5 afecțiuni periculoase care pot să apară dacă ai lipsă de vitamina D

5 afecțiuni periculoase care pot să apară dacă ai lipsă de vitamina D

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Vitamina D este foarte importantă pentru funcționarea organismului ca întreg și a anumitor sisteme în particular. Spre deosebire de alte vitamine, vitamina D funcționează ca un hormon și fiecare celulă din corpul nostru are un receptor pentru ea. Deficitul de vitamina D este foarte frecvent și se estimează că peste 1 miliard de oameni au un nivel scăzut al acestei vitamine în sânge. Cercetări recente atestă că nivelul insuficient de vitamina D în organism corelează cu o serie de simptome și afecțiuni periculoase.

În mod tradițional, deficitul de vitamina D a fost asociat cu rahitismul, o boală în care este afectată mineralizarea țesutului osos, determinând fragilitatea oaselor și deformarea scheletului. În ultima perioada, studiile au arătat că vitamina D este implicată în protecția față de numeroase alte probleme de sănătate. Vitamina D este sintetizată pornind de la colesterol, în prezența radiațiilor ultraviolete din lumina solară. Este, de asemenea, prezentă în câteva alimente, iar aportul ei poate fi sporit cu ajutorul anumitor suplimente dietare. Un rol esențial al vitaminei D este acela de a asigura absorbția calciului și de a menține un nivel adecvat al calciului seric și fosforului, asigurând o mineralizare normală a oaselor. Fără vitamina D, oasele devin subțiri, fragile și deformate. Prezența vitaminei D previne rahitismul la copii și osteomalacia la adulți. Împreună cu calciul, vitamina D protejează persoanele vârstnice de osteoporoză.

vitamina D

Vitamina D se găsește într-un număr redus de alimente, precum carnea peștilor grași (somon, ton, macrou), uleiul de peşte, ficatul de vită, brânza și gălbenușul de ou. Unele alimente sunt fortificate prin adaos de vitamina D, precum anumite tipuri de lapte, cereale, sucuri, iaurturi. Totuși, riscul instalării deficitului de vitamina D și al unor afecțiuni periculoase, rezultate din acesta, este destul de mare. În zonele în care nu există o expunere suficientă la soare (ca, de exemplu, în țările nordice), deficitul de vitamina D este și mai des întâlnit, ca și la persoanele care folosesc de obicei creme de protecție solară, stau mai mult în casă, poartă adesea haine lungi și capul acoperit sau au o meserie care previne expunerea la soare. Tocmai de aceea, vitamina D necesită frecvent adaosul de suplimente naturale, care să îmbunătățească aportul și să prevină simptomele deficitului.

vitamina D Necesarul zilnic de vitamina D este de 400- 800 UI (în funcție de vârstă și sex), iar pentru că hrana nu furnizează mereu cantitatea optimă, în unele țări, precum Canada sau Statele Unite s-a dispus fortificarea anumitor alimente (cum ar fi cerealele pentru copii sau laptele) prin adaos de vitamina D.. Anumite suplimente naturale, cum ar fi Ultra Vitamina D tablete, de la Vitabiotics,  aduc un aport de până la 1000 UI per tabletă, fiind recomandări optime pentru persoanele care prezintă afecțiuni legate de deficitul vitaminic.

Cele mai periculoase 5 afecțiuni determinate de deficitul de vitamina D

Întrucât afectează în mod special oasele, afecțiunile determinate de deficitul de vitamina D pot să apară la orice vârstă, în corelație și cu deficitul de calciu. Rahitismul apare încă de la nou- născut, iar osteomalacia și osteoporoza afectează persoanele la vârsta adultă și persoanele vârstnice, la care apar frecvent fracturi greu de vindecat. În plus, o serie de simptome subtile sunt determinate de aportul insuficient de vitamina D: infecțiile frecvente, oboseala, vindecarea dificilă a rănilor, căderea părului și chiar depresia pot fi asociate cu deficitul de vitamina D, cu toate că, de obicei, cauza este căutată în altă parte.

Rahitismul

La copil, deficitul de vitamina D determină o boală care dă bătăi de cap multor mămici. Pentru că hrana nu aduce un aport suficient din această vitamină, iar simptomele deficitului se întind pe o scală largă, de la subtile până la severe, copiii pot prezenta adesea semne mai mult sau mai puțin vizibile de rahitism. La copiii care au pielea închisă la culoare și, în plus, sunt hrăniți în mod prelungit doar la sân, fără nici un adaos de vitamina D, rahitismul este mai frecvent. De asemenea, poate să apară la copiii care nu stau suficient la soare și petrec majoritatea timpului în interior.Simptomele rahitismului sunt numeroase: deformări ale scheletului, în special la nivelul sternului și membrelor, fragilitatea oaselor, încetinirea creșterii, dureri osoase. Complicațiile pot include fracturi, spasme musculare, anomalii la nivelul coloanei vertebrale. Durerile de care se plâng copiii și adolescenții cu rahitism interesează în special brațele, picioarele, zona pelvină și coloana. Pot să apară deformări ale danturii și carierea frecventă a dinților, deformări ale craniului, cifoză, proeminenţa sternului, deformări la nivelul pelvisului. Dacă nu se intervine din timp, urmând recomandările medicului și suplimentând aportul de vitamina D și calciu, precum și de alte minerale prescrise, pot să se instaleze tulburări de creștere și deformările pot deveni permanente. Tratamentul este întotdeauna recomandat de medic, care va prescrie tipul de dietă (cu alimente bogate în vitamina D, precum peşte, ficat, ouă, lapte) și suplimentele dietare necesare. Calciul și suplimentele de vitamina D sunt administrate în funcție de vârstă și statura copilului, precum și de deficitul constatat. În cazurile de rahitism grav, pot fi recomandate combinații de suplimente de fosfor și suplimente cu doze mai mare de vitamina D. De asemenea, pot fi necesare aparate dentare, anumite dispozitive pentru poziționarea corectă a oaselor sau chiar intervenții chirurgicale corective.

În cazul în care rahitismul este abordat din timp, prin suplimentarea necesarului de vitamina D, calciu și fosfor, îmbunătățirile sunt rapid observate, chiar din prima lună de tratament. Deformările scheletale se ameliorează sau dispar, mai ales dacă tratamentul se aplică la vârste mici; ele pot deveni, însă, permanente, dacă suplimentarea cu vitamina D și minerale nu se aplică în perioada de creștere. Este necesară, de asemenea, o expunere adecvată la soare a copilului, țînând cont și de riscurile de rigoare. Întrucât expunerea prelungită poate conduce la arsuri sau afecțiuni ale pielii, se vor aplica loțiuni de protecție. Trebuie ținut cont de faptul că astfel de loțiuni și creme pot împiedica pielea să producă vitamina D, așa că este recomandat și consumul alternativ al suplimentelor cu vitamina D și dieta care furnizează această vitamina.

Osteomalacia

Osteomalacia este echivalentul la adult al rahitismului de la copil. Este determinată, de asemenea, de aportul insuficient de vitamina D, calciu și fosfor, precum și de afectarea absorbției calciului. Deteriorarea metabolismului osos determină mineralizarea inadecvată a oaselor. Cauza cea mai frecventă a osteomalaciei la adult este deficitul de vitamina D dietar, determinat prin screeningul specific al acesteia în sânge. Alte cauze, mai puțin comune, sunt deficiențele ereditare de vitamina D și fosfat sau anumite malignităţi. Populațiile cu o expunere insuficientă la soare sau carențe dietare sunt supuse riscului crescut de osteomalacie. Persoanele vârstnice, imobilizate sunt frecvent victime ale acestei afecțiuni, ca și persoanele care imigrează din zone calde în țările nordice sau în zone cu climat mai rece.
Simptomele cele mai frecvente ale osteomalaciei sunt durerea difuză de încheieturi și oase, slăbiciunea musculară, dificultăți de mers, dezechilibrare, hipocalcemie, compresia vertebrelor, fragilizarea oaselor cu creșterea riscului de fracturi, deformări osoase. Osteomalacia începe insidios, cu dureri lombare și în zona coapselor, apoi se întinde la nivelul coastelor și brațelor. Oboseala este, multă vreme, cel mai frecvent simptom. Musculatura slăbește și apar dificultăți la urcarea scărilor și la ridicarea din anumite poziții (de exemplu, când stai pe genunchi sau cu picioarele imobilizate sub tine). Oasele se rigidizează, apar deformări la nivelul pelvisului și lordoză.
Tratamentul și prevenția constau, ca și la rahitism, în suplimentarea cantității de vitamina D și calciu, atât prin dietă cât și prin adaosuri nutritive.

Osteoporoza

schelet uman

Osteoporoza afectează în mod special persoanele vârstnice, în special femeile, dar poate apărea și mai devreme, de la 45- 50 de ani, în funcție de anumiți factori. Instalarea timpurie a menopauzei este un factor de risc pentru femei, dar și alcoolismul, hipertiroidia, bolile renale, anumite medicamente, fumatul, sedentarismul, unele boli ereditare. Istoria familială de osteoporoză crește, de asemenea, riscul acestei afecțiuni. Dieta este un factor important, în special dacă se asociază cu inflamația cronică, afecțiuni la nivelul colonului și malabsorbție. În osteoporoză, densitatea osoasă scade, oasele devenind fragile și existând un risc crescut de fracturi. Osteoporoza determina anomalii la nivelul țesutului osos, care devine poros, asemănător unui burete. Încheieturile, coastele, șoldurile și coloana vertebrală sunt zone predilecte ale fracturilor în caz de osteoporoză.
Simptomele cele mai frecvente sunt reprezentate de micro-fracturi, care, însă, rămân adesea nedetectate. Osteoporoza poate fi prezentă, fără simptome marcante, timp de decade, până când pacientul suferă o fractură dureroasă. Cel mai des întâlnit semn al osteoporozei este durerea, În cazul coloanei vertebrale, o persoană cu osteoporoză poate suferi repetate fracturi nedetectate, care conduc la durere cronică în regiunea lombară, ce iradiază „în bandă" dinspre centru spre laturile corpului. În caz de osteporoză, o persoană poate merge aplecată sau poate suferi fracturi în timpul unor activități cotidiene, ca mersul pe stradă. Fractura incheieturilor poate să apară și în urma unor căzături banale. Mai mult decât atât, vindecarea după fracturi este îngreunată la persoanele cu osteoporoză, putând să se instaleze deformări osoase permanente.
Deși cauzele sunt multiple, deficitul de vitamina D este un factor important în instalarea osteoporozei și în absorbția deficitară a mineralelor necesare pentru densitatea normală a oaselor. Nivelul de vitamina D scade odată cu vârsta, așa că este necesară frecvent suplimentarea acesteia. Studiile au arătat că vitamina D, împreună cu un aport adecvat de calciu, crește densitatea osoasă și reduce riscul fracturilor la femeile aflare la menopauza.

Diabetul tip II

Studii recente arată că deficitul de vitamina D este asociat cu un risc crescut de diabet de tip II. Un astfel de studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Școală de Medicină din San Diego și Universitatea Națională din Seul, Coreea, a examinat date de la 903 adulți, în perioada 1999- 2009. Inițial, analizele au arătat că nici unul dintre participanții la studiu nu prezența o formă de diabet sau prediabet. Pe parcursul studiului, 47 dintre aceștia au dezvoltat diabet de tip 2, iar 337 au prezentat semne de prediabet, o condiție în care nivelul glicemic este mai ridicat decât normal, dar nu suficient că să fie clasificat ca diabet. Studiul a arătat că persoanele cu un nivel scăzut de vitamina D în sânge prezentau un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta diabet de tip II.
Simptomele diabetului de tip II sunt starea permanentă de sete, urinarea frecventă, foamea accentuată, oboseala și scăderea inexplicabilă în greutate. Analizele demonstrează un nivel crescut al glicemiei și rezistență la insulină. Complicațiile pe termen lung includ boli de inimă, retinopatie diabetică, insuficienţă renală. Deși diabetul de tip II este rezultatul unei combinații de factori, s-a demonstrat că aportul crescut de vitamina D poate crește sensibilitatea celulelor la insulină, determinând reglarea nivelului glicemic. Pe de altă parte, prediabetul a fost asociat frecvent cu un deficit pronunțat de vitamina D.

Cardiopatiile

Numeroase studii au demonstrat asocierea dintre nivelurile scăzute de vitamina D în sânge și apariția bolilor de inima și a complicațiilor cardiace. Unele cercetări au arătat că deficiența de vitamina D ar putea fi unul dintre responsabilii unor condiții medicale precum ateroscleroza, hipertensiunea și infarctul. Ca și în cazul diabetului, sunt mai mulți factori implicați în declanșarea acestor afecțiuni cardiace, dar se pare că și vitamina D are un rol important în ceea ce privește instalarea bolilor menționate. Medicii recomandă suplimentarea zilnică a dietei cu minimum 1000 UI, la persoanele care prezintă deficit de vitamina D sau care sunt în risc de instalare a acestui deficit.
O serie de alte condiții medicale sunt asociate cu aportul insuficient de vitamina D. Se pare că deficitul vitaminic apare în afecțiuni grave precum demențele (inclusiv maladia Alzheimer), schizofrenia, anumite dizabilități intelectuale, depresia, cancerul de prostată. Infecțiile și inflamațiile sunt influențate de deficitul de vitamina D, în special infecțiile respiratorii, virale, bolile intestinale inflamatorii, colitele ulcerative, tuberculoza.

copil

Aportul de vitamina D apare ca o necesitate pentru sănătatea generală a organismului. Formulele suplimentelor nutritive pot asigura acest aport, împreună cu o nutriție adecvată. Există suplimente nutritive precum Ultra Vitamina D tablete , de la Vitabiotics care conțin, pe lângă aportul optim de vitamina D, și ulei de ricin hidrogenat, care accelerează procesele de vindecare a rănilor, are efecte antiinflamatoare, stimulează refacerea țesuturilor, reduce uscăciunea pielii și fortifică firul de par, amplificând astfel efectele benefice ale vitaminei D.
Surse: https://ods.od.nih.gov ; https://www.healthline.com ; https://www.webmd.com ; https://medbroadcast.com; https://www.medicinenet.com; https://www.everydayhealth.com ; https://www.ncbi.nlm.nih.gov ; https://draxe.com

Articolul urmator
Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ
Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii
    5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii

    Nu este un secret pentru nimeni faptul că părinții se îmbolnăvesc odată cu copiii lor, dar nu este o regulă. Având un sistem imunitar deja fortificat, adulții sunt...

    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

    Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

    Am doi copii cu ADHD și pot spune că este mult mai mult decât o simplă lipsă de concentrare
    Am doi copii cu ADHD și pot spune că este mult mai mult decât o simplă lipsă de concentrare

    Printre marile provocări cu care se poate confunta un părinte se regăsește și aceasta: să vadă cum copilul său este diagnosticat cu ADHD. Cu atât mai mult cu cât nu este...

    Zodii care impun limite în relații. Nu acceptă lipsa de respect
    Zodii care impun limite în relații. Nu acceptă lipsa de respect

    Indiferent de tipul relațiilor, respectul contează pentru ca acestea să se mențină și să devină mai solide pe măsură ce timpul trece. De altfel, unele persoane consideră că...

    Afectiuni bizare care apar din cauza alimentatiei nesanatoase
    Afectiuni bizare care apar din cauza alimentatiei nesanatoase

    Desi alimentatia sanatoasa este un deziderat pentru majoritatea dintre noi, nu suntem constienti pe deplin de importanta atentiei acordate dietei zilnice. Iata cateva afectiuni medicale mai...

    Interzis copiilor! 6 lucruri pe care pediatrii le consideră mult prea periculoase pentru cei mici
    Interzis copiilor! 6 lucruri pe care pediatrii le consideră mult prea periculoase pentru cei mici

    E normal ca cei mici să fie atrași de lucruri distractive, însă unele dintre ele sunt periculoase. Iată 6 lucruri pe care medicii pediatri le interzic copiilor, din motive de...

    Efectele carenței de vitamina K la copii
    Efectele carenței de vitamina K la copii

    Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

    Pot naște natural dacă am uter septat?
    Pot naște natural dacă am uter septat?

    Uterul septat reprezintă una dintre cele mai frecvente anomalii care țin de dezvoltarea uterului. Un uter care este septat nu implică riscuri pentru sănătate, dar generează anumite...

    © 2024 Qbebe