Ce este și de ce trebuie să folosești lanolina după ce ai devenit mamă

Ce este și de ce trebuie să folosești lanolina după ce ai devenit mamă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre produsele care îți pot fi de mare ajutor odată ce devii mamă se află și cele pe bază de lanolină. Din articolul de mai jos vei afla de ce sunt benefice acestea și cum le poți utiliza pentru starea de bine a bebelușului și a ta.

Ce reprezintă lanolina

Lanolina este o substanță grasă, galbenă, produsă de glandele sebacee ale oilor pentru ca aceasta să le asigure protecție pentru piele și blană, atât de frigul din anotimpul rece, cât și de căldura excesivă.
În vederea utilizării în cosmetică, ea trebuie mai întâi purificată. Acest proces implică spălări succesive ale substanței pure extrase din lâna oilor, urmată de distilarea moleculară. În urma acestor demersuri se va obține fie uleiul de lanolină, fie ceara de lanolină.

Lanolina intr-un recipient

Uleiul de lanolină este solubil în uleiuri minerale sau vegetale, fiind bogat în acizi grași și alți compuși organici. Este vestit mai ales pentru calitățile sale de emolient, fiind ideal pentru îngrijirea pielii și părului.
Uleiul de lanolină rehidratează, controlează și reține umiditatea pielii, lăsând-o moale, catifelată și revigorată.
În privința îngrijirii părului, uleiul de lanolină este potrivit pentru părul creț și ondulat, hidratându-l și făcându-l mai ușor de aranjat.

Ceara de lanolină este mai opacă decât lanolina de dinainte de purificare, dar are o textură mai puțin lipicioasă și mai fermă. Asemenea uleiului de lanolină, și ea este binevenită pentru îngrijirea pielii și părului.
Când este aplicată pe piele, ceara de lanolină se absoarbe foarte bine la nivelul epidermei, mai exact în porțiunea ei superioară, numită „stratum corneum" (formată din celule care produc cheratina, o proteină cu rol protector). De aceea, ea este binevenită pentru repararea fisurilor pielii, cum ar fi cele care apar în caz de călcâie crăpate.

Dacă se aplică adesea pe păr ceară de lanolină, ea îi va asigura acestuia o textură mai fermă.

Întrucât s-a descoperit, de-a lungul timpului, că lanolina acționează ca un agent care previne uscarea, descuamarea și iritațiile pielii, aceasta a început să fie utilizată pe scară tot mai largă pentru produsele de îngrijire pentru copii și adulți.
Una dintre cele mai importante calități ale lanolinei este următoarea: formează o peliculă uleioasă la suprafața pielii, favorizând însă menținerea apei în straturile acesteia. În acest fel, celulele moarte vor dispărea, iar pielea va deveni mai catifelată.

Cremele pe bază de lanolină- reguli de utilizare

Ca să fii sigură că o cremă cu lanolină va aduce beneficiile așteptate, ar trebui să ții cont de următoarele aspecte:
• Utilizează produsele așa cum ți s-a recomandat de către un specialist sau conform informațiilor de pe ambalaj
• Dacă este necesar, vei agita recipientul cu cremă înainte de folosire
• Cât de frecvent vei recurge la cremă depinde de scopul propus
• Evită să aplici crema pe zone sensibile, cum ar fi în jurul ochilor sau în zona intimă (pe labii de exemplu)
• În vederea unei absorbții optime a cremei, este preferabil ca aceasta să fie aplicată după baie sau duș, întrucât pielea este încă umedă
• În general, pentru o piele foarte uscată, medicii dermatologi recomandă ca o cremă cu lanolină să fie folosită după ce pielea a fost udată în prealabil
• În situația în care problema pentru care a cărei ameliorare ai recurs la crema cu lanolină se agravează (de exemplu, o iritație de scutec), ia legătura cât mai repede cu un medic

Cum să utilizezi lanolina odată ce devii mamă

Datorită efectelor calmante și regenerante, lanolina este binevenită inclusiv pentru proaspetele mămici și pentru bebeluși, fiind adecvată în rutina zilnică de îngrijire a pielii. Iată în ce scopuri ai putea să te folosești de produse care o conțin:
Pentru a preveni și ameliora mameloanele crăpate și uscate
O cremă cu lanolină ar trebui să fie utilizată încă din primele zile ale procesului de alăptare, îndeamnă experții în lactație, în condițiile în care predispoziția spre mameloane crăpate și dureroase este mai mare. În acest context, poți să aplici liniștită aproximativ 2 mm de cremă pe areole și pe sfârcuri, astfel încât să mai reduci din iritație și crăpături. Ține minte că, în caz de leziuni mai serioase, este indicat să apelezi la medic, astfel încât să eviți o infecție.

O altă calitate a cremelor cu lanolină (dacă sunt pe bază de lanolină pură, fără conservanți) este că pot rămâne pe sân în timpul utilizării pompei de sân sau a unei sesiuni de alăptare. Cu toate acestea, pentru a vindeca bine țesutul lezat, este mai bine să fie aplicată atât înainte, cât și după finalizarea alăptării. Dacă te vei unge cu crema înainte să alăptezi, străduiește-te să faci acest demers cu 10-15 minute înainte de a avea bebelușul ca sân, astfel încât această să se poată absorbi așa cum trebuie.

Nu uita că o cremă cu lanolină este foarte grasă, de aceea poate lăsa cu ușurință pete pe haine sau pe alte suprafețe cu care vii în contact.
Ca să o poți folosi în cele mai bune condiții, crema cu lanolină ar trebui ținută într-un loc uscat și răcoros, întrucât la temperaturi înalte ar deveni lichidă.

Pentru buze crăpate și/sau pentru nasul uscat
În condițiile în care nasul se înfundă, iar tu sau bebelușul veți respira pe gură, intervin nasul uscat și buzele deshidratate (care se vor crăpa cu ușurință). Datorită conținutului de lipide, lanolina va umple micro-crăpăturile pielii și va permite apei să persiste în țesuturi. Din acest motiv, celulele moarte nu vor mai persista, iar pielea va redeveni catifelată.

Fie că este vorba despre îngrijirea mamelonului, fie că este vorba despre tratarea buzelor crăpate sau nasului uscat, orientează-te și spre „Multi-Mam Lanolin" . Produsul conține lanolină pură, este inofensiv pentru bebeluși și de aceea nu este necesară îndepărtarea de pe sân în momentul alăptării.Multi-Mam Lanolin
„Multi-Mam Lanolin" îți va conferi o protecție optimă dacă îl vei folosi înainte să alăptezi, de cel puțin 2 ori pe zi. Tot ce vei avea de făcut va fi să îl aplici pe toată zona mamelonului, după ce în prealabil ai luat o cantitate mică între vârfurile degetelor.

În privința nasului uscat și/sau a buzelor crăpate, ale tale sau ale micuțului tău, aplică „Multi-Mam Lanolin" pe locurile afectate, la nevoie.

Folosește-te de lanolină în caz de iritații de scutec la bebeluș
Ca să îți dai seama dacă bebelușul tău are o asemenea iritație, ar trebui să observi următoarele semne:
• Apare înroșirea și inflamarea pielii în zonele acoperite de scutec (cum ar fi zona genitală, fesele, partea superioară a coapselor)
• Bebelușul este mai iritabil ca de obicei, mai ales în momentele în care îi ve schimba scutecul

Pentru a-l ajuta să scape de un astfel de disconfort, apelează la unguente pe bază de lanolină, care vor forma o barieră protectoare pe piele, ajutând-o totodată să se rehidrateze și să se repare.
Cel mai bine este, înainte să o aplici pe zonele de piele afectate de iritația de scutec, să procedezi în felul următor: vei pune puțină cremă între degete, apoi o vei lăsa puțin să se încălzească între degetele tale. În acest mod, ea va deveni mai elastică. Ulterior o vei întinde pe zonele cu probleme de pe pielea bebelușului.

În afară de aplicarea în mod regulat a unui unguent cu lanolină, iritația de scutec a bebelușului poate fi ameliorată dacă vei lua și următoarele măsuri:
• Vei schimba mai des scutecul
• Vei clăti fundulețul bebelușului cu apă călduță când îi vei schimba scutecul
• Vei avea grijă să nu strângi prea tare scutecele
• Vei tampona ușor fundulețul bebelușului după ce îl vei spăla, lăsându-l apoi să se usuce și la aer
• Pe cât posibil, încearcă să-l lași zilnic pe bebeluș, în anumite intervale, să nu poarte scutece

Citește și: Cum pot fi tratate iritatiile create de scutec

Lanolina este binevenită și pentru calmarea iritației produse de excesul de salivație
Salivația în exces este o problemă cu care bebelușii se confruntă cu precădere în perioadele de erupție dentară. Atunci saliva este prezentă constant pe fața bebelușului, iar umezeala permanentă a pielii, în combinație cu frecarea produsă odată cu venirea în contact cu diferite suprafețe (ale pătuțului, jucăriilor, pernuțelor etc.), va agrava iritația și va sensibiliza mai mult pielea.
Într-o astfel de situație, sfătuiește-te și cu un medic pediatru și optează pentru o cremă cu lanolină, cât mai organică. Ea va trebui aplicată pe toate zonele cu iritație. Vei observa cum, treptat, pielea nu va mai fi iritată.

Surse:
www.twolittlegrasshoppers.com, www.lanolin.de, www.lifeasmom.com, www.livestrong.com, www.mayoclinic.org

MagazinVavianPharma.ro    

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă este agresată în mediul online pentru greutatea ei după naștere: „Ai devenit leneșă”
    O mamă este agresată în mediul online pentru greutatea ei după naștere: „Ai devenit leneșă”

    Știm că una dintre activitățile preferate ale oamenilor este să comenteze pe internet, nu-i așa? De data aceasta, subiectul a fost a fost o mamă de 22 de ani din SUA, care s-a...

    Jennifer Lawrence, primul interviu după ce a devenit mamă. Ce nume a ales pentru băiețelul ei
    Jennifer Lawrence, primul interviu după ce a devenit mamă. Ce nume a ales pentru băiețelul ei

    Jennifer Lawrence este una dintre cele mai de succes actrițe americane, fiind câștigătoare a unui Oscar și a trei Globuri de Aur, având, de fapt un palmares de 120 de premii...

    Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei
    Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei

    O vacanță în doi poate schimba complet mersul relației. Un cuplu care a plecat în prima vacanță fără copii, compleșiți de sentimentele de vină și remușcări s-a...

    O femeie a devenit mamă pentru a doua oară după ce a făcut un transplant de uter
    O femeie a devenit mamă pentru a doua oară după ce a făcut un transplant de uter

    Chelsea s-a născut fără uter și credea că nu va putea niciodată să aibă proprii săi copii. Până când a primit un transplant de uter și a rămas însărcinată.

    O fetiță a devenit mamă la 11 ani. Familia nu a știut că este însărcinată
    O fetiță a devenit mamă la 11 ani. Familia nu a știut că este însărcinată

    O fetiță de doar 11 ani a devenit cea mai tânăra mămică din Marea Britanie! Potrivit presei locale, copila a rămas însărcinată la vârsta de 10 ani, iar familia nu...

    O mamă a acceptat faptul ca fiul ei i-a devenit fiică după ce acesta a început să poarte rochițe
    O mamă a acceptat faptul ca fiul ei i-a devenit fiică după ce acesta a început să poarte rochițe

    La câțiva ani după ce fiul lor a venit pe lume, doi părinți au observat o schimbare neobișnuită în comportamentul acestuia. Era preocupat de lucruri care nu prezentau...

    Copiii ei au ignorat-o! Dar mama lor a devenit faimoasă pe TikTok după ce a postat un singur video
    Copiii ei au ignorat-o! Dar mama lor a devenit faimoasă pe TikTok după ce a postat un singur video

    O mamă a trei copii din Maryland, SUA, a devenit faimoasă pe TikTok cu o postare prin care a anuțat că a fost protagonista unui videoclip Backstreet Boys în 1999.

    5 lucruri pe care le-am învățat după ce am devenit văduvă și mamă singură la 40 de ani
    5 lucruri pe care le-am învățat după ce am devenit văduvă și mamă singură la 40 de ani

    Ce învață o femeie după ce devine văduvă și mamă singură la 40 de ani? Cel puțin 5 lucruri care merită împărtășite.

    © 2024 Qbebe