Adevărat sau fals – cum tratezi copilul acasă

Qbebe.ro

Sănătatea multor copii este pusă în pericol de faptul că părinţii le administrează incorect sau excesiv medicamente sau pentru că nu cunosc noţiuni de bază legate de folosirea termometrului. Zdrobite în compot sau suc de fructe, diluate în laptele din biberon – unele medicamente utilizate astfel pot fi ineficiente şi chiar periculoase pentru cel mic.

Ce este adevărat şi fals în administrarea medicamentelor şi cum se măsoară corect temperatura în cazul unui copil:

Adevărat – Metode pentru a masca gustul medicamentelor

Atunci când este posibil – de exemplu, în cazul antibioticelor – poţi păstra medicamentul în frigider, pentru că frigul diminuează gustul neplăcut. În ceea ce privește produse raceala si gripa copii, trebuie să știi că există pe piață medicamente și vitamine sub formă de acadele, acceptate foarte ușor de cei mici. Uleiul de pește, al cărui gust nu prea este tolerat de copii, există sub formă de jeleuri cu gust de fructe. Unele săruri recomandate în cazuri de deshidratare provocată de tulburări intestinale pot fi congelate și administrate similar unei înghețate. Detalii aici!

Verifică însă concentrația de zahăr înainte de a folosi aceste versiuni de medicamente. De asemenea, după diversificare, îi poți oferi copilului anumite alimente cu aromă de mentă, lemn dulce, ciocolată, în cantităţi mici, înainte și imediat după administrarea medicamentului. Acest lucru poate fi util din când în când și, bineînțeles, nu îi vei permite copilului să mănânce un pachet de bomboane drept recompensă pentru că și-a luat medicamentul.

Fals – Diluarea medicamentului în lapte

Calciul din lapte poate interacţiona cu medicamentul. În plus, laptele pentru sugari este conceput pentru a fi dizolvat într-o anumită cantitate de apă, pentru a fi bine tolerat de intestinul încă sensibil al acestora. Adăugarea de medicamente în lapte poate provoca diaree, de exemplu. Dacă medicamentul are un gust amar, copilul poate asocia laptele cu o aromă neplăcută, refuzând să îl consume.

termometru-pastile

Adevărat – Folosirea exclusiv a pipetei sau a seringii furnizate cu medicamentul

Siropurile au consistențe diferite. Indicațiile de dozare sunt date în funcție de pipeta sau seringa gradată vândută împreună cu siropul. În cazul unor medicamente, unitățile de măsură nu sunt date în mililitri, deci este imperativ să se utilizeze numai pipeta sau seringa furnizată cu acestea, pentru a se evita supradozajul.

Adevărat şi fals – Amestecarea medicamentului cu sucuri de fructe sau iaurt

Este indicat să citești prospectul sau să soliciți sfatul farmacistului ori al medicului atunci când trebuie să administrezi un medicament. Chiar și în absența contraindicațiilor, nu este întotdeauna o idee bună să amesteci medicamentul cu mult suc sau iaurt, pentru că este posibil ca micuţul să refuze să consume toată cantitatea.

Adevărat – Administrarea comprimatelor doar la copii cu vârsta peste 5 ani

Pentru a evita riscul de sufocare la copii mai mici, medicamentele sunt de obicei disponibile sub formă lichidă sau pentru a fi diluate în apă. Există, de asemenea, supozitoare. După vârsta de 5-6 ani, copilul poate să înghită şi comprimate, deşi, cel puțin la început, ar putea avea unele rețineri. Pentru a-l ajuta, oferă-i apă într-o sticlă mai degrabă decât în pahar, pentru că va fi forţat să-și ridice capul să bea și astfel va avea o poziție corectă pentru a înghiți tableta în mod corespunzător.

Adevărat și fals – Sfărâmarea comprimatelor

Este posibil ca micuţul să nu poată înghiți comprimatul. Solicită sfatul farmacistului înainte de a-l rupe sau sfărâma, pentru că acesta poate avea un efect diferit față de atunci când este administrat întreg. Sfărâmarea ar putea intensifica acțiunea, copilul primind rapid o doză mai mare de medicament. Sau, dimpotrivă, ar putea să îi reducă eficacitatea. Unele medicamente nu există în versiune specială pentru copii mici, astfel încât medicul pediatru te poate sfătui să le zdrobești înainte de a le da micuțului.

Adevărat sau fals – Febra

Febra este un subiect de angoasă pentru majoritatea părinţilor. Şi totuşi, de multe ori, această reacţie spontană a organismului la o infecţie nu constituie un pericol. Cu excepţia unor cazuri particulare, febra provocată de virusuri comune dispare spontan în câteva zile. Este adevărat că febra trebuie tratată dacă temperatura depăşeşte 38°C, mai ales dacă micuțul se simte rău. În cazul unui sugar cu vârsta sub trei luni, este obligatoriu consultul unui medic. Pe măsură ce bebelușul crește și în funcție de starea sa generală sau de apariția unor alte simptome îngrijorătoare, se poate aștepta până la trei zile.

Cum măsori temperatura? În cazul copiilor cu vârsta sub două luni, mucoasele sunt încă sensibile, deci se recomandă metoda axilară pentru măsurarea temperaturii. În general, se adaugă o jumătate de grad pentru a obţine temperatura reală. De la două luni până la cinci ani, cea mai corectă metodă este cea rectală, ulterior temperatura putând fi măsurată la axilă. Termometrul cu infraroşu sau de frunte este mai scump, dar este fiabil. În ceea ce priveşte termometrul auricular, acesta este bun, dar mai degrabă potrivit pentru copiii cu vârsta peste 7 ani, pentru că acest instrument este adaptat pentru urechea adultului, motiv pentru care este posibil să nu afişeze temperatura corectă.

Adevărat – Prudenţă cu automedicația

Este posibil ca al tău copil să tușească din nou sau să se plângă de dureri de stomac. Poate că simptomele lui sunt aceleaşi ca data trecută. Totuşi, cere sfatul medicului înainte de a-i administra acelaşi medicament. Şi în niciun caz nu îi administra tratamentul folosit pentru fratele mai mare sau pentru copilul prietenei tale, pentru că este posibil să nu fie unul potrivit.

Nu uita că este important să-ți consolezi copilul. Nu este întotdeauna ușor pentru el să fie de acord să i se măsoare temperatura rectal sau să ia un sirop care are un gust amar. Dacă este bebeluș, liniștește-l și distrage-i atenția dându-i o jucărie. După vârsta de un an, poți începe să îi explici că medicamentul nu are un gust plăcut, dar că are nevoie de el pentru a se vindeca. De la 3-4 ani, el va pune cu siguranță întrebări despre modul în care acționează un medicament. Poți să-i citești povești despre eroii lui preferați care trebuie să ia medicamente. Atrage-i atenția asupra îmbunătățirii simptomelor și, desigur, felicită-l după ce a luat tratamentul.

Sursa foto: Pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Adevărat sau fals? Uleiurile esențiale pot calma episoadele de febră?
  Adevărat sau fals? Uleiurile esențiale pot calma episoadele de febră?

  Senzația că îți arde fața, frisoanele, starea generală alterată sunt doar câteva dintre manifestările ce pot însoți febra. Pentru a trece mai ușor peste asemenea...

  Virozele respiratorii sunt mai des întâlnite iarna- Adevărat sau Fals? Răspunsul specialiștilor
  Virozele respiratorii sunt mai des întâlnite iarna- Adevărat sau Fals? Răspunsul specialiștilor

  Virozele respiratorii fac parte dintre afecțiunile care survin cel mai frecvent și care pot fi sesizate la orice vârstă. În condițiile în care te raportezi la faptul...

  Dacă ai mai mulți copii ești mai puțin stresat. Adevărat sau fals?
  Dacă ai mai mulți copii ești mai puțin stresat. Adevărat sau fals?

  Dacă ar fi să facem un top al celor mai enervante lucruri pe care mamele cu un singur copil s-au săturat să le audă, pe locul doi, după „Și? Al doilea când?”, ar fi...

  Cum un test fals-pozitiv de Covid ne-a distrus vacanța mult așteptată
  Cum un test fals-pozitiv de Covid ne-a distrus vacanța mult așteptată

  Iubesc Grecia. Așa că în fiecare an suntem nerăbdători să ne bucurăm de plajele ei în vacanța de vară. Anul acesta însă pandemia ne-a oprit prematur bucuria unui...

  Copilăria este plină de julituri! Cum tratezi corect loviturile și zgârieturile
  Copilăria este plină de julituri! Cum tratezi corect loviturile și zgârieturile

  Ce-ar fi o copilărie fără căzături, julituri, cucuie și zgârieturi? Juliturile și zgârieturile sunt la ordinea zilei în rândul copiilor și chiar dacă astfel...

  Medic de familie fals la Sibiu: a consultat inclusiv un bebeluș de 1 an și 8 luni
  Medic de familie fals la Sibiu: a consultat inclusiv un bebeluș de 1 an și 8 luni

  Un impostor a pretins că este medic de familie și a oferit consultații și rețete, chiar și pentru minori. Ca urmare a reclamației unui pacient, investigația autorităților a...

  Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
  Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

  Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

  Povestea iepurașului de Paște și cum faci unul acasă cu copilul
  Povestea iepurașului de Paște și cum faci unul acasă cu copilul

  Tradițiile și obiceiurile de Paște au evoluat de-a lungul secolelor. Chiar dacă de Paști se sărbătorește Învierea Domnului, anumite simboluri de Paște nu au nicio legătură...

  © 2022 Qbebe