Când are nevoie copilul de suplimente de calciu

Când are nevoie copilul de suplimente de calciu

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Calciul este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.Chiar dacă ne străduim să i-l asigurăm cu precădere prin intermediul unei diete echilibrate, pot exista situații în care aceasta nu va fi suficientă. Din articolul de mai jos veți afla care este doza de calciu recomandată zilnic, în funcție de vârstă, precum și la ce fel de suplimente pe bază de calciu ar trebui să apelăm în așa fel încât acesta să aibă parte de o creștere sănătoasă.

Rolul calciului în organism

Asigură dezvoltarea oaselor
Medicii vin cu următoarea precizare: până la vârsta de 17 ani, cam 90% din masa osoasă trebuie să fie pe deplin dezvoltată. De aceea, copiii au nevoie de suficient calciu încă de la vârste fragede. Pentru ca acest mineral să aibă cel mai bun efect asupra oaselor, este necesar să existe și un aport normal de vitamina D. Aceasta este cea care va sprijini organismul să absoarbă așa cum trebuie calciul, iar oasele vor deveni tot mai dense și puternice.

Sprijină sănătatea dinților
Dentiștii consideră că, fără suficient calciu, dinții unui copil nu pot deveni rezistenți. Calciul este singurul ce poate întări smalțul și poate preveni deteriorarea acestora. De cele mai multe ori, specialiștii ne sfătuiesc, printre măsurile pe care să le luăm pentru a ne confrunta cu cât mai puține carii, să avem grijă să beneficiem de calciu, fie prin dietă, fie prin administrarea unor suplimente alimentare.

Datorită calciului, mușchii vor funcționa corect
Mai ales în cazul copiilor, care sunt în creștere și foarte activi, mușchii vor trebui să execute mai multe mișcări de relaxare și contractare. În urma unui aport suficient de calciu, aceștia vor funcționa la parametrii corespunzători, iar copilul se va putea bucura din plin de o viață activă, fără crampe și disconfort la nivel muscular.

Este responsabil de buna funcționare a sistemului nervos
„Misiunea" calciului este să asigure o transmitere optimă a stimulilor de la creier spre celelalte organe, astfel încât acestea să funcționeze corespunzător.  În cazul în care mineralul nu își va îndeplini această funcție, toate organele corpului pot fi afectate. Cel mai adesea, lipsa de calciu va duce la apariția durerilor cronice de oase, la spasme musculare și la tulburări mentale.

Calciul este cel care asigură și dezvoltarea sănătoasă a creierului
Întrucât în anii copilăriei rețelele neuronale se contruiesc rapid și se extind în ritm accelerat, acestea au nevoie de susținere din partea calciului. Numai în prezența acestuia ele vor putea să asigure dezvoltarea creierului, împiedicând totodată apariția unor tulburări mentale. De altfel, unele studii au legat aportul insuficient de calciu de agravarea autismului sau de apariția retardului mental la copii.

Susține sănătatea vaselor de sânge și a inimii
Pentru ca sângele să circule optim în organism, este necesar ca vasele de sânge să se contracte și să se relaxeze corespunzător, astfel încât sângele să ajungă la toate organele. Pe lângă fier și magneziu, calciul este și el esențial în acest proces. În special inima va fi legată de aportul de calciu primit, întrucât ea are nevoie să se contracte permanent, asemenea altor mușchi. Ca să reușească, vasele de sânge trebuie să fie în cea mai bună stare de funcționare, iar calciul va ajuta din acest punct de vedere.

Poate să asigure echilibrul hormonal
În primul rând, când este vorba despre un nivel scăzut al calciului în organism (hipocalcemie), glandele paratiroide (acestea sunt în număr de patru și sunt situate în partea posterioară a tiroidei, având dimensiunea unui bob de orez) nu vor putea să mai sprijine absorbția acestuia în oase, dar nici la nivelul tractului digestiv. În plus, nu va mai permite activarea optimă a resurselor de vitamina D pentru a fixa calciul.
În al doilea rând,  tiroida poate prezenta și ea disfuncționalități în lipsa calciului, nu va mai putea controla corect nivelul acestuia, iar capacitatea de preluare a acestui mineral va fi serios afectată.

Care trebuie să fie doza zilnică de calciu pentru copii

În funcție de vârstă, un copil ar trebui să primească, pe zi, următoarele cantități de calciu:
• Bebelușii de până la 6 luni (care sunt alăptați): 300 mg
• Bebelușii de până la 6 luni ce primesc doar lapte praf: 500 mg
• Bebelușii între 7 și 12 luni: 550 mg
• Copiii între 1 și 3 ani: 700 mg
• Copiii între 4 și 7 ani: 800 mg
• Fetițele între 8 și 11 ani: 900 mg, iar băieții de aceeași vârstă au nevoie de 800 de mg calciu
• Fetele între 12-15 ani: 1000 mg, băieții: 1200 mg
• Adolescenții între 16 și 18 ani- fetele: 800 mg, băieții: 1000 mg

Ca să știm sigur că micuții noștri nu vor ajunge să aibă exces de calciu în organism, este necesar să li se facă analize. Grija noastră trebuie să fie să le asigurăm o alimentație echilibrată, din care să nu lipsească sursele naturale de calciu, dar fără să exagerăm cu unele dintre ele (de exemplu, să le dăm numai lapte, în detrimentul altor alimente sănătoase). De asemenea, dacă ni se pare că nu au cum să primească din dietă necesarul de calciu, vom consulta un specialist, care să ne indice eventuale suplimente alimentare.
Dacă un copil ce are între 1 și 8 ani dispune de mai mult de 2000 de mg de calciu pe zi, este vorba despre un exces.Acesta poate să conducă la apariția unor probleme de sănătate, precum o constipație cronică  sau calculi renali.

Cele mai recomandate alimente pentru asigurarea aportului suficient de calciu

Pe lângă binecunoscutele produse lactate, despre care se știe că sunt primele pe lista alimentelor bogate în calciu, un copil poate să preia acest mineral și din alte surse, precum:
• sardinele (alături de calciu, ele se remarcă și datorită vitaminei D)
• legumele cu frunze verzi (cum ar fi salata Kale, spanacul, broccoli Rabe- un sortiment de broccoli foarte bogat și în vitaminele A și C)
• brânza Tofu
• smochinele
• migdalele
• cerealele fortificate
• sucul de portocale fortificat

Alimente ce contin calciu

Citește și: 9 alimente care sunt mai bogate în calciu decât laptele

Cum să asiguri cât mai mult calciu prin alimentație

Pentru a reuși să-i pui copilului la dispoziție cât mai multe surse de calciu, încearcă să ții cont și de următoarele sfaturi ale nutriționiștilor:
• Ori de câte ori ai ocazia, folosește lapte în loc de apă, pentru preparate cum ar fi supa-cremă, ciocolata caldă etc.
• Adaugă iaurt la salatele de fructe sau dressing de iaurt la salatele de legume
• Prepară cât mai des smoothie-uri, în care să adaugi lapte sau iaurt
• Adaugă brânză peste preparate precum piureuri, legume
• Cumpără cereale și pâine fortificate cu calciu
• Poți să pregătești mai des rețete în care să poți strecura brânză sau iaurt, ca de exemplu mini-pizza, sandvișuri cu lipii, sandvișuri cu chifle tip bagels etc..
• Obișnuiește-te să-i dai copilului gustări care să conțină brânză dulce (de exemplu, biscuiți integrali pe care să-i ungi cu cremă de brânză)
• Ca să îl atragi pe cel mic spre produsele lactate, încearcă să-i faci parfe-uri cu iaurt, fructe și cereale integrale

Semne ce ne indică un deficit de calciu la copil

Înainte să ajungem cu copilul la un medic, putem să identificăm și noi anumite probleme ale sale, ce pot fi provocate de lipsa de calciu. Iată-le pe cele mai cunoscute:
• Copilul se confruntă adesea cu dureri și cu crampe musculare
• Dinții au o nuanță gălbuie și apar adesea carii

Dinti ingalbeniti la copil

• Pielea copilului este uscată, iar unghiile sunt fragile și se rup ușor
• Nu are un apetit bun
• Este frecvent obosit, dar nu se odihnește bine pe timpul nopții (Lipsa de calciu poate favoriza insomnia)
• Copilul este mai degrabă letargic
• Nu se concentrează bine, are dificultăți de învățare
• Poate să aibă stări de anxietate

Citește și: Lipsa de calciu la copii

Osteocare masticabil Când să apelezi la un supliment alimentar pe bază de calciu

Dacă sesizezi la copilul tău simptomele indicate anterior, nu mai sta pe gânduri și consultă cât mai repede un doctor. Cel mai probabil, acesta va recomanda niște analize și apoi un tratament care să includă și un supliment de calciu.
De asemenea, trebuie să știi că un copil ar avea nevoie de un supliment de calciu în următoarele două cazuri:
• Suferă de o intoleranță la lactoză - Copiilor în această situație le poate lipsi din intestin o enzimă ce va putea să absoarbă lactoza și atunci vor apărea tot felul de simptome neplăcute, precum gaze, balonări, diaree, crampe, ori de câte ori sunt consumate anumite produse lactate, dar în special lapte. În funcție de vârsta copilului și de indicațiile unui medic, poți să-i oferi produse fără lactoză sau cu conținut redus de lactoză. Totodată, poți să apelezi la brânzeturi maturate (ce au un conținut mai mic de lactoză) sau la iaurt (mai ușor digerabil).
• Urmează o dietă vegetariană- În acest caz, poți să-i oferi alimente vegetale ce conțin calciu (cum ar fi legume cu frunze verzi, migdale etc.), dar acestea nu-i vor asigura întotdeauna necesarul acestui mineral. Mult mai bine va fi să-l completezi cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Când alegi un supliment pe bază de calciu, uită-te cu atenție pe prospect și pe indicații, pentru a vedea în primul rând ce procent din doza zilnică recomandată îi asigură acesta. Nu este însă cea mai bună decizie să alegi  unul care promite mai mult de 100% din doza zilnică recomandată pentru a nu se ajunge la un surplus. De asemenea, orientează-te spre suplimente care, pe cât posibil, conțin  calciu din surse naturale și nu au conservanți sau coloranți artificiali.

În privința formei în care îi vei da copilului suplimentul respectiv, optează mai ales pentru tablete masticabile sau siropuri. Nu numai că acestea se vor digera mai ușor, dar îl vor determina să le accepte cu mai multă ușurință.

Nu în ultimul rând, trebuie să știm că un supliment cu calciu se va asimila mai bine dacă va fi fracționat pe parcursul unei zile. De exemplu, pentru o absorție optimă nu ar trebui să se ofere mai mult de 500 de mg o dată.
Printre suplimentele cu calciu potrivite copiilor se numără și cele din gama „Vitabiotics" . De exemplu, Osteocare Masticabil" este destinat copiilor între 4 și 12 ani. „Osteocare" oferă tablete masticabile, cu arome naturală de portocală și mentă, fără conservanți și coloranți. Se recomandă să se ia 1 tabletă pe zi.

Osteocare sirop O altă variantă de supliment alimentar pe bază de calciu este și „Osteocare lichid".
Acesta este un sirop numai bun pentru copiii de la 3 ani în sus, conținând, alături de calciu și alte vitamine și minerale esențiale pentru sănătate: magneziu, vitamina D 3, zinc. Calciul administrat fără magneziu contribuie la formarea calculilor renali. Fără vitamina D, calciul nu se poate fixa așa cum trebuie în oase. Zincul favorizează și el sănătatea oaselor și stimulează imunitatea. Siropul are o aromă plăcută de portocale și se ia în felul următor: 10 ml (aproximativ 2 lingurițe), o dată sau de două ori pe zi.

Voi știați care sunt situațiile în care un copil are neapărat nevoie de un supliment alimentar sub formă de calciu?

Surse:
www.babycenter.com, www.education.vic.gov.au, www.gomama247.com,www.kidshealth.org, www.positivehealthwellness.com,www.verywellfamily.com

 

Articolul urmator
Spălături în urechi: când sunt recomandate
Spălături în urechi: când sunt recomandate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vitamine pentru inimă: ce suplimente mențin inima sănătoasă
    Vitamine pentru inimă: ce suplimente mențin inima sănătoasă

    Inima este un organ vital, ce acționează precum o pompă, furnizând sânge pentru tot corpul printr-o rețea amplă de artere și vene. Datorită inimii, organismul primește,...

    Părinții au divorțat când eram copil și eu am divorțat când copiii mei erau mici. Am avut nevoie de ani întregi pentru a mă vindeca
    Părinții au divorțat când eram copil și eu am divorțat când copiii mei erau mici. Am avut nevoie de ani întregi pentru a mă vindeca

    Trecerea prin experiența unui divorț nu este ușoară nici pentru părinți, dar nici pentru copiii care se află în plin proces de dezvoltare și au nevoie de repere clare, care...

    Am 33 de ani și încă mai am nevoie de mama mea! Când am aflat că are cancer, am simțit că lumea se prăbușește
    Am 33 de ani și încă mai am nevoie de mama mea! Când am aflat că are cancer, am simțit că lumea se prăbușește

    O femeie din SUA povestește cum o seară banală s-a transformat într-una dintre cele mai înfricoșătoare experiențe din viața ei, în doar câteva secunde. Mama ei...

    Dacă am nevoie de o pauză de la copilul meu nu înseamnă că nu sunt o mamă bună
    Dacă am nevoie de o pauză de la copilul meu nu înseamnă că nu sunt o mamă bună

    Am nevoie de o pauză de la copilul meu. Am nevoie de o pauză până nu cedez. Până nu mai am nimic de oferit. Am nevoie de o pauză de la nevoia de a face totul - programări...

    Sora mea mă ignoră tot timpul, mai puțin atunci când are nevoie de ceva
    Sora mea mă ignoră tot timpul, mai puțin atunci când are nevoie de ceva

    „M-am săturat ca sora mea să mă ignore și să mă bage în seamă atunci când are nevoie de ceva!”, scrie o femeie de peste Ocean, sătulă până peste cap...

    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!
    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!

    Sindromul de burnout este o formă de epuizare și intervine din pricina expunerii prelungite la diverse forme de stres. De aceea, nu este de mirare că acest tip de sindrom este vizibil și...

    Am chemat poliția când nu a venit nimeni să ia copilul de care aveam grijă când programul de bonă s-a terminat
    Am chemat poliția când nu a venit nimeni să ia copilul de care aveam grijă când programul de bonă s-a terminat

    Chiar dacă alegi să ajuți pe cineva, când persoana respectivă nu dovedește că este responsabilă și că nu se poate ține de cuvânt trebuie să ie măsuri. Așa a procedat...

    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață
    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață

    Evenimentele tulburătoare din ultimii ani (pandemia, războiul etc.) își pun, încet, dar sigur, amprenta asupra copiilor noștri. Fără instrumentele potrivite pentru a face...

    © 2024 Qbebe