Ce este leucoreea? Cauze și metode de prevenire

Ce este leucoreea? Cauze și metode de prevenire

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a-ți completa cunoștințele care țin de sănătatea ta intimă, află diverse detalii și despre scurgerile vaginale.Așa cum vei descoperi și din articolul de mai jos, ele sunt denumite și leucoree. Vezi ce ar trebui să te îngrijoreze în legătură cu acestea și ce nu, astfel încât să știi cum să te ferești de complicații, unele dintre ele deosebit de serioase.

Leucoreea- ce este

Leucoreea (cunoscută și sub denumirea de leucoree fiziologică) reprezintă o scurgere vaginală normală, prezentă la femeile aflate la vârsta reproductivă. Ea este o acumulare de fluid și de celule și este de obicei transparentă, cu consistența unui mucus, de culoare albă sau gălbuie, fără să aibă miros.
Trebuie să știi că leucoreea își modifică aspectul în funcție de context. De exemplu, în preajma ovulației este mai abundentă, la fel și în timpul alăptării, dacă iei anticoncepționale în care există o combinație dintre estrogen și progesteron sau în timpul activităților sexuale. Ea poate avea și un miros deosebit în timpul sarcinii sau dacă ai neglijat cumva regulile de igienă intimă. Niciuna dintre aceste modificări nu constituie însă un semnal de alarmă.

Cantitatea normală de leucoree, observabilă într-o zi, ar trebui să fie de 1-4 ml.
Leucoreea fiziologică apare datorită lactobacililor din microflora vaginală, care asigură aciditatea normală. Nivelul pH-ului normal pentru leucoree, la vârsta reproductivă, ar trebui să fie cuprins între 4-4,5, iar pentru femeile la menopauză și în postmenopauză va fi egal sau mai mare de 4, 7.
Funcția principală a leucoreei este să ne asigure un vagin sănătos și lubrifiat.

În afară de leucoreea fiziologică, există și leucoreea patologică (inflamatorie). Dacă intervine aceasta, atunci vei observa cum scurgerile vaginale își modifică aspectul și mirosul. Iată câteva exemple în acest sens:
• Dacă devin albicioase, consistente, cu aspect de brânză dulce, sunt semnul unei infecții vaginale fungice (mai ales provocate de ciuperca numită „Candida albicans")
• Dacă au culoarea verde sau verde-gălbui, mirosul ca de pește și sunt însoțite de simptome precum mâncărimile și senzațiile de arsură la urinare, atunci sunt dovada unei boli cu transmitere sexuală (precum Gonoreea, Chlamydia sau Tricomonaza)
• Dacă au miros ca de pește și culoare alb-gri, ar trebui să te gândești la o infecție numită vaginoză bacteriană
Oricare dintre aceste modificări de leucoree trebuie să te determine să te adresezi cât mai repede unui medic.

Leucoreea- cauze

În funcție de tipul ei, leucoreea poate fi produsă de:
• Funcționarea normală a sistemului reproducător (este vorba despre leucoreea fiziologică)
• Administrarea de anticoncepționale (acestea pot conduce la o creștere a cantității de leucoree)
• Sarcină (leucoreea în loc de sângerare menstruală poate fi un prim semn al prezenței sarcinii. De obicei, ea este mai cremoasă și mai consistentă decât leucoreea obișnuită)
• Utilizarea de antibiotice sau de medicamente pe bază de steroizi
• O infecție după o intervenție chirurgicală în zona pelviană
• O infecție cu transmitere sexuală
• O infecție bacteriană (vaginoza bacteriană) sau fungică (candidoză)
• Boala inflamatorie pelvină
• Prezența diabetului
• O vaginită (iritație în interiorul sau în exteriorul vaginului)
• Atrofierea vaginală (prezentă la menopauză)
• Prezența unui cancer cervical
• Utilizarea unor produse necorespunzătoare igienei intime (cum ar fi săpunurile și gelurile de duș obișnuite)

Leucoreea în sarcină

Este ceva perfect normal în această perioadă (datorită creșterii nivelurilor hormonale), fiind mai abundentă, mai consistentă și este inodoră sau are un miros slab.

Pentru a nu o transforma în leucoree patologică, ai grijă să eviți:
• Să utilizezi tampoane interne
• Să folosești produse de igienă necorespunzătoare pentru zona intimă
• Să porți haine și lenjerie intimă prea strâmte, confecționate din materiale sintetice
De asemenea, nu intra în panică și nu considera că leucoreea ta este semnul unei infecții vaginale , apucându-te să iei diverse medicamente la întâmplare.

Ca să te simți cât mai confortabil în momentele în care leucoreea este mai abundentă, apelează la absorbante destinate utilizării zilnice (așa-numitele panty liners), care să fie confecționate din materiale cât mai naturale, ce vor lăsa pielea să respire.
Urmărește leucoreea cu atenție și, dacă observi orice schimbare, ia legătura cu un medic.

Leucoreea patologică-semne că trebuie să mergi la medic

Următoarele manifestări ar trebui să te îngrijoreze și să te trimită cât mai rapid la un specialist:
• O creștere semnificativă a cantității de leucoree
• Schimbări de culoare, de consistență și/sau de miros
• Scurgeri de sânge
• Prezența iritațiilor și mâncărimilor

Femeie ce isi tine mainile in zona intima si care se plimba

• Senzația de arsură la urinare
• Dureri în abdomenul inferior (inclusiv la urinare)
• Durere în regiunea lombară
• Stare de oboseală

Citește și: Descărcări albicioase ale vaginului? Când trebuie să te îngrijorezi

Leucoreea patologică- diagnostic

Prima dată medicul ginecolog îți va face un control și îți va pune întrebări precum:
• Când au început scurgerile vaginale anormale?
• Ce culoare, ce miros și ce aspect are scurgerea vaginală?
• Ai mâncărimi, senzație de arsură, anumite dureri ?
• Ce metode contraceptive folosești?
• Ai mai mulți parteneri sexuali ?
• Ai apelat recent la un duș vaginal?
Ulterior îți va lua o probă de leucoree pentru efectuarea unei analize sau, dacă va considera că este necesar, îți va recolta probe pentru un Test Babeș- Papanicolau.

Leucoreea patologică- tratament

Tratamentul tău va depinde de problema/problemele detectată/detectate de medic. Spre exemplu, dacă s-a detectat o infecție fungică, ți se vor indica medicamente antifungice (de luat pe cale orală sau pentru administrarea vaginală, sub formă de cremă sau de gel).
Dacă suferi de o infecție bacteriană, precum este vaginoza bacteriană de exemplu, ți se vor prescrie antibiotice (pe cale orală și/sau sub formă de unguente).
În cazul unei infecții cu transmitere sexuală, precum este cea cu Trichomonas de pildă, ți se va indica un medicament cum ar fi Metronidazol sau Tinizol (face parte din clasa medicamentelor antibacteriene și antiparazitare).

Leucoreea patologică- prevenție

Ca să nu ai de suferit din cauza acestui tip de leucoree, ține cont și de sfaturile de mai jos:
Poartă lenjerie intimă confecționată din materiale cât mai naturale
Una dintre cele mai la îndemână modalități de a ne bucura de sănătatea zonei intime este să avem grijă la materialul din care este fabricată lenjeria intimă, spun medicii ginecologi.
Ideal este să optezi pentru cea realizată din bumbac, întrucât aceasta lasă pielea să respire și astfel nu vei transpira excesiv în zona intimă. Evitând excesul de căldură și de umezeală de la transpirație, vei fi mai puțin expusă riscului de a dezvolta o infecție vaginală fungică.

Femeie ce poarta lenjerie intima alba

În schimb, vei greși dacă vei opta pentru lenjeria intimă confecționată din materiale precum lycra sau nylon, care nu fac altceva decât să diminueze circulația aerului din zona vaginului și să te facă să transpiri.

Nu purta adesea haine prea strâmte
Astfel de haine favorizează și ele apariția infecțiilor sau iritațiilor din zona intimă, care pot favoriza leucoreea patologică. Pe de o parte, vor bloca aerul să circule și vor antrena transpirația. Pe de altă parte, hainele foarte strâmte vor crea un plus de fricțiune, ceea ce va crește riscul de apariție a infecțiilor sau iritaților.

Nu exagera cu spălatul din zona intimă
Chiar dacă ai impresia că procedând așa te vei simți mai curată, medicii ginecologi spun că nu este cazul să te speli de prea multe ori pe zi în această zonă a corpului. Explicația lor este următoarea: produsele obișnuite de igienă (săpunurile, gelurile de duș) perturbă aciditatea mediului vaginal, crescând pericolul de multiplicare a bacteriilor „rele" din microflora vaginală. Astfel, vei fi mai expusă riscului de a dezvolta o infecție, care poate genera, la rândul ei, o leucoree patologică.
Întrucât vaginul are însușirea unică de a se curăța singur, va fi suficient să apelezi la apă călduță pentru zona exterioară a vulvei și apoi să te folosești de produse create special acestui scop. Acestea ar trebui să conțină ingrediente naturale, să nu conțină conservanți, săpun sau parfum, asigurând o curățare delicată a țesutului vaginal.

Un astfel de produs, ideal pentru menținerea sănătății tale intime, este și Multi-Gyn Femiwash, o spumă concentrată bio activă destinată igienei zilnice. Nu mai sta pe gânduri și utilizează acest produs întrucât:Multi-Gyn Femiwash
• Nu conține săpun, conservanți sau parfum
• Are în compoziție acid lactic (care permite formarea și îmbunătățirea acidității vaginale)
• Curăță delicat fără sa afecteze sistemul natural de apărare al țesutului vaginal
• Conține complexul 2QR (care împiedică alipirea bacteriilor de țesutul vaginal)
• Previne disconfortul vaginal (iritații, mâncărimi, inflamații), fiind potrivit inclusiv pentru o piele uscată și sensibilă.

Ai grijă să te ștergi corect când mergi la toaletă
Este esențial să te ștergi dintotdeauna din față în spate pentru a evita ca bacteriile să pătrundă în vagin și să provoace o infecție.

Folosește prezervativul
Procedând astfel, vei fi protejată de infecțiile cu transmitere sexuală.

Nu lua antibiotice decât la recomandarea unui medic
Excesul de antibiotice poate să determine proliferarea de „Candida albicans", responsabilă în declanșarea unei candidoze vaginale.

Dacă suferi de diabet, ține-ți cât mai bine sub control glicemia
În cazul în care nivelul de zahăr din sânge este ridicat în mod constant, va favoriza infecțiile vaginale cu Candida.

Surse:
www. americanpregnancy.org, www.healthline.com, www.flo.health,www.newbp.bmj.com, www.webmd.com

MagazinVavianPharma.ro    

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament
    Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament

    Vergeturile reprezintă o formă de cicatrizare a pielii și se dezvoltă când pielea se întinde brusc. În urma acestui proces, structurile care o susțin, adică elastina...

    Autism infantil: ce este și din ce cauze apare?
    Autism infantil: ce este și din ce cauze apare?

    În România, aproximativ 30.000 de persoane sunt diagnosticate cu autism, iar la nivel mondial 1 din 68 de copii suferă de această tulburare. Află mai multe despre cum se...

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Metode de alinare a colicilor bebelușilor
    Metode de alinare a colicilor bebelușilor

    Ce putem face pentru a alina colicile bebelușilor? Sunt multe metode pe care le poți încerca, însă niciuna nu garantează că scapă bebelușul de disconfortul colicilor și...

    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

    Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!
    5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!

    Pe de o parte, în Antichitate oamenii erau dornici să aibă cât mai mulți copii. Pe de altă parte, pe măsură ce numărul acestora creștea, femeile au început să fie...

    © 2024 Qbebe