Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

10 metode pentru a evita țipetele copilului la părăsirea locului de joacă

Vacanța mare ne oferă timp suplimentar pentru a-i duce mai des pe ai noștri copii la locuri de joacă. Pe lângă bucuria imensă pe care o resimțim când îi vedem cum se joacă, cum leagă prietenii, cum învață să fie tot mai independenți, este inevitabil să nu avem parte și de momente mai dificil de gestionat. Printre cele mai cunoscute dintre ele se află acelea în care va trebui să-i luăm de la joacă și să plecăm. Pentru a ne fi mai ușor să le depășim, fără a fi nevoie să asistăm la unele comportamente indezirabile, putem să apelăm și la sfaturile prezentate în articolul de mai jos.

Nu îl amăgi

Înainte de a planifica o ieșire la un loc de joacă, asigură-te că-i vei oferi suficient timp pentru activitățile preferate. De exemplu, ai nevoie de cel puțin o jumătate de oră pentru o ieșire la locul de joacă din părculețul din fața blocului sau de cel puțn 1 oră pentru a merge într-un parc din apropiere.
Evită, pe cât posibil, să fii în situația de a-i spune copilului tău că „Nu ai decât 5 minute la dispoziție". Procedând așa, nu ai face decât să-l dezamăgești, ceea ce va contribui la declanșarea unor manifestări indezirabile, cum ar fi țipete, plânsete, târât pe jos etc.

Faceți planul împreună

Încă de casă sau când vă aflați pe drum, poți începe să-i spui copilului despre ce urmează să se întâmple.Explică-i faptul că mai întâi vă veți distra la locul de joacă, după care veți pleca spre casă, acolo veți lua masa, vă veți odihni și după aceea puteți să reveniți la joacă. Neapărat te vei ține de promisiune dacă îi vei spune copilului că vă veți întoarce acolo!
Dacă vei proceda așa, spun specialiștii, îi vei oferi copilului predictibilitate, siguranța că are o rutină, ceea ce îl va face să fie mai receptiv când îl vei anunța că trebuie să părăsiți locul de joacă.

Negociază, dar fără a exagera

Experții în psihologia copilului consideră că se poate negocia inclusiv cu un copil mic, ce are în jur de 1-2 ani. Desigur, nu va fi ușor, întrucât acesta trebuie să învețe mai întâi să te asculte.
Ca să reușești să-l deprinzi cu acest demers, este indicat să-i vorbești tot timpul. Chiar dacă știi că nu va înțelege ceea ce-i spui, nu renunța și continuă să comunici cu el. Inclusiv când este în primele luni de viață poți să-i povestești permanent despre lumea din jur, despre ceea ce se va întâmpla cu el sau cu cei dragi. Numai așa copilul se va obișnuit cu vocea ta și va avea tendința să te asculte și când se va face mai mare.
Odată ce micuțul știe să te asculte, poți începe să negociezi cu el în momentele mai delicate, legate, de pildă, de refuzul de a părăsi locul de joacă. Este foarte important, pentru a evita ca aceste să plângă sau să aibă o criză de furie, să-i explici foarte clar de ce trebuie să plecați și oferă-i o alternativă. Spre exemplu, spune-i că vă veți juca acasă cu ceva ce știi că îi place foarte mult sau că veți hrăni rățuștele de pe lac înainte să ieșiți din parc. În plus, nu uita să-i spui că vă veți întoarce acolo mai târziu sau a doua zi, pentru că așa va fi mai odihnit și se va putea juca și mai mult.
Nu exagera însă cu negocierile, specialiștii spunând că și „trasul" de timp îl va face pe copil mai îndărătnic să părăsească locul de joacă. Concentrează-te pe esențial și ai grijă să-ți ții promisiunile pe care le-ai făcut!

Obișnuiește-l cu gândul că veți pleca

Cum nici nouă nu ne place să facem un lucru fără să fim avertizați de dinainte, nici micuții noștri nu ar trebui să suporte așa ceva. De aceea, dacă știi că se apropie vremea să părăsiți locul de joacă, străduiește-te să-ți avertizezi copilul cu 10-15 minute înainte. Spune-i că mai este puțin timp până când veți pleca. După alte 5 minute, vei reveni cu avertismentul, sfătuindu-l să finalizeze ceea ce a început să facă și îndemnându-l să nu înceapă să se ocupe și cu altceva.
Pentru a evita, pe cât posibil, ca al tău copil să plece agitat sau să țipe la finalul programului de la locul de joacă, poți să-i spui, pur și simplu: „Mai dă-te o dată pe topogan/în balansoar etc. pentru că după aceea o să plecăm". Vei vedea că nu va mai resimți plecatul de acolo ca pe ceva foarte stresant și va fi încântat să-și încheie programul cu activitatea preferată.

Mama ce se uita la copilul ei, ce se da pe topogan

Spune-i copilului despre cine/ce îl așteaptă acasă

Un mod inspirat de a-ți determina copilul să fie liniștit când părăsiți locul de joacă este să-i povestiți despre cine urmează să-l aștepte acasă. De exemplu, îi poți spune despre jucăria preferată, care îl „așteaptă" să se întoarcă pentru a se juca iar împreună.
Mai mult, poți să îi amintești copilului și despre o activitate de acasă care-i place, dar pe care ați lăsat-o, la un moment dat, neterminată. Poate fi vorba despre orice, numai să-i facă plăcere să o desfășoare.

Mama ce se da in leagan alaturi de copilul ei

Propune-i copilului mici întreceri

Ca să îl convingi pe copil să plece liniștit de la locul de joacă, fără a avea o criză de furie, adoptă o atitudine cât mai ludică. Psihologii sunt de părere că organizarea unei mici întreceri va fi o modalitate perfectă de a-l face pe micuțul tău să mai uite de supărarea provocată de plecarea de la joacă.
Poți tu însăți să te întreci cu al tău copil sau, dacă ai doi copii, să-i pui pe ei să se întreacă. Fie că se află pe topogan, în leagăn sau se ocupă cu altceva, strigă-le copiilor doar: „1, 2, 3, cine ajunge mai repede la....?". În mod sigur că micuții vor fi satisfăcuți să se întreacă și nu vor mai fi triști că trebuie să plecați.

Copii fericiti, ce se dau pe topogan

Oferă-i exemple pozitive

O altă metodă de a evita ca al tău copil să plece trist sau nervos de la locul de joacă este să-i atragi atenția asupra unor exemple pozitive. Spre exemplu, spune-i: „Uită-te puțin la băiețelul/fetița de pe banca de alături. Deja s-a apucat să strângă jucăriile pentru că programul de joacă s-a terminat și va merge acasă. Vei vedea că o să plece toți copiii și nu o să mai fie nimeni cu care să te joci".
După aceste vorbe, ideal va fi să-i oferi o variantă de activitate care să-l atragă. Nu va fi greu să-i zici, de pildă, că acasă veți realiza o construcție din noul Lego sau că veți face orice altceva îi face plăcere și că apoi o să veniți la joacă aducând obiectul respectiv pentru a-l arăta celorlalți. Va fi o motivație bună pentru copil să plece mai ușor de la locul de joacă și fără să mai fie atât de supărat.

Improvizează

Poți să-l ajuți pe copil să mai uite de momentul neplăcut în care va trebui să plecați de la locul de joacă dacă vei reuși să creezi o mică poveste. Mai ales un copil mai mic (sub vârsta de 4 ani) va fi încântat să audă ceva de genul: „Uite, și leagănele și balansoarul și băncile sunt somnoroase și ar vrea să se culce. Spune-le la revedere, ne vedem curând!".
După ce micuțul va spune asemenea cuvinte, va fi mai dispus să audă de la tine că și voi veți pleca spre casă pentru a vă odihni și atunci este puțin probabil să mai plângă când se va despărți de locul de joacă.

Drumul de întoarcere spre casă ar trebui să fie cât mai amuzant

Copilul nu va fi mai fi atât de dezamăgit că părăsește locul de joacă dacă îl vei face să se simtă cât mai bine pe drumul spre casă.
Poți, de exemplu, să organizezi o „vânătoare" de forme , de culori, de diverse obiecte, să fredonați melodia preferată a copilului, să spuneți glume etc. sau orice altceva care-i face plăcere copilului. În plus, amintește-i mereu copilului ce urmează să faceți acasă și atrage-l cu activitățile respective. Vei observa că oricare dintre aceste demersuri vă vor scuti de eventualele momente tensionate provocate de o criză de furie.

Citește și: 5 semne care îți prevesc că al tău copil va avea o criză de furie

Nu vă întoarceți acasă pe jos

Întrucât este foarte posibil ca un copil să refuze să părăsească locul de joacă pentru că este mult prea obosit, încearcă să nu-l duci acasă pe jos.
Mai distractiv pentru el va fi să mergeți cu mașina sau cu un mijloc de transport în comun. În oricare dintre acestea puteți desfășura și unele activități ludice, iar copilul va mai uita de oboseală și de tristețea plecării de la joacă.

Voi știați până acum cele mai eficiente metode de a ne convinge micuții să plece liniștiți de la locul de joacă?

Citește și: Reguli de siguranță pe care trebuie să le știi când îți duci copilul în parc

Surse:
www.whattoexpect.com, www.geniuspregnancy.com

5 metode de disciplina care pot face rau copilului tau

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  3 metode prin care poți dezvolta imaginația copilului
  3 metode prin care poți dezvolta imaginația copilului

  Dacă există un lucru la care copiii sunt cu adevărat pricepuți, cu siguranță acela este imaginația. Capacitatea lor de a privi lucrurile banale din perspective diferite te va...

  5 schimbări importante care se petrec în organismul copilului când se joacă în aer liber
  5 schimbări importante care se petrec în organismul copilului când se joacă în aer liber

  Nu numai grija pentru alimentația și confortul psihic sunt importante pentru a ne asigura că vom avea copii sănătoși și fericiți, spun experții. În afară de ele, faptul că...

  3 motive surprinzatoare pentru care barbatii evita sexul
  3 motive surprinzatoare pentru care barbatii evita sexul

  Atunci cand incep sa apara problemele in dormitor, exista multe lucruri care-i framanta pe barbati: Am un libido scazut? Devin prea batran sau prea obosit pentru sex? E ceva in neregula cu...

  5 metode prin care să antrenezi agilitatea emoțională a copilului
  5 metode prin care să antrenezi agilitatea emoțională a copilului

  Ca părinți, nu este niciodată simplu să ne vedem copiii cum au de suferit de pe urma diferitelor emoții. Cu toate acestea, sfatul psihologilor este să nu intervenim pentru a le rezolva...

  3 idei de joacă cu LEGO DUPLO prin care dezvolți abilitățile copilului
  3 idei de joacă cu LEGO DUPLO prin care dezvolți abilitățile copilului

  Jucăriile nu mai sunt de multă vreme simple surse de distracție pentru cei mici. Tehnologia a avansat, la fel și complexitatea jocurilor pentru copiii de toate vârstele, astfel...

  Evită aceste combinații pentru a avea o sănătate de fier!
  Evită aceste combinații pentru a avea o sănătate de fier!

  Specialiștii în nutriție ne recomandă, pentru a ne bucura de o sănătate optimă, să fim foarte atenți la combinațiile alimentare pe care le facem. Nu va simplu să realizăm...

  Vrei sa ai fata sau baiat? Metode sa influentezi sexul bebelusului
  Vrei sa ai fata sau baiat? Metode sa influentezi sexul bebelusului

  Multe sfaturi au strabatut istoria cu privire la cum sa influentezi sexul bebelusului pe care il concepi, ca sa ajungi sa ai fata sau baiatul dorit. Spre exemplu, parintele medicinii,...

  © 2019 Qbebe