Rutina de îngrijire a proaspetei mămici: 7 produse ce trebuie folosite zilnic

Rutina de îngrijire a proaspetei mămici: 7 produse ce trebuie folosite zilnic

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce devii mămică, este esențial să ai în vedere următorul fapt: nu numai ca produsele pe care le vei folosi în rutina ta de îngrijire să aibă cele mai bune efecte, dar vor trebui să fie perfect sigure și pentru bebeluș. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi câteva exemple de astfel de produse, pe care se recomandă să le ai oricând la îndemână în primele luni ale vieții de mamă.

Produse pentru îngrijirea postpartum a zonei intime

Absorbante
Problemele de după naștere care impun folosirea acestora se referă la:
• scurgerile vaginale (din primele șase săptămâni de la naștere)
• incontinența urinară

Absorbante, alaturi de flori

În privința scurgerilor vaginale, trebuie să știi că acestea sunt normale și poartă numele de lohii. Ele conțin sânge, dar și mucoasă uterină, leucocite și bacterii. Dacă imediat după naștere vor lua forma unei menstruații mai abundente, având culoarea roșu aprins, treptat vor deveni tot mai deschise la culoare și mai puține.

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: nu este indicat să se introducă tampoane în vagin pentru o perioadă de aproximativ 6 săptămâni. În aceste condiții, este necesar să recurgi la absorbante externe, care să fie cât mai confortabile și să-ți lase pielea să respire. În funcție de nevoile tale, poți să recurgi la unele mai mari pe timp de noapte.
În cazul în care vei sesiza un miros neplăcut al scurgerilor vaginale sau dacă acestea nu se diminuează după 6 săptămâni de la naștere, solicită o consultație la medic.

Scurgerile involuntare de urină ca urmare a incontinenței sunt deranjante, mai ales că apar în timpul unor activități precum strănutatul, tușitul, râsul etc.. În mod obișnuit, ele ar trebui să se diminueze și să dispară după câteva luni.

Ca să te simți cât mai confortabil în această perioadă, optează pentru absorbante create special pentru acest scop. Ele trebuie să fie realizate din materiale cât mai naturale, cât mai absorbante, care să lase pielea să respire, ținând la distanță mirosurile dezagreabile.

Cea mai eficientă metodă pentru a scăpa de această afecțiune postpartum este să faci exerciții Kegel , menite să ducă la restabilirea tonusului mușchilor din zona pelvisului. Pentru ca acestea să fie cele mai potrivite pentru starea ta, consultă-te mai întâi cu un specialist.

Citește și: Incontinența urinară după naștere

Șervețele umede, impregnate cu substanțe calmante
Una dintre cele mai importante probleme cu care vei avea de-a face după naștere sunt hemoroizii. În special dacă ai avut o naștere naturală vei fi mai mult supusă riscului de a suferi din cauza lor.

Disconfortul resimțit când mergi la toaletă, sângerările, mâncărimile și iritația se pot ameliora datorită următorului produs de îngrijire: șervețele umede impregnate cu anumite substanțe. De exemplu, foarte adecvate vor fi cele cu aloe vera sau cu hamamelis, care calmează și vindecă țesuturile afectate.
Când achiziționezi astfel de șervețele, asigură-te că nu conțin alcool, parfumuri sau alte subtanțe iritante, care ar putea să-ți facă mai mult rău decât bine.

Unguente destinate lubrifierii vaginale
Întrucât nivelurile de estrogen și de progesteron vor scădea brusc după naștere, vaginul tău nu va mai beneficia de suficientă lubrifiere. Cu atât mai mult cu cât alăptezi, estrogenul va interfera cu hormonii implicați în producerea laptelui matern și va agrava situația.

Pe lângă faptul că va fi mai puțin elastic, vaginul poate să fie mai inflamat și să intervină senzația de arsură sau de iritație. O metodă pentru a nu resimți mult disconfort din acest motiv este să apelezi la diferite unguente.
Nu te apuca să le utilizezi fără a cere avizul unui medic. În general, se recomandă fie unguente cu cantități mici de estrogen, fie unele cu ingrediente mai naturale, cum ar fi glicerina și uleiurile minerale.

Continuă să ții legătura cu un specialist și, dacă intervin înroșirea, scurgerile vaginale anormale și intensificarea senzației de mâncărime, du-te neapărat la un consult, întrucât poate fi vorba despre o infecție.

Ce produse poți folosi pentru îngrijirea postpartum a sânilor

Tampoane de sân
Dacă în primele câteva zile de când vei începe să alăptezi nu este neapărat nevoie să apelezi la tamponele de sân, pe măsură ce volumul laptelui tău crește și îți hrănești des bebelușul, vei avea nevoie de ele zilnic. Motivele pentru care îți vei da seama că nu trebuie să renunți la ele se leagă de:
• Nu te vei simți confortabil cu umezeala produsă de laptele scurs
• Nu vei dori să-ți pătezi hainele
• Vrei să eviți să ai scurgeri de lapte între sesiunile de alăptare

Pentru ca alăptarea să se mențină cât mai confortabilă, iar tu să fii cât mai ferită din cauza unor probleme ale sânului ce ar apărea pe fondul umezelii determinate de scurgerile de lapte (cum ar fi mameloanele crăpate, mastita etc), este recomandat să ai la dispoziție tampoane de sân timp de mai multe luni. În funcție de preferințe, optează pentru unele de unică folosință sau pentru cele destinate utilizării  multiple.

Tampoane de san, biberon, suzeta

Multi-Mam comprese Comprese pentru sân
Scopul acestora va fi să combată mameloane iritate și crăpate, ținându-te la distanță de dureri sau infecții.
Poți să recurgi, de pildă, la compresele din gama Multi-Mam. Ele au efect analgezic, antiinflamator și antiseptic, îmbunătățind starea țesutului și areolei.
Aceste comprese pot fi folosite de mai multe ori pe zi (se poate de cel puțin 2 ori). Pentru cele mai bune rezultate, este indicat să lași partea impregnată pe mamelon pentru cel puțin 5 minute. Vei repeta procedeul până când simptomele neplăcute se vor ameliora (dureri, inflamații, sensibilizare).

Exemple de produse destinate îngrijirii postpartum a pielii

Unguent pe bază de Aloe vera
Acesta va fi binevenit pentru a combate una dintre cele mai cunoscute neplăceri de după sarcină: vergeturile.
În cazul lor, aloe va acționa, pe de o parte, pentru a reduce inflamația pielii și, pe de altă parte, pentru a favoriza întinderea pielii din zonele afectate. Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă să aplici unguentul cel puțin o dată pe zi.
Înainte să te apuci să utilizezi gelul de aloe, vezi dacă nu cumva ești alergică la Aloe.. De obicei, acest tip de alergie intervine la persoanele care sunt alergice la ceapă și/sau usturoi.
Ca să-ți testezi reacția la Aloe, vei proceda așa: vei aplica unguentul pe o porțiune mică de piele. Vei aștepta apoi 24-48 de ore pentru a vedea dacă nu intervine o reacție alergică (de exemplu, înroșirea pielii, urmată de mâncărime).

Uleiul de cocos
Îți va fi de mare ajutor în rutina de îngrijire postpartum întrucât este bogat în acizi grași saturați, care îți vor permite să-ți menții pielea hidratată și vor combate vergeturile (mai ales pe cele din zona abdomenului). Poți să-l folosești cu încredere pentru pielea de pe tot corpul, inclusiv pentru față. Un alt avantaj al său este că se absoarbe repede.
Alt beneficiu pe care îl poate aduce acest ulei este pentru îngrijrea părului. Întrucât este bogat în vitamine (mai ales E) și acizi grași, va contribui la regenerare și va combate scalpul uscat și mătreața.

Surse:
www.healthline.com, www.livestrong.com, www.mayoclinic.org, www.parents.com, www.verywellfamily.com

MagazinVavianPharma.ro    

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

    Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

    5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!
    5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!

    Pe de o parte, în Antichitate oamenii erau dornici să aibă cât mai mulți copii. Pe de altă parte, pe măsură ce numărul acestora creștea, femeile au început să fie...

    De ce „trebuie” este un cuvânt periculos pentru proaspetele mămici?
    De ce „trebuie” este un cuvânt periculos pentru proaspetele mămici?

    Cuvântul „trebuie” este necesar în anumite momente, însă proaspetele mămici îl aud mult prea des și de cele mai multe ori, nu au cu adevărat nevoie de...

    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

    Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

    Atunci când ești însărcinată pare că toată lumea își dă cu părerea în legătură cu ce și cât ar trebui să mănânci, ce ar trebui să faci, să...

    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină
    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină

    O mamă este cercetată penal pentru că și-a lăsat bebelușul nou-născut în coșul de gunoi al toaletei unui avion. Cel mic a fost transportat de urgență la spital pentru...

    Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare
    Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare

    Știai că un singur minut poate face diferența în rutina de dinainte de culcare? Află mai multe, parcurgând articolul de mai jos.

    Mă machiez zilnic pentru ca vreau să fiu frumoasă și să arăt mai tânără pentru soțul meu
    Mă machiez zilnic pentru ca vreau să fiu frumoasă și să arăt mai tânără pentru soțul meu

    Puțin rimel, un strop de blush, un ruj discret și ești gata să îți începi ziua mai frumoasă și mai încrezătoare! Cât de necesar este machiajul aplicat zilnic?

    © 2024 Qbebe