Asigurarea nevoilor de nutriție și metabolism ale copilului: ghid pe vârste

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce se dezvoltă și își diversifică activitățile, copilul va avea nevoie de tot mai multă energie pe care să o utilizeze pentru a putea descoperi lumea din jur. Cercetările efectuate de-a lungul timpului au arătat că înaintarea în vârstă va aduce schimbări și în metabolismul unei persoane, alternând între perioade în care este foarte activ, cum ar fi în puseurile de creștere și cele în care se stabilizează și nu mai funcționează atât de intens. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum evoluează metabolismul copiilor în funcție de vârstă, astfel încât să înțelegi mai bine care sunt și nevoile lor nutriționale pentru a-și asigura energia. De asemenea, vei afla și ce alimente ar trebui incluse în dieta copilului în vederea accelerării metabolismului și a unei dezvoltări armonioase.

Metabolismul copilului

Înainte de a putea să-ți dai seama ce presupune asigurarea nevoilor de nutriție și metabolism ale copilului, este necesar să știi ce reprezintă de fapt metabolismul, cum funcționează. Astfel, metabolismul se referă la totalitatea reacțiilor chimice de la nivel celular, prin care hrana este convertită în energie, necesară pentru asigurarea tuturor proceselor din organism. După ce sunt consumate alimente, sistemul digestiv folosește enzimele în următoarele scopuri: 

 • Pentru a descompune proteinele în aminoacizi
 • Pentru a converti grăsimile în acizi grași
 • Pentru a converti carbohidrații în zaharuri simple (de exemplu în glucoză)

Toate acestea sunt utilizate de corp pentru producerea de energie, fiind absorbite în fluxul sanguin, ce le transportă la celule. După ce ajung la acestea, intervin alte enzime care vor regla procesele chimice menite să ducă la metabolizare. Pe parcursul acestor procese, energia din compușii menționați va fi folosită de corp sau va fi depozitată în țesuturi și organe, mai ales în mușchi, la nivelul ficatului sau în țesuturile grase. 

Metabolismul reprezintă realizarea echilibrului dintre:

 • Anabolism (prin acest proces este susținută dezvoltarea țesuturilor, dezvoltarea de noi celule, depozitarea energiei pentru a fi folosită pe viitor)
 • Catabolism (este procesul prin care se produce energia de care este nevoie pentru activitățile de la nivel celular, celulele descompunând molecule mari pentru eliberarea energiei. Acest proces va asigura „combustibilul” pentru anabolism, încălzind corpul, ajutând mușchii să lucreze și corpul să se miște)

parinti-si-cei-doi-copii-ai-lor-la-o-plimbare-cu-bicicleta-in-natura

O sinteză de mai multe studii, care a adus în prim-plan metabolismul la copii și adolescenți, a atras atenția asupra consumului de energie al corpului, ce ține de fapt de trei procese:

 • Metabolismul bazal (nivelul minim de energie pe care corpul îl produce când se află în repaos)
 • Energia de care este nevoie pentru momentele de implicare în activități
 • Energia care este alocată pentru creștere, dezvoltare și în procesele de adaptare

Una dintre cele mai importante concluzii la care au ajuns oamenii de știință care au elaborat sinteza de studii a fost cea potrivit căreia metabolismul bazal se modifică odată cu înaintarea în vârstă a copiilor, astfel:

 • Metabolismul bazal se află la un vârf maxim în primul an de viață al copilului, în condițiile în care atunci și creșterea sa este intensă
 • Când copilul are între 1 an și jumătate și 2 ani se poate vorbi despre un nivel stabil al metabolismului bazal
 • Rata metabolismului bazal al copilului începe să se reducă odată ce acesta ajunge în jurul vârstei de 3 ani
 • La vârsta de 6-7 ani, se remarcă o încetinire a ritmului metabolismului, prin comparație cu primul an de viață al copilului
 • Urmează o stabilizare a metabolismului
 • O ultimă perioadă de vârf a metabolismului bazal se poate sesiza cam în jurul vârstei de 14 ani, înainte de un semnificativ puseu de creștere de la pubertate
 • Rata metabolismului bazal la copii este de 1,5-2 ori mai mare decât la un adult, dar, cu toate acestea, nivelul său maxim este mai redus decât la o persoană adultă

Potrivit studiilor observaționale, aceste modificări sunt valabile atât la fete, cât și la băieți, cu diferența că, în cazul fetelor, se pot evidenția cu aproximativ o jumătate- un an mai devreme decât la băieți. 

O explicație oferită de specialiști pentru un nivel mai ridicat al metabolismului bazal la copiii mici se leagă și de prezența unui strat mai consistent de grăsime brună. Funcția ei principală este de a converti hrana în căldură, fiind bogată în mitocondrii în care se află fier. Prin urmare, are mai multe capilare decât grăsimea galbenă, având un consum mai ridicat de oxigen. Dacă despre grăsimea galbenă (albă) se știe că este formată din depozitarea caloriilor în exces, țesutul format din grăsime brună generează căldură prin arderea caloriilor. 

De asemenea, contribuția diferitelor organe la metabolismul bazal se schimbă odată cu vârsta. Spre exemplu, creierul unei persoane adulte asigură 24% din metabolismul bazal, ficatul cam 20%, inima cam 10%, iar mușchii aproximativ 28%, în timp ce la un copil cu vârsta de 1 an creierul asigură 53% din metabolismul bazal, ficatul cam 18%, iar mușchii cam 8%.

În cadrul sintezei de studii s-a atras atenția și asupra alimentelor care au un efect termogenic mai puternic, având rolul de a accelera metabolismul în mod natural și de a arde grăsimile. Cele care sunt sursă de proteine și de grăsimi au un efect termogenic mai intens decât cele care sunt pe bază de carbohidrați, cei care au realizat studiul ținând să menționeze că este necesară o reanalizare a modului în care sunt calculate caloriile în baza echivalentului caloric furnizat de proteine, de carbohidrați și de grăsimi în vederea unei asigurări cât mai adecvate a nevoilor de nutriție și metabolism în rândul populației pediatrice. 

Alt element important care ține de metabolism este și funcționarea mușchilor. Odată ce copiii cresc, se va modifica și nivelul de oxigen utilizat pentru asigurarea funcționării țesuturilor musculare, astfel încât nivelul maxim de oxigen consumat în acest scop va crește proporțional cu dezvoltarea masei musculare. De pildă, când copiii au între 9 și 11 ani, în special băieții, se înregistrează un nivel ridicat al consumului de oxigen la nivelul mușchilor, prin comparație cu perioada de pre-pubertate. Când ajung la vârsta pubertății, în condițiile secretării de testosteron, băieții își vor putea dezvolta o masă musculară mai consistentă decât aceea a fetelor. 

Concluziile celor care elaborat sinteza de studii au fost următoarele:

 • Dacă în primii ani de viață prioritatea metabolismului este de a asigura energie pentru creier și procesele neurale, în condițiile în care se va realiza creșterea, dezvoltarea masei musculare, energia va fi direcționată spre realizarea mișcărilor tot mai complexe de care este nevoie în viața de zi cu zi
 • Creșterea și dezvoltarea mușchilor scheletali va favoriza creșterea tot mai mare a producerii de energie
 • Odată cu înaintarea în vârstă a copilului, se va realiza îmbinarea dintre diminuarea ratei metabolismului bazal cu mărirea cantității de energie utilizate pentru a se pune în mișcare întreg organismul, cu intensificarea activității musculare, acestea atingând nivelul maxim la pubertate. Datorită acestor procese, organismul va deveni tot mai pregătit pentru viața de adult
 • Ținându-se cont de transformările menționate, se vor putea stabili cât mai adecvat nevoile nutriționale ale copilului și adolescentului și nevoile sale de implicare în activități fizice

Alimente pentru accelerarea metabolismului

Având grijă să introduci în meniul copilului tău alimente care conțin anumiți nutrienți, nu numai că vei face pași importanți spre asigurarea nevoilor sale nutriționale, esențiale pentru o dezvoltarea sănătoasă, dar îl vei ajuta și să dobândească mai multă energie. De aceea, optează pentru:

 • Ouă- Sunt numai bune pentru accelerarea metabolismului din următorul motiv: sunt o sursă de proteine de calitate. Când va consuma un aliment bogat în proteine, așa cum sunt și ouăle, corpul copilului va avea nevoie de mai multă energie pentru a le digera decât dacă ar consuma, de exemplu, alimente cu carbohidrați sau cu grăsimi. De exemplu, un ou mare poate să ofere până la 6,29 g de proteine, iar un studiu a arătat că persoanele care au parte, într-o zi, de 30% din calorii provenite din proteine, au o rată mai intensă a metabolismului decât acelea ale cărora calorii provin preponderent din alte surse

baietel-care-are-la-micul-dejun-ou-fiert-produse-lactate-si-feliute-de-mar

 • Alimente care conțin vitamine din grupul B-urilor- Cele 8 vitamine B sunt esențiale pentru un metabolism normal întrucât sprijină organismul în metabolizarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor și în convertirea acestora în energie. Iată de ce nu trebuie să omiți din dieta copilului tău alimente ce sunt sursă de vitamine B, ca de exemplu: produse lactate, ficat, carne roșie, carne de pasăre, ouă, pește (somon, ton), legume cu frunze verzi, banane, cereale integrale, nuci și semințe etc.
 • Legume cu frunze verzi- De pildă, legume precum spanacul sau varza Kale sunt o sursă excelentă de fier, care contribuie și el la accelerarea metabolismului  (în cazul în care există un nivel redus de fier în organism, la mușchi  nu va ajunge suficient oxigen. Când se întâmplă așa, aceștia nu vor putea arde grăsimile așa cum ar trebui). În același timp, în anumite legume cu frunze verzi se regăsește și magneziu, care contează și el în reglarea metabolismului (în prezența lui au loc procesele metabolice menite să asigure eliberarea de energie)
 • Lintea și fasolea- Aceste leguminoase sunt binevenite pentru stimularea metabolismului și furnizarea de energie întrucât sunt și ele sursă de proteine. De altfel, o sinteză de studii a adus în prim-plan faptul că persoanele care consumă frecvent leguminoase sunt mai puțin expuse riscului de a dezvolta sindrom metabolic (un grup de mai multe afecțiuni, care includ diabetul de tip 2, bolile cardiace, obezitatea, hipertensiunea arterială). În același timp, ele sunt și o sursă de fibre, îmbunătățind tranzitul intestinal
 • Alimente care conțin calciu- Un studiu a ajuns la concluzia că acest mineral este binevenit în îmbunătățirea funcționării metabolismului întrucât stimulează sensibilitatea la insulină și împiedică acumularea de celule grase. Alături de produse lactate, poți să-i pui la dispoziție copilului și alte alimente cu calciu, ca de exemplu: semințe de susan, semințe de chia, sardine, varză Kale, migdale, smochine uscate etc.

nuci-lapte-cereale-si-manute-de-copil

 • Semințe de in- Sunt și ele utile pentru accelerarea metabolismului și asigurarea nevoilor nutriționale, studiile arătând că se remarcă prin conținutul de fibre, proteine și acizi grași Omega-3
 • Broccoli- Este numai bună pentru a impulsiona activitatea metabolică deoarece este sursă de glucoraphanin, o substanță despre care studiile au demonstrat că poate accelera metabolismul și diminua nivelul de grăsimi din sânge
 • Avocado- Sursă de grăsimi sănătoase, avocado îl va ajuta pe copil să se simtă sătul și îi va stimula și metabolismul, un studiu publicat în „Nutrition Journal” reușind să evidențieze faptul că persoanele care au consumat câte 1/2 de avocado pe zi s-au simțit mai rapid îndestulate și nu au mai simțit nevoia să recurgă la gustări
 • Nucile braziliene- Fiind unele dintre alimentele cu cel mai ridicat conținut de seleniu, sunt oricând o alegere bună pentru accelerarea metabolismului, în condițiile în care acest mineral este necesar pentru buna funcționare a glandei tiroide (importantă pentru reglarea metabolismului)
 • Cereale integrale- Un studiu apărut în „American Journal of Clinical Nutrition” a ajuns la concluzia că un consum de cereale integrale (cum ar fi orez brun, ovăz, grâu integral etc.) contribuie la creșterea ratei metabolice, asigură senzația de îndestulare și reduce numărul de calorii acumulate

Vitoral-M-Junior-Spray-oral-pentru-copiiCompletează beneficiile alimentelor menționate în ceea ce privește asigurarea nevoilor nutriționale și de metabolism ale copilului tău și cu ajutorul suplimentului alimentar Vitoral M Junior Spray oral pentru copii (disponibil pe vitoral.ro). Acesta are o aromă agreabilă (de portocală), nu conține coloranți artificiali, gluten sau alcool (este adecvat și copiilor care suferă de diabet, de Boala celiacă sau care sunt vegetarieni), fiind util nu doar pentru asigurarea metabolismului energetic, ci și pentru creșterea, pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor și pentru funcționarea normală a sistemului imunitar.

Toate aceste beneficii sunt posibile întrucât în conținutul Vitoral M Junior Spray oral pentru copii se regăsesc:

Pentru a vă bucura de rezultatele așteptate prin utilizarea produsului, se recomandă să fie administrat după cum urmează:

 • La copiii de 3-7 ani: 2 pufuri pe zi
 • Copiii de la 7 ani în sus: 4 pufuri pe zi

Surse: healthline.com, kidshealth.org, medicalnewstoday.com, parentingfirstcry.com, researchgate.net, tasteofhomme.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, vitoral.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Responsabilitățile copilului: ghid complet pe vârste
  Responsabilitățile copilului: ghid complet pe vârste

  Pe măsură ce crește, fiecare copil reușește să realizeze tot mai multe lucruri, ca urmare a dezvoltării sale pe plan emoțional și cognitiv. Astfel, dacă la vârsta de 2 ani...

  Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste
  Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste

  Ce isi aminteste si ce uita copilul? De ce nu ne amintim vremea cand eram bebelusi? De cand dateaza cele mai vechi amintiri ale noastre? De la ce varsta incepem sa retinem ce ni se intampla...

  Ghid pe vârste: ce îi răspunzi copilului când te întreabă ce este homosexualitatea?
  Ghid pe vârste: ce îi răspunzi copilului când te întreabă ce este homosexualitatea?

  Homosexualitatea este un subiect extrem de delicat de abordat cu copilul, indiferent de vârstă. Ținând însă cont de societatea în care trăim se impune o astfel de...

  Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
  Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

  Pe măsură ce devine tot mai conștient de lumea din jur, copilul începe să aibă diverse frici. Dacă în primii doi ani de viață acestea sunt legate în special de...

  Cum te pregătești ca adult pentru viitorul copilului tău? Asigurarea pentru copii și părinți
  Cum te pregătești ca adult pentru viitorul copilului tău? Asigurarea pentru copii și părinți

  Dacă am învățat ceva în ultimii doi ani este că timpul nu așteaptă pe nimeni. El trece și nu ține cont că e pandemie sau război. Așa că stă în puterea...

  UNICEF lansează un apel la donații în valoare de 1,6 miliarde de dolari pentru a răspunde nevoilor în creștere ale copiilor afectați de pandemia de COVID-19
  UNICEF lansează un apel la donații în valoare de 1,6 miliarde de dolari pentru a răspunde nevoilor în creștere ale copiilor afectați de pandemia de COVID-19

  UNICEF face apel pentru strângerea unei sume de 1,6 miliarde de dolari pentru a-și susține acțiunile umanitare dedicate copiilor afectați de pandemia de COVID-19, în...

  Ghid de la medic pentru erupțiile cutanate ale copilului: cum le recunoști
  Ghid de la medic pentru erupțiile cutanate ale copilului: cum le recunoști

  Erupțiile cutanate ale copilului sunt de felurite tipuri și sunt dificil de recunoscut doar din privire. Află în continuare care sunt sfaturile de care trebuie să ții cont, precum...

  Independența financiară se învață: ghid pe vârste pentru copii
  Independența financiară se învață: ghid pe vârste pentru copii

  Educația financiară este un subiect delicat pentru orice părinte. Știm cu toții că mai devreme sau mai târziu ajungem în punctul în care chiar trebuie să discutăm...

  © 2022 Qbebe