Cum îmi dau seama că fetiţa ta va deveni o piţipoancă

Cum îmi dau seama că fetiţa ta va deveni o piţipoancă

Louise Tanase - Contributor

Este imposibil să nu te fi uitat măcar o dată în jurul tău și să nu fi exclamat, atunci când ai văzut o femeie de un anumit tip, "ia uite, ce pițipoancă"! Acest apelativ este destul de des folosit și știm cu toții ce înseamnă, însă ne-am întrebat, vreodată, dacă nu cumva propriile noastre fetițe vor deveni, într-o bună zi, chiar acele femei în urma cărora se exclamă aceste cuvinte? Eu văd în jurul meu, din ce în ce mai des, semne că foarte multe fetițe vor fi în câțiva ani veritabile pițipoance. Oare, fetița ta se numără printre ele?

Au trecut vremurile în care copiii își alegeau modelele în viață din cărțile citite sau dintre personalitățile despre care învățau la școală. Nimeni nu mai vrea să devină Pasteur, Marie Curie, Poenaru, Paulescu sau Nobel. Într-o lume a expectativei, în care a sta pe margine și a aștepta să primești totul fără să faci sau să meriți reprezintă etalonul, normalitatea, niciun copil nu mai vrea să ajungă să inventeze ceva care să modifice ceva în lume, care să ajute sau să schimbe istoria. Toți dau semne că vor deveni doar niște apatici care acceptă și se resemnează să facă parte dintr-o mare de anonimi superficiali.

Într-o lume a rețelelor de socializare și a comunicării facile, fără substanță, nu vom mai avea un Hugo, un Marquez, un Cioran sau un Nichita, ci doar bloggeri care își dau cu părerea despre orice și despre nimic, fără ca umanitatea să fie influențată, marcată sau emoționată în vreun fel. Niciun copil nu mai vrea să studieze ani întregi pentru a aduce un "plus de valoare" lumii în care trăiește. În zilele noastre influența media este uriașă, dar, din păcate, nu într-un sens pozitiv atunci când vine vorba despre educația copiilor. Ceea ce mă pune pe gânduri și mă îngrijorează deopotrivă, deși încă nu sunt în postura de părinte, sunt țelurile pe care copiii zilelor noastre și le stabilesc încă de la vârste fragede. Vedetismul fără substanță și banii picați din cer par să fie singurele scopuri în mințile și sufletele tinerelor generații. Și nu pot să nu mă întreb: ce se va întâmpla cu ei și cu noi toți când lumea va fi alcătuită exclusiv din asistente tv, cântărețe, dansatori și fotbaliști? Iar pițipoancele despre care vorbeam la început, dragi părinți, sunt chiar în casele noastre, în mintea și personalitatea în formare a fetițelor noastre. Nu credeți? Iată cum îmi dau eu seama că unele dintre fetițele din jurul meu vor deveni pițipoance.

1. Modul în care se îmbracă

Dacă ne uităm cu atenție în jurul nostru și putem fi cinstiți cu noi înșine, măcar atunci când nu ne aude nimeni sau nu comentăm pe rețelele de socializare dintr-o prost înțeleasă datorie de a ne apăra progeniturile de critici "nefondate", vom recunoaște că fetițele au tendința să ardă etape, să treacă mult mai repede peste copilărie și să devină femei în miniatură încă de la vârste fragede. Iar asta nu este vina lor, evident, ci a noastră, a adulților, care le permitem să se grăbească inutil și nu foarte frumos.

fetita

Fiți sinceri: câte fetițe mai vedeți îmbrăcate decent și conform vârstei lor? Câte fetițe mai poartă codițe și rochițe cu floricele sau în culori pastelate delicate? Cât de frumos și de firesc vi se pare să vedeți o fetiță de 10 ani purtând pantofi cu toc, fustă strâmtă, topuri fără umeri, rochii negre sau dresuri plasă? Cât de frumos și de necesar este ca fetițe care mai au câțiva ani până la vârsta adolescenței să poarte straturi peste straturi de primer, fond de ten, anticearcăn, blush, mascara, ruj și fard de pleoape sau ojă pe unghii? Am văzut mămici care cumpărau chiloței tanga fetițelor care nu aveau 12 ani. Văd domnișoare fardate, cu o preocupare obsesivă pentru tendințele modei care sunt la vârsta când încă ar trebui să se joace cu păpușile. Câte dintre mamele care cumpărați primul ruj fetițelor de 10 ani mai știți care este semnificația colorării în roșu a buzelor? Iar dacă știți, acesta este mesajul pe care doriți ca fetițele voastre să îl transmită într-o societate și așa prea sexualizată și frivolă?

2. Preocupările dominante

Stăteam zilele trecute de vorbă cu o doamnă a cărei fetiță era foarte preocupată de telefonul mobil personal. Dincolo de faptul că am avut un șoc atunci când am aflat că fetița din fața mea avea 13 ani (credeam că are cel puțin 19 ani, judecând îmbrăcămintea, machiajul și faptul că avea conturi pe toate rețelele de socializare), m-au surprins preocupările acesteia. Timp de 2 ore cât a durat discuția mea cu mama acesteia, micuța domnișoară a intrat în vorbă cu noi încercând să ne pună la curent cu ce se mai întâmplă în lume. Subiectele preferate au fost, evident, familia Kardashian, Cruduța, sarcina Biancăi Drăgușanu, Vladimir Drăghia și Dorian Popa, ultimele fotografii apărute în media cu diverse vedete masculine la modă în ipostaze nud (regret, nu am reținut numele acestora și nici nu am vrut să văd pozele), tendințele în materie de rujuri și care este cea mai simplă tehnică pentru aplicarea genelor false. A, și a mai avut o conversație telefonică destul de interesantă cu o prietenă în cadrul căreia au dezbătut intens dacă următoarea postare pe blogul comun (da, aveau blog!!!) să fie despre "cei mai hot bărbați cu care să îți începi viața sexuală" sau "cum să îți alegi bărbatul perfect pentru prima partidă de sex".

fetita cu tableta

Să vă reamintesc: mama acesteia era de față. Nu numai că era de față, dar o încuraja și îi completa ideile. Am intrebat-o de curiozitate la ce liceu ar vrea să dea examen la anul și evident că nu știa, dar mi-a spus clar că singurele criterii clare sunt: să aibă colegi cool, profesori fără figuri în cap și ceva cafenele prin preajmă. Mama își dorea să fie aproape de casă pentru a nu fi nevoită să piardă mult timp pe drum.

3. Gânduri pentru viitor

Nu cred că multe fetițe își pun problema viitorului din perspectiva unei cariere, cel puțin nu în zilele noastre. Îmi aduc aminte că atunci când eram eu copil, colegele mele de școală, influențate de părinți sau nu, spuneau de mici ce ar vrea "să se facă atunci când vor fi mari". Unele voiau să devină medici, profesoare, avocate, altele cofetari, croitorese sau vânzătoare. După cum vedeți, nu toate meseriile dorite erau "de elită", bănoase sau interesante. Dar erau meserii. Fetițele de acum au cu totul alte năzuințe pentru viitorul propriu: vor să fie cântărețe, vedete tv, actrițe, neveste de fotbaliști sau de miliardari. Eu nu am auzit ca prea multe asistente tv să ducă o viață demnă, independentă sau îmbelșugată, dincolo de fațada proiectată pe Facebook sau Instagram, dar se pare că fetițele și mamele lor nu merg atât de departe cu raționamentul.

Nu cred că în țara noastră vom avea prea curând o actriță care să se îmbogățească din actorie și să se bucure de faima și stilul de viață pe care îl are, de exemplu Angelina Jolie; dar iarăși, nimeni nu gândește din perspective logice și practice. Iar în ceea ce privește modalitatea cea mai rapidă de îmbogățire, măritișul cu un bărbat bogat... Cred că toate țelurile de mai sus converg, de fapt, acestuia din urmă. Însă niciuna dintre fetițe sau dintre mamele care le încurajează nu își pune problema că, de exemplu, poate chiar ea să devină o femeie bogată, deoarece pentru a deveni miliardar trebuie să înveți, să îți alegi o meserie, să excelezi în profesia ta pentru a avea oportunitatea de a întâlni niște oameni sau de a fi într-o conjunctură în care să poți avea oportunitatea de a te îmbogăți. Și ar fi greu și ar dura ceva. Și fetițele grăbite să crească, nu au timp.

În loc de încheiere

Circula pe internet o povestioară amuzantă a unei "domnișoare frumoase" aka "pițipoancă de carieră" care era interesată să găsească un soț bogat și nu știa unde. Mi-a venit acum în minte, deoarece un stimat bărbat din categoria vizată de aceasta i-a răspuns, iar răspunsul acestuia ar trebui să pună pe gânduri mamele care au puterea și datoria de a-și îndruma fiicele departe de un viitor de pițipoancă. Acesta spunea așa:

adolescente

"Stimată domnișoară frumoasă,

Am citit cu mare interes solicitarea ta de a primi sfaturi în legătură cu modul în care poți găsi un soț bogat și cred că există multe fete care doresc aceleași răspunsuri ca și tine. Te rog să îmi permiți să analizez situația ta din punctul de vedere al investitorului profesionist. Venitul meu anual depășește 500.000 dolari, ceea ce înseamnă că întrunesc criteriile tale, așa că sper că este clar că nu sunt neavizat. Din punctul de vedere al unui om de afaceri, să mă căsătoresc cu tine ar fi o decizie proastă pentru mine. Dă-mi voie să argumentez. Lăsând deoparte detaliile, ceea ce vrei tu să faci este să dai la schimb "frumusețe" pentru "bani". Totuși, desi la prima vedere pare o afacere cinstită, problema este că frumusețea ta va păli, însă banii mei nu vor dispărea fără un motiv întemeiat. Realitatea este că veniturile mele vor crește de la an la an, însă tu nu vei fi mai frumoasă de la an la an. Deci, din punct de vedere economic, eu sunt un bun în apreciere, iar tu reprezinți un bun în depreciere. Și nu este o depreciere normală, ci este o depreciere exponențială, iar dacă frumusețea ta este singurul tău bun de valoare, valoarea ta va fi mult redusă peste 10 ani. Ca să folosesc aceeași terminologie pe care o folosesc la bursă, fiecare afacere are o poziție listată în funcție de valoarea sa, iar întâlnirea cu tine ar fi, de asemenea, o poziție în lista posibilelor afaceri pe care le-aș putea face. Dacă valoarea afacerii scade, aceasta trebuie vândută și nu este o idee bună să o păstrezi pe termen lung - aceeași strategie se aplică și în cazul unei astfel de căsătorii precum cea pe care tu ți-o dorești.

Poate că pare crud ceea ce îți spun, dar pentru a lua o decizie mai înțeleaptă, orice bunuri dețin care au o depreciere accelerată trebuie vândute. Niciun bărbat cu un venit mare nu este un idiot. Probabil că un asemenea bărbat ar ieși la o întâlnire cu tine, ar avea o relație de scurtă durată, dar nu s-ar căsători cu tine. Sfatul meu este să nu mai cauți un bărbat bogat pentru a te căsători cu el. Ai putea să devii tu o persoană bogată și astfel ai avea mai multe șanse în a găsi un idiot bogat.

Sper ca răspunsul meu să îți fie de ajutor."

Articolul urmator
Nu îmi mai pasă că fiica mea este dezordonată. Și vă îndemn să urmați exemplul meu
Nu îmi mai pasă că fiica mea este dezordonată. Și vă îndemn să urmați exemplul meu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Abia acum, când am și eu copii, îmi dau seama că mama mea a fost cea mai bună mamă
  Abia acum, când am și eu copii, îmi dau seama că mama mea a fost cea mai bună mamă

  Ți s-a spus de multe ori că îți vei aprecia părinții mai mult când vei mai crește, nu-i așa? Eu acum realizez cât de grozavă a fost mama mea în a mă crește...

  Iubitul meu îmi cere bani pentru că mama lui îi cheltuie tot salariul. Cum să-i spun că nu mai vreau să-i dau bani?
  Iubitul meu îmi cere bani pentru că mama lui îi cheltuie tot salariul. Cum să-i spun că nu mai vreau să-i dau bani?

  O femeie de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit, cum a ajuns să plătească indirect facturile și cheltuielile mamei iubitului ei. Ea spune că totul a început...

  Îmi dau gemenii cu ojă pe unghii pentru a-i deosebi
  Îmi dau gemenii cu ojă pe unghii pentru a-i deosebi

  Asemănarea dintre gemeni poate fi atât de mare, încât chiar și mamele pot avea dificultăți în a-i deosebi în primele săptămâni de la naștere....

  Aș vrea să pot să îmi dau tatăl în judecată pentru că m-a adus pe lumea asta
  Aș vrea să pot să îmi dau tatăl în judecată pentru că m-a adus pe lumea asta

  Dacă ați știi ce secrete dureroase, ce traume și dureri ascund oamenii care trec pe lângă voi pe stradă ați zâmbi mai mult? I-ați ajuta? Le-ați spune câteva vorbe...

  Copilul meu a murit subit la 2 ani, iar medicii nu îmi dau nicio explicație!
  Copilul meu a murit subit la 2 ani, iar medicii nu îmi dau nicio explicație!

  O mămică din Marea Britanie a trăit, de curând, cea mai cruntă experiență pe care o poate trăi un părinte. Copilul său în vârstă de 2 ani, a murit subit, iar...

  Abia produc lapte pentru copilul meu, iar sora mea îmi cere să-i dau și ei pentru a face săpun din el
  Abia produc lapte pentru copilul meu, iar sora mea îmi cere să-i dau și ei pentru a face săpun din el

  Alăptarea nu este întotdeauna ușoară. Din păcate, nu sunt puține mămicile care se confruntă cu mastita, angorjarea sânilor din cauza acumulării excesive de lapte,...

  Partenerul meu îmi cere să-mi dau copilul spre adopție dacă vreau să aibă o relație serioasă cu mine
  Partenerul meu îmi cere să-mi dau copilul spre adopție dacă vreau să aibă o relație serioasă cu mine

  Nu este întotdeauna la îndemână să-ți construiești o nouă relație de cuplu când există copii din relațiile anterioare. Astfel, nu este exclus ca viitorul...

  Cumnatul meu și-a numit câinele după mine. Acum eu vreau să îmi iau un porc să îi dau numele lui, dar nu mă lasă soțul meu
  Cumnatul meu și-a numit câinele după mine. Acum eu vreau să îmi iau un porc să îi dau numele lui, dar nu mă lasă soțul meu

  ”Soțul meu îmi spune că sunt prea sensibilă pentru sunt hotărâtă să cumpăr un porc căruia să îi pun numele cumnatului meu, după ce acesta și-a luat un...

  © 2024 Qbebe