5 afecțiuni periculoase care pot să apară dacă ai lipsă de vitamina B

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Când vorbim despre vitamina B, ne referim de fapt la un întreg complex, care cuprinde 8 vitamine. Deficitul oricăreia dintre ele provoacă simptome care pot varia de la forme discrete până la afecțiuni severe, ce dezechilibrează întregul organism. De regulă, se recomandă suplimentarea dietei cu produse care conțin toate cele 8 vitamine B, pentru a preveni întreaga gamă de afecțiuni determinate de lipsa acestora.

Complexul vitaminic B

Complexul vitaminic B cuprinde 8 vitamine, fiecare cu un rol specific in organism: 

B1- tiamina
B2- riboflavina
B3- niacina
B5- acidul pantotenic
B6- piridoxina
B7- biotina
B9- acidul folic
B12- cobalamina
Sursele de vitamine B sunt numeroase: ouale, laptele, branza, carnea, pestele gras, precum si spanacul, fasolea si mazarea, cartofii, cerealele, nucile si semintele, fructele (in special citricele, bananele si pepenele rosu), drojdia, germenii de grau.

alimente

Toate aceste vitamine sunt esențiale, fiind direct implicate în asigurarea energiei organismului , buna funcționare a creierului și metabolismul celular. Complexul vitaminic B previne infecțiile și susține sau promovează:

- funcționarea normală a celulelor
- dezvoltarea hematiilor
- vederea bună
- sănătatea creierului
- digestia și apetitul sănătos
- funcționarea eficientă a sistemului nervos
- producția de hormoni și colesterol
- sănătatea cardiovasculară
- tonusul muscular  Vitaminele B sunt foarte importante pentru femeile însărcinate și care alăptează. Acestea ajută la dezvoltarea creierului fătului și reduc riscul unor defecte congenitale. Totodată, cresc nivelul energetic, diminuează starea de greață și riscul de hipertensiune al viitoarelor mame.
La bărbați, complexul de vitamine B stimulează creșterea nivelului de testosteron, care diminuează cu vârsta și contribuie la dezvoltarea masei musculare și creșterea forței.

Suplimentele care conțin complexul de vitamine B sunt indicate mai ales la anumite categorii de persoane:
- cu vârsta de peste 50 de ani
- femei însărcinatevitamina B - cu dietă vegetariană sau vegană
- persoane cu o absorbție anormală/insuficientă a vitaminelor B
Un complex de vitamine B care conține cele 8 vitamine esențiale, cum este Ultra Vitamin B complex  se recomandă acestor categorii de persoane, precum și atleților, sportivilor de performanță, care prezintă un consum energetic ridicat, persoanelor cu risc crescut de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, afecțiuni psihice. Studii recente au arătat că nu nivel adecvat al vitaminelor B reduce și riscul apariției anumitor forme de cancer.

Simptome ale deficienţei de vitamine B

Lipsa vitaminelor B este asociată cu o serie de simptome, în funcție de tipul vitaminei deficiente.
Deficiența de vitamină B12 se manifestă prin tremurături ale membrelor, oboseală extremă, slăbiciune, iritabilitate sau depresie.
Deficiența de vitamină B6 afectează în special persoanele însărcinate și care alăptează. Se manifestă prin simptome precum depresie, confuzie, greață, anemie, susceptibilitate la infecții, dermatite.
Deficiența de vitamine B1 și B2 afectează echilibrul energetic al organismului, determinând confuzie, slăbiciune, vedere încețoșată, răni la nivelul gurii.
Deficiența de vitamină B3 sau niacina este asociată cu probleme digestive, precum greață, crampe abdominale, iar în caz de deficit sever, confuzie mintală.
Deficiența de vitamină B9 sau acid folic este, de asemenea, o alertă pentru viitoarele mame, întrucât poate determina anemie și crește riscul defectelor la nou-născut. Pe de altă parte, excesul de acid folic în perioada sarcinii corelează cu probleme neurologice la copil.
Pe lângă aceste simptome generale, lipsa vitaminelor B poate cauza afecțiuni grave, precum:

Anemia pernicioasă și anemia megaloblastică

Acestea sunt forme de anemie, determinate de lipsa vitaminei B12, respectiv a vitaminei B9 sau acidului folic.
Anemia pernicioasă este o formă de anemie, determinată de deficitul de vitamina B12. Este cauzată de anumite defecte de absorbție a vitaminei B12, care e necesară pentru sinteza globulelor roșii. Este o condiție rară în cazul populației generale, procentul crescând la persoanele peste 60 de ani. În trecut era considerată o boală fatală. Actualmente, este tratată prin suplimentarea dietei cu vitamina B12 .
O altă formă de anemie, anemia megaloblastică, este determinată de deficitul de acid folic (vitamina B9). Lipsa vitaminei B9 modifică forma și mărimea globulelor roșii, care sunt mai mari și ovale, în loc de rotunde. Câteodată, aceste hematii au o durată de viață mai redusă decât globulele normale. Această formă de anemie afectează femeile însărcinate, persoanele cu anumite tipuri de cancer, cu boli inflamatorii ale tractului digestiv, precum și un procent mic de nou-născuți care prezintă defecte în absorbția folatului.
Simptomele anemiei determinate de lipsa vitaminelor B9 și B12 includ slăbiciune, paloare, dureri de cap și în piept, pierdere în greutate. În cazuri mai rare de anemie pernicioasă pot să apară: spasticitate, neuropatie periferică, leziuni ale coloanei vertebrale, pierderi de memorie, greață, confuzie, depresie.
Anemia megaloblastică este asociată și cu diaree, lipsa poftei de mâncare, iritabilitate, un aspect caracteristic al limbii (netedă și cu sensibilitate crescută).
Întrucât aceste forme de anemie nu sunt determinate de deficitul de fier, este absolut necesară suplimentarea dietei cu un complex de vitamine B .

vitamine

Boli cardiovasculare

Unele cercetări au arătat că deficitul de vitamine B6, B9 și B12 este asociat cu creșterea riscului de cardiopatii și probleme de circulație, din cauza creșterii nivelului homocisteinei serice. Macrocitoza determinată de lipsa vitaminei B12 este asociată cu boala coronariană, infarctul de miocard și afectarea circulației sângelui. La persoanele la care deficitul de vitamina B6 este accentuat, cum ar fi vârstnicii și dependenții de alcool, riscul bolilor cardiovasculare crește. Cercetătorii japonezi au arătat că hrana bogată în vitamina B6 și folat ar putea reduce riscul de insuficientă cardiacă și atac de cord. Lipsa vitaminei B2 este, de asemenea, asociată cu palpitații și circulație deficitară. Consumul de vegetale, fructe, cereale, peşte și ficat, asociat și cu suplimente care conțin complex de vitamine B echilibrează nivelul de B12, B6, B2 și folat, reducând astfel riscul bolilor cardiovasculare.

Dermatite și afecțiuni ale mucoaselor

Afectarea pielii și a mucoaselor poate fi asociată cu lipsa vitaminelor B. Simptomele deficitului de vitamina B2 pot include: cheilită angulară (sau stomatită angulara, o leziune acută sau cronică ce apare la nivelul comisurilor bucale); buze crăpate, piele uscată, inflamații ale gurii și limbii, ulcerări ale gurii, dermatite scrotale. Deficiența de vitamina B12 poate fi asociată cu leziuni cutanate, hiperpigmentarea pielii, vitiligo, apariția aftelor și stomatitei, agravarea acneei, apariția unor eczeme pe fond alergic, agravarea psoriazisului.
Pelagra este o boală gravă, în trecut mortală, cauzată de malnutriţie. Aceasta apare din cauza deficienței de vitamina B3. Simptomele pelagrei sunt dermatitele, diareea și demența (cunoscute sub denumire de cei 3 D).

Afectarea funcțiilor cognitive și neurologice

Complexul vitaminic B are un rol important în funcționarea creierului și a sistemului nervos în general. S-a demonstrat că deficitul de vitamina B1 și B 2 poate conduce la leziuni la nivelul creierului și afectarea funcției cerebrale. Cele mai frecvente simptome sunt tulburări ale mersului și semne oculomotorii, ca nystagmus, mișcări dezordonate ale ochilor, incapacitatea fizarii obiectelor. Aceste semne sunt ampliifcate la persoanele alcoolice, care prezintă deficit de vitamina B1, B2 și B6.
Deficitul de vitamina B6 pare să joace un rol în afectarea funcțiilor cognitive la persoanele vârstnice, inclusiv în anumite forme de demență, precum maladia Alzheimer. S-a arătat o îmbunătățire a memoriei la persoanele vârstnice la care s-a suplimentat vitamina B6.
Studiile au arătat că suplimentarea întregului complex de vitamine B coreleza cu îmbunătățirea functilor cognitive, a memoriei și atenţiei, diminuarea simptomelor depresiei, sindromului premenstrual și îmbunătățirea funcționarii neurologice.

Cancer

Studii recentre au arătat că există o legătură între deficitul de vitamina B și anumite tipuri de cancer. De exemplu, lipsa vitaminei B12 poate crește riscul cancerului de sân, afectând procesele de metilare celulară și, implicit, determinând inactivarea anumitor gene. Metilarea anormală, asociată cu cancerul de sân și alte tipuri de cancer, poate să apară ca o consecință a deficitului de vitamina B12. Un studiu pe adulți tineri a demonstrat că absența vitaminei B12 determină un risc crescut de apariție a leucemiei limfoblastice acute. Alte studii au arătat că o dietă bogată în vitamina B6 are un efect de diminuare a carcinogenezei. Complexul de vitamine B, în special folatul, vitamina B6 și vitamina B12 joacă un rol important în reducerea riscului de cancer colorectal.
În concluzie, dată fiind importanţa pe care complexul vitaminic B o are pentru organism, este necesar să ne asigurăm că aportul acestor vitamine din dietă este suficient. În caz contrar, este indicat să folosim un suport nutriţional adecvat, desigur, la recomandarea medicului. Suplimentele naturale, precum Ultra Vitamina B complex, de la Vitabiotics  sunt o alegere potrivită pentru suplimentarea dietei cu vitaminele B implicate în buna funcționare- fizică și psihică- a organismului.


Surse:https://www.healthline.com ; https://www.webmd.com; https://www.hopkinsmedicine.org; https://ods.od.nih.gov; https://www.ncbi.nlm.nih.gov
;

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

  Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

  Febra de la dinți: cum să îți dai seama dacă bebelușul se confruntă cu erupția dentară sau are alte afecțiuni
  Febra de la dinți: cum să îți dai seama dacă bebelușul se confruntă cu erupția dentară sau are alte afecțiuni

  Febra de la dinți reprezintă una din principalele îngrijorări ale proaspeților părinți. De obicei, primii dințișori ai bebelușului apar în jurul vârstei de șase...

  Copiii bolnavi de coronavirus pot face această boală rară? Primul semn că există o legătură între cele două afecțiuni dezvăluit de medici, cu imagini clare
  Copiii bolnavi de coronavirus pot face această boală rară? Primul semn că există o legătură între cele două afecțiuni dezvăluit de medici, cu imagini clare

  Au fost publicate recent rapoarte medicale care indică faptul că unii dintre copiii bolnavi de coronavirus pot dezvolta o boală rară. Medicii oferă informații și imagini clare cu...

  Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea
  Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea

  Sunt multe mituri legate de alaptare. Cele mai multe dintre ele sunt despre continuarea alaptarii atunci cand mama are o problema de sanatate. Multe mamici se intreaba “Pot sa alaptez...

  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul
  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul

  Toată lumea laudă vitamina C și există un motiv bine întemeiat pentru acest lucru, și anume: vitamina C chiar este extraordinară. Pe lângă beneficiile pe care le are...

  Procedura de urgență: se votează legea prin care părinții pot avea zile libere dacă se închid școlile
  Procedura de urgență: se votează legea prin care părinții pot avea zile libere dacă se închid școlile

  Școlile închise dau bătăi de cap părinților care se duc la lucru și nu au cu cine să-și lase copiii. Se pregătește o procedură de urgență prin care să se dea zile libere...

  Vitamina D este cea care ajută în lupta organismului cu noul coronavirus
  Vitamina D este cea care ajută în lupta organismului cu noul coronavirus

  Probabil că, după ce ați citit acest titlu, ca și mine, v-ați spus - iar alt studiu, iar altă vitamină, iar se golesc farmaciile de suplimente? Informația aceasta eu o am de...

  Afectiuni bizare care apar din cauza alimentatiei nesanatoase
  Afectiuni bizare care apar din cauza alimentatiei nesanatoase

  Desi alimentatia sanatoasa este un deziderat pentru majoritatea dintre noi, nu suntem constienti pe deplin de importanta atentiei acordate dietei zilnice. Iata cateva afectiuni medicale mai...

  © 2022 Qbebe