8 Semne că al tău copil are un prieten toxic

8 Semne că al tău copil are un prieten toxic

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca părinți, ne dorim ca micuții noștri să fie înconjurați numai de prieteni adevărați, pe care să se poată baza oricând și cu care să împărtășească momente minunate. Din păcate, nu de puține ori ne aflăm în situația în care observăm că, deși cel/cea care se află în preajma copilului nostru este căutat (ă) și chiar îndrăgit (ă) de acesta, exercită asupra sa o influență negativă din diverse puncte de vedere. De aceea, este necesar să putem recunoaște acele semne care ne pot arăta clar că al nostru copil a căzut în „capcana” așa-numitului prieten „toxic”. După cum vom afla și din articolul de mai jos, o asemenea relație nu poate fi numită „prietenie” și este de datoria noastră să ne determinăm copilul să iasă din ea. Să aveți parte de cât mai mulți prieteni buni!

Cum îți dai seama că al tău copil are un prieten „toxic”

Prieteniile copiilor evoluează odată cu vârsta. Dacă atunci când sunt mici interacțiunile lor sociale sunt mai restrânse, iar prietenii sunt mai degrabă doar tovarăși de joacă, pe măsură ce cresc vor fi din ce în ce mai dornici să aibă prieteni cu care să-și petreacă o mare parte din timp. În plus, vor dori să-i aleagă singuri, în funcție de preferințe.
Este recomandabil să ne lăsăm copiii să-și aleagă singuri prietenii , dar trebuie să știm că sunt și cazuri în care trebuie să intervenim, pentru binele lor. Una dintre cele mai frecvente situații de acest gen este când micuțul nostru are un prieten „toxic”. Psihoterapeutul Mary Jo Rapini ne dă o primă explicație în acest sens: „Se poate întâmpla ca uneori copilul nostru să nu poate scăpa de anumiți prieteni. Aceștia îl vor influența negativ, îl pot hărțui și manipula. Ei sunt ceea ce numim prietenii toxici”.
Tot Rapini precizează faptul că, adesea, copilul nostru este ales de către prietenul „toxic”, mai ales dacă este generos, prietenos și amabil. Din păcate, conform ei, un astfel de copil poate fi și ușor manipulat.
O altă specialistă, Florence Isaacs, autoare a cărții „Prieteni toxici/ Prieteni adevărați”, atrage atenția asupra următorului fapt: „Prietenii toxici sunt cei care stresează, care ne folosesc, care cer prea multe de la noi și nu dau nimic în schimb”. Cu alte cuvinte, astfel de persoane nu pot fi numite „prieteni” și trebuie scoase din viața noastră. Cu atât mai mult cu cât vine vorba de copii, lucrurile se complică.
Psihologii au constatat însă că există o serie de indicii care îți pot arăta dacă al tău copil se află sau nu în preajma unui prieten „toxic”. Iată-le pe cele mai cunoscute:
1.Un prieten „toxic” îl critică pe copilul tău în mod constant
În loc să-l încurajeze și să-l susțină pe copilul tău, un astfel de „prieten” se va strădui mereu să-l demoralizeze. De exemplu, va găsi mereu „soluții” pentru a-i aduce critici legate de aspectul exterior. Acest lucru va avea consecințe negative asupra copilului tău, conducând la scăderea stimei de sine și la deteriorarea încrederii în sine. În plus, în timp, poate deveni din ce în ce mai nefericit.

Din cauza unui prieten toxic, al tau copil se poate simti marginalizat

2. Este gelos și/ sau competitiv în mod constant
Un asemenea „prieten” își poate face obiceiul de a-ți „testa” copilul și de a vedea cât de mult îl poate întrece.
Nu va ezita nici în a fi invidios pe ceea ce are copilul tău, nu se va bucura niciodată atunci când acesta va avea vreo reușită și va încerca mereu să se „strecoare” pentru a ieși el în față.

Un prieten toxic poate fi foarte competitiv

3.Nu se lasă până nu își manifestă agresivitatea
Un copil considerat prieten „toxic” va încerca să-ți atragă micuțul în tot felul de manifestări de agresiune fizică, sub pretextul că „se joacă”.
Nu este ceva anormal ca doi prieteni să se mai ia din când în când la harță, dar când observi că al tău copil este lovit sau pur și simplu plânge și îți spune că a fost lovit de așa-zisul „prieten”, este momentul să iei măsuri.

Prietenul toxic recurge adesea la violenta fizica

4. Este insistent (ă) și exagerat de posesiv (ă)
Dacă acel „prieten” al copilului tău înceacă să-l convingă să-i repete în mod constant „Tu ești cel mai bun prieten/cea mai bună prietenă al meu/a mea”, să-l roage să țină anumite secrete și insistă să se întâlnească des, iar dacă se întâmplă să fie refuzat se supără ușor, este cazul să-ți pui semne de întrebare cu privire la această relație de prietenie.
Totodată, de cele mai multe ori, prietenul „toxic” nu suportă ca micuțul tău să se joace sau să stea în preajma altor copii, devenind gelos și furios. Se poate întâmpla chiar să încerce prin orice mijloace să-l îndepărteze de alții copii, recurgând la tot felul de tertipuri, inclusiv la a-ți face copilul „să pice prost” în fața acelora.
Nu în ultimul rând, un „prieten” de acest gen nu va ezita să-l facă pe copilul tău să se simtă vinovat că nu i-a acordat atenția așteptată. Din acest motiv, al tău micuț poate deveni obsedat să fie pe placul acelui copil și să nu-l supere.
În oricare dintre aceste situații trebuie să intervii și să-ți scoți treptat copilul din falsa prietenie.

Un prieten toxic nu suporta ca al tau copil sa aiba si alti prieteni

5 .Este obsedat (ă) să dețină controlul
Experții în psihologia infantilă ne avertizează asupra faptului că este normal ca un copil să-și dorească, la un moment dat, să aibă rolul de lider și să-i conducă pe alții.
Dar în cazul în care cel ce pretinde că este „prieten” cu copilul tău se străduiește permanent să facă pe șeful, îl domină pe acesta și își impune mereu punctul de vedere, înseamnă că a venit vremea să-ți ajuți copilul să pună capăt așa-zisei „prietenii”.
Rămânând prea mult timp într-o asemenea relație, copilul tău își poate pierde stima de sine și poate deveni ușor de manipulat.

6. Îi place să-i hărțuiască pe alți copii
Din păcate, există și copii cărora pur și simplu le face plăcere să-i batjocorească pe ceilalți, să nu-i lase în pace, să-i intimideze și să-i facă să plângă. Un asemenea copil se poate afla și în preajma copilului tău și poate pretinde că îi este „prieten”.
În plus, poți observa că este nepoliticos și cu oamenii mari, că nu respectă regulile și că încearcă să-și impună propriile reguli inclusiv în preajma ta.
Este o situație gravă, care presupune să faci toate eforturile necesare să-ți scoți copilul din acea relație. În caz contrar, micuțul tău se poate transforma într-o „victimă”, va deveni trist, își va pierde încrederea în sine și în ceilalți și poate ajunge să imite anumite comportamente indezirabile.

7. Minte și manipulează cât poate de mult
Toți copiii mint la un moment dat, dar un copil care face acest lucru adesea și are tendința să manipuleze și să-i determine pe ceilalți să facă numai ce vrea el, este de ocolit. Practic, dacă al tău copil se află în preajma unui copil de acest gen, este clar că are de-a face cu un prieten „toxic” și că este necesar să-l determini să renunțe la această „prietenie”.

8. Lovește și țipă
Așa cum s-a precizat și mai sus, se poate întâmpla ca doi prieteni să se mai ia la ceartă din când în când. Dar când îți dai seama că micuțul tău este speriat, că nu mai este la fel de dornic să meargă la grădiniță/la școală sau chiar observi că are urme de lovituri, trebuie să-ți pui serioase semne de întrebare.
De asemenea, dacă ai impresia că se sperie ușor ori de câte ori tu sau altcineva îi vorbiți pe un ton mai autoritar, acest lucru poate însemna că prietenul „toxic” țipă la el. Toate acestea impun luarea unor măsuri urgente, prin care să poți să-l scoți din relația de falsă prietenie.
Desigur, copilul respectiv imită probabil comportamente și atitudini din familia sa, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie ca puiul tău să aibă de suferit din această cauză. Mai mult decât atât, poate învăța că violența este bună pentru a obține ceea ce îți dorești.

Un prieten toxic poate fi agresiv si tipa la copilul tau

Citește și: Prietenii pe care ar trebui sa-i aiba copilul tau

Cum să procedezi pentru a-ți ajuta copilul să scape de un prieten „toxic”

Odată ce te-ai convins că al tău copil se află în preajma unui prieten „toxic”, ia măsuri concrete pentru a-l separa de copilul respectiv. Esențial este să-ți ajuți copilul să înțeleagă de ce prietenia cu acel copil îi este dăunătoare, să-i oferi suportul necesar pentru a depăși eventuale traume survenite în urma relației de așa-zisă „prietenie” și să-l stimulezi, pe cât posibil, să-și formeze un nou cerc de prieteni.
Iată ce ai putea face:
1. Întreabă-l pe copil ce îi place la „prietenul” său
Desigur, nu-l supune la un fel de „interogatoriu”, ci pur și simplu găsește un moment potrivit pentru a discuta cu el despre ceea ce îi place la copilul respectiv. În același timp, străduiește-te să duci discuția în acel punct din care ai putea afla și ce nu îi place, ce l-a supărat în urma comportamentului acelui „prieten”.
Indiferent de răspunsurile copilului, fii răbdătoare și lasă-l să-ți spună doar ceea ce consideră el că este important. Nu-l presa și nu te grăbi să-i critici prea dur „prietenul”!

2. Mama ii spune fiului ei ce presupune o prietenie adevarataExplică-i ce presupune să ai un bun prieten
Spune-i direct că un prieten adevărat este cel cu care te poți ajuta oricând, cu care poți să-ți împarți bucuriile sau să-i povestești despre supărările tale și nu unul care este invidios pe tine, care nu te ascultă și se supără dacă nu îi acorzi prioritate.
Numai vorbind deschis pe această temă îl vei putea ajuta ca treptat să înțeleagă că acela pe care-l credea cel mai bun „prieten” nu este atât de grozav și că de multe ori l-a făcut să sufere.

3. Spune-i sincer că ești îngrijorată despre anumite modificări din comportamentul său
Nu te grăbi să-l cerți și să-i aduci micuțului tău numai critici. Mai degrabă încearcă să găsești iar ocazia potrivită pentru a-i spune că ești îngrijorată întrucât ai observat că se comportă altfel de când se află în preajma „prietenului” său. De pildă, spune-i că ai observat că nu mai este la fel de comunicativ, că are secrete față de tine, că ți se pare că are note mai mici sau că este mai nepoliticos.
De asemenea, explică-i, pe un ton cât mai calm, că îți faci griji pentru el și că ai impresia că toate acele transformări sunt legate de faptul că își petrece timpul alături de „prietenul” lui.

4. Nu-i interzice brusc să se mai vadă cu prietenul „toxic”
Dacă îi vei spune că îi interzici să se mai vadă cu acel copil, fără să-i explici motivele și dacă îl ameninți că te vei supăra pe el dacă nu procedează așa, nu vei face decât să-i provoci tristețe și confuzie. Mai mult, îl poți face să creadă că tu nu vrei să aibă un prieten și că nu îți pasă de sentimentele și de opțiunile sale.
Este mult mai bine să comunicați cât mai mult și să-l determini să înțeleagă singur că nu este cazul să mai fie prieten cu copilul respectiv.

Sa nu ii interzici brusc  micutului tau sa se vada cu prietenul ”toxic”

5. Fii fermă, dar arată-ți și susținerea permanentă
În cazul în care, după discuțiile avute, copilul tău te întreabă dacă mai poate să-și vadă „prietenul”, amintește-i despre toate situații neplăcute pe care le-a avut de înfruntat din cauza acelei „prietenii”. Insistă pe faptul că are nevoie de o „pauză”, în care să se gândească de ce nu mai merită să fie în preajma „prietenului”.
Lasă-l să-ți spună că îi lipsește acest „prieten”, dar sfătuiește-l că este cel mai bine ca, deocamdată, să nu-l mai întâlnească.
De asemenea, pentru a-i distrage atenția de la prietenul „toxic”, poți recurge la trucuri simple precum: să petreceți mai mult timp împreună, să faceți diverse activități de familie (precum organizarea unui picnic sau plecarea într-o excursie) sau chiar să-l încurajezi să mergeți în locuri în care și-ar putea face noi prieteni (precum un loc de joacă, o petrecere aniversară sau un parc în care nu ați mai fost până acum).
Perioada de „tranziție” până la „ruperea” totală a relației cu falsul prieten va fi dificilă, dar gândește-te că este pentru binele copilului tău și că, la un moment dat, este foarte posibil să-ți mulțumească pentru că l-ai determinat să renunțe la „prietenia” respectivă.

 Fii ferma, dar sustine-ti copilul pentru a trece mai usor peste ruperea relatiei cu un prieten „toxic”

Citește și: Copilul meu isi face prieteni la gradinita

Tu te-ai aflat până acum în situația de a vedea că al tău copil are de fapt un prieten „toxic”?

Surse:
wwww.childparenting.about.com; www.goodhousekeeping.com;www.mom.me; www.psychologytoday.com; www.webmd.com

 

Articolul urmator
5 semne că ai avut în viața ta un părinte „prieten”, care era de fapt pasiv
5 semne că ai avut în viața ta un părinte „prieten”, care era de fapt pasiv

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semne că ești un părinte toxic
    Semne că ești un părinte toxic

    Ești sau nu un părinte toxic? Faptul că ridici vocea la copilul tău când face o greșeală te transformă într-un factor generator de traume la maturitate? Care este...

    Ce fel de prieten este copilul tău în funcție de zodie
    Ce fel de prieten este copilul tău în funcție de zodie

    Prieteniile construite încă din copilărie sunt printre cele mai trainice și pot dura toată viața, creând amintiri cu totul speciale. Datorită prietenilor săi, un copil...

    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!
    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!

    Paracetamolul este un medicament, pe cât de benefic, pe atât de periculos dacă nu este administrat corect. De aceea mulți medici atrag atenția părinților în această...

    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie
    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie

    Accesele de furie, paharele sparte și replicile acide alternează cu zilele în care te copleșește cu gesturi tandre, cadouri și complimente? Nu mai știi ce să crezi? Consultă...

    Nu o suport pe mama celui mai bun prieten al copilului meu
    Nu o suport pe mama celui mai bun prieten al copilului meu

    O mămică de peste granițe povestește, pentru site-ul scarymommy.com, că nu se înțelege deloc bine cu mama prietenului cel mai bun al fiului ei. Femeia spune că deși la...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    Mi-am dat seama că m-am îndrăgostit de un bun prieten, după 20 de ani de prietenie. Ce fac acum?
    Mi-am dat seama că m-am îndrăgostit de un bun prieten, după 20 de ani de prietenie. Ce fac acum?

    Prieteniile din copilărie sunt unele dintre cele mai frumoase relații de care putem avea parte, adesea durând toată viața. În unele cazuri însă, când nici nu te...

    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten
    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten

    Micuțul tău a crescut și a început să-și facă relații stabile de prietenie! Inevitabil, va veni vremea (dacă nu a venit deja) în care se va pune problema să doarmă...

    © 2024 Qbebe