Ai voie să bagi apă în urechile bebelușului când îi faci băiță?

Ai voie să bagi apă în urechile bebelușului când îi faci băiță?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În special când vine vorba de îmbăierea bebelușului din primele săptămâni de viață poți să-ți faci griji referitoare la apa ce va pătrunde în urechile sale. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla dacă aceasta reprezintă sau nu în pericol, precum și ce ar trebui să faci pentru a menține urechile bebelușului cât mai sănătoase.

Apa care ajunge în urechile bebelușului, când i se face baie, poate să creeze probleme?

În general, precizează medicii, apa care pătrunde în urechile bebelușului la îmbăiere nu poate să provoace o infecție a urechii. Astfel, șamponul, săpunul sau apa nu vor ajunge în urechea medie, la timpan. Acest fapt se datorează prezenței trompei lui Eustachio (Conductul care leagă urechea medie de faringe, ce are rolul de a realiza presiunile care se exercită pe fiecare dintre fețele timpanului, contribuind la menținerea unui nivel al presiunii în urechea internă care să fie la fel cu cel al presiunii atmosferice din exterior), care deține și capacitatea de a ține la distanță eventualele microorganisme din nas și din gură. Datorită mecanismului de drenaj, trompa lui Eustachio le poate elimina pe acestea pentru a nu ajunge la ureche.

Bebelus spalat pe cap, cu o ratusca de jucarie in mana

Bebelușul nu va fi expus unor infecții declanșate de prezența apei din ureche pentru că aceasta nu va ajunge la membrana timpanului și deci nu poate să declanșeze otită medie . În schimb, afecțiunea se va produce în situația în care eventuale bacterii de pe tractul respirator superior ar ajunge la nivelul urechii pentru că trompa lui Eustachio nu-și mai poate îndeplini rolul așa cum trebuie: ea se va închide, iar lichidul ce realiza drenajul se va acumula în urechea medie. Stagnând acolo, va fi un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor sau virusurilor și dezvoltarea unei infecții.

Medicii  pediatri avertizează asupra următorului aspect: apa de la îmbăiere poate să fie periculoasă pentru urechile unui bebeluș în situația în care există o perforație la nivelul peretelui timpanului. În aceste condiții, riscul de apariție a unei otite medii va crește. De obicei, o traumă sau o infecție severă a urechii pot determina perforațiile de la nivelul timpanului. Dacă acestea sunt minore, ele se vor vindeca de la sine. În schimb, dacă medicul crede că leziunea de la nivelul peretelui timpanic este serioasă, poate să recomande o intervenție chirurgicală.

Pentru ca apa să nu reprezinte niciun fel de pericol pentru bebeluș, dacă acesta are infecții la ureche repetate (de exemplu, bebelușul a avut 3-4 infecții într-un interval de 6 luni) medicul va decide să monteze un tub de plastic subțire pentru a se stimula drenajul natural al urechii. El va fi plasat prin timpan și va fi menținut acolo până când trompa lui Eustachio se va mai maturiza. Această măsură se ia astfel încât să se diminueze posibilitatea ca o infecție să afecteze prea mult auzul bebelușului, provocându-i întârzieri în dezvoltarea limbajului. Dacă bebelușul tău va suferi o asemenea intervenție, va avea nevoie obligatoriu de dopuri pentru urechi în timp ce îi faci baie.

De asemenea, se va recomanda ca apa să nu ajungă deloc în urechile bebelușului dacă acesta s-a confruntat, la un moment dat, cu otită externă. Ea se localizează la nivelul pavilionului urechii și a tegumentului ce se regăsește la urechea externă, fiind favorizată de bacteriile care pot ajunge acolo în prezența excesului de apă. Ca să-ți dai seama dacă este posibil ca bebelușul să sufere de o astfel de infecție, ar trebui să sesizezi oricare dintre aceste manifestări: mâncărimile de la nivelul urechii externe, bebelușul se trage tot timpul de una dintre urechi, este mai agitat ca de obicei, din ureche se scurge un lichid transparent.

Nu în ultimul rând, trebuie să știi că obiceiul de a-i curăța bebelușului urechile cu bețișoarele de urechi obișnuite poate să-l predispună la otită. Pe de o parte, bețișoarele pot împinge prea mult ceara în ureche, favorizând un mediu adecvat acumulării bacteriilor. Pe de altă parte, curățarea cu bețișoare poate să provoace mici leziuni, prin care bacteriile pot pătrunde ușor, determinând apariția unei infecții.

Mama ce curata urechile bebelusului cu betisoare de urechi obisnuite

Pentru siguranța deplină a bebelușului, curăță porțiunea externă a urechilor cu un prosop sau folosind bețișoare speciale, cum sunt, de exemplu, „Otospoon" din gama „Quies" . Betisoare de urechi Otospoon de la Quies

Acestea sunt capabile să îndepărteze cerumenul în exces, dar fără a-l împinge în interiorul urechii, ci ducându-l înspre exterior. Le vei folosi ținând cont de instrucțiunile de mai jos:
• Vei introduce ușor capătul în formă de lingură în canalul auditiv extern și, în timp ce vei învârti bețișorul, vei scoate ceara cu grijă. Nu vei introduce bețisorul mai departe de canalul auditiv extern! (Acest procedeu împiedică împingerea cerumenului în interior și formarea dopurilor de ceară).
• Vei folosi capătul din bumbac pentru a curăța partea exterioară a urechii

Citește și: 11 greșeli pe care le facem când îi facem baie bebelușului

Cum să ai grijă de urechile bebelușului

Infecțiile la urechi la bebeluși nu sunt în mod obișnuit rezultatul prezenței apei. Cu toate acestea, este ideal să poți să nu lași ca prea multă apă să persiste în urechile micuțului.
Printre măsurile pe care ar trebui să le iei pentru a-i ocroti cât mai mult urechile, se numără:
Să cureți (la exterior) urechile bebelușului folosind o cârpă și apă călduță
Vei face rost de o cârpă foarte curată și moale. Vei înmuia un colț al ei în apă călduță și, cu mișcări blânde, vei începe să îndepărtezi ceara care se vede în partea externă a urechii. Odată ce aceasta începe să se desprindă, vei vedea că și cea din interior se va elimina mai ușor. În niciun caz nu te vei apuca să introduci vreo porțiune a cârpei în canalul auditiv al copilului!

Doculyse spray auricular Folosește spray-uri speciale pentru curățarea urechilor
Pentru a micșora expunerea bebelușului la infecțiile urechii și implicit pentru a nu fi obligată să eviți ca apa să ajungă în urechile sale, este esențial să-i cureți urechile în condiții de maximă siguranță. De pildă, specialiștii recomandă curățarea cu ajutorul unor spray-uri speciale. Printre acestea se află și și Doculyse Spray auricular. Acesta este ideal pentru copiii mai mari de 6 luni, în vederea îngrijirii canalului auditiv, fiind adecvat următoarelor scopuri:
• Prevenția apariției acumulării excesive de ceară-1-2 pulverizări în fiecare ureche, 1 dată pe săptămână sau după indicațiile unui medic
• Pentru eliminarea unui dop de ceară proaspăt format- Se pulverizează 1 dată sau de 2 ori, cu capul ușor înclinat, lăsând să acționeze spray-ul 15-20 de minute
• Pentru facilitarea extragerii dopului de ceară de către medic-Cu 3-4 zile înainte de extracția dopului de ceară, se vor face 1-2 pulverizări de 3 ori pe zi, cu capul înclinat. Substanța se va lăsa să acționeze cam 15-20 de minute
Nu folosi spray-ul dacă micuțul are deja otită sau a suferit vreo intervenție legată de drenajul sau de perforarea timpanului!

Poți să recurgi și la picături de urechi
Dacă medicul îți recomandă, poți să pui picături în urechile bebelușului pentru a preveni formarea dopurilor de ceară.
Ca totul să decurgă bine, vei urma indicațiile de mai jos:
• Alege cu grijă momentul în care vei face demersul, astfel încât să fie cât mai calm (de exemplu, ar trebui să fie odihnit și să nu-i fie foame)
• Încălzește puțin în palme recipientul în care se află picăturile
• Ia o pipetă și pune în ea picăturile
• Vei ține bebelușul cât mai nemișcat și îi vei pune picăturile treptat, până când canalul urechii se va umple
• Mai așteaptă câteva minute până când picăturile vor începe să acționeze
• Vei îndepărta eventualul exces cu un prosop/ o cârpă perfect curate
După ce îi vei face baie bebelușului, vei apela din nou la o cârpă/ la un prosop pentru a îndepărta urmele de ceară desprinse și sub acțiunea apei, fără a le introduce în canalul auditiv. Va trebui să repeți demersul câte zile ți-a indicat medicul.

Ție ți-a fost vreodată teamă că apa care va ajunge în urechile bebelușului îi poate dăuna?

Citește și: Cum se curata corect urechile copilului: sfaturile specialistilor

Surse:
www.babygaga.com, www.babycenter.com, www.drgreene.com,www.parenting.firstcry.com, www.livestrong.com www.parenting.stackexchange.com, www.sfatulmedicului.ro

Articolul urmator
Alergia la apă: simptome si tratament
Alergia la apă: simptome si tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!
    Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!

    Te intereseaza cu ce se curata fata bebelusului? Trebuie sa stii ca pielea unui nou-nascut este moale si delicata. Fata bebelusului se curata in fiecare zi pentru ca ingrijirea adecvata a...

    Tradiții și superstiții de Sfânta Filofteia. Ce nu ai voie să faci în această zi
    Tradiții și superstiții de Sfânta Filofteia. Ce nu ai voie să faci în această zi

    Sărbătoare mare în rândul creștinilor! Pe 7 decembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Muceniţă Filofteia, considerată patroana spirituală a copiilor...

    8 septembrie, Sfânta Maria Mică. Ce nu ai voie să faci azi
    8 septembrie, Sfânta Maria Mică. Ce nu ai voie să faci azi

    Pe 8 septembrie, în fiecare an, creștinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, fiind prima mare sărbătoare a Noului An Bisericesc început la 1 septembrie. Cu un simbol...

    Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi
    Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi

    Pe 29 august creștinii de pretutindeni prăznuiesc sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, marcată cu cruce roșie în calendarul...

    Cum corectăm urechile clăpăuge la copii?
    Cum corectăm urechile clăpăuge la copii?

    Urechile clăpăuge sunt cea mai întâlnită diformitate la nivelul capului. Acestea există în egală măsură atât la fete, cât și la băieți. În...

    Fosta mea soție are o listă de alimente pe care eu nu am voie să i le dau fiicei noastre când vine în vizită
    Fosta mea soție are o listă de alimente pe care eu nu am voie să i le dau fiicei noastre când vine în vizită

    Un bărbat se află în conflict cu fosta sa parteneră, din cauza dietei fetiței pe care o au împreună, în vârstă de 10 ani.

    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

    Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

    Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar...

    © 2024 Qbebe