, oferă adevărate lecții de viață copiilor și adulților. Descoperă-i povestea parcurgând articolul de mai jos!

  © 2023 Qbebe