7 metode care te ajută să scapi de mâncărimea vaginală

7 metode care te ajută să scapi de mâncărimea vaginală

Alina Nedelcu - Redactor Senior

O mâncărime vaginală poate surveni oricând, alterându-ți starea de bine și determinându-te să te întrebi dacă nu cumva este ceva în neregulă. Pentru a-ți fi mai la îndemână să înțelegi de ce pot surveni mâncărimile din zona intimă, dar și cum ar trebui să procedezi ca să le elimini, parcurge cu atenție și articolul de mai jos, astfel încât să poți sesiza la timp și alte simptome, ce ar putea fi indiciul unei afecțiuni serioase.

Mâncărimi vaginale- posibile cauze

Printre cele mai cunoscute motive care pot genera mâncărimi vaginale se numără:

  • O infecție fungică- Mai exact, este vorba despre candidozele vaginale, care, alături de mâncărimi, pot fi recunoscute și după manifestări precum: senzație de arsură la urinare, secreții vaginale modificate (scurgerile sunt albicioase, dense, cu aspect de brânză dulce)
  • O vaginoză bacteriană- Vaginozele bacteriene sunt inflamații provocate de realizarea unui dezechilibru la nivel florei vaginale, ajungându-se la multiplicarea bacteriilor dăunătoare. Dacă te confrunți cu o asemenea infecție, vei avea, în afară de mâncărimi, următoarele simptome: senzație de arsură la urinare, scurgeri vaginale gri, verzui, albicioase, cu miros ca de pește
  • O infecție cu transmitere sexuală- De exemplu, infecția cu parazitul Trichomonas nu duce doar la mâncărimi, ci și la simptome precum: disconfort la urinare și în timpul actului sexual, secreții vaginale transparente, albicioase, gălbui sau verzi, cu miros dezagreabil, iritare și inflamare a vulvei. Un alt tip de infecție cu transmitere sexuală care poate conduce la mâncărimi este cauzată de către negii genitali. Ei apar pe fondul unei infecții cu virusul HPV și duc la următoarele manifestări: sângerări în timpul actului sexual, inflamații în zona genitală care au aspect de „conopidă”, formațiuni mici, moi, apărute în zona intimă
  • Perioada menopauzei- Pe fondul diminuării nivelului de estrogen, vaginul nu va mai avea parte de suficientă lubrifiere, pereții săi se vor subția, ceea ce va conduce la iritații și mâncărimi
  • Ai schimbat recent produsele pentru igiena intimă sau materialul din care este confecționată lenjeria ta intimă- Dacă ai procedat astfel, este foarte posibil să te confrunți cu o dermatită de contact, întrucât pielea din zona genitală este foarte sensibilă și se poate irita cu ușurință. De aceea, nu trebuie să te gândești neapărat că mâncărimile vaginale sunt provocate de o infecție, ci pur și simplu ar trebui să încerci să revii la vechile obiceiuri care țin de igiena zilnică și să observi ce se întâmplă

În afara cauzelor menționate, nu este exclus ca mâncărimile din zona intimă să fie produse și de:

  • Prezența diabetului zaharat- Astfel, pe fondul unui nivel ridicat al glicemiei, fungii vor găsi condițiile ideale pentru a se multiplica și pentru a persista, ducând la candidoze persistente. Este foarte important să ai grijă și să urmezi cu strictețe dieta sau tratamentul recomandate de medic pentru ca nivelul glicemiei să poată fi ținut cât mai bine sub control
  • Psoriazisul genital- Prezent în zona vulvei, acesta poate fi recunoscut după petele roșii, de consistență solzoasă, care au și nuanțe de gri sau de alb ca urmare a descuamării
  • Lichenul sclerosus- Apare în special la menopauză și poate fi identificat după petele mici, albe, de la nivelul vulvei

Când te adresezi medicului în caz de mâncărimi vaginale

Nu mai sta pe gânduri și solicită ajutorul unui medic ginecolog în cazul în care mâncărimile din zona intimă sunt persistente și sunt însoțite și de oricare dintre următoarele manifestări:

  • Secreții vaginale modificate (din punct de vedere al aspectului și mirosului)
  • Disconfort la urinare
  • Disconfort în timpul actului sexual
  • Observi o ușoară sângerare vaginală (în afara perioadelor cu menstruație)
  • Te-ai mai confruntat și în trecut cu infecții vaginale
  • Apare febra (poate fi vorba despre o infecție cu transmitere sexuală)
  • Ai încercat deja un tratament recomandat anterior, care nu dă rezultate și în momentul de față
  • Ești însărcinată (mâncărimile vaginale pot fi semnul unei infecții cu transmitere sexuală, care poate influența negativ sarcina)

Ce să faci pentru eliminarea mâncărimilor vaginale

Ca să poți să scapi de această manifestare dezagreabilă, ține cont și de sfaturile de mai jos:

Fii atentă cum alegi lenjeria intimă

Pentru ca mâncărimile vaginale să nu se agraveze, este recomandat să optezi pentru lenjerie intimă din materiale cât mai naturale, care lasă pielea să respire, împiedicând să se ajungă la un exces de căldură și de umezeală, favorabil proliferării bacteriilor sau fungilor ce pot duce la infecții vaginale.
În același timp, ai grijă ca lenjeria intimă să nu fie mult prea strâmtă întrucât, în caz contrar, pielea nu va respira așa cum trebuie și se va ajunge la transpirație excesivă, dăunătoare în caz de iritații vaginale.

Schimbă-ți cât mai repede lenjeria intimă umedă

Fie că este vorba despre lenjeria umedă din cauza apei, fie că este vorba despre umezeala provocată de transpirație, oricare dintre ele pot crește predispoziția spre apariția și agravarea infecțiilor fungice, recunoscute și după mâncărimi și iritații din zona vaginală.

Ai grijă la produsele pe care le folosești pentru igiena intimă

Sfatul medicilor ginecologi este următorul: produsele obișnuite, cum ar fi săpunurile, gelurile de duș, spuma pentru baie, șervețelele intime pafumate etc. constituie factori iritanți pentru pielea sensibilă a zonei intime. În urma utilizării acestora se poate ajunge, în unele cazuri, la iritații și infecții, pe fondul afectării echilibrului microflorei vaginale.

Este recomandat, în schimb, să apelezi la produse special create pentru zona intimă, cu ingrediente blânde. Printre acestea se regăsește și spuma concentrată bioactivă Multi-Gyn Femiwash, disponibilă în cadrul magazinului online magazinvavianpharma.ro. Bazându-se pe complexul unic 2QR (ce împiedică aderarea bacteriilor la țesutul vaginal) și pe acidul lactic (ce stimulează formarea și menținerea acidității vaginale, îmbunătățind starea florei vaginale), produsul este deosebit de util pentru următoarele scopuri:
• Curăță delicat, fără să afecteze pielea din zona intimă
• Protejează și menține sănătatea țesutului vaginal
• Previne apariția disconfortului vaginal (iritații, mâncărimi, inflamații)
• Are grijă și de pielea uscată, foarte sensibilă

Spuma Multi-Gyn Femiwash nu conține săpun, conservanți, parfum, fiind potrivit inclusiv pentru perioadele mai speciale: sarcină și alăptare.



Ocolește dușurile vaginale

Deși poți fi tentată să le folosești tocmai pentru a scăpa de mâncărimi sau de un miros dezagreabil, specialiștii te sfătuiesc să renunți la acest demers. Explicația este următoarea: dușurile pot altera pH-ul natural al vaginului, făcându-l susceptibil infecțiilor. În plus, în urma efectuării unui duș vaginal, microorganismele dăunătoare se răspândesc mai rapid pe tractul urinar și la organele reproducătoare, agravând probleme deja existente (inclusiv infecții ce sunt acompaniate de mâncărimi vaginale).

Apelează la probiotice

Probioticele sunt numai bune pentru stimularea proliferării bacteriilor „bune” din microflora vaginală, ferindu-te de infecții. Ele sunt foarte importante și dacă utilizezi antibiotice, întrucât vor diminua riscul de apariție a unei candidoze, caracterizată și de mâncărimi vaginale.
În funcție de sfatul unui specialist, poți să iei suplimente alimentare cu probiotice sau să ai grijă să introduci frecvent în meniul tău alimente care le conțin (cum ar fi iaurt, chefir, varză murată etc.).

Ține sub control afecțiunile cronice

Mai exact, este vorba despre diabet, întrucât această afecțiune favorizează apariția candidozelor vaginale, făcându-le rezistente la tratament.
Practic, este necesar să ai grijă să-ți menții un nivel cât mai bun al glicemiei, respectând indicațiile medicului, astfel încât să nu fii în situația de a avea de suferit frecvent din cauza mâncărimilor vaginale și a altor manifestări ale candidozelor vaginale (secreții vaginale modificate, senzație de arsură și de disconfort la urinare etc.).

Întreabă-ți medicul despre terapiile pe bază de estrogen

Dacă ai intrat în perioada menopauzei, este foarte posibil să te confrunți cu mâncărimi vaginale pe fondul reducerii lubrifierii vaginale (favorizată de scăderea nivelului de estrogen). O soluție pentru ameliorarea acestei probleme poate consta, dacă medicul decide că este adecvat, în utilizarea de creme/geluri cu estrogen, menite să îmbunătățească starea țesutului vaginal și să prevină apariția iritații și a mâncărimilor.

Surse: mayoclinic.org, prevention.com, verrywellhealth.com, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Obiceiuri care ajută la refacerea creierului
Obiceiuri care ajută la refacerea creierului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta
    Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta

    Majoritatea oamenilor are cate o dependenta si nu vorbim neaparat de consumul de droguri. Poate fi dependenta de calculator, telefon mobil, de tigari, de alcool, de sex sau de mancare etc....

    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

    Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

    Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească
    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească

    Pe măsură ce copilul crește și devine adolescent, se întâmplă adesea să nu mai comunice cu părintele la fel cum o făcea când era mic. Dacă vrei să te (re)apropii...

    Cum să scapi de gândacii mirositori
    Cum să scapi de gândacii mirositori

    Chiar dacă te-ai ocupat temeinic de curățenia de toamnă, nu de puține ori ți se întâmplă să dai prin casă de „musafiri” nepoftiți: gândacii...

    3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă
    3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă

    Tensiunile, conflictele, sunt aspecte firești dintr-o căsnicie, dar în anumite situații acestea produc rupturi ce par ireparabile. Ambii parteneri pot avea sentimentul că lucrurile...

    10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat
    10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat

    Și copiii pot fi stresați. Uite ce poți să faci, în calitate de părinte, pentru a-l ajuta pe micuțul tău atunci când este stresat.

    © 2024 Qbebe