Ajutor! Copilul meu trimite mesaje vulgare pe telefon. Ce să fac?

Ajutor! Copilul meu trimite mesaje vulgare pe telefon. Ce să fac?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sexting-ul a devenit o tendinţă din ce în ce mai vizibilă în rândul adolescenţilor în ultimii ani şi presupune difuzarea, pe telefon sau în mediul online, de imagini, de mesaje sau de filmări cu conţinut sexual. Pentru a şti cum ar trebui să acţionezi dacă şti/bănuieşti că şi copilul tău trimite mesaje vulgare pe telefon, parcurge cu atenţie articolul de mai jos. Pe de o parte, vei afla care sunt semnele menite să te facă să te gândeşti că este posibilul ca adolescentul să fie implicat într-un asemenea demers şi, pe de altă, parte, vei găsi câteva sfaturi utile pentru a putea gestiona o situaţie de acest fel.

Semne că ai un copil ce trimite mesaje vulgare pe telefon

În cazul în care suspectezi că şi copilul tău obişnuieşte să fie implicat într-o astfel de activitate, ar trebui să-i analizezi comportamentul cu multă atenţie pentru a putea sesiza manifestări precum sunt cele de mai jos:

 • Se fereşte de oricine se află în preajma sa când utilizează telefonul
 • Nu lasă nicicând telefonul la îndemâna celor din casă, îl ia peste tot cu el şi chiar ajunge să doarmă cu el sub pernă
 • Petrece mai mult timp decât de obicei cu telefonul
 • A devenit mai retras şi preferă să nu stea cu familia
 • Primeşte telefoane/mesaje de la numere necunoscute sau nu vorbeşte niciodată la telefon când cineva din casă se află în apropierea lui şi l-ar putea auzi
 • Ţine să trimită mesaje din locuri retrase
 • Primeşte cadouri de la persoane necunoscute
 • Devine iritat ori de câte ori este adus în discuţie faptul că trimite mesaje secrete sau că nu îşi abandonează nicicând telefonul
 • Este mai izolat şi de prietenii săi
 • Este mereu obosit şi rămâne treaz până noaptea târziu

fetita-sub-patura-care-sta-pe-telefon-noaptea-tarziu

Confesiune de mamă

Mama vitregă a unei adolescente relatează propria experienţă cu aceasta, manifestându-şi îngrijorarea pentru ceea ce i s-ar putea întâmpla fetei din cauza mesajelor vulgare pe care le trimite pe telefon. Şi-a dat seama că este implicată în sexting cu mai mulţi băieţi, conştientizând faptul că interzicerea accesului la telefon nu este o soluţie de durată: "Mă confrunt cu obsesia fiicei mele vitrege de a întreprinde activităţi de sexting cu mai mulţi băieţi. Ce ar trebui să fac? I-am refuzat deja accesul la telefon. Teama mea este că, de îndată ce îl va recupera, se va întoarce la acest obicei."

A precizat care este vârsta fetei şi că încercările de a sta de vorbă cu ea nu dăduseră rezultate: "Am avut multe discuţii lungi şi sincere pe acest subiect sensibil şi pe altele importante la vârsta ei, dar parcă am vorbit la pereţi sau a fost vorba despre o înţelegere zero a pericolului şi a consecinţelor devastatoare pe care le are pierderea reputaţiei din cauza unui comportament nepotrivit...Acum are 13 ani şi va împlini 14 peste o lună. Dar acest comportament datează de anul trecut...obsesia pentru băieţi şi pentru a primi atenţie...."

A adăugat faptul că ştie că mai multe fete din anturajul adolescentei aveau preocupări similare: "...noile tendinţe precum este şi TikTok le trimit pe aceste fete pe un drum total greşit, nu este doar ea de vină. Toate fetele cu care discută par să adopte acelaşi tip de comportament...".

Dorinţa mamei este ca fata să înţeleagă de ce nu este bine să continue acest demers, care sunt posibilele consecinţe: "Aş vrea ca ea să aibă mintea limpede şi să înţeleagă care sunt limitele în ceea ce priveşte expunerea corpului şi că să "vânezi" băieţii în acest mod nu este bine nici pentru ea şi nici pentru reputaţia ei. Mă simt neajutorată."

Citeşte şi: Fiica mea de 14 ani s-a uitat la filme porno, iar asta ne-a schimbat viaţa

Ce faci dacă ai un copil care trimite mesaje vulgare pe telefon

Primul aspect de care ar trebui să ţii cont, înainte să începi să vorbeşti direct cu copilul pe acest subiect, este să încerci să găseşti şi să înţelegi motivele pentru care a ajuns să se implice în aşa ceva. De exemplu, gândeşte-te dacă nu cumva îi lipsesc limitele clare, repere după care să se ghideze sau dacă nu cumva doreşte doar să atragă atenţia. În acelaşi timp, ai în vedere şi dorinţa copilului de a-i imita pe cei din cercul de prieteni din care face parte, din dorinţa de a nu respins. Nu în ultimul rând, nu ar trebui să excluzi nici faptul că perioadele îndelungate de izolare din ultimele luni l-au determinat să se plictisească şi să-şi dorească să se conecteze mai mult cu prietenii, chiar şi printr-o activitate de felul acesta.

Pe măsură ce vei căuta să-ţi dai seama ce stă în spatele deciziei acestuia de a recurge la trimiterea unor mesaje vulgare pe telefon sau în universul online, nu renunţa nici la următoarele activităţi:

Stai de vorbă cu copilul

O discuţie sinceră, purtată cu calm, va fi mai eficientă decât aplicarea de pedepse, sunt de părere psihologii. Nu numai că vei reuşi să îl înţelegi mai bine pe copil, dar îi vei arăta şi că se poate baza pe tine, că poate să aibă încredere şi să vă sfătuiţi pentru orice problemă ar avea. Explică-i faptul că este firesc să existe şi momente în care să se dorească depăşirea de limite, dar că problemele de sexualitate sunt sensibile şi că ar trebui discutate doar cu cei foarte apropiaţi.

Profită de această discuţie pentru a-i adresa întrebări precum: "Care alte activităţi crezi că te-ar ajuta să simţi că eşti într-o aventură, că îţi poţi testa limitele?", "Despre ce aspecte ale laturii sexuale a vieţii ţi-ar plăcea să vorbim? etc.. Va fi o modalitate potrivită pentru a mai reduce din anxietatea legată de abordarea acestui subiect de faţă cu tine şi de faptul că ar putea fi obligat să suporte anumite consecinţe.

Cu alte cuvinte, construirea încrederii în tine este binevenită, ajutându-vă să vă conectaţi mai bine şi să îl determine să ţi se adreseze ori de câte ori se simte copleşit/ă, reducându-se din riscul de a fi tentat/ă să se refugieze în demersuri riscante, aşa cum este şi sexting-ul.

Nu ezita să aduci în discuţie ideea presiunii anturajului

În condiţiile în care obiceiul de a se trimite mesaje vulgare pe telefon se leagă, în anumite cazuri, de influenţa exercitată de prieteni, ar trebui să îl întrebi pe copil dacă şi aceia care îi sunt apropiaţi se ocupă cu aşa ceva. Întreabă-l dacă a fost vreodată în situaţia în care cineva din anturajul său a exercitat presiuni asupra lui pentru a desfăşura anumite activităţi. Odată ce veţi purta această discuţie, treptat va avea mai multă încredere să staţi de vorbă şi vor fi mai multe şanse să ţi se confeseze în cazul în care se va confrunta cu presiuni de orice fel.

O soluţie pentru a-l ajuta să nu se mai lase influenţat de anturaj în privinţa sexting-ului va fi să îl înveţi să spună că părinţii săi îi controlează telefonul şi activitatea de pe social media şi, dacă vor vedea lucruri în neregulă, îl vor pedepsi şi nu va mai avea acces la acesta.

Acţionează prompt

Dacă se întâmplă să găseşti în telefonul copilului tău mesaje sau fotografii cu tentă vulgară, nu ezita să-l chemi cât mai rapid la o discuţie.  Explică-i faptul că în familia voastră nu se acceptă aşa ceva, că tot ceea ce ţine de intimitate nu va fi împărtăşit cu oricine. Vorbeşte cu el despre comportamentul sexual, nu pune presiune asupra lui, nu îl judeca, insistând asupra ideii că tot ceea ce ar ajunge pe social media va fi văzut de ceilalţi.

Nu te feri să aduci în atenţie pericolele pe care le poate genera sexting-ul

În funcţie de vârsta copilului, poţi să extinzi discuţia purtată la mai multe probleme care ţin viaţa sexuală, de atitudine, de exagerările în ceea ce priveşte dezvăluirea aspectelor ce ţin de intimatea fiecăruia dintre noi etc.. Mai mult decât atât, nu evita să-i dai exemple de situaţii periculoase pe care le poate crea transmiterea mesajelor vulgare pe telefon, cum ar fi:

 • Imaginile pot fi capturate, salvate şi pot ajunge la persoane care au intenţii dintre cele mai rele
 • Din cauza unor poze/mesaje se poate ajunge la şantaj (de pildă, o anumită persoană îl poate şantaja pe copil ameninţându-l că vor ajunge la persoanele la care nu ar trebui sub nicio formă să ajungă)
 • Se poate ajunge la bullying (spre exemplu, odată ce ar ajunge în mediul online, imagini/mesaje ar putea fi folosite de anumite persoane care îl vor hărţui ulterior)
 • Îi poate distruge reputaţia (Insistă asupra ideii că nu este deloc plăcut să ajungă să fie perceput într-un anume fel de cei care ar vedea imaginile/mesajele vulgare, că este umilitor şi că îi poate afecta considerabil relaţiile cu cei apropiaţi, ce l-ar putea respinge după ce le vor vedea)

adolescenta-care-tine-in-mana-un-telefon-si-mama-ei-care-ii-explica-ceva

Citeşte şi: Studiu îngrijorător: părinţii petrec mai mult timp să înveţe copiii utilizarea telefonului, decât cum să îl folosească în siguranţă

Surse: familyeducation.com, focusonthefamily.com, news.24.com, psycom.net, verrywellfamily.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Refuz să fac temele copilului meu și iată de ce
Refuz să fac temele copilului meu și iată de ce

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copilul meu este gelos când stau pe telefon
  Copilul meu este gelos când stau pe telefon

  Cu toții pierdem noțiunea timpului atunci când stăm cu ochii în telefon. Asta pățește, uneori, și o mămică de peste hotare, iar fiica sa de 5 ani i-a atras atenția,...

  „Scutecul inteligent”, unealta viitorului pentru următoarele generații de părinți. Trimite notificări pe telefon când bebe trebuie schimbat
  „Scutecul inteligent”, unealta viitorului pentru următoarele generații de părinți. Trimite notificări pe telefon când bebe trebuie schimbat

  Trebuie să recunoaștem, viața noastră ar fi mult mai simplă dacă scutecele copiilor noștri ar fi dotate cu niște senzori care să ne anunțe când este momentul să fie...

  O bonă adolescentă s-a îngrijorat pentru că părinții copilului de care avea grijă, nu-i răspundeau la mesaje și nici la telefon.
  O bonă adolescentă s-a îngrijorat pentru că părinții copilului de care avea grijă, nu-i răspundeau la mesaje și nici la telefon.

  O bonă adolescentă s-a îngrijorat pentru că părinții copilului de care avea grijă, nu-i răspundeau la mesaje și nici la telefon. După 3 ore în care a încercat să...

  Am limitat timpul pe telefon fiului meu de 5 ani și acum el observă că stau prea mult la laptop și telefon
  Am limitat timpul pe telefon fiului meu de 5 ani și acum el observă că stau prea mult la laptop și telefon

  O mamă i-a limitat copilului ei timpul petrecut în fața ecranelor. Nimic mai simplu și mai normal, nu-i așa? Doar că s-a întâmplat ceva neașteptat: a descoperit că...

  „Am găsit în telefonul soțului meu mesaje cu o colegă de serviciu... Sunt profund dezamăgită.”
  „Am găsit în telefonul soțului meu mesaje cu o colegă de serviciu... Sunt profund dezamăgită.”

  Atunci când relația de colegialitate la locul de muncă se transformă în prietenie și ulterior intervin discuțiile intime prin mesaje, relația de cuplu se deteriorează. O...

  Într-o societate în care toți părinții își urmăresc copilul prin telefon, eu am ales să nu fac asta. Mă tem totuși pentru siguranța lui, dar vreau să-i ofer libertate
  Într-o societate în care toți părinții își urmăresc copilul prin telefon, eu am ales să nu fac asta. Mă tem totuși pentru siguranța lui, dar vreau să-i ofer libertate

  Când se oprește monitorizarea părinților și când încep copiii să își câștige independența? Într-o lume plină de pericole, de părinți speriați...

  O mamă aflată în concediu de maternitate își trimite în continuare copilul cel mare la creșă
  O mamă aflată în concediu de maternitate își trimite în continuare copilul cel mare la creșă

  O mamă de peste hotare a povestit pe un forum de parenting că deși e în concediu de maternitate, încă își trimite copilul mai mare la creșă. Unele persoane i-au spus...

  Ele sunt cele mai vulgare zodii! Nu țin cont de timp și spațiu când sunt nervoase
  Ele sunt cele mai vulgare zodii! Nu țin cont de timp și spațiu când sunt nervoase

  Dacă anumite persoane reușesc, de cele mai multe ori, să se controleze și să nu fie nepoliticoase în situațiile tensionate, altele nu se pot stăpâni deloc și nu le pasă...

  © 2024 Qbebe