5 probleme ale vaginului cu care sigur te vei confrunta cel puțin o dată în viață

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a te bucura de o sănătate optimă, este neapărat necesar să acorzi importanța cuvenită și zonei intime. Din articolul de mai jos vei afla care sunt cele mai frecvente afecțiuni care țin de sănătatea vaginului și care ne pot afecta la orice vârstă. Cel mai important este să știi să le recunoști, să ții permanent legătura cu un medic și să fii foarte atentă la tot ceea ce ține de igiena ta intimă.

Cele mai comune probleme pe care le poți avea cu vaginul

Infecțiile fungice
În mod obișnuit, ciuperca numită „Candida albicans" trăiește în microflora vaginală fără a crea probleme. Cu toate acestea, în anumite condiții, ea se va multiplica mai mult decât ar fi normal în mediul cald și umed al vaginului. Printre motivele ce pot conduce la acest fenomen se numără:
• O igienă intimă incorectă
• Un sistem imunitar slăbit
• Un nivel ridicat al zahărului din sânge, inclusiv un diabet netratat corespunzător
• Administrarea de antibiotice
• Pilulele contraceptive
• Stresul

Nu va fi dificil să-ți dai seama că suferi de candida întrucât simptomele sale sunt evidente și se referă la:
• Modificarea secreției vaginale- Aceasta va semăna cu brânza dulce, va fi abundentă, dar nu va avea miros
• Mâncărimi în zona intimă

Femeie ce isi tine mainile in zona intima

• Vulva se va înroși și se va inflama
• La urinare poate să intervină durerea sau senzația de arsură
• Apare disconfortul în timpul actului sexual

Medicii precizează că infecțiile cu candida sunt printre cele mai cunoscute probleme ale vaginului și că aproximativ 3 din 4 femei se pot confrunta cu așa ceva cel puțin 1 dată în viață. Cel mai important este să nu ignori simptomele și să te duci la medicul ginecolog, întrucât numai acesta poate să-ți dea un diagnostic și să-ți spună dacă nu cumva este vorba despre ceva mai serios, precum o infecție vaginală bacteriană sau o infecție cu transmitere sexuală.
Fie că ți se vor recomanda unguente, supozitoare vaginale sau medicamente pentru administrarea orală, nu este bine să întrerupi tratamentul, astfel încât să nu te expui la vreo recidivă.

Prezența mâncărimilor din zona intimă, dar fără să existe și modificări ale secreției vaginale
Senzația de mâncărime este una dintre cele mai cunoscte probleme ce pot apărea la nivelul vaginului și poate avea cauze diverse, cum ar fi:
O dermatită de contact
Aceasta apare ca o reacție alergică la unele produse/substanțe iritante, precum: prezervativele din latex, spermicidele, diafragmele din latex, săpunurile și gelurile de duș obișnuite, detergenții, hârtia igienică parfumată, tampoanele etc. În plus, fricțiunea apărută pe parcursul unor activități printre care mersul pe bicicletă, purtarea de pantaloni prea strâmți etc. poate să favorizeze o dermatită de contact la nivelul zonei intime.
De cele mai multe ori, dermatita de contact va trece de la sine odată ce se elimină factorul iritant. Dacă nu se întâmplă așa, mergi neapărat la medic.

Transformările hormonale
De pildă, scăderile bruște ale nivelului de estrogen pot să determine apariția mâncărimilor și iritațiilor de la nivelul vaginului. Odată ce producerea de estrogen se va regla (de pildă, odată ce vei începe să alăptezi), mâncărimile se vor ameliora și vor dispărea.

Prezența unei afecțiuni determinată de așa-numitul Lichen sclerosus
Cauzele sale nu sunt prea bine cunoscute, dar specialiștii consideră că un sistemul imunitar slăbit sau dezechilibrele hormonale pot favoriza așa ceva. Poți să-ți dai seama că ai Lichen sclerosus dacă observi pe vulvă niște pete albicioase, alături de înroșire, disconfort, descuamare, dureri în timpul actului sexual.
Oricare dintre simptomele precizate trebuie să te trimită de îndată la medic. Unul dintre cele mai cunoscute tratamente pentru această problemă este cel pe bază de unguente pe bază de corticosteroizi. Pentru prevenirea recurenței, te vei da cu unguent și după ce simptomele au dispărut, de 2 ori pe săptămână, timp de câteva săptămâni la rând.

Citește și: 7 semne că trebuie să te duci la ginecolog

Infecțiile bacteriene
Dintre acestea, cea mai frecventă este vaginoza bacteriană. Ea ne poate afecta oricând și factorul ce contribuie cel mai mult la declanșarea sa este dezechilibrul, de la nivelul florei vaginale, a bacteriei numite „Lactobacillus" (Aceasta nu își mai poate îndeplini rolul de protecție din cauza proliferării altor bacterii „rele").
Alți factori ce pot favoriza vaginoza bacteriană sunt:
• Parteneri sexuali multipli
• Utilizarea unui dispozitiv intrauterin pentru împiedicarea apariției unei sarcini
• Nu utilizezi prezervativul
• Ești însărcinată
• Nu ai o igienă intimă corespunzătoare

Întrucât simptomele acestei afecțiuni nu sunt mereu vizibile nu va fi ușor să-ți dai seama dacă ai sau nu vaginoză bacteriană. Cu toate acestea, analizează-te cu atenție și vezi dacă nu cumva sesizezi oricare dintre aceste manifestări:
• Secreția vaginală este abundentă, mai apoasă sau cu aspect de spumă și este albicioasă, dar cu tentă de gri sau verzui
• Ți se pare că secreția vaginală are miros de pește
• Ai senzația de arsură la urinare
• Ai mâncărimi în zona intimă

De îndată ce semnalezi aceste modificări, nu mai sta pe gânduri și consultă un medic întrucât, netratată la timp, o vaginoză bacteriană poate duce la complicații dintre cele mai serioase:
• Declanșarea unei boli cu transmitere sexuală
• Riscul de a pierde o sarcină
• Riscul de a naște prematur
• Creșterea riscului de infertilitate
• O predispoziție mai mare de a dezvolta infecții în cazul în care există intervenții precum montarea unui dispozitiv intrauterin de contracepție, realizarea ligaturii trompelor uterine sau întreruperea unei sarcini
În general, o vaginoză bacteriană se tratează cu antibiotice și este foarte important ca pe durata tratamentului să nu mai existe activitate sexuală.

Vaginoza bacteriana

Uscăciunea vaginală
Nu poate fi nici ea exclusă când ne referim la cele mai frecvente probleme cu vaginul care pot surveni de-a lungul vieții noastre. Motivele ce o pot determina sunt variate, printre cele mai comune aflându-se:
• Scăderea nivelul de estrogen din organism- Alături de menopauză, mai sunt și alți factori ce o favorizează: alăptarea, unele medicamente prescrise pentru cancerul la sân sau pentru endometrioză, efectuarea unor tratamente agresive (precum radioterapia sau chimioterapia) la nivelul aparatului genital, intervenții chirurgicale ce vizează îndepărtarea ovarelor
• Prezența unor boli autoimune- Spre exemplu, sindromul Sjögren (Acesta se referă la atacarea și distrugerea glandelor ce produc secreții, cum ar fi cele lacrimale sau salivare, de către sistemul imunitar) va conduce și la apariția uscăciunii țesutului vaginal
• Administrarea unor medicamente, cum ar fi unele antidepresive sau antihistamine
• Fumatul excesiv

Întrucât uscăciunea vaginală este adesea însoțită și de alte simptome neplăcute (precum senzația de iritație, de arsură, mâncărimi, dureri în timpul actului sexual), este esențial să mergi la un consult medical. Numai așa vei primi un tratament care să te ajute să scapi de manifestările neplăcute și să te protejeze și de eventuale infecții, în condițiile în care un vagin uscat este mai predispus acestora.

Durerea prezentă în interiorul vaginului
Face și ea parte dintre problemele ce țin de vagin și care pot interveni la un moment dat. În cazul în care dureează mai mult de o zi sau două, dacă este acompaniată și de o scurgere vaginală și chiar de febră, ia legătura cât mai rapid cu un medic, întrucât poate fi vorba despre:
• Endometrioza sau boala inflamatorie pelvină- Dacă endometrioza se referă la îngroșarea excesivă a endometrului și la plasarea sa în afara uterului, boala inflamatorie pelvină presupune existența unei infecții prezente la nivelul uterului, trompelor uterine sau ovarelor. Oricare dintre ele presupun inflamație, de aceea vor da și dureri supărătoare

• Vulvodinia- Nu are o cauză cunoscută, se poate întâmpla ca durerea din vagin să fie resimțită în afara contactului sexual sau exercitării vreunei presiuni, precum aceea care ține de introducerea unui tampon intern de exemplu. Medicii spun că unul dintre factorii ce ar putea conduce la apariția sa sunt terminațiile nervoase prea sensibile de la nivelul vaginului și vulvei.

• Pur și simplu te-a deranjat penisul partenerului în timpul contactului sexual- Ca să eviți să ajungi într-o asemenea situație este foarte important să stai de vorbă cu partenerul tău și să încercați mai multe poziții sexuale, până când le veți găsi pe acelea care să nu-ți provoace disconfort. În plus, nu uita să ai permanent vaginul cât mai bine lubrifiat
Pentru a te lămuri exact despre cauzele ce au dus la declanșarea durerilor de la nivelul vaginului, du-te la medicul ginecolog. Acesta îți va da seama despre ce este vorba și îți va prescrie tratamentul adecvat.

Citește și: Care sunt bolile care sunt specifice numai femeilor

Cum să procedezi pentru a te feri de problemele vaginului

Pentru a te confrunta cât mai puțin cu neplăceri precum acelea precizate anterior, de tine ține să iei măsuri care țin de stilul tău de viață. Printre ele trebuie să se regăsească:
• Nu folosi săpunuri, geluri de duș sau alte produse pline de conservanți, care nu fac altceva decât să strice echilibrul microflorei vaginale
• Spală-te pe mâini înainte să atingi zona intimă
• Șterge-te corect când mergi la toaletă
• Utilizează prezervativul
• Schimbă regulat absorbantele și tampoanele interne în perioadele cu menstruație
• Nu purta îmbrăcăminte prea strâmtă, care să favorizeze căldura și umezeala excesivă din zona intimă
• Nu purta lenjerie intimă din materiale sintetice, care împiedică pielea să respire și va crea mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor sau ciupercilor
• Evită dușurile sau băile prea fierbinți- Căldura și umezeala nu fac altceva decât să favorizeze dezvoltarea ciupercilor sau bacteriilor responsabile de apariția problemelor vaginale
• Nu lua antibitioce decât la recomandarea unui medic- Excesul de antibiotice poate să contribuie la proliferarea „Candidei albicans"
• Dacă ai diabet, ține-ți glicemia cât mai bine sub control, întrucât aceasta poate să favorizeze apariția infecțiilor vaginale cu Candida

Nu în ultimul rând, folosește permanent produse special create pentru menținerea sănătății zonei intime. Multi-Gyn Femiwash
De exemplu, apelează la produsele din gama „Multi-Gyn", ce se remarcă datorită complexului unic 2QR (un complex de polizaharide), care blochează aderarea bacteriilor pe țesutul-gazdă. Această nouă abordare are un efect rapid de eliminare a simptomelor neplăcute, nu are efecte secundare și nu creează dependență.
Pentru îngrijirea zilnică, încearcă Multi-Gyn Femiwash (100 ml), care este o spumă concentrată bioactivă. Nu conține săpun, parfum, conservanți, curăță delicat fără să afecteze sistemul de apărare a țesutului. Conține acid lactic, dar și complexul 2QR, putând fi potrivit și pentru o piele uscată și sensibilă. Datorită acestora, aciditatea vaginală poate fi îmbunătățită, scăzând riscurile de apariție a infecțiilor.
Multi-Gyn Femiwash se răspândește pe zona dorită (preferabil cu mâna și nu cu un burete) și se clătește cu apă. Poate fi utilizată și în perioada sarcinii și alăptării.

Tu te-ai confruntat până acum cu vreuna dintre problemele menționate?

Surse:
www.healthline.com, www.mayoclinic.org, www.medicalnewstoday.com,www.shape.com.sg, www.verywellhealth.com, www.womenshealthmag.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Parentingul în 2020: 44 de desene comice în care sigur te vei regăsi
  Parentingul în 2020: 44 de desene comice în care sigur te vei regăsi

  Nu-i ușor să fii părinte, mai ales în vreme de pandemie. Adevărul este că pandemia de coronavirus ne-a cam dat bătăi de cap în ultimele luni, ne-a făcut să ieșim (bine...

  15 semne că te vei confrunta cu depresie după înțărcarcarea bebelușului
  15 semne că te vei confrunta cu depresie după înțărcarcarea bebelușului

  Cu siguranță ai auzit despre depresia postpartum, însă iată că există o formă de depresie care se instalează când întrerupi alăptarea. Deși este mai puțin...

  Calculator: Câți copii vei avea în funcție de data ta de naștere
  Calculator: Câți copii vei avea în funcție de data ta de naștere

  Spune-mi data ta de naștere că să îți spun cât copii o să ai! Să îți asumi responsabilitatea de părinte nu e deloc un lucru ușor, însă odată ce o faci...

  Cel mai bun sfat de parenting pe care îl vei primi vreodată
  Cel mai bun sfat de parenting pe care îl vei primi vreodată

  Chiar atunci când credem că nu ne văd, ei observă totul. Chiar dacă ne închipuim că nu suntem părinți, îi creștem. Fiecare clipă din viața de părinte se...

  “O vreau pe mama” - acel sentiment pe care îl vei avea toată viața
  “O vreau pe mama” - acel sentiment pe care îl vei avea toată viața

  Sunt unele sentimente care, indiferent ce vârstă ai avea și cât timp ar trece, nu vor dispărea. Dorința de a o avea aproape pe mama ta este unul dintre ele. Pentru că acum...

  Combate stresul cotidian repede și sigur! Descoperă cel mai bun ajutor al părinților stresați
  Combate stresul cotidian repede și sigur! Descoperă cel mai bun ajutor al părinților stresați

  Stresul apare în viața oricui, mai devreme sau mai târziu și se manifestă sub diferite forme. De ce? Pentru că totul depinde de percepția fiecăruia și de toleranța...

  Viața de părinte: lucruri pe care le-am încercat pentru prima dată datorită copilului meu
  Viața de părinte: lucruri pe care le-am încercat pentru prima dată datorită copilului meu

  Am încercat pentru prima dată datorită copilului meu tot felul de activități legate de igiena și îngrijirea sa. Totodată, am încercat și lucruri pe care alți...

  Întrebări de logică pe care oricine trebuie să le rezolve măcar o dată în viață
  Întrebări de logică pe care oricine trebuie să le rezolve măcar o dată în viață

  Întrebările de logică sunt o minunată variantă de învățare, mai ales pentru copii, prin care pot să-și dezvolte gândirea și agilitatea. Plus că îi mențin...

  © 2022 Qbebe