Ce să faci când simți că ai un canal blocat când alăptezi

Ce să faci când simți că ai un canal blocat când alăptezi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre cele mai frecvente dificultăți ce pot interveni în alăptare se numără și blocarea unui canal galactofor. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla ce este cel mai bine să faci pentru a ameliora și ulterior pentru a elimina o problemă care poate provoca neplăceri serioase atât pentru tine, cât și pentru bebeluș.

Cum știi dacă ai un canal galactofor blocat

Când un canal galactofor se blochează, vei sesiza următoarele manifestări neplăcute:
• Sânii tăi vor deveni dureroși, sensibili la atingere
• La unul dintre sâni va apărea o mică umflătură sau chiar mai multe
• Zona în care există blocajul se înroșește și se inflamează
• Există o zonă foarte caldă la atingere (chiar acolo unde s-a produs blocarea canalului galactofor)
De asemenea, dacă începi să te simți tot mai rău și ai o stare similară gripei (cum ar fi dureri în tot corpul, febră, frisoane), ia legătura cât mai rapid cu un medic. Există posibilitatea să fie vorba despre o infectare a canalului galactofor blocat și să se fi declanșat o mastită.

Din ce cauze apar blocajele canalelor galactofore

Principalul motiv pentru această problemă în alăptare este că unul dintre sâni nu se poate goli complet de lapte, iar acesta se va întoarce în canalul galactofor. Când se întâmplă așa ceva, ar trebui să te gândești că:
• Bebelușul nu suge cum trebuie (De pildă, nu-și găsește poziția de alăptare în care să se simtă cel mai confortabil)
• Există un flux prea abundent al laptelui
• Utilizezi o pompă de sân care nu este de calitate și nu funcționează corespunzător

Femeie ce utilizeaza o pompa de san

• Ai încercat să stopezi alăptarea  prea brusc
• Ai tu însăți o problemă de sănătate care nu ți-a permis să-ți hrănești bebelușul la fel de frecvent ca de obicei (Spre exemplu, suferi de gripă)
• Ești foarte stresată (Din această cauză oxitocina nu va stimula suficient producerea de lapte)
• Porți un sutien care nu ți se potrivește și care creează prea multă presiune asupra sânului
• Ai suferit o intervenție la nivelul unuia dintre sâni (De pildă, o biopsie)

Citește și: Cum si de ce sa folosesti pompa de san?

Ce măsuri poți lua în caz de canale galactofore blocate în alăptare

În situația în care ți s-ar întâmpla să ai vreun canal galactofor blocat, îți va fi mai la îndemână să treci peste manifestările neplăcute dacă vei ține cont și de următoarele sfaturi:
Vei continua să alăptezi
Experții în lactație spun că una dintre cele mai bune soluții pentru a scăpa de asemenea blocaje este să-i permiți bebelușului să sugă în continuare. În acest mod, laptele nu va stagna prea mult în canalele galactofore și vei evita producerea unei infecții.

Schimbă-ți cât mai des pozițiile de alăptare
Indiferent de poziția pe care o utilizezi de obicei, încearcă să o mai schimbi pentru a observa dacă nu cumva bebelușului îi va fi mai comod să sugă dintr-o anumită poziție. Cel mai important este să-l fixezi pe cel mic la sânul cu canalul galactofor blocat și să-l așezi, de pildă, cu gurița spre mamelonul acestuia. Dacă va suge mai întâi din sânul respectiv, vor mai crește șansele să scapi de inflamație și de durere.

De exemplu, specialiștii consideră că pozițiile de alăptare semi-înclinate vor îmbunătăți fluxul laptelui matern și îl vor ajuta pe bebeluș să sugă cu un efort mai mic. Un alt detaliu de care să ții cont este și acesta: este ideal să-l pui pe bebeluș, când suge, cu bărbia îndreptată spre canalul pe care îl simți blocat.

Mama ce isi alapteaza bebelusul stand in pat, rezemata de o perna

Încearcă să ții stresul cât mai la distanță
Întrucât te poți simți foarte copleșită și stresată, iar din acest motiv imunitatea ta va avea și ea de suferit, va crește posibilitatea să fii mai predispusă la infecții din cauza unui canal blocat în alăptare. De aceea, contează foarte mult să te poți și relaxa. De pildă, încearcă să te odihnești când prinzi ocazia, lasă-i și pe cei din jur să te ajute și nu ezita să faci și mișcare. Oricare dintre aceste demersuri te pot ajuta să fii mai calmă, mai energică și să alăptezi în condiții mai bune.

Folosește un sutien care să ți se potrivească perfect, realizat din materiale de calitate
Pentru o sănătate optimă a sânilor în perioada alăptării este foarte important să porți sutiene cu care să te simți foarte bine. Cele confecționate din materiale mai naturale vor lăsa pielea să respire, contracarând din efectele negative pe care le-ar putea avea excesul de căldură și umezeală.

Ai grijă de imunitatea ta
Medicii spun că o imunitate bună va ajuta la reducerea riscului ca un blocaj de canal galactofor să se transforme într-o mastită. Printre cele mai indicate remedii în acest scop se numără combinația dintre vitamina C și echinaceea. Ai grijă și nu le lua la întâmplare, ci consultă-te în prealabil cu un specialist!

Hidratează-te cât mai mult
Bea cel puțin 8 pahare de apă pe zi pentru a-ți menține nivelul optim de hidratare, care-ți va fi de ajutor inclusiv în privința menținerii unui flux mai bun al laptelui matern. Ca să-ți fie mai simplu să bei destulă apă, încearcă să ai mereu prin preajmă un pahar cu apă, din care să bei cantități mici, fără să-ți fie neapărat sete.

Masează-te pe sânul afectat de blocarea unui canal galactofor
Pe de o parte, este bine să te masezi pe sân în timp de alăptezi. Pe de altă parte, va fi binevenit să-ți faci un masaj blând când ești la duș, încercând să te duci inclusiv spre zona din apropierea axilei și a mamelonului, realizând un drenaj cât mai bun al canalelor galactofore.
În plus, este bine să profiți de orice ocazie pentru a-ți masa sânul, atât cât poți suporta durerea și disconfortul.

Multi-Mam comprese Nu uita de compresele speciale pentru alăptare
Acestea țin umezeala la distanță și te vor ajuta să te bucuri de mai mult confort, inclusiv în caz de scurgeri de lapte neprevăzute. De exemplu, încearcă și compresele din gama „Multi-Mam" . Ele au un efect calmant si ajută procesul natural de vindecare, având proprietăți antiinflamatorii, analgezice și antiseptice. Pentru aplicare, compresa va fi așezată pe mamelon cu partea impregnată. Păstrează compresa pentru cel puţin 5 minute. Repetă tratamentul de minim două ori pe zi, până când problemele se vor ameliora. „Multi-Mam Compresses" nu ar trebui să fie utilizate mai mult de 30 de zile într-o perioadă de tratament.

Poți să folosești și varză crudă
Aceasta este recunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare, așa că poți să te folosești de ea inclusiv când ai un canal galactofor blocat. Tot ce vei avea de făcut va fi să alegi câteva frunze de varză, să le zdrobești ușor până când se va scurge zeamă din ele, să le încălzești puțin și să ți le pui chiar în interiorul sutienului care îți este cel mai comod (le vei lăsa acolo pentru 15-20 de minute). Vei sesiza o ameliorare a durerii și o reducere a inflamației și înroșirii pielii de pe sânul afectat.

Încearcă aplicațiile reci sau calde
Oricare dintre ele te pot ajuta să mai scapi de disconfort. De pildă, poți recurge la un săculeț de orez încălzit la microunde sau la un pachet de hrană congelată (învelit într-o cârpă moale, perfect curată). Alternează-le pentru a-ți da seama ce te ajuta cel mai mult să te simți mai bine!

Ia suplimente alimentare pe bază de lecitină
Consultanții în lactație consideră lecitina unul dintre „aliații” sânilor sănătoși în alăptare deoarece aceasta este capabilă să crească numărul de acizi grați polisaturați din lapte și astfel acesta va deveni mai puțin lipicios, mai fluid. Nu uita să consulți medicul înainte de a te apuca să iei suplimente alimentare cu lecitină!

În situația în care ai încercat soluțiile prezentate, iar starea ta nu s-a ameliorat după 24 de ore sau, dimpotrivă, s-a înrăutățit, nu mai sta pe gânduri și mergi la un doctor. În special dacă a survenit și febra, ia în calcul faptul că poate a apărut o infecție la nivelul vreunui canal galactofor și că este posibil să ai nevoie de un antibiotic.

Tu știai cum este bine să gestionezi o situație în care ai avea de suferit din cauza unui canal galactofor blocat?

Citește și: Alăptarea: soluții pentru canale înfundate

Surse:
www.babycenter.com, www.mom.me, www.thebump.com

Articolul urmator
Când dispare gripa și cât este contagios un copil?
Când dispare gripa și cât este contagios un copil?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Normal că simți că te scoate din minți copilul, din când în când. Important este CUM depășești acest moment de furie
    Normal că simți că te scoate din minți copilul, din când în când. Important este CUM depășești acest moment de furie

    Cum depășești momentele în care copilul te scoate din minți? Are el nevoie de un părinte mereu calm, sau trebuie să vadă și reacțiile normale ale adultului în situații...

    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

    Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

    Zodiile cu inimă de aur! Sunt lângă tine când simți că ești singur pe lume
    Zodiile cu inimă de aur! Sunt lângă tine când simți că ești singur pe lume

    Generoși, loiali și empatici, trei nativi ai zodiacului sunt făuriți parcă să schimbe lumea, să o facă mai bună și să îi ajute pe cei în nevoi. Află care sunt semnele...

    Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting
    Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting

    De câte ori nu ți s-a întâmplat să te trezești cu sfaturi nesolicitate din partea celor din jur despre cum e mai bine să îți crești copilul? Familia, prietenii,...

    Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin
    Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin

    Printre locurile în care micuțul tău poate fi mai predispus la o criză de furie se numără și magazinele. Astfel, când sunteți la cumpărături, acesta se poate plictisi,...

    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

    Probabil știm cu toții că activitățile extrașcolare sunt benefice pentru copii, pentru că le antrenează mintea, corpul sau chiar îi relaxează, după caz. Fie că vorbim de...

    „Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”
    „Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”

    În ciuda provocărilor pe care le au de înfruntat zi de zi, anumite femei susțin că se simt cu adevărat împlinite abia când ajung să aibă mulți copii. Printre...

    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?
    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?

    Să știi cum să reacționezi în cazul în care copilul te surprinde în timpul relațiilor intime reprezintă o adevărată provocare. Astfel, în primele momente...

    © 2024 Qbebe