Ce faci tu, ca adult, când vezi ca un copil este bullied

Irina Olteanu - Redactor Senior

Deoarece lumea în care trăim este din ce în ce mai agresivă, avem șanse mari să asistăm la acte de violență. Din păcate, mulți dintre cei care asistă ajung să rămână doar martori tăcuți, fără a se implica în vreun fel în stoparea comportamentului violent. Iată cum trebuie să procedezi dacă vezi că un copil este bullied alături de informații direct din partea specialistului.

Martorii sunt terțe părți implicate în accidente și se pot simți vulnerabili, ca și victima. Știi instinctiv că ceva este greșit și că acel comportament trebuie oprit, dar este dificil să știi cum să procedezi atunci când victima pare să ignore agresorul sau acțiunea acestuia.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta când vezi că un copil este bullied

- Nu te implica și nu asista la acte de bullying. Deși pare un sfat de la sine înțeles, nu te implica în bullying; gândește-te ce impact negativ vor avea acțiunile tale asupra copilului agresat. Iar dacă stai și privești pur și simplu, atenția ta poate încuraja agresorul să continue să manifeste un astfel de comportament.
- Întreabă copilul dacă este în regulă/ dacă are nevoie de ajutor. Dacă nu există niciun pericol, apropie-te de copil și întreabă-l dacă se simte bine sau dacă are nevoie de ajutor. Dacă pare a fi în pericol sau supus unui risc serios, caută imediat ajutor, raportează situația unei persoane cu autoritate sau sună la 112
- Extrage copilul care este bullied din acel scenariu. În loc să îți concentrezi energia asupra persoanei care agresează, concentrează-te pe copil și pe un spațiu sigur. Roagă-l să vină cu tine, dacă se simte confortabil, concentrează-te pe a-l ajuta să-și mențină calmul și asigură-l că totul va fi bine. Spune-i că nu este de vină pentru ce i s-a întâmplat și că se poate baza pe tine pentru sprijin. Puteți decide împreună cum trebuie să procedați în continuare.
- Amintește-ți să rămâi calm. Deseori reacționarea într-o manieră agresivă poate înrăutăți situația și te poate expune unui risc de rău fizic. Dacă simți că este o acțiune sigură și potrivită, poți încerca să discuți cu cel care agresează copilul. Evită să acuzi persoana, ci comportamentul; explică de ce acțiunile sau vorbele pot cauza suferință altei persoane. Poate fi de ajutor ca un cadru didactic să medieze discuția dintre cei doi; deși medierea pare înspăimântătoare are adesea un impact incredibil, atâta timp cât este realizată într-un mediu controlat
- După acțiunea agresoare, întreabă-l cum îl poți ajuta. Este esențial ca acel copil să nu creadă că îi transmiți ideea că experimentează bullying-ul, asigură-te că simte că puterea este în mâinile sale, iar tu ești alături pentru a-l susține pe parcurs. O modalitate excelentă este să întrebi cum îl poți ajuta.
- Fii prietenos. Prietenia ta poate să facă o mare diferență, petrece câteva clipe alături de copil, asigură-te că știe că nu este singur și încearcă să îl ajuți să crească încrederea în sine. Este important să aibă grijă ce mănâncă și de sănătatea sa, chiar dacă în momentele respective nu îi mai pasă de nimic.

ce faci cand vezi ca un copil este bullied

Sfatul specialistului

Doamna Cătălina Surcel, Director Executiv Asociația Telefonul Copilului 116 111, Tel / Fax: 021 413 00 11,
www.telefonulcopilului.ro, Principles, Standards & Practices Taskforce Representative - EUROPE Child Helpline International http://www.childhelplineinternational.org/ ne-a răspuns la următoarele întrebări:

Cum trebuie sa procedeze un cadru didactic când observă că un copil este victimă a bullying-ului? Dar un părinte?

Informarea și prevenirea reprezintă primul pas în gestionarea fenomenului bullying la nivelul școlii. Astfel, cadrul didactic poate ajuta elevii să recunoască și să răspundă la bullying prin intermediul activităților interactive, care ajută elevii:
- să își consolideze apartenența la grup, empatia;
- să stabilească reacții eficiente și sănătoase la bullying;
- să învețe să ceară ajutor, să intervină din poziția de martor.

Cadrul didactic care observă faptul că un copil este expus bullying-ului trebuie să colaboreze cu ceilalți profesori, consilierul școlar, conducerea școlii, precum și cu elevii și părinții acestora. Practic, prin implicarea acestora se poate analiza problema din diverse perspective, cu scopul identificării unei soluții potrivite.

Din punct de vedere legal, părintele poate expune în scris situația, în atenția conducerii unității de învățământ (cu număr de înregistrare) și ulterior se poate adresa Inspectoratului Școlar. În cadrul familiei este vorba despre transmiterea unei atitudini care îl poate ajuta pe copil să limiteze efectele unei agresiuni asupra sa.

Ce efecte pot apărea în urma expunerii la bullying pe termen scurt, respectiv lung?

Efectele bullying-ului se manifestă și sunt observate atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Le-am putut identifica și evalua atât la Telefonul Copilului, 116 111, cât și în cadrul tuturor proiectelor anti-bullying implementate de organizația noastră.

Asociația Telefonul Copilului a desfășurat proiecte și programe anti-bullying, în parteneriat, încă din anul 2012 odată cu lansarea proiectului "Cuvintele dor, nu-i așa?", continuând în anul 2013 cu proiectul "Stop bullying", iar din anul 2015, împreună cu Cartoon Network desfășoară programul "Fii prietenos, nu răutăcios", ajuns în acest an la cea de-a patra ediție. 

Un copil agresat poate dezvolta probleme legate de stima de sine, anxietate, sentiment de abandon, culpabilitate, depresie (consecințe emoționale). Consecințele negative se observă și în planul rezultatelor școlare, iar motivația copilului de a mai frecvența cursurile școlare scade treptat, existând riscul de abandon școlar (consecințe cognitive). De asemenea, pot apărea tulburări de somn, apetit alimentar, autoagresiune (consecințe fizice).

Pe termen lung, se poate manifesta oboseală cronică, depresie, o atitudine negativă față de lume, dificultate în a stabili relații de încredere cu ceilalți.

Impactul poate fi observat atât asupra victimei, cât și asupra agresorului. Sanders et al. (2004) a enumerat următoarele consecințe pe termen lung ale bullying-ului: respingerea semenilor, tulburări psihice, violență ulterioară în școală. Copiii care acționează ca agresori sunt expuși la riscuri ridicate de comportament antisocial și delincvență, precum și la implicarea în fapte penale ca adulți.

Îndrumăm și îndemnăm cititorii să parcurgă ghidul anti-bullying elaborat de Asociația Telefonul Copilului și expus pe platforma online a organizației noastre: http://www.116111.ro/explore/bullying

ce faci cand vezi ca un copil este bullied

Ce sfaturi aveți pentru victimele/agresorii din cadrul fenomenului de bullying?

În cele mai multe situații de bullying, atât victima, cât și agresorul au nevoie de suport psihologic.
Victima trebuie să înțeleagă faptul că nu este singură, iar dacă simte că nu poate gestiona situația, este important să solicite sprijinul unui adult (ex: părinte, cadru didactic, consilier școlar) sau să apeleze linia telefonică dedicată 116 111, respectiv să acceseze platformele online dedicate www.116111.ro  si http://clubulprieteniei.cartoonnetwork.ro/.

Modalități de gestionare:
- ignorarea agresorului și distanțarea de situația/locul respectiv;
- transmiterea de mesaje la persoana I (ex: "Nu îmi place când...aș prefera să încetezi.") - comunicarea asertivă;
- răspunsul paradoxal sau cu un compliment (ex: când cineva te jignește poți utiliza umorul sau îi poți răspunde cu un compliment, reacție care poate surprinde agresorul);
- solicitarea sprijinului, atunci când situația escaladează.

Comportamentul de tip bullying este o cale prin care copilul solicită atenție, chiar dacă într-un mod negativ, iar uneori copiii imită modelele învățate. Agresorul poate fi implicat la rândul său într-un program de consiliere psihologică, pentru a explora motivele care stau în spatele acestui comportament, precum și consecințele acțiunilor sale. Etichetarea copilului ca fiind "agresor" nu reprezintă o soluție.

Mulțumim doamnei Cătălina Surcel pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Surse: www.ditchthelabel.org; www.ucu.org.uk; www.psychologytoday.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum recunoști un bully și un copil bullied
  Cum recunoști un bully și un copil bullied

  Vei afla aici informații interesante despre ce cum recunoști un bully și un copil bullied, informații prezentate de domnul Radu Leca, psiholog clinician, la Ora Anti-Bullying, cel de-al...

  3333. Afla ce inseamna cand vezi aceste cifre
  3333. Afla ce inseamna cand vezi aceste cifre

  Ingerii si spiritele ne contacteaza prin diverse metode, ca de exemplu repetarea unui anumit cantec cu mesajul ce trebuie auzit, sau citirea unui anume pasaj dintr-o carte, ziar etc., sau...

  Ai devenit mamă, dar ești tratată ca un copil! Ce trebuie să faci când te critică părinții?
  Ai devenit mamă, dar ești tratată ca un copil! Ce trebuie să faci când te critică părinții?

  Ai ajuns la vârsta adultă, ba chiar ai devenit la rândul tău mamă, dar încă simți că părinții tăi îți controlează viața și te tratează că pe un copil....

  Gata! Opriți-vă! Andreea Bălan, terorizată de întrebarea: când mai faci un copil
  Gata! Opriți-vă! Andreea Bălan, terorizată de întrebarea: când mai faci un copil

  Andreea Bălan este agasată de întrebările jurnaliștilor, care ating unul dintre cele mai dureroase aspecte ale vieții sale. Întrebarea „Când vei mai face un...

  Studiile demonstreaza ca un copil incapatanat va ajunge un adult de succes
  Studiile demonstreaza ca un copil incapatanat va ajunge un adult de succes

  Copiii incapatanati de acum sunt adultii de succes din viitor, conform studiilor. Aparent, incapatanarea si ignorarea regulilor dezvolta un caracter puternic.

  Ştiinţa confirmă: al doilea copil va fi un adult rebel certat cu legea
  Ştiinţa confirmă: al doilea copil va fi un adult rebel certat cu legea

  Un studiu american a ajuns la concluzia că al doilea născut este mai înclinat să fie adeptul unor comportamente indezirabile, inclusiv la maturitate. Iată explicaţia oamenilor de...

  Ce faci când partenerul este scârbit de corpul tău de după naștere?
  Ce faci când partenerul este scârbit de corpul tău de după naștere?

  Sarcina schimbă corpul majorității femeilor din cauza creșterii în greutate, vergeturilor și celulitei. Majoritatea femeilor acceptă cu mare greutate schimbările postpartum, iar...

  Este însărcinată cu al cincilea a copil! Prezentatoarea ProTV este extaziată: ”Este cel mai dorit copil”
  Este însărcinată cu al cincilea a copil! Prezentatoarea ProTV este extaziată: ”Este cel mai dorit copil”

  Încă o graviduță în showbiz-ul românesc! Adriana Stere, corespondentul Știrilor Pro TV, a anunțat că este însărcinată cu al cincilea copil iar metoda prin...

  © 2022 Qbebe