Alăptarea poate fi ușoară! 7 trucuri pentru mămicile începătoare

Alăptarea poate fi ușoară! 7 trucuri pentru mămicile începătoare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a-i putea oferi micuțului tău suficient lapte matern în vederea unei dezvoltări armonioase și pentru a te putea bucura de una dintre cele mai speciale perioade din viață, ține cont și de sfaturile de mai jos. Oricare dintre ele te vor ajuta în drumul tău spre o alăptare cât mai confortabilă!

Exemple de probleme care pot sta în calea unei alăptări ușoare

Angorjarea sânilor
Aceasta este un fenomen ce apare între a doua și a cincea zi de după ce ai născut și se referă la faptul că sânii tăi vor deveni mai mari, mai grei și mai dureroși ca urmare a producerii de lapte matern. De asemenea, aceștia vor fi mai inflamați din cauza unei acumulări mai mari de limfă și de sânge în țesutul mamar.
De regulă, angorjarea sânilor se ameliorează și dispare după 2-3 săptămâni de când începi să-ți alăptezi bebelușul. Astfel, producția de lapte se reglează, iar tu nu vei mai simți că ai sânii inflamați, chiar dacă aceștia sunt plini.

Cauzele angorjării sânilor pot fi:
• Apariția unui blocaj la nivelul canalelor galactofore- În cazul în care laptele este produs prea rapid sau este în cantități prea mari, el se poate întoarce în aceste canale
• Nu poți, din diferite motive, să-ți alăptezi suficient de des bebelușul încă din primele zile de la naștere, iar în sâni se poate acumula o cantitate prea mare de lapte
• Porți un sutien care nu ți se potrivește- De obicei, dacă alegi un sutien care îți este prea strâmt, canalele galactofore pot fi obstrucționate

Simptomele sânilor angorjați se referă la:
• Sânii sunt inflamați și mai sensibili la atingere
• Mameloanele se aplatizează
• Sânii sunt foarte rigizi
• Pe sân apare o pată roșie și inflamată- Aceasta poate fi indiciul unei infecții, așa că prezintă-te cât mai repede la un specialist

Blocarea canalelor galactofore
Este o situație care poate afecta considerabil procesul de alăptare dacă nu este tratată corespunzător. Când se întâmplă ca laptele să fie produs mai repede sau în cantități prea mari, el se poate reîntoarce în canalele galactofore. De aceea, țesutul din jurul lor se va inflama și va apăsa pe canalele propriu-zise, provocând un blocaj.
Semnele prezenței acestui blocaj sunt:
• După ce alăptezi, ai senzația că sânul este mai fierbinte și mai inflamat
• Pe sân poate apărea o mică umflătură, sensibilă la atingere și dureroasă. Uneori pot apărea mai multe asemenea umflături
• Zona în care apar umflăturile respective se înroșește

Cauzele responsabile de un blocaj al canalelor galactofore sunt:
• Bebelușului îi este greu să sugă deoarece nu beneficiază de cele mai confortabile poziții de alăptare
• Nu îți hrănești regulat bebelușul deoarece ai anumite probleme de sănătate (Din acest motiv, sânii nu se vor goli suficient și pot interveni blocaje)
• Ești foarte stresată (Din cauza stresului, corpul tău nu va mai produce suficientă oxitocină, ceea ce poate afecta inclusiv fluxul laptelui matern)
• Nu folosești o pompă de sân de calitate

Mameloanele crăpate și dureroase
Constituie una dintre cele mai cunoscute probleme cu care se confruntă proaspetele mămici, putând fi provocată de:
• Bebelușul nu apucă suficient din sân când suge, în condițiile în care nu se bucură de o poziție de alăptare care să-i fie pe deplin confortabilă

• Bebelușul are anchiloglosie (aceasta este o malfomație congenitală, care se referă la faptul că țesutul care atașează limba de „planșeul" cavității bucale este mai scurt decât în mod normal)

• Ai suferit o traumă din cauza unei pompe de sân

• Prezența unei infecții fungice pe mamelon (Uneori, este posibil ca bebelușul să aibă o infecție cu Candida la nivelul limbii care, prin supt, să ajungă și la tine. Poți recunoaște o infecție fungică după aceste simptome: pielea din jurul mamelonului se descuamează, apare înroșirea)

• O „perlă" de lapte (Dezvoltarea unui țesut subțire pe unul dintre canalele galactofore, ducând la blocarea laptelui acolo și la acumularea sa într-un punct. Atunci apare un punct alb și dureros pe un mamelon)

• Bășicile de pe mamelon (Dacă s-a produs prea multă fricțiune sau dacă bebelușul nu a apucat suficient din sân când a supt, există posibilitatea ca pe suprafața mamelonului să apară nu numai crăpături, ci și bășici. În plus, din cauza unei pompe de sân ce nu este calitate sau care nu a fost corect utilizată pot apărea asemenea bășici, unele dintre ele foarte dureroase)

Mameloanele crăpate sunt ceva normal la debutul procesului de alăptare, dar dacă persistă mult timp și apar și alte simptome, atunci trebuie neapărat să consulți un specialist. Iată ce ar trebui să te îngrijoreze:
• Sânii devin atât de dureroși, încât nu mai poți să alăptezi
• Ai senzația că sânul nu s-a golit complet nici după ce ai folosit pompa de sân
• Crăpăturile de pe mamelon și pielea din jurul său arată tot mai rău
• Apare febra

Mama care isi tine bebelusul in brate si se uita ingrijorata la un termometruMastita
Reprezintă o inflamație la nivelul sânului, ce se caracterizează prin apariția unei zone sensibile, cu piele înroșită, dureroasă la atingere. Printre cauzele care duc la declanșarea unei mastite se numără:
• O poziționare incorectă a bebelușului la sân
• Pauzele prea mari dintre sesiunile de alăptare
• Sânii mult prea plini de lapte
• Un sutien nepotrivit
• Mameloane cu leziuni, care au permis acumularea de bacterii și apariția unei infecții

Simptomele mastitei sunt similare unei gripe și se referă la febră, dureri în tot corpul, dureri de cap, frisoane. Nu ezita și adresează-te urgent medicului dacă te confrunți cu astfel de simptome!

Citește și: Probleme ale sânilor în alăptare: 5 semne că este nevoie să apelezi la medic

Cum alăptarea poate fi mai ușoară- sfaturi pentru proaspetele mămici

Pentru a reduce cât mai mult riscul să te confrunți cu oricare dintre problemele menționate, străduiește-te să pui în practică și sfaturile de mai jos:
Bucură-te de contactul piele la piele
Diferite studii au demonstrat, de-a lungul timpului, că mamele care vor putea să-și țină bebelușii aproape încă din primele ore de viață vor avea parte de o alăptare mai ușoară întrucât în organismul lor va exista un aport mai bun de oxitocină (Hormon care nu numai că intervine în cadrul travaliului, dar care va stimula și alăptarea), ceea ce va determina un flux mai bun al laptelui matern și va întări legătura dintre mamă și copil.
În aceste condiții, sfatul specialiștilor este ca bebelușii să vină cât mai mult în contact cu mamele lor, întrucât așa va fi menținut un aport suficient al laptelui matern, iar mama va fi mai protejată de problemele care fac alăptarea dificilă.

Asigură-ți o dietă echilibrată
Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: o mamă care alăptează are nevoie cam cu 500 de calorii în plus față de cât ar fi avut nevoie înainte de alăptare , astfel încât să se refacă după naștere, să beneficieze de un flux bun al laptelui matern și să aibă energie.
Se recomandă să consumi alimente din toate grupele pentru a reuși să-ți asiguri nutrienții valoroși, atât de importanți pentru a-i furniza un lapte de calitate micuțului tău și pentru a fi sănătoasă.
Nu uita că trebuie să stai cât mai departe de alimentele și băuturile procesate și să te hidratezi optim (bea cel puțin 8-10 pahare pe zi, având grijă să consumi și alte lichide: sucuri naturale, supe, compoturi, ceaiuri etc.)!

Încearcă să te și relaxezi
Dacă vrei să poți să-ți alăptezi bebelușul pentru cât mai mult timp și să vă simțiți amândoi confortabil, este foarte important să reușești să fii relaxată. Deși stresul din primul an de viață al copilului nu este ușor de gestionat, există numeroase moduri în care poți să te mai detașezi, din când în când, astfel încât să fii într-o formă cât mai bună. Printre demersurile pe care le-ai putea face din acest punct de vedere se numără:
• Străduiește-te să faci mișcare în mod constant, mizând pe activitățile fizice desfășurate în aer liber
• Învață tehnici de respirație menite să te ajute să te calmezi, să-ți redea concentrarea și energia
• Ascultă muzică liniștitoare
• Citește ceva care te ajută să te simți în largul tău

Îngrijește-ți cu atenție mameloanele
Întrucât una dintre cele mai comune dificultăți care pot interveni oricând în primele zile de alăptare sunt mameloanele crăpate și dureroase, este cazul să iei măsuri speciale de prevenție cât mai repede posibil. Iată ce ar trebui să faci:
Ține la distanță umezeala cu ajutorul unor tampoane pentru sân
Întrucât scurgerile de lapte dintre alăptări îți pot provoca disconfort și te pot expune inclusiv infecțiilor fungice (din cauza excesului de umezeală), alege tampoane de sân care să ți se potrivească perfect, să aibă putere mare de acoperire, să fie confecționate din materiale de calitate.

Spală-te după fiecare alăptare
Respectarea acestei norme de igienă este esențială pentru a te bucura permanent de mameloane sănătoase, care nu îți provoacă dureri.

Multi-Mam Lanolin Aplică pe mameloane un unguent special de îngrijire
Rolul acestuia trebuie să fie de a proteja, de a preveni/ de a vindeca leziunile și de a hidrata, conținând ingrediente cât mai naturale, care să fie perfect sigure când vor fi ingerate de bebeluș. Un exemplu de asemenea unguent este și Multi-Mam Lanolin .
Acesta previne uscarea și deteriorarea mameloanelor în perioada de de alăptare, fiind natural și inofensiv pentru copil, așa că nu va trebui îndepărtat înainte de alăptare. Pentru a te bucura de cele mai bune rezultate, se recomandă să îl utilizezi după cum urmează:
• Pentru o protecție optimă se aplică înainte de alăptare, în orice moment al zilei
• Te vei strădui să îl aplici de 2 ori pe zi

Fii atentă la poziția pe care o vei avea în timpul alăptării
Specialiștii spun că una dintre cele mai la îndemână modalități de a avea parte de o alăptare ușoară este să te străduiești să-ți găsești cea mai confortabilă poziție. De pildă, așează-te pe un scaun cu spătar, pe un fotoliu sau pe o canapea. Dacă stai pe pat, este ideal să-ți ții picioarele ridicate (poți să le sprijini pe o măsuță, pe un scaun etc.). În schimb, dacă vrei să fii în pat, susține-ți corpul cu mai multe perne.

De asemenea, nu uita nici de o pernă de alăptare, care îți poate ușura considerabil alăptarea deoarece:
• Va reduce riscul de a avea dureri de spate- Acestea pot interveni oricând în alăptare dacă îți vei curba de prea multe ori spatele. Dacă ai o pernă de alăptare, va fi mai puțin probabil să te confrunți cu ele, în condițiile în care spatele tău va avea un sprijin bun
• Bebelușul va avea parte de o poziție mai bună în cadrul sesiunilor de alăptare- În acest context, va avea șansa de a apuca mai bine sânul când va suge

Modifică-ți pozițiile de alăptare, până când le vei găsi pe cele mai bune
Ca să ai parte de o alăptare cât mai ușoară, iar bebelușul tău să se simtă oricând în largul său și astfel să se simtă stimulat să sugă, este necesar să-i oferi poziții de alăptare confortabile. Printre pozițiile cele mai potrivite pentru primele săptămâni de alăptare se numără, de exemplu:
• Poziția minge de fotbal- Pentru a putea să-ți hrănești bebelușul în această poziție va trebui să stai neapărat rezemată (de tăblia patului, de un spătar etc.), iar bebelușul va fi adus cât mai aproape de sân. După aceea îl vei așeza la unul dintre sâni, susținându-i căpușorul cu palma de pe partea pe care este așezat. Cu mâna cealaltă îi vei oferi sânul. Această poziție este binevenită inclusiv dacă ai născut prin cezariană, în condițiile în care nu se va pune presiune asupra cicatricei

• Poziția leagăn- Este utilizată mai ales în primele săptămâni de alăptare și presupune să apelezi și la o pernă pentru alăptare, astfel încât bebelușul să se simtă confortabil și tu să-ți poți susține coatele. Fie vei sta pe un scaun cât mai comod, fie vei sta în pat.Ca să-i fie cât mai la îndemână bebelușului, încearcă să-ți menții spatele cât mai drept. Totodată, va trebui să-i susții cât mai bine capul, mai ales dacă este în primele săptămâni de viață. Cel mai bine este să încerci să-ți alăptezi bebelușul așa când are cel puțin 4 săptămâni, astfel încât să-i fie mai ușor să detecteze mamelonul

• Poziția laterală- Aceasta este foarte potrivită pentru primele zile care au trecut de la o naștere prin cezariană, dar și pentru momentele în care ții neapărat să alăptezi stând în pat. Pentru a alăpta în această poziție te vei întinde, stând pe o parte. Bebelușul va fi așezat cu fața spre tine. Ca să-l ajuți să se simtă mai bine, poți să-l așezi pe o pernuță

Mama ce isi alapteaza bebelusul stand in pat

Apelează la o pompă de sân de calitate
Te poate ajuta și ea la o alăptare mai ușoară, întrucât:
• Îți va ameliora durerile provocate de angorjarea sânilor
• Te va ajuta să-ți menții un nivel bun al fluxului de lapte
• Te va sprijini în alăptare dacă ai mameloane aplatizate sau inversate

Pentru a beneficia din plin de efectele ei este necesar să urmezi întocmai instrucțiunile de folosire de pe ambalaj și să încerci să pompezi lapte din fiecare sân cam 10-15 minute. Dacă vei utiliza pompa simultan pentru ambii sâni, se recomandă să pompezi până când fluxul se diminuează sau se oprește, după care să faci o mică pauză și apoi să reiei demersul. În plus, pe măsură ce pompezi, masează-ți ușor sânii ca să stimulezi mai mult curgerea laptelui.

Surse:
www.verywellfamily.com, www.babycenter.com, www.medela.com www.thebump.com

MagazinVavianPharma.ro   

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    In sfarsit, atitudinea potrivita cu privire la mamicile care alapteaza in public
    In sfarsit, atitudinea potrivita cu privire la mamicile care alapteaza in public

    Ador simplitatea, scrisul grabit si micuta fata zambitoare de la sfarsit. Dar cel mai mult, pe langa faptul ca e o idée britanica, iubesc mesajul. Recent, in Cheltenham, Anglia a...

    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației
    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației

    Fiecare naștere reprezintă un miracol, fie că vorbim de cea naturală, sau de cea prin cezariană. Cu toate acestea, femeile care nasc prin cezariană sunt mai puțin implicate în...

    Filmarea care a scandalizat mămicile: O femeie agresată verbal de un bărbat, pentru că alăpta în propria mașină
    Filmarea care a scandalizat mămicile: O femeie agresată verbal de un bărbat, pentru că alăpta în propria mașină

    Alăptarea în public încă mai reprezintă un subiect tabu nu numai în România, ci și în alte părți ale lumii. O mămică de peste Ocean, de exemplu, a fost...

    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea
    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea

    Sunt multe mituri legate de alaptare. Cele mai multe dintre ele sunt despre continuarea alaptarii atunci cand mama are o problema de sanatate. Multe mamici se intreaba “Pot sa alaptez...

    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe
    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe

    Știm deja faptul că alăptarea este benefică, din multe puncte de vedere, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cel mic își primește toți nutrienții de care...

    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

    Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma...

    Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme
    Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme

    Nu cred că am luat vreodată o decizie conștientă dacă îmi voi alăpta sau nu fiul la sân. Privind în urmă, cred că am fost pur și simplu indiferentă în...

    © 2024 Qbebe