5 surprize neaşteptate pe care ţi le poate face deficienţa de fier

5 surprize neaşteptate pe care ţi le poate face deficienţa de fier

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fierul este unul dintre cele mai utile minerale pentru organism, având roluri multiple, de la transportul hemoglobinei până la stimularea bunei funcţionări a sistemului imunitar şi a sistemului nervos. Deficienţa de fier face parte dintre cele mai frecvente deficienţe de nutrienţi, putând să aibă consecinţe care de care mai grave. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a descoperi ce ar trebui să te pună în gardă în legătură cu deficitul de fier, astfel încât să eviţi ca tu sau cei dragi să ajungeţi să vă confruntaţi cu diferite probleme de sănătate.

Necesarul zilnic de fier

În funcție de vârstă și de sex, doza zilnică recomandată de fier este:

 • Pentru bebelușii sub vârsta de 1 an: 0,27 mg pe zi
 • Pentru bebelușii cu vârsta între 7 și 12 luni: 11 mg pe zi
 • Pentru copiii între 1 și 3 ani: 7 mg pe zi
 • Pentru copiii între 4 și 8 ani: 10 mg pe zi
 • Pentru copiii între 9 și 13 ani: 8 mg pe zi
 • Pentru fetele adolescente între 14 și 18 ani: 15 mg pe zi
 • Pentru băieții adolescenți între 14 și 18 ani: 11 mg pe zi
 • Pentru femeile între 19 și 50 ani: 18 mg pe zi
 • Pentru bărbații între 19 și 50 ani: 8 mg pe zi
 • Pentru femeile însărcinate: 27 mg pe zi
 • Pentru femeile care alăptează: 9-10 mg pe zi

Cine are un risc mai ridicat spre deficienţa de fier

Medicii atrag atenţia asupra următorului fapt: anumite categorii de persoane sunt mai expuse decât altele la un deficit de fier. Mai exact, este vorba despre:

 • Femei- Fie că este vorba despre menstre abundente, fie că este vorba despre sarcină, apariţia unei anemii provocate de lipsa de fier este foarte posibilă
 • Bebeluşii şi copiii aflaţi în perioada de creştere- Cu precădere bebeluşii prematuri, dar şi cei care au avut o greutate mai mică decât normal la naştere, sunt mai expuşi riscului de a avea lipsă de fier. În privinţa perioadelor de creştere, medicii pediatri spun că în timpul unui puseu de creştere nevoia de fier creşte semnificativ, iar dacă un copil nu beneficiază de o dietă foarte echilibrată poate să ajungă uşor la un deficit
 • Persoanele care adoptă o dietă vegetariană- Acestea sunt predispuse la anemii feriprive întrucât nu consumă alimente care sunt surse de fier hem (fier ce se regăseşte în alimente de origine animală precum carnea, fructele de mare, peşte), ce reprezintă cam 95% din fierul funcţional din organismul uman

Femeie tanara care mananca o salata verde cu rosii 

 • Persoanele care donează frecvent sânge- Donarea de sânge antrenează şi o scădere a rezervelor de fier din organism. Pentru a nu se ajunge la scăderea prea mare a hemoglobinei şi la imposibilitatea de a dona, este necesară consultarea unui medic, ce va recomanda fie o creştere semnificativă a aportului de alimente cu fier hem în dieta zilnică sau va recomanda administrarea de suplimente alimentare

Lucruri surprinzătoare despre deficienţa de fier si simptomele ei

Printre cele mai cunoscute cauze responsabile pentru apariţia unui deficit de fier se numără:

 • Pierderile de sânge- Întrucât sângele conţine fier prin prezenţa globulelor roşii, dacă vei ajunge să pierzi sânge, vei pierde şi din fier. Iată câteva situaţii care pot genera astfel de pierderi: sângerările abundente din perioada menstruaţiei, pierderile de sânge determinate de probleme digestive (cum ar fi prezenţa unui ulcer, a unei hernii hiatale, a polipilor de pe colon etc.),sângerările gastroinstestinale determinate de administrarea excesivă a antiinflamatoarelor sau a aspirinei etc.
 • Absenţa fierului din dietă- De exemplu, cantităţi prea mici de alimente ce sunt sursă de fier hem (cum ar fi carnea roşie de exemplu.) vor provoca, în timp, o lipsă de fier în organism
 • Sarcina- Pe lângă faptul că rezervele de fier trebuie să fie proporţionale cu creşterea volumului de sânge din această perioadă, ele trebuie să ajungă şi la făt

Alături de factorii menţionaţi, există şi alţii care sunt responsabili de instalarea unui deficit de fier, cum ar fi:

Incapacitatea organismului de a absorbi fierul

Fierul din sânge se absoarbe în intestinul subţire. În condiţiile în care există afecţiuni la nivelul acestuia care determină o absorbţie insuficientă a nutrienţilor (cuum ar fi boala celiacă de pildă), nici fierul nu va putea fi absorbit. În plus, un bypass gastric sau o intervenţie chirurgicală ce a necesitat îndepărtarea unei părţi din intestinul subţire, sunt printre motivele care conduc la incapacitatea acestui organ de a absorbi corect substanţele hrănitoare, inclusiv fierul.

Printre persoanele expuse unei lipse de fier sunt şi cele obeze. Un studiu a ajuns la concluzia că obezitatea este asociată şi cu riscul scăderii nivelului de fier din organism. Explicaţia specialiştilor este următoarea: nu se va realiza o absorbţie optimă a mineralului din alimente la nivelul duodenului. De fapt, este vorba despre afectarea metabolismului fierului, ceea ce poate să conducă la scăderea hemoglobinei unei persoane cu exces ponderal, spre deosebire de una cu o greutate normală.

Totodată, absorbţia fierului poate să fie influenţată negativ şi de administrarea unui tratament ce include:

 • Medicamente pentru scăderea nivelului colesterolului
 • Medicamente pentru tratarea ulcerului (în special cantităţile mari de Ranitidină, Nizatidină etc.)
 • Medicamente pentru tratarea refluxului gastro-esofagian (mai ales aşa numiţii inhibitori de pompă de protoni, printre care se numără Omeprazolul, Esomeprazolul etc.)
 • Suplimente cu calciu etc.

Excesul de exerciţii fizice

Experţii în sport şi nutriţie vorbesc despre o intensificare a ritmului de diminuare a rezervelor de fier din organism în cazul în care sunt desfăşurate activităţi fizice intense, în condiţiile în care acest mineral se va pierde prin transpiraţie şi urină. Studiile au arătat că femeile care au activităţi atletice intense pot fi mai predispuse spre o anemie feriprivă deoarece:

 • Intervine hemoliza (fenomenul de distrugere a globulelor roşii ca urmare a stresului oxidativ şi a exercitării forţei)
 • Apar mici sângerări la nivel gastrointestinal şi al vezicii urinare (pur şi simplu pentru că organismul depune mult efort)
 • Nivelul de absorbţie a fierului scade din cauza creşterii hepcidinei (o proteină ce este reglator major al absorbţiei fierului la nivel digestiv), care, la rândul e,i declanşează un mecanism inflamator- Ca o consecinţă a acestor procese s-a putut sesiza, la cele care au fost implicate în activităţi fizice foarte solicitante, mici pierderi de sânge în fecale şi urină

Donările frecvente de sânge

Medicii precizează că persoanele care obişnuiesc să doneze adesea sânge se vor confrunta cu o scădere temporară a hemoglobinei imediat după donare. Aceasta nu va duce însă neapărat la instalarea unei anemii, pacienţii putând ajunge să se confrunte doar cu disconfort minor, cum ar fi stările de oboseală.

Printre soluţiile menite să atenueze din riscul de instalare a unei anemii feriprive în cazul donatorilor de sânge, se recomandă:

 • Dacă o persoană care doreşte să doneze sânge spune că are adesea simptome precum stări de slăbiciune, dureri de cap, ameţeli, acestea fiind specifice unei anemii, medicul ar trebui să-i recomande analize care să confirme sau să infirme faptul că suferă de această afecţiune
 • Nu ar trebui ca o persoană să mai doneze sânge până când nivelul hemoglobinei nu revine la normal
 • Schimbarea dietei (prin includerea mai multor alimente care conţin fer hem) şi eventual administrarea unor suplimente alimentare cu fier sunt măsuri care ar trebui luate cât mai curând după donarea de sânge

Deficiența de fier: simptome

Paloarea şi oboseala nu sunt singurele semne care demonstrează deficienţa de fier

Un nivel insuficient al fierului în corp generează şi alte tulburări, care de care mai serioase, la care nici nu te-ai fi gândit. Iată câteva exemple:

 • Diminuarea performanţelor cognitive- Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat că deficitul de fier afectează procesele metabolice şi conduce la modificări în ceea ce priveşte mecanismele comportamentale şi cognitive. Astfel, s-a putut observa cum femeile cu anemie feriprivă au înregistrat performanţe mai scăzute în ceea ce priveşte viteza de procesare şi de executare a mai multor sarcini.
 • Tulburări de memorie- Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că deficitul de fier este legat de de încetinirea proceselor de gândire, de scăderea capacităţiii de memorare şi de învăţare, în condiţiile în care anemia are drept consecinţă scăderea numărului de globule roşii purtătoare de oxigen în tot corpul (inclusiv la nivelul creierului)
 • Intervin tulburări neurologice- Dintre aceasta, cea mai frecventă este sindromul picioarelor neliniştite. Printre cauzele ce favorizează acest sindrom este şi deficitul de fier, care afectează mielinizarea fibrelor nervoase (care formează între ele conexiuni). Semnalele de pe aceste fibre se mută imediat de la celulă la celulă. Genele controlează procesul de mielinizare, iar celulele nervoase au nevoie de fier. În caz contrar, acestea nu vor mai putea să genereze o activitate intensă a acestor gene, iar sistemul nervos nu va fi capabil să izoleze și să direcționeze corect semnalele nervoase.
 • Imunitatea ta are de suferit- Numeroase studii efectuate de-a lungul timpului au dovedit faptul că fierul are un rol esenţial în dezvoltarea normală a sistemului imunitar, conferind un bun răspuns al acestuia. El este deosebit de important pentru proliferarea celulelor componente ale sistemului imunitar (mai ales pentru limfocite, asociate cu generarea unui răspuns specific în caz de infecţie).

Femeie tanara care isi sufla nasul

Mai mult decât atât, poţi să te gândeşti că este posibil să ai deficit de fier şi dacă ai sesizat la tine lucruri anormale precum:

 • Stări de iritabilitate intense
 • Scurtarea respiraţiei
 • Dureri de cap
 • Fragilizarea unghiilor şi a părului
 • Bătăi neregulate ale inimii

Lipsa apetitului poate fi o dovadă a deficitului de fier

Un studiu publicat în acest an a adus în prim-plan următorul lucru: anemiile feriprive sunt asociate cu o diminuare a apetitului. Acesta este mediat de sistemul nervos central prin intermediul neuropeptidelor care reglează şi producerea de energie. Grelina reprezintă o peptidă care estre produsă în tractul gastrointestinal (şi are rol în reglarea apetitului), activând receptorii specifici din diferite zone ale creierului.

Cu ajutorul mai multor analize s-a putut constata că nivelurile mai reduse ale grelinei se asociază cu un nivel scăzut al fierului. Fenomenul a fost vizibil şi la copii, sugerându-se faptul că nivelul insuficient de grelină este responsabil de apetitul diminuat.

În cazurile de lipsă severă de fier, cei care au realizat studiul menţionat au adus în discuţie necesitatea administrării de fier intravenos pentru a nu se ajunge la malnutriţie.

Deficienţa de fier-prevenţie

O dietă din care să nu lipsească alimentele în care se regăseşte fier

Din acest punct de vedere, trebuie să ţii cont de acest detaliu: chiar dacă există şi alimente de origine vegetală care conţin aşa-numitul fier non-hem (cum ar fi cerealele integrale fortificate cu fier, tofu, lintea, fasolea roşie sau albă, seminţe, legume cu frunze verzi etc.), ele nu sunt suficiente pentru ca organismul să-şi facă rezerve din acest mineral. Pentru vegetarieni, se recomandă să consume cantităţi cât mai mari de astfel de alimente, pe care să le combine şi cu unele bogate în vitamina C (ce sprijină absorbţia fierului).

În schimb, fierul hem este cel care se absoarbe cel mai bine, aşa că ar trebui să incluzi cât mai des în meniu alimente cum ar fi:

 • Carne roşie
 • Fructe de mare
 • Peşte
 • Ficat

Specialiştii atrag atenţia asupra următorului fapt: chiar şi o dietă sănătoasă te poate conduce spre deficitul de fier. Explicaţia lor este: multe dintre alimentele pe care le consumi des (cum ar fi legumele, seminţele, cerealele etc.) conţin substanţe naturale numite fitaţi. Acestea interferează cu absorbţia fierului, dar poţi să eviţi o asemenea situaţie dacă le vei asocia cu alimente ce conţin vitamina C.

Diverse fructe pe un platou de lemn: kiwi, grapefruit, portocal, capsune, mure, afine si altele

În acelaşi timp, polifenolii (din ceaiuri de plante, din cafea, vin etc) pot pune şi ei în pericol o dietă echilibrată. Pentru a nu se bloca absorbţia de fier, cel mai bine este să consumi băuturi cu polifenoli cam cu o jumătate de oră după ce ai mâncat.

Citeşte şi: Importanta fierului in alimentatia copiilor

Mizează pe alimente care sunt sursă de vitamina C

Atât alimente, cât şi băuturi (sucurile natural) care conţin această vitamină sunt foarte utile pentru ca fierul să se absoarbă mai uşor. De exemplu, poţi să combini o salată de boabe cu zeamă de lămâie şi cu roşii sau poţi să serveşti brânză tofu rumenită cu ardei gras roşu.

Apelează la suplimente alimentare

La fel ca pentru orice alte suplimente alimentare şi pentru cele pe bază de fier este necesar să consulţi medicul. Numai acesta va decide sub ce formă şi în ce cantitate ar fi bine să le iei.
Printre instrucţiunile pe care ţi le va furniza acesta, referitor la administrarea suplimentului tău, se numără:

 • Întrucât suplimentele cu fier pot să favorizeze constipaţia, medicul îţi poate spune că este necesar să-ţi măreşti aportul de lichide şi să consumi mai multe alimente cu fibre
 • Suplimentele alimentare cu fier pot fi luate pe stomacul gol sau alături de alimente pentru a evita unele tulburări digestive
 • Nu este indicat să se asocieze suplimentele cu medicamente antiacide, în condiţiile în care interferează cu absorbţia fierului. Cel mai bine este să iei fierul cu două ore înainte sau la patru ore după ce ai luat medicamentul antiacid
 • Nu vei asocia suplimentul cu alimente precum iaurtul sau brânza, întrucât acestea conţin calciu, ce interferează cu absorţia fierului. Ai grijă şi nu le consuma decât cu 1-2 ore înainte/după administrarea suplimentului

Uneori, suplimentele cu fier pot determina efecte nedorite, precum crampe abdominale sau greaţă. Discută cu medicul pentru a vedea ce se poate face pentru a nu ajunge într-o asemenea situaţie.

Un supliment alimentar care te va feri de asemenea manifestări dezagreabile şi care te va ajuta să te bucuri din plin nu numai de beneficiile fierului, ci şi a altor nutrienţi (vitamina C şi cuprul) este Vitoral Ferrum Granule orodispersabile, Supliment alimentar Vitoral Ferrum granule orodispersabileAcesta a fost creat pe baza tehnologiei Sferafer, ce contribuie la o eliberare controlată și susținută a substanțelor active, diminuând manifestările gastro-intestinale ce sunt asociate administrării suplimentelor alimentare cu fier, mascând total gustul neplăcut și asigurând totodată o biodisponibilitate ridicată a fierului.

Acest mineral nu este cunoscut doar pentru că intră în componenţa  hemoglobinei, ci intervine și în lanțul respirator, în secreția gastrică, în apărarea antiinfecțioasă nespecifică. De asemenea, favorizează dezvoltarea și menținerea integrității țesuturilor epiteliale.

Pentru ca fierul să fie absorbit mai uşor în corp, este nevoie şi de prezenţa vitaminei C. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale sunt: contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și a celui nervos, reduce stările de oboseală, fiind implicată în protejarea celulelor de efectele nocive ale stresului oxidativ și stimulând formarea colagenului.

Transportul optim al fierului se va realiza graţie cuprului, necesar în organism şi pentru că: protejează constituenții celulari în fața stresului oxidative, sprijină funcționarea normală a sistemului nervos și a sistemului imunitar, contribuie la sinteza hemului și la o pigmentare normală a pielii și a părului.

Ca să te convingi de ce merită într-adevăr să ai oricând la îndemână Vitoral Ferrum Granule orodispersabile, ai în vedere şi acest detaliu: nu este un produs realizat din materii prime modificate genetic şi nu conține gluten sau lactoză. Datorită lui, vei beneficia de cele mai bune efecte asupra carenţei de fier ce poate surveni din cauze precum:

 • Pierderi crescute de fier- Survin din cauze precum: metroragii (sângerări anormale ce se produc în afara menstruațiilor), colite ulceroase, sângerări repetate de intensitate redusă (hemoroizi, sângerări nazale etc), fibroame, eroziuni gastrice generate de administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, donări repetate de sânge
 • Aport insuficient- Poate fi determinat de: o dietă vegetariană, o rezecție gastrică, necesarul mai ridicat din anumite perioade (perioadele de creștere, sarcină, alăptare), sindroamele de malabsorbție, aclorhidria (se referă la pierderea secreției gastrice)
 • Nu în ultimul rând, suplimentul este util şi în scopul mobilizării fierului în caz de infecții cronice (cum ar fi osteomielită-o infecție prezentă la nivelul țesutului osos-, tuberculoză etc.).

Fiecare plic de Vitoral Ferrum Granule orodispersabile (produs disponibil pe vitoral.ro și pe lifestyle.store.ro) conține 30 mg Fe2+ (poate fi absorbit de enterocite-celule care intră în componența mucoasei intestinale), având o biodisponibilitate de 3-4 ori mai mare decât fierul sub forma Fe3+. În privința prezenței vitaminei C, în fiecare plic se regăsesc 80 mg, facilitându-se absorbția de fier la nivelul enterocitelor. Cantitatea de cupru din fiecare plic este de 1 mg, prezenţa sa fiind binevenită întrucât este şi cofactor al enzimei ce oxidează Fe2+ la Fe3+ (forma ce este transportată în sânge prin transferină- aceasta reprezintă glicoproteina de transport a fierului).

Referitor la administrarea acestui supliment alimentar, trebuie să ştii că acest demers se va face mai uşor decât crezi, în condiţiile în care conținutul plicului va putea fi pus direct în gură, iar granulele vor putea fi înghiţite fără să le mesteci sau să te ajuţi de apă.

Surse: besthealthmag.com, healthline.com, hopkinsmedicine.org, mayoclinic.org, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.ro, vitoral.ro

Articolul urmator
Obiceiuri care ajută la refacerea creierului
Obiceiuri care ajută la refacerea creierului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Prăjitura cu ananas pe care o poate face în două minute chiar și copilul tău
  Prăjitura cu ananas pe care o poate face în două minute chiar și copilul tău

  Mami, vreau ceva dulce! Iată replica pe care orice mamă încearcă să o evite. Însă nu este neapărat necesar ca replica aceasta să îți dea viața peste cap și nici...

  Cuplurile total neașteptate, dar care scot scântei când se iubesc
  Cuplurile total neașteptate, dar care scot scântei când se iubesc

  Deși astrologii nu le dau nicio șansă de reușită relației, șase cupluri din zodiac atipice vor surprinde pe cei din jur cu trăinicia legăturii și cu flacăra pasiunii din ochii...

  Care sunt alimentele bogate în fier și cum ne ajută organismul?
  Care sunt alimentele bogate în fier și cum ne ajută organismul?

  Fierul reprezintă unul dintre cei mai importanți nutrienți, fiind necesar încă din viața intrauterină pentru o dezvoltare normală. Acest mineral se află în toate celulele...

  „Sindromul” nasului de gravidă este real! Prin ce schimbări neașteptate trec viitoarele mame și care este motivul
  „Sindromul” nasului de gravidă este real! Prin ce schimbări neașteptate trec viitoarele mame și care este motivul

  Un nou trend pe TikTok îi face pe internauți să se întrebe ce se întâmplă cu nasul femeilor în timpul sarcinii. Mai multe gravide au împărtășit...

  Patru copii din Vaslui au fost dați în plasament în Marea Britanie. Mama copiilor se luptă cu instanțele pentru a împiedica preluarea copiilor, care se poate face în orice moment
  Patru copii din Vaslui au fost dați în plasament în Marea Britanie. Mama copiilor se luptă cu instanțele pentru a împiedica preluarea copiilor, care se poate face în orice moment

  O mamă cu patru copii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani se teme că micuții îi vor fi luați de lângă ea, din România și duși în Marea Britanie,...

  Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău
  Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău

  Logopedia sau terapia limbajului tratează tulburările de vorbire. Fie că vorbim despre un copil care nu vorbește deloc, sau care are nevoie să-și corecteze pronunția, logopedia face...

  Ce spune un nou studiu despre purtarea măștilor de copii. Rezultatele sunt neașteptate
  Ce spune un nou studiu despre purtarea măștilor de copii. Rezultatele sunt neașteptate

  Purtarea măștii de protecție în spațiile închise încă mai este obligatorie în România și nu numai. Este o măsură aplicată în toate statele...

  Lupta dureroasă a unei fetițe de 10 ani cu o boală nemiloasă: Fiecare atingere a hainelor pe pielea ei o poate face să urle de agonie
  Lupta dureroasă a unei fetițe de 10 ani cu o boală nemiloasă: Fiecare atingere a hainelor pe pielea ei o poate face să urle de agonie

  Bella și părinții ei, din Australia, se aflau în vacanță în Grecia atunci când fetei i-a apărut o bășică pe picior. La început s-au gândit că nu e...

  © 2024 Qbebe