4 vitamine care te scapă de simptome premenstruale

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre provocările constante ale vieții unei femei se numără și perioada din lună care precede instalarea menstruației. Din articolul de mai jos vei afla detalii despre sindromul premenstrual, astfel încât să știi când este cazul să te îngrijorezi și când nu. De asemenea, vei descoperi soluții inspirate și eficiente, care te vor putea ține la distanță de manifestările neplăcute incluse în sindromul premenstrual. Printre astfel de soluții se află și asigurarea necesarului zilnic al unor vitamine, indispensabile pentru o stare de bine permanentă.

Sindromul premenstrual - ce este?

Sindromul premenstrual reprezintă un grup de schimbări care ne afectează la mai multe niveluri (fizic, emoțional, comportamental) și se petrece cu 1-2 săptămâni înainte de declanșarea menstruației.

În general, sindromul premenstrual urmează un model predictibil, dar în momentul în care intervin modificări pe care nu le-ai mai avut până atunci sau dacă simptomele sunt foarte intense, este necesar să te adresezi unui medic. S-a estimat că 3 din 4 femei experimentează diferite manifestări incluse în cadrul sindromului premenstrual.

Sindromul premenstrual - factori de risc

Așa cum s-a precizat anterior, majoritatea femeilor experimentează de mai multe ori de-a lungul vieții simptome care țin de sindromul premenstrual. Cu toate acestea, medicii spun că anumite femei sunt mai predispuse să aibă de suferit de pe urma acestuia. Printre ele se află:

 • Femeile care au în familie un „istoric” al sindromului premenstrual;
 • Femeile care au trăit recent diferite traume (fizice sau emoționale);
 • Femeile care au suferă în prezent sau care au un „istoric” ce ține de diferite afecțiuni psihice, precum depresia, depresia postpartum, diferite tulburări bipolare;
 • Cele care fumează;
 • Cele care sunt sedentare;
 • Cele care au o dietă bogată în cofeină, zahăr, sare, carne roșie.

Sindromul premenstrual - cauze

Cauzele exacte pentru care intervine sindromul premenstrual nu se cunosc exact, dar specialiștii sunt de părere că acesta este favorizat de:

 • Fluctuațiile hormonale;
 • Anumite transformări chimice de la nivelul creierului (De pildă, fluctuațiile de serotonină- un neurotransmițător ce joacă un rol important în reglarea dispoziției- induc anumite simptome ale sindromului premenstrual: stări depresive, oboseală, tulburări de somn, pofta pentru anumite alimente).

Sindromul premenstrual - simptome

Acestea pot fi de ordin emoțional, comportamental și de ordin fizic. În ceea ce le privește pe cele din primele două categorii, sindromul premenstrual poate fi însoțit de:

 • Stări depresive;
 • Stări de tensiune, de anxietate;
 • Accese de plâns;
 • Furie;
 • Modificări ale apetitului și pofta pentru anumite alimente;
 • Diminuarea capacității de concentrare;
 • Insomnii;
 • Modificări ale libidoului.

Cât privește manifestările fizice ale sindromului premenstrual, trebuie să știi că acesta este acompaniat de:

 • Dureri de cap;
 • Câștig în greutate ca urmare a retenției de apă;
 • Sensibilitate a sânilor;
 • Balonări;
 • Stări de oboseală accentuată;
 • Constipație sau diaree;
 • Episoade de acnee.

Oricare dintre aceste simptome încep să scadă treptat în intensitate pe măsură ce se apropie menstruația. De regulă, ele durează câteva zile.

Citește și: Simptome neașteptate ale sindromului premenstrual pe care și tu le ai

Sindromul premenstrual - când să te adresezi medicului

Dacă sesizezi faptul că simptomele menționate nu se ameliorează și nu dispar odată cu instalarea menstruației sau dacă devin tot mai severe, astfel încât interferează cu viața ta de zi cu zi, ia legătura cu un medic. Astfel, acesta te va examina și va recomanda diferite investigații (precum analize de sânge, o ecografie pelviană, o ecografie tiroidiană etc.) întrucât anumite manifestări similare sindromului premenstrual pot însoți alte afecțiuni, precum:

 • endometrioza;
 • anemia;
 • afecțiuni tiroidiene;
 • sindromul intestinului iritabil;
 • sindromul oboselii cronice.

De asemenea, medicul va discuta cu tine pentru a afla dacă ai suferit/suferi de o depresie sau de alte afecțiuni psihice menite să agraveze simptomele sindromului premenstrual.

Nu în ultimul, ți se vor face teste pentru a se vedea dacă nu cumva ești însărcinată, în condițiile în care unele simptome de sarcină sunt foarte asemănătoare cu acelea din cadrul sindromului premenstrual (ca de exemplu durerile de cap, sensibilitatea sânilor etc.).

Sindromul premenstrual - tratament

Printre cele mai cunoscute medicamente prescrise în cazul sindromului premenstrual se numără:

 • Unele antiinflamatoare nesteroidiene

De pildă, cele care conțin ibuprofen sau naproxen ușurează crampele, durerile de cap și disconfortul de la nivelul sânilor.

 • Diureticele

Dacă efectuarea exercițiilor fizice și reducerea consumului de sare nu vor ameliora edemul și câștigul în greutate din perioada premenstruală, există posibilitatea recomandării unor diuretice (cu rol de a elimina excesul de fluide din organism).

 • Pilulele contraceptive

Cele hormonale blochează ovulația, ceea ce va mai diminua din simptomele neplăcute generate de sindromul premenstrual.

 • Anumite medicamente antidepresive

Spre exemplu, așa-numiții inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) sunt de ajutor pentru ameliorarea manifestărilor emoționale aduse de sindromul premenstrual.

 • Administrarea de suplimente alimentare

Pot fi și ele utile pentru ameliorarea simptomelor dezagreabile ale sindromului premenstrual. Astfel, suplimentele pe bază de diferite vitamine și minerale, dar și cele pe bază de acizi grași esențiali sau o combinație dintre vitamine, minerale și anumite plante, pot fi de mare ajutor în a contracara mai eficient această afecțiune supărătoare.

Oricare dintre aceste variante de tratament vor fi stabilite în funcție de severitatea și de frecvența simptomelor tale.

Vitamine și minerale utile în prevenirea și ameliorarea sindromului premenstrual

Ca să fii cât mai puțin predispusă apariției sindromului premenstrual, dar și pentru a trece mai ușor peste simptomele sale, ai grijă să incluzi în dieta de zi cu zi alimente care conțin anumite vitamine și minerale. În același timp, în funcție de sfatul unui medic, nu ezita să apelezi și la suplimente alimentare.

Iată care sunt nutrienții care pot preveni și ușura manifestările sindromului premenstrual:

 • Vitamina B6

Printre principalele roluri ale acestei vitamine este și reglarea producerii de serotonină și de norepinefrină, hormoni care ajută la generarea bunei-dispoziții și la reducerea stresului. Un studiu a demonstrat că vitamina B6 diminuează unele dintre cele mai neplăcute simptome ale sindromului premenstrual: stările depresive și iritabilitatea.

Alt motiv pentru care vitamina B6 este de ajutor în lupta cu sindromul premenstrual este faptul că are capacitatea de a stimula echilibrarea hormonală (în ceea ce privește estrogenul și progesteronul, astfel încât nivelul de estrogen să nu fie prea ridicat în comparație cu acela de progesteron).

 • Vitamina B12

Un studiu apărut în „American Journal of Clinical Nutrition” a demonstrat că femeile care au în dietă alimente care sunt surse de vitaminele B6 și B12 cunosc o reducere cu până la 35% a predispoziției de a suferi din cauza sindromului premenstrual.

Vitamina B12 este necesară pentru ca vitamina B6 să se poată activa. La rândul ei, aceasta din urmă este co-factor în generarea de serotonină (aceasta este implicată în reglarea dispoziției, a apetitului și a somnului) din aminoacidul numit triptofan. De aceea, cele două vitamine acționează împreună pentru o diminuare a manifestărilor emoționale care țin de sindromul premenstrual.

Ca să te asiguri că beneficiezi de efectele pozitive ale vitaminelor B și în privința sindromului premenstrual, apelează și la Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți. Acesta are un gust agreabil de portocală și îți va pune la dispoziție mai multe tipuri de vitamina B (vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina B7, B12, acid folic), care îți vor fi utile nu numai pentru a evita și pentru a diminua din manifestările sindromului premenstrual, ci și pentru o stare generală de bine. Astfel, datorită acestui supliment alimentar vei trece mai ușor peste stările de oboseală, te vei bucura de o sănătate psihică mai bună și de o funcționare corectă a sistemului imunitar.

În compoziția Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți nu se regăsesc coloranți artificiali, conservanți sau ingrediente care să cauzeze crampe.

Poți să utilizezi fără probleme acest spray chiar dacă ești vegetariană sau dacă suferi de afecțiuni precum diabet sau boala celiacă (nu are în componență gluten). Spray-ul este disponibil în cadrul Vavian Pharma.

 • Vitamina D

Nu trebuie exclusă din rândul vitaminelor capabile să te ajute să depășești mai bine perioadele cu sindrom premenstrual. În primul rând, ea influențează pozitiv activitatea hormonilor din organism, asigurând un echilibru al acestora, ceea ce este indispensabil în diminuarea stărilor neplăcute care preced declanșarea menstruației.

În același timp, vitamina D diminuează producerea de molecule care provoacă inflamațiile, numite citokine proinflamatorii.

Un alt rol fundamental al vitaminei D în cadrul sindromul premenstrual este că are o contribuție importantă la prevenirea fluctuațiilor de dispoziție care survin adesea. De exemplu, un studiu recent a evidențiat faptul că administrarea de suplimente alimentare cu vitamina D în rândul adolescentelor care au deficit al acestei vitamine, pe o perioadă de 4 luni, va reduce din iritabilitate, din stările depresive sau de anxietate.

Cei care au realizat studiul au precizat că vitamina D trebuie să facă parte dintre alternativele cel mai des folosite în vederea tratării tulburărilor asociate cu sindromul premenstrual, inclusiv în cazul persoanelor cu deficit sever al acestei vitamine.

 • Vitamina E

Pentru că este un antioxidant, vitamina E va acționa direct asupra țesutului mamar, protejându-l de inflamație și împiedicând apariția disconfortului generat de inflamarea sânilor în perioada premenstruală.

În plus, prin administrarea unui supliment alimentar care să conțină vitamina E și acizi grași esențiali, pot fi ameliorate inclusiv simptomele neplăcute care însoțesc un sindrom premenstrual sever. Printr-un studiu brazilian s-a sesizat faptul că femeile ce au primit o combinație dintre vitamina E, acid gama-linoleic, acid oleic și linoleic, au cunoscut o reducere a disconfortului din perioada premenstruală și din perioada menstruației propriu-zise, spre deosebire de cele care nu au primit astfel de suplimente.

 • Magneziul

Implicat într-o multitudine de procese enzimatice esențiale pentru organism, magneziul este binevenit și când este vorba despre sindromul premenstrual.
Pe de o parte, magneziul diminuează stările de anxietate, de iritabilitate și asigură un somn mai bun chiar și în zilele marcate de sindromul premenstrual. Pe de altă parte, dacă se va combina cu vitamina B6, magneziul are capacitatea de a contribui la ameliorarea crampelor din această perioadă.

Un studiu a ajuns la concluzia că o combinație dintre suplimente alimentare pe bază de magneziu și cele pe bază de vitamina B6 este eficientă atât în privința manifestărilor emoționale care țin de sindromul premenstrual, cât și în privința celor fizice.

 • Calciul

Nu trebuie să te gândești la el doar ca la mineralul oaselor puternice și al dinților sănătoși, ci și ca la un ajutor prețios în caz de disconfort generat de sindromul premenstrual.

Prin intermediul unui studiu efectuat în anul 2009, oamenii de știință au ajuns la concluzia că suplimentele alimentare cu calciu sunt binevenite în prevenirea și diminuarea simptomelor care însoțesc sindromul premenstrual. Pentru a se ajunge la această concluzie, s-a apelat la două grupuri de femei, cu vârsta medie de 21 de ani. Unele dintre ele au primit suplimente alimentare cu calciu (500 mg de carbonat de calciu, de 2 ori pe zi, timp de 3 luni), în timp ce altele au primit un medicament placebo. Toate au fost rugate să completeze chestionare cu privire la frecvența și intensitatea manifestărilor sindromului premenstrual, precum iritabilitatea, stările de oboseală, fluctuațiile apetitului etc..

La sfârșitul perioadei analizate, cele care au luat suplimente cu calciu au cunoscut mai puține simptome neplăcute, prin comparație cu acelea care nu au beneficiat de ele.

Trucuri pentru ameliorarea sindromului premenstrual

Te poți simți mai bine inclusiv în perioada sindromului premenstrual dacă vei pune în aplicare câteva soluții deloc dificil de pus în practică, cum ar fi:

Ai mare grijă la alimentele pe care le consumi

Primul aspect de care să ții cont este acesta: străduiește-te, pe cât posibil, să eviți alimente care accentuează simptomele premenstrual. De pildă, sarea agravează retenția de apă. În același timp, grăsimile nesănătoase, zahărul și conservanții predispun spre inflamații, iar din această cauză vei fi mai predispusă la manifestări supărătoare, precum: fluctuații ale dispoziției, dureri de cap, dureri de articulații sau musculare etc..

În schimb, include în meniul tău pe alimente bogate în nutrienți precum:

 • calciu;
 • magneziu;
 • vitamine din grupul B-urilor;
 • vitamina D;
 • acizi grași Omega 3.

Oricare dintre acestea vor diminua unele dintre simptomele generate de sindromul premenstrual: depresie, nervozitate, anxietate, tulburări de somn, capacitate mai redusă de concentrare, sensibilitatea de la nivelul sânilor etc..

Mizează pe suplimentele alimentare

Discută cu un medic și, dacă acesta își va da acordul, va fi binevenit să ai perioade în care să iei suplimente alimentare pe baza vitaminelor și mineralelor menționate anterior.
Nu te apuca să le iei la întâmplare, mai ales dacă ești deja sub un tratament pentru o anumită afecțiune, în condițiile în care acestea pot interacționa cu alte medicamente.

Încearcă să faci mișcare zi de zi

Activitatea fizică efectuată în mod constant va conduce la o creștere a producției de estrogen și de progesteron, benefică pentru atenuarea stărilor caracteristice sindromului premenstrual. Mai mult, mișcarea va combate eficient și retenția de apă și te va binedispune.

Medicii precizează că mișcarea în aer liber este cea mai simplă și totodată una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce stările depresive, iritabilitatea și tulburările de somn survenite odată cu sindromul premenstrual.

Apelează la diferite tehnici de relaxare

Stresul înrăutățește și el simptomele sindromului premenstrual, de aceea este indicat să încerci să te relaxezi cât mai mult.

De exemplu, poți recurge la oricare dintre aceste metode care să te ajute să te detașezi și să nu te mai simți atât de copleșită de dificultățile din viața de zi cu zi:

 • meditația;
 • adoptarea unor tehnici de respirație speciale, care permit o relaxare profundă;
 • tai chi;
 • stretching-ul;
 • aromaterapia;
 • scrierea gândurilor zilnice într-un jurnal;
 • discuțiile cu cei dragi.

Surse: blog.daveasprey.com, healthline.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.org, thethirty.whowhatwear.com, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mircea Badea nu își trimite copilul la școală anul acesta: „Scapă cine poate!”
  Mircea Badea nu își trimite copilul la școală anul acesta: „Scapă cine poate!”

  Mircea Badea ia în calcul să nu își lase copilul la școală, de la 14 septembrie. Realizatorul emisiunii ”În Gura Presei” este convins că pandemia va lua...

  Scapă de 7 kg în 7 zile: 7 smoothie-uri verzi pentru o săptămână de detoxifiere
  Scapă de 7 kg în 7 zile: 7 smoothie-uri verzi pentru o săptămână de detoxifiere

  Să elimini toxinele din organism presupune să scapi de acele reziduuri provenite din poluanții din mediul înconjurător, din diverse produse cu chimicale, din alimentația...

  Prajitura antidepresie...cu vanilie! Rețetă fără ouă, lapte sau unt, care te scapă de gândurile negre
  Prajitura antidepresie...cu vanilie! Rețetă fără ouă, lapte sau unt, care te scapă de gândurile negre

  Știi genul acela de desert în care dai iama după o supărare, frustrare sau dezamăgire? Scotocind în străfundurile internetului după una dintre cele mai rapide și delcioase...

  Azi, 11 noiembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Mina. Rugăciunea care te scapă de necazuri
  Azi, 11 noiembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Mina. Rugăciunea care te scapă de necazuri

  Pe dată de 11 noiembrie este prăznuit de credincioşii ortodocşi Sfântul Mina, ocrotitorul păgubiţilor. Romano-catolicii îl serbează pe 24 noiembrie. Sfântul Mina...

  Dieta indiană: meniul de 7 zile care te scapă de kilogramele nedorite
  Dieta indiană: meniul de 7 zile care te scapă de kilogramele nedorite

  Dieta indiană de 7 zile este considerată una dintre cele mai eficiente cure de slăbire dar în același timp este și foarte sănătoasă întrucât ajută la eliminarea...

  Care sunt însușirile persoanelor care au simptome mai grave din cauza coronavirusului? Conform specialiștilor, au aceste două lucruri în comun
  Care sunt însușirile persoanelor care au simptome mai grave din cauza coronavirusului? Conform specialiștilor, au aceste două lucruri în comun

  Problema coronavirusului a intrat în viața noastră și a reușit să facă ravagii la nivel mondial. Cu toate că specialiaștii lucrează intens în a găsi soluții pentru a...

  Cum protejează școala minorii de agresiuni: profesorul din Brașov care își corupea sexual elevele scapă nepedepsit
  Cum protejează școala minorii de agresiuni: profesorul din Brașov care își corupea sexual elevele scapă nepedepsit

  Pe parcusul lunii trecute, jurnaliștii de la „Recorder” au adus în prim-plan cazul unui profesor de la un colegiu tehnologic din orașul Codlea (județul Brașov)....

  Ajutorul de nădejde al părinților epuizați! Uite cum te scapă de stresul cotidian
  Ajutorul de nădejde al părinților epuizați! Uite cum te scapă de stresul cotidian

  Școala online a copiilor noștri, lucratul de acasă, pregătirile intense pentru sărbători și grijile generate de pandemia de coronavirus sunt câțiva factori de stres care...

  © 2022 Qbebe