5 semne că vaginul tău este alergic la sex

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre problemele de sănătate intimă ce nu sunt frecvente, dar care pot fi deosebit de supărătoare, se numără şi reacţiile alergice ale vaginului la sex. Parcurgând cu atenţie articolul de mai jos vei descoperi semnele care îți spun că vaginul este alergic la sex, ce produce această alergie şi cum o poţi controla mai uşor, astfel încât viaţa ta intimă să fie cât mai puţin afectată.

Vagin alergic la sex? De ce?

Cele mai cunoscute motive pentru care poate surveni o asemenea problemă sunt:

O alergie la latex

Latexul reprezintă un fluid provenit din arborii de cauciuc, fiind utilizat foarte des pentru fabricarea prezervativelor. Prin urmare, o alergie la această substanţă poate să se declanşeze de îndată ce vii în contact cu un prezervativ de latex. În acest context, sistemul tău imunitar poate reacţiona exagerat la o substanţă ce este de fapt inofensivă, ducând la apariţia manifestărilor specifice unei alergii (cum ar fi mâncărimi, înroşirea pielii, iritaţii, nas care curge, ochi lăcrimoşi, tuse etc.). Nu se ştie exact ce determină apariţia unei alergii la latex, dar specialiştii susţin că acest tip de alergie se leagă şi de prezenţa unor alergii la avocado, la kiwi, la castane sau banane, în condiţiile în care acestea conţin proteine similare celor din latex. Ea poate fi prezentă atât la femei, cât şi la bărbaţi.

De obicei o alergie la latex survine în câteva secunde sau minute de la expunerea la latex şi este însoţită de iritaţie vaginală, acompaniată de arsuri, mâncărimi, erupţii (pot fi şi sub formă de băşici). Simptomele durează în funcţie de cât de serioasă este alergia. Dacă este o formă uşoară, medicul va recomanda utilizarea de corticosterozi sau de antihistaminice. În schimb, o formă severă (cu reacţii precum dificultăţi în respiraţie, confuzie, ameţeli, greaţă, vărsături, urticarie) poate necesita o injecţie cu epinefrină. Singura soluţie pentru a nu te afla într-o asemenea situaţie este să renunţi la folosirea prezervativelor cu latex (poţi folosi, de pildă, prezervativele din poliuretan).

Femeie trista ce sta pe marginea patului si tine in mana un prezervativ

O alergie la spermă

Deşi nu este frecventă, este asociată cu prezenţa altor alergii, cum ar fi rinita alergică sau diferite tipuri de alergii cutanate. În general, aceasta survine la primul act sexual sau când este vorba despre alt partener. Nu este însă exclus să apară şi în cazul în care ai acelaşi partener de mai mult timp, spun medicii ginecologi. Trebuie să ştii că nu sperma în sine declanşează o alergie, ci proteinele prezente în fluidul seminal. Se poate întâmpla să fii alergică doar la o anumită proteină din acesta sau la mai multe. În acelaşi timp, un bărbat poate consuma o proteină la care femeia să fie alergică şi o va transmite acesteia prin sex. De pildă, astfel de proteine pot fi prezente în anumite medicamente, cum ar fi antibioticele sau antiinflamatoarele nesteroidiene.

Simptomele alergiei la spermă pot afecta oricare dintre părţile corpului care au venit în contact cu lichidul seminal (vaginul, pielea etc.). De regulă, roşeaţa, mâncărimile, inflamaţiile, durerile, senzaţia de arsură se pot sesiza la 10-30 de minute de la contactul cu acesta. Cea mai la îndemână modalitate de prevenţie a acestei forme de alergii este utilizarea prezervativelor. În cazurile unei alergii severe, se poate recurge la desensibilizarea organismului femeii la spermă prin introducerea în vagin a unei cantităţi mici de lichid seminal. Dacă va fi necesar, demersul se va repeta de 2-3 pe săptămână, fiind realizat de către medic.

O alergie la lubrifianţi sau la spermicide

Aceste substanţe pot avea în compoziţie ingrediente care să declanşeze reacţii alergice. De exemplu, lidocaina, benzocaina sau L-arginina fac parte dintre acestea şi pot genera iritaţii în zona intimă. Uneori, chiar şi glicerina poate să fie responsabilă de aşa ceva şi, în unele cazuri, acţionează asupra zahărului din organism şi măreşte riscul apariţiei unei infecţii cu Candida. În ceea ce priveşte spermicidele, ele se folosesc de obicei în geluri, în supozitoare şi în lubrifianţii pentru prezervative. La unele persoane, ingredientul numit Nonoxynol-9 poate să declanşeze alergii dacă este folosit frecvent.
Manifestările caracteristice unei alergii la spermicide sau la lubrifianţi sunt mâncărimile, senzaţia de arsură, inflamaţiile, erupţiile.

Citeşte şi: 7 semne că trebuie să te duci la ginecolog

Cum ştii că vaginul tău este alergic la sex

Suferi din cauza mâncărimilor

Deşi la prima vedere ai putea crede că acestea au altă cauză, cum ar fi o infecţie fungică, ia în calcul şi faptul că poate fi vorba despre o alergie la spermă de exemplu. Cu atât mai mult cu cât nu ai scurgeri vaginale cu aspect similar brânzei dulci, iar mâncărimile apar după actul sexual, este foarte posibil să treci printr-o reacţie alergică a vaginului. Explicaţia specialiştilor este următoarea: există posibilitatea ca anticorpii tăi să reacţioneze la o proteină din sperma partenerului, cu care corpul tău nu a avut ocazia să se familiarizeze până atunci.

Femeie in blugi care isi tine mainile in zona intima

Ai senzaţia de arsură

Acest disconfort te poate trimite cu gândul la o infecţie vaginală fungică sau bacteriană. Dar în contextul în care senzaţia de arsură este însoţită de înroşire, de inflamare şi chiar de băşici în zona intimă, toate acestea fiind sesizabile după actul sexual, nu este exclus să fie o alergie la:

 • Spermă
 • Spermicide
 • Absorbante parfumate

Pentru a primi un răspuns, adresează-te cât mai rapid unui medic ginecolog, cu atât mai mult cu cât senzaţia de arsură din zona vaginală poate fi şi indiciul unei infecţii cu transmitere sexuală.

Apariţia de vezicule la nivelul mucoasei vaginale

Pe de o parte, poţi să suferi de pe urma unei alergii la spermă care, aşa cum s-a menţionat anterior, poate să genereze manifestări similare oricărei alte alergii.
Pe de altă parte, o alergie la latex este şi ea cauza acestei neplăceri. Ca să te convingi dacă treci printr-o astfel de alergie, poţi face următorul test: pune câteva minute pe deget un prezervativ din latex sau o mănuşă din acest material şi, dacă în 2-3 minute nu intervine nicio reacţie, înseamnă că nu eşti alergică.

Iritaţiile, mâncărimile sau arsura survin după folosirea unei metode contraceptive

Nu este în niciun caz vorba despre anticoncepţionalele luate pe cale orală, precizează medicii ginecologi. De vină pentru aceste neplăceri pot fi diferite substanţe (cum ar fi ethylene-vinyl acetate), regăsite în cadrul inelelor vaginale de exemplu. Sau, câteodată, alergiile intervin din cauza spermicidului aplicat pe diafragmă.

Simptomele specifice unei alergii apar după actul sexual neprotejat

Pentru o alergie la latex, disconfortul apare în urma folosirii unui prezervativ pe bază de latex. Dimpotrivă, dacă ai de suferit după actul sexual neprotejat, trebuie să ştii că hipersensibilitatea ta la spermă este de vină.

În situaţia în care organismul tău nu ar reacţiona bine la un tratament destinat desensibilizării la spermă, atunci medicul poate lua măsuri speciale pentru a te ajuta să rămâi însărcinată: va elimina plasma din spermă şi apoi se poate trece la procedura de inseminare.

Când te adresezi medicului

Dacă oricare dintre simptomele precizate anterior persistă pentru mai mult de două zile, ia neapărat legătura cu un medic ginecolog. Acesta te va consulta şi va face teste pentru a vedea dacă nu cumva ai o infecţie vaginală bacteriană sau o infecţie cu transmitere sexuală. Este foarte important să ţi se dea un diagnostic corect, întrucât infecţiile de acest tip pot avea consecinţe foarte grave, cum ar fi infertilitatea.

De asemenea, dacă nu ai fost diagnosticată cu vreo infecţie, medicul ginecolog te poate îndruma către un medic alergolog, cu atât mai mult cu cât prezinţi simptome severe de alergie (inflamare şi iritaţii puternice, nas şi ochi care curg, disconfort la nivelul gâtului, dificultăţi în respiraţie etc.).

Vagin alergic la sex: prevenție

În acest scop, ar trebui să ţii cont şi de sfaturile de mai jos:

 • Spală-te cât mai rapid în zona intimă după actul sexual ca să te asiguri că ai îndepărtat urmele de spermă (pentru a reduce riscul unei alergii la proteinele din ea)
 • Evită duşurile vaginale (acestea afectează echilibrul fragil al microflorei vaginale şi din acest motiv vei fi mai expusă iritaţiilor sau infecţiilor)
 • Înlocuieşte prezervativele de latex cu cele confecţionate din alte materiale, dacă ai constatat că eşti alergică la el
 • În loc de lubrifianţii pe care îi foloseşti de obicei, utilizează unul mai blând, pe bază de apă
 • Renunţă la spermicide

Cum poţi trece mai uşor peste alergiile de la nivelul vaginului

Una dintre cele mai la îndemână metode pentru a-ţi atinge acest obiectiv este să ocoleşti factorii iritanţi ce pot întreţine/amplifica mâncărimile şi senzaţia de arsură. Printre cei mai cunoscuţi se regăsesc:

 • Deodorantele vaginale
 • Hârtia igienică parfumată, şerveţelele intime parfumate, absorbantele parfumate
 • Gelurile de duş/săpunurile obişnuite

Produs pentru igiena intima Multi-Gyn FloraPlusEste recomandabil să recurgi şi la produse ce pot reechilibra microflora vaginală. Printre acestea se numără şi Multi-Gyn FloraPlus, disponibil în magazinul online magazinvavianpharma.ro. Bazat pe complexul 2Qr, în combinaţie cu prebiotice selective, are rolul de a optimiza pH-ul vaginal, fiind sigur şi fără efecte adverse. Folosind acest produs vei avea parte de ameliorarea simptomelor neplăcute ce sunt determinate şi de candidozele vaginale (iritaţii locale, usturime, mâncărime, miros neplăcut, scurgeri vaginale anormale).

Multi-Gyn FloraPlus este foarte uşor de utilizat întrucât fiecare doză este dotată cu aplicator. În funcţie de nevoile tale, poţi folosi produsul după cum urmează:

 • Pentru ameliorarea directă a mâncărimilor, iritațiilor, mirosului neplăcut: 1 tub cu doză unică, oricând simţi nevoia
 • Pentru tratarea candidozei: utilizaţi 1 tub doză unică înainte de culcare, timp de 5 zile consecutiv
 • Pentru evitarea recurenţelor de candidoză: pentru a sprijini lactobacilii este suficientă aplicarea unei doze unice, o dată la 3 zile

Surse: businessinsider.com, daily.mail.co.uk, healthline.com, thehealthside.com, verywellhealth.com

Surse foto: istockphoto.com, magazinvavianpharma.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  Cel mic este alergic sau răcit? Cum le deosebim
  Cel mic este alergic sau răcit? Cum le deosebim

  Este sezonul alergiilor, dar și cel al răcelilor. Polenul și praful din aer favorizează manifestările alergice la cei mici, în timp ce variațiile de temperatură specifice...

  Siloh, fiica Angelinei Jolie, trece prin procesul de schimbare de sex. Brad Pitt nu este de acord
  Siloh, fiica Angelinei Jolie, trece prin procesul de schimbare de sex. Brad Pitt nu este de acord

  Angelina Jolie și Brad Pitt trec prin clipe delicate alături de primul lor copil biologic - Shiloh. Se pare că micuța în vârstă de 13 ani nu se simțea confortabil în...

  10 semne că relația cu copilul tău este toxică! Nu îl transforma într-un adult plăpând și nesigur!
  10 semne că relația cu copilul tău este toxică! Nu îl transforma într-un adult plăpând și nesigur!

  Pe măsură ce copilul înaintează în vârstă și evoluează, relația cu mama lui evoluează de asemenea. Copilul dependent de ieri va fi adultul independent de...

  Ce să NU faci niciodată imediat după sex
  Ce să NU faci niciodată imediat după sex

  Ceea ce facem după o partidă de sex este la fel de important ca ceea ce facem înainte sau în timpul ei. Experții spun că, după sex, dacă simți nevoia să îi spui...

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  8 semne că, atunci când va deveni adult, copilul tău va fi plin de bani
  8 semne că, atunci când va deveni adult, copilul tău va fi plin de bani

  Cu toții ne dorim ca micuții noștri să aibă un viitor strălucit în față, iar mulți dintre noi avem „norocul” de a avea copii cu adevărat speciali, supradotați,...

  Povestea băiatului alergic la orice. A trăit 12 ani într-un balon din plastic
  Povestea băiatului alergic la orice. A trăit 12 ani într-un balon din plastic

  Bolile alergice devin din ce în ce mai frecvente, de la an la an. Se estimează că aproximativ 20% din populația mondială și 25% din populația europeană suferă de diverse tipuri...

  © 2022 Qbebe