8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!

8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!

Andreea Guica - Redactor

Există oameni cu care simțim instant că avem o conexiune, cu care legăm prietenii sau cu care trăim o relație de cuplu de lungă durată. Relațiile din viața noastră, de orice natură ar fi ele, nu sunt perfecte și necesită efort conștient pentru a se menține. Însă dacă efortul pe care-l depunem într-o relație s-a transformat în nefericire, teamă sau anxietate, atunci e posibil să avem de-a face cu o persoană toxică. Din acest punct, relația va deveni la rândul ei una toxică.

Ce sunt oamenii toxici?

Oamenii toxici sunt cei ai căror comportamente aduc în relație multă suferință de natură emoțională sau chiar fizică. Termenul ”relație toxică” (întâlnit cu precădere în relațiile de cuplu, dar nu exclusiv) denumește relația în care unul sau ambii parteneri își sabotează relația.
Dacă partenerul de relație te face să te simți în mod constant nefericit, temător, abuzat sau agresat în orice fel, atunci este posibil să ai de-a face cu o persoană toxică.

femeie care se uita plangand intr-o parte dupa cearta cu iubitul

Adesea, oamenii care au comportamente toxice în relația sau relațiile din viața lor, au traume nerezolvate, la care le dau glas prin abuz fizic sau emoțional. De multe ori, aceste persoane au experimentat la un moment dat în viața lor – cel mai probabil în relație cu părinții sau îngrijitorul – o formă sau alta de abuz, adică comportamente toxice. Abuzul este ciclic. Asta înseamnă că se propagă de la o generație la alta dacă persoana în cauză nu reușește să pună stop.

Un alt motiv care se poate ascunde în spatele unui comportament toxic este o tulburare de personalitate. Două dintre cele mai comune sunt tulburarea de personalitate antisocială sau tulburarea de personalitate narcisică. Prima este ușor de observat în relațiile colegiale, iar cea de-a doua în relațiile de cuplu.

Care sunt semnele care te ajută să recunoști o persoană toxică?

Este important să recunoaștem cât mai devreme semnele unei persoane toxice pentru a adresa eventualele probleme din relație și pentru a ne proteja sănătatea psihică (și nu numai). Caracteristicile unui comportament toxic sunt identice în fiecare relație din lumea aceasta. Din fericire, în vremurile pe care le trăim psihologia a avansat foarte mult, iar accesul pe care îl avem la astfel de informații este unul vast. Iată cele mai importante semne care te ajută să recunoști oamenii toxici din viața ta:

1. Nu îți respectă limitele

Fie că e vorba despre o atingere nedorită sau despre adresarea unor cuvintele jignitoare, limitele sunt importante în orice relație și este crucial ca partenerul să le respecte. Atunci când celălalt nu ține cont de limitele tale, de fapt nu îți respectă nevoile.

2. Îți dau impresia că faci mereu ceva greșit

Dacă simți că orice spui sau faci îl/o deranjează, atunci e momentul să îți pui niște întrebări, pentru că în acest caz, problema nu e la tine. Niciun om nu poate greși întotdeauna și chiar dacă ar fi așa, soluția este comunicarea constructivă, nu distructivă.

Citește și: 8 Semne că al tău copil are un prieten toxic

3. Te critică tot timpul

Dacă ai de-a face cu persoane toxice, cu siguranță te simți și criticat(ă) în mod constant. De exemplu, poate auzi des ”Nu ești bun(ă) de nimic” sau ”Nu te duce capul niciodată”. Acest punct se încadrează la abuz emoțional și este momentul să pui stop dacă te confrunți cu o astfel de situație.
Desigur, există și critică constructivă care este menită să te ajute să vezi unde ai greșit, ca să evoluezi. Însă niciodată nu va fi spusă sub formă de jignire, ca să rănească.

4. Are un comportament inconsistent, de tipul ”una caldă, una rece”

Nu știi niciodată la ce să te aștepți. Observi tot timpul că se supără sau se enervează din senin și de cele mai multe ori, sentimentele lui se revarsă asupra ta. Apoi devine din nou calm și drăgăstos, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Un astfel de comportament imprevizibil aduce cu sine sentimente de confuzie, nesiguranță sau chiar teamă.

5. Te controlează

Întotdeauna vrea să știe cu cine ești și ce faci. Este normal ca partenerul să știe ce s-a întâmplat cu tine pe parcursul unei zile. Însă nu este normal să-ți invadeze spațiul fizic și mental cu mesaje, telefoane sau întrebări agasante. Dacă simți că trebuie să dai socoteală pentru orice faci și acest lucru te obosește psihic, e timpul să îți reevaluezi relația. Gelozia excesivă nu e o dovadă de iubire, e o nevoie puternică de control.

femeie care se uita pe ascuns in telefonul iubitului

6. Te face să te simți lipsit(ă) de importanță

Atunci când îi împărtășești un gând sau o părere nu te ia în serios sau îți spune ferm ”Și ce mă interesează pe mine?”. O relație sănătoasă este una în care există acceptare, validare și încredere. Dacă simți că nu contezi în relație cu partenerul, atunci aceasta este toxică.

7. Te învinovățește

Totul pare că se întâmplă din vina ta. Ori de câte ori vă certați, este pentru că ai spus tu sau ai făcut ceva greșit. În realitate nu este deloc așa, celălalt doar te manipulează emoțional, iar acest lucru este caracteristic unei persoane toxice.

8. Negare (gaslighting)

Dacă partenerul de relație neagă mereu că a făcut sau a spus ceva și îți dă impresia că nu-ți amintești tu bine sau inventezi, înseamnă că aplică una dintre cele mai comune tactici de manipulare – fenomenul gaslighting.

De ce este bine să te ferești de persoanele toxice?

Când interacționăm cu oameni toxici ne simțim secați de energie și obosiți. Indiferent de contextul în care îi întâlnim, nu reușim să scăpăm de sentimentul că ceva nu e în regulă.

Cu atât mai mult, dacă avem o relație de lungă durată cu aceștia, putem ajunge la epuizare emoțională (burnout). Asta înseamnă că ne scade stima de sine, ne simțim detașați de tot ce ne înconjoară, ne simțim singuri și deprimați. O relație nu ar trebui niciodată să ne facă să ne simțim în acest fel, ci dimpotrivă.

Dacă ai recunoscut unul sau mai multe semne că ai relații cu oameni toxici în viața ta, alege să îți protejezi sănătatea fizică și emoțională și pune stop. Fie că pleci din relație sau îți confrunți partenerul, nu lăsa relația să se prelungească în același fel, pentru că va deveni din ce în ce mai dificil de gestionat.

Oricare dintre noi am interacționat sau vom interacționa la un moment dat cu oameni toxici. Poate chiar avem sau am avut relații de lungă durată cu aceștia. Amintește-ți că nu ai de ce să te învinovățești că nu ai văzut semnele mai devreme sau că poate îți e greu să le vezi și acum. Este greu să lași în urmă o relație toxică, tocmai din pricina manipulării emoționale. Te poate face să te simți neputincios, trist, speriat și în multe alte feluri. Însă amintește-ți că așa cum oricine poate intra într-o relație toxică, la fel poate ieși. Avem în noi numeroase resurse, poate unele nedescoperite încă, ca să luptăm cu orice obstacol din viața noastră.

Citește și: Ce persoane toxice atragi în viața ta în funcție de zodie

Surse:
https://www.kudika.ro/articol/good-vibes/65897/5-semne-care-te-pot-ajuta-sa-identifici-oamenii-toxici-din-viata-ta.html
https://www.webmd.com/mental-health/signs-toxic-person
https://www.healthline.com/health/signs-of-mental-abuse#control-and-shame

 

Surse foto: https://www.istockphoto.com/

Articolul urmator
5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?
5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce renunți atât de greu la oamenii toxici, în funcție de zodie
  De ce renunți atât de greu la oamenii toxici, în funcție de zodie

  Îți poți da seama că ai în preajma ta o persoană toxică dacă aceasta este dificilă și te face să suferi pe mai multe planuri. Astfel, o asemenea persoană îți...

  Bărbații din zodiac care devin toxici și dominatori când intră într-o relație de cuplu
  Bărbații din zodiac care devin toxici și dominatori când intră într-o relație de cuplu

  Este foarte greu să „citești” un bărbat de la primele întâlniri. La începutul unei relații avem tendința de a ne lăsa purtate de val și de a ignora...

  5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!
  5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!

  Stresul este ceva cu care ne confruntam cu totii la un anumit nivel, dar cu totii trebuie sa facem ceva pentru a nu ajunge la un nivel cronic. Stresul cronic nu este ceva de ignorat si poate...

  Cele mai puternice fete au tați toxici
  Cele mai puternice fete au tați toxici

  Când ai un tată toxic, înveți de la o vârstă fragedă că nu trebuie să te bazezi niciodată pe un bărbat pentru a-ți aduce liniște, stabilitate și fericire!

  Părintele Mihail Milea din Buzău s-a dedicat trup și suflet oamenilor în nevoie! A construit de la zero centre și cantine sociale pentru copii orfani și victime ale abuzurilor de orice fel
  Părintele Mihail Milea din Buzău s-a dedicat trup și suflet oamenilor în nevoie! A construit de la zero centre și cantine sociale pentru copii orfani și victime ale abuzurilor de orice fel

  Un exemplu de bunătate, de dăruire, de iubire de oameni și de divinitate, părintele Mihail Milea din Buzău a construit numeroase așezăminte pentru copii orfani, bunici abandonați și...

  Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani
  Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani

  Alicia Silverstone este una dintre cele mai îndrăgite și populare actrițe ale anilor '90. Ea și-a făcut debutul cinematografic în anul 1993, în filmul „The...

  O mamă le interzice oamenilor care intră în contact cu bebelușul ei să se spele pe mâini
  O mamă le interzice oamenilor care intră în contact cu bebelușul ei să se spele pe mâini

  Spălatul pe mâini este parte din rutina noastră zilnică de îngrijire și previne o mulțime de probleme de sănătate. Numeroase studii au arătat inclusiv că acest obicei...

  Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche
  Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche

  Te afli în relația potrivită? Ai șanse să îmbătrânești alături de jumătatea ta? Cum știi că ți-ai găsit sufletul pereche? Ține cont de aceste semne și dacă...

  © 2024 Qbebe