7 metode de prevenire a disconfortului de după epilare

7 metode de prevenire a disconfortului de după epilare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să scăpăm de firele de păr nedorite este una dintre cele mai arzătoare dorințe ale oricăreia dintre noi. Una dintre cele mai cunoscute și mai la îndemână metode pentru a ne atinge acest obiectiv este să recurgem la epilare. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum ar trebui să procedezi dacă optezi pentru o epilare în zona intimă sau în preajma acesteia. Urmând sfaturile de mai jos, nu numai că vei avea parte de mai mult confort, dar nici nu te vei alege cu iritații, inflamații sau infecții.

Epilarea în zona intimă- exemple de greșeli de evitat

Să faci duș/baie înainte de epilare
Într-adevăr, este important să ai pielea cât mai curată înainte să ajungi să te epilezi. Dar dacă vei face duș/baie foarte aproape de momentul epilării, riști să te expui iritațiilor. Explicația pentru acest fenomen este următoarea. pielea produce uleiuri naturale, care vor fi un fel de „barieră” de protecție între ea și ceară. Dacă te vei spăla, această „barieră” se va reduce.

Să tragi ceara prea încet
Nu numai că așa procesul de epilare va fi mai dureros, firele de păr nu vor fi îndepărtate așa cum trebuie, dar vei fi în situația de a avea parte de iritații sau de vânătăi. Mult mai bine va fi să smulgi ceara dintr-odată.

Să exfoliezi pielea chiar înainte de epilare
Exfolierea îndepărtează celulele moarte, impuritățile și eliberează porii, diminuând riscul ca unele fire de păr să crească pe sub piele. Cu toate acestea, nu este recomandat să te exfoliezi în ziua în cate te vei epila, în condițiile în care îți vei expune pielea iritațiilor și inflamațiilor.

Folosești din abundență loțiuni de corp, loțiuni bronzante etc. chiar după ce te-ai epilat
Oricare dintre acestea, mai ales dacă sunt parfumate și conțin diferiți conservanți, îți vor irita și mai mult pielea.

Insiști să faci un duș sau o baie fierbinte după epilare
În condițiile în care foliculii de păr sunt încă deschiși după epilare, apa fierbinte nu va face altceva decât să-ți provoace iritații.

Te exfoliezi din nou, după ce te-ai epilat
Din dorința de a te asigura că nu vei vedea niciun fir de păr crescut pe sub piele și că pielea ta va fi mai fină, poți fi tentată să recurgi iar la exfoliere. Nu va fi însă alegerea cea mai bună, spun medicii dermatologi, în condițiile în care pielea sensibilă va fi și mai predispusă la iritații și la inflamații.

După epilare te duci imediat la piscină
Medicii dermatologi spun că nu este recomandabil să procedezi astfel pentru că foliculii de păr sunt încă deschiși și vei fi în pericolul de a te alege cu o infecție bacteriană.
În cazul în care vei fi în situația de a merge la piscină imediat după ce te-ai epilat, cel puțin dezinfectează zona epilată cu un gel de aloe vera sau, dacă ți se pare că te-ai înroșit, poți recurge și la un unguent cu hidrocortizon, diminuând eventualele inflamații.

Te duci direct la sala de sport după ce te-ai epilat
Zona intimă este foarte delicată, spun medicii dermatologi, iar expunerea la umezeala și căldura create în urma activității fizice te vor predispune la iritații și chiar la infecții, întrucât porii nu sunt închiși complet după epilare.
Cel mai sănătos va fi să-ți amâni vizita la sala de sport a doua zi sau după ce au trecut mai multe ore de când te-ai epilat.

Citește și: Greșeli pe care le faci atunci când te epilezi cu lama

Cum să te ferești de disconfortul de după epilare

Ca să ai pielea catifelată și fără iritații la care visezi după ce te-ai epilat, ține cont și de sfaturile de mai jos:
Evită expunerea la soare după epilare
Ceara va îndepărta nu numai firele de păr, ci și o parte dintre celulele de la suprafața pielii. De aceea, pielea va deveni și mai sensibilă la radiațiile solare.
Dacă te vei expune la soare curând după epilare, te poți confrunta cu oricare dintre aceste probleme: pielea se va arde mai ușor (mai ales dacă te-ai exfoliat în exces, înainte și după epilare) sau te vei alege cu pete de pigmentare, în special dacă ai și așa pielea sensibilă sau dacă ai folosit vreun medicament (de pildă, un antibiotic pe bază de tetraciclină) ce mărește sensibilitatea pielii la soare.
Ideal este să amâni expunerea la soare cam cu 48 de ore după ce te-ai epilat, cu precădere dacă ai sesizat că pielea s-a înroșit.

Apelează la o ceară de calitate
Te vei asigura că nu vei avea disconfort și că vei scăpa de firele de păr nedorite dacă vei folosi o ceară specială pentru zona intimă și pentru cea inghinală. De pildă, benzile de ceară de unică folosință (pe care să le încălzești între palme) sau un roll-on cu ceară naturală sunt opțiuni potrivite.

Fugi de excesul de umezeală
Fie că este vorba despre aburul din propria cadă, de acela de la o saună sau de apa din piscină, venirea în contact a pielii proaspăt epilate cu umezeala nu este o soluție bună. Astfel, porii deblocați și îndepărtarea firelor de păr vor spori gradul de sensibilitate a pielii.
Pentru a nu avea de suferit din cauza iritațiilor sau chiar a infecțiilor, cel mai bine este să stai departe de umezeala excesivă timp de cel puțin 48 de ore după epilare.

Ocolește neapărat loțiunile, săpunurile sau gelurile de duș obișnuite, cu arome
Deși ești dornică să le folosești pentru a-ți curăța pielea și pentru a o lăsa mai catifelată după epilare, nu trebuie să uiți că oricare dintre ele conțin substanțe care sporesc mai mult sensibilitatea pielii și te vor predispune la iritații și inflamații.

În schimb, vei evita disconfortul dacă după epilare vei folosi un spray menit să calmeze iritațiile sau chiar arsurile din zona intimă. Multi-Gyn Intiskin spray a fost creat special pentru acest scop, având următoarele beneficii:
• Reduce disconfortul de la nivelul pielii din zona intimă
• Calmează pruritul, iritația și senzația de arsură
• Elimină mirosurile neplăcute
• Are efect plăcut, răcoritor, conferind o senzație de prospețime
În vederea obținerii confortului dorit, este indicat să apelezi la Multi-Gyn Intiskin spray de cel puțin 2-3 ori pe zi (câte 1-2 pufuri) sau ori de câte ori simți că pielea ta are nevoie de ajutor. Spray-ul este disponibil în cadrul Vavian Pharma.

Lasă-ți pielea să respire
Cu cât vei respecta acest sfat, cu atât te vei simți mai bine după epilare și vei vedea că pielea ta nu este iritată sau inflamată. Astfel, este bine ca după ce te-ai epilat să porți lenjerie intimă confecționată din materiale lejere, cât mai naturale, evitând excesul de căldură și umezeală care te pot predispune iritațiilor sau infecțiilor. În același timp, poartă și haine care să respecte acest principiu.

Mizează pe loțiuni calmante organice, cu ingrediente cu efect antiseptic
Dermatologii spun că, după ce te-ai epilat, trebuie să ocolești loțiunile de corp obișnuite, care pot bloca porii. Îndemnul lor este să folosești produse cu inscripția „organic”, „non-comedogenic”, cu ingrediente precum arborele de ceai, lavandă sau aloe vera, care vor calma iritațiile, inflamațiile și vor preveni formarea neplăcutelor coșuri care pot surveni după epilare.

Nu te epila în anumite perioade ale lunii
Medicii ginecologi vin cu următorul avertisment: în perioada ce precede instalarea menstruației (cam între zilele 23-28, în funcție de lungimea ciclului fiecăreia dintre noi) epilatul poate fi mai dureros și îți poate crea mai mult disconfort decât în alte perioade ale lunii.

Potrivit studiilor din domeniu, acest fenomen poate fi asociat cu o scădere a nivelului de estrogen din această perioadă. De altfel, estrogenul influențează, printre altele și producția de colagen, nivelul de hidratare a pielii, procesul de refacere după iritații sau leziuni sau cât de puternic acționează bariera de uleiuri naturale la suprafața pielii.

Ca să nu resimți epilarea ca un chin, ar fi cel mai bine dacă ai realiza acest demers între zilele 13-15 din cadrul ciclului tău menstrual, când nivelul de estrogen este mai ridicat și nu mai ești atât de sensibilă la durere.

Surse: byrdie.com, hudabeauty.com, insider.com, womenshealthmag.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Articolul urmator
Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament
Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Metode de alinare a colicilor bebelușilor
    Metode de alinare a colicilor bebelușilor

    Ce putem face pentru a alina colicile bebelușilor? Sunt multe metode pe care le poți încerca, însă niciuna nu garantează că scapă bebelușul de disconfortul colicilor și...

    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

    Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

    5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!
    5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!

    Pe de o parte, în Antichitate oamenii erau dornici să aibă cât mai mulți copii. Pe de altă parte, pe măsură ce numărul acestora creștea, femeile au început să fie...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament
    Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament

    Vergeturile reprezintă o formă de cicatrizare a pielii și se dezvoltă când pielea se întinde brusc. În urma acestui proces, structurile care o susțin, adică elastina...

    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău
    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău

    Fluctuațiile de temperatură specifice acestei perioade, precum și trecerea la ora de iarnă, își pun încet, dar sigur, amprenta asupra organismului nostru. Cei mai mulți...

    © 2024 Qbebe