Simptome neașteptate ale sindromului premenstrual pe care și tu le ai

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru cea mai mare parte dintre noi, nu numai menstruația propriu-zisă este privită ca o perioadă mai delicată, ci și zilele care o preced. Mai exact, este vorba despre așa-numitul „sindrom premenstrual", care ne poate crea, la un moment dat, disconfort sporit. Parcurgând articolul de mai jos, poți afla nu numai ce se întâmplă în timpul sindromului premenstrual, ci și ce ar trebui să faci pentru a te simți cât mai bine inclusiv atunci. Nu uita însă că sfatul unui medic este mereu binevenit, cu atât mai mult cu cât sesizezi, pentru câteva luni la rând, că în zilele de dinaintea menstruației nu te simți deloc bine.

Ce reprezintă sindromul premenstrual

Când vorbim de acest sindrom, ne referim la mai multe manifestări fizice și emoționale (precum fluctuații ale dispoziției, dureri de sâni, crampe, oboseală, insomnii, dificultăți de concentrare etc.), ce apar în perioada ciclului menstrual, între ovulație (Aceasta are loc, în mod normal, cam la jumătatea ciclului menstrual) și prima zi a menstruației.
De obicei, aceste simptome urmează în fiecare lună un anumit tipar, ele putând fi ușoare, abia sesizabile sau, dimpotrivă, foarte intense.

Factorii ce contribuie la sindromul premenstrual

Până în prezent, specialiștii nu pot vorbi despre existența unor cauze clare ce stau la baza sindromului premenstrual, dar atrag atenția asupra unor factori ce influențează direct acest proces. Printre aceștia se numără:
• Fluctuațiile hormonale- În urma lor, simptomele sindromului premenstrual pot ajunge să fie foarte intense, dispărând odată cu sarcina și cu instalarea menopauzei
• Unele schimbări care se petrec la nivelul creierului- De exemplu, medicii spun că inclusiv fluctuațiile serotoninei pot să alimenteze manifestările neplăcute ale sindromului premenstrual. Practic, dacă în organism există un nivel redus al serotoninei, vei simți mai acut sindromul premenstrual, în special fluctuațiile de dispoziție, stările de oboseală, tulburările de somn etc..
• Prezența depresiei- Cu precădere dacă nu îți tratezi corespunzător această afecțiune vei avea mai mult de suferit de pe urma sindromului premenstrual

Alți factori ce pot înrăutăți simptomele din cadrul acestui sindrom sunt:
• Stresul accentuat
• Faptul că nu faci suficientă mișcare
• Nu ai o alimentație echilibrată
• Fumezi sau consumi prea mult alcool

Exemple de manifestări pe care le poate aduce sindromul premenstrual

S-a estimat că aproximativ 3 din 4 femei suferă din cauza unor simptome asociate acestuia. Printre acestea, se numără și unele la care nici nu te-ai fi gândit, dar care te pot afecta la un moment dat:
Suferi din cauza insomniei
Dacă și tu te numeri printre cele care au dificultăți în a adormi și care se trezesc pe timpul nopții în zilele ce preced instalarea menstruației, ia în calcul următoarea explicație: fluctuațiile homonale pot să influențeze negativ procesul de somn, în condițiile în care pot provoca apariția transpirației excesive, pot intensifica ritmul cardiac etc.. De aceea, nu te vei putea odihni așa cum trebuie. În plus, odată cu tulburările de somn pot interveni și amețelile, senzația de oboseală permanentă.

Poți să te ajuți singură să nu te confrunți prea mult cu această problemă dacă:
• Vei încerca să te relaxezi cât mai mult
• Vei avea activități fizice regulate în aer liber
• Vei evita alcoolul (Se spune că acesta poate induce somnolență seara, dar va favoriza somnul fragmentat și agitat din timpul nopții)

Ești mai constipată ca de obicei sau, dimpotrivă, ai episoade frecvente de diaree
Și pentru aceste simptome sunt responsabile tot fluctuațiile hormonale. Pe de o parte, la nivelul intestinelor există receptori specifici pentru estrogen și progesteron, care vor reacționa așa cum îi influențează aceștia. Pe de altă parte, hormonii vor transmite semnalul că se apropie momentul în care uterul va trebui să se contracte pentru a se elimina mucoasa uterină îngroșată. Intestinele vor reacționa și ele la acest semnal și de aceea poate să intervină diareea.
Totodată, constipația va fi alimentată mai ales de fluctuațiile nivelului de progesteron, care vor fi tot mai mari, pe măsură ce declanșarea menstruației se apropie. Diareea sau constipația pot să intervină cu 1 săptămână- 2 înainte de instarea menstruației și, uneori, se pot prelungi și pe durata acesteia. Ele pot fi cu atât mai accentuate cu cât suferi și din cauza sindromului intestinului iritabil. De altfel, un studiu recent a arătat că femeile care au constipație, diaree, balonări și crampe abdominale din acest motiv, sunt cele ce se confruntă mai mult cu astfel de simptome neplăcute în cadrul sindromului premenstrual.

Medicii recomandă, pentru ca asemenea simptome să nu interfereze prea mult cu activitățile de zi cu zi, să se țină cont de indicații precum:
• Creșterea cantității de lichide pe care o vei bea în zilele ce preced menstruația
• Excluderea cafeinei din alimentație
• Evitarea unor alimente prea picante, prea grase, prea sărate
• Evitarea alcoolului
• Administrarea de suplimente alimentare (Printre acestea, cele mai indicate ar fi cele pe bază de magneziu, de vitamina B, de calciu)
• Să ai grijă să te odihești suficient
• Este important să te miști zilnic în aer liber
• Nu uita să te relaxezi cât poți de mult

Îți este mai greu să te concentrezi
Dacă și tu observi că în zilele ce preced instalarea menstruației îți este mai greu să te concentrezi chiar și la lucrurile mai mărunte, ia în calcul faptul că tot hormonii sunt de vină. Practic, odată cu apropierea menstruației, estrogenul va scădea brusc, fapt care va conduce la o dificultate mai mare de a memora, la confuzie.

Fata ce se afla la birou si isi pune mainile in cap din cauza ingrijorarii

Ca să gestionezi mai ușor această situație, încearcă să te odihnești cât mai mult, luând o pauză de la activitățile care nu sunt foarte urgențe. De asemenea, încearcă să ocolești cât mai mult alimentele cu conservanți, întrucât și acestea pot avea, printre efectele negative, inclusiv apariția unor dificultăți de concentrare și a oboselii.

Ți se pare că te miști mai încet, că nu îți mai coordonezi prea bine mișcările
Ginecologii nu pot da o explicație clară a unei asemenea manifestări, dar vin cu următoarea ipoteză: în zilele ce preced menstruația, nivelurile de estrogen, progesteron și testosteron sunt scăzute. Odată cu instalarea sângerării menstruale, ele cresc brusc. Mai ales nivelurile ridicate ale estrogenului pot să influențeze activitatea ficatului care, la rândul său, va crea unele tulburări ce țin de retenția fluidelor în corp. În aceste condiții, menționează specialiștii, este posibil ca acestea să afecteze capacitatea ta de a-ți coordona mișcările și de aceea poți avea senzația că nu te mai bucuri de același echilibru sau că ești ușor amețită și nu ești prea sigură pe mișcările tale.

Pentru a fi cât mai puțin afectată de acest posibil simptom adus de sindromul premenstrual, se recomandă luarea următoarelor măsuri:
• Încearcă să nu te grăbești prea tare când ai de făcut anumite lucruri- Ca să nu fii stresată din acest motiv, vezi cum te organizezi ca să nu fii nevoită să ai prea multe pe cap chiar în perioada ce precede instalarea mentruației. De asemenea, dacă vei fi mai îngăduitoare cu tine, nu vei avea multe prilejuri de a te enerva pentru că nu te coordonezi la fel de bine ca de obicei
• Mergi mai devreme la culcare-Cu cât vei fi mai puțin obosită, cu atât vei putea să te concentrezi mai bine și să-ți faci treburile în ritmul dorit
• Fii atentă la ceea ce mănânci- De pildă, s-a constatat că alimentele bogate în magneziu pot să realizeze un echilibru hormonal inclusiv în perioada cu sindrom premenstrual. Tot ce vei avea de făcut va fi să consumi mai multe alimente cu acest mineral (precum banane, spanac, migdale etc.).

Simți nevoia să mănânci mai mult
Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: există posibilitatea ca, în cadrul sindromului premenstrual, să simțim nevoia să mâncăm mai mult ca de obicei, inclusiv alimente nesănătoase. Explicația lor este: fluctuațiile de progesteron și de estrogen vor face organismul să nu mai simtă că se va mulțumi cu cantitatea și cu tipul de hrană pe care i le furnizai de obicei. În aceste condiții, nu te vei mai simți satisfăcută decât în momentul în care vei reuși să mănânci mai mult. De regulă, această perioadă ar trebui să înceteze odată cu apariția sângerării menstruale. Dacă nu se întâmplă așa, consultă un specialist, întrucât poate fi vorba despre o problemă mai serioasă.

Una dintre cele mai la îndemână metode pentru a gestiona și din acest punct de vedere sindromul premenstrual este să ai grijă să ai mereu la îndemână gustări sănătoase (Care să nu te lase să-ți fie prea foame între mese) și să fii cât mai relaxată (Întrucât stresul poate să stimuleze și mai mult nevoia de alimente nesănătoase).

Citește și: Poftele tale sunt mesaje importante ale organismului despre sănătatea ta

Nu mai vezi la fel de bine
Acesta este unul dintre cele mai neobișnuite simptome ce țin de sindromul premenstrual, dar nu poate fi exclus. Astfel, unele dintre noi pot simți că nu se mai bucură de o vedere la fel de clară, având ochii mai lăcrimoși ca în mod obișnuit. Explicația medicilor pentru acest fenomen este: înainte de instalarea menstruației, nivelul de estrogen va avea fluctuații importante, ceea ce poate să încurajeze inclusiv lăcrimarea mai frecventă a ochilor. Odată cu ea, poate surveni și o vedere puțin mai încețoșată ca în mod normal.

Fata ce isi scoate ochelarii pentru a incerca sa vada mai bine

Ca să fii sigură că este vorba despre așa ceva, consultă-te cu un specialist (atât cu un medic ginecolog, cât și cu un oftalmolog), pentru ca nu cumva să fie vorba despre o altă problemă de sănătate. După ce aceștia îți vor confirma că nu ai nimic grav, cel mai probabil îți vor da următoarele sfaturi:
• Să iei suplimente alimentare pe bază de vitamina A, B și E
• Să ai o dietă mai bogată în vitaminele menționate, dar și în acizi grași Omega-3, care vor contribui la o vedere sănătoasă
• Să nu ocolești nici suplimentele alimentare pe bază de ulei de primulă sau de semințe de in, și ele utile pentru echilibrarea hormonală și pentru menținerea sănătății ochilor.
Nu în ultimul rând, migrenele cauzate de către sindromul premenstrual pot să contribuie și ele la diminuarea, temporară, a acuității tale vizuale.

Cum poți trece mai ușor peste sindromul premenstrual

În mod normal, sindromul premenstrual nu ar trebui să interfereze prea mult cu activitățile de zi și cu zi și să aibă simptome prea severe. Dacă observi că acestea sunt foarte supărătoare și că îți afectează rutina zilnică, mergi cât mai rapid la un medic. După o consultație și efectuarea unor investigații, își va da seama exact ce probleme ai și îți va face niște recomandări. Cel mai probabil, acestea se vor referi la:
• Administrarea unor anticoncepționale (Utile pentru ameliorarea eventualelor dureri de cap și a crampelor)
• Unele medicamente ce te vor ajuta să nu mai reții apa
• Unele antiinflamatoare (Dacă ai de suferit din cauza crampelor)
• Suplimente alimentare care să conțină magneziu, calciu, vitamina B 6 și vitamina E
• O dietă care să te ajute nu numai să nu mai reții apa, ci și să beneficiezi de vitamine și minerale ( precum calciu, magneziu, vitamina E, B).
În situația în care fluctuațiile de dispoziție sunt constante și foarte supărătoare în timpul sindromului premenstrual, medicul te poate trimite la un specialist care să-ți recomande unele medicamente ce pot ameliora depresia.

Dacă manifestările sindromului premenstrual nu sunt foarte deranjante, nu este nevoie să mergi la doctor, ci poți încerca și singură să iei măsuri care să te ajute să te simți cât mai confortabil. Iată ce ai putea face:
Fii atentă la ceea ce mănânci
Despre alimentele sintetice, prea sărate, prea picante, prea dulci sau bogate în cofeină se spune că pot alimenta simptomele dezagreabile ce însoțesc sindromul premenstrual. De aceea, încearcă să le ocolești cât mai mult, mizând, în schimb, pe alimente precum fructe și legume, lactate, semințe și cereale integrale. În plus, nu uita nici de cele care conțin și grăsimi sănătoase.

Încearcă să faci cât mai multă mișcare
Nu numai că activitatea fizică va fi benefică pentru inima ta, dar te va ajuta și să te odihnești mai bine, evitând astfel tulburările de somn specifice sindromului premenstrual. Totodată, mișcarea te va ajuta să-ți gestionezi mai bine stresul, să fii mai bine-dispusă și mai plină de energie.

Pentru a te simți cât mai în largul tău când faci mișcare, este necesar să ai grijă și de zona ta intimă. Astfel, pentru a evita iritațiile ce pot surveni din cauza transpirației, orientează-te spre spray-ul „Intiskin ", din gama Multi-Gyn . Intiskin Spray
Intiskin Spray are efect plăcut, răcoritor și se folosește pentru a elimina mirosurile neplăcute și pentru a asigura prospețime. În plus, are rolul de a calma mâncărimile, iritațiile și arsurile din zona intimă cauzate de epilat, șervețele umede, tampoane, hârtie igienică, săpun, sport, activitate sexuală. Se poate utiliza de 2 până la 3 ori pe zi (1-2 pulverizări) sau ori de câte ori simți nevoia.

Încearcă să te relaxezi cât mai mult
Una dintre cele mai convenabile modalități de a nu trece prin stările neplăcute ale sindromului premenstrual este să faci tot posibilul să nu fii prea stresată. Alături de mișcare, încearcă și niște exerciții pentru reglarea respirației sau pur și simplu orientează-te spre activitățile care-ți fac multă plăcere. Vei observa că te vei simți mult mai bine, inclusiv odată cu instalarea menstruației!

Tu ai de suferit adesea din cauza unor simptome ale sindromului premenstrual?

Citește și: Remedii pe care nu le stiai pentru ameliorarea sindromului premenstrual

Surse:
www.avogel.co.uk, www. flo.health, www.healthline.com,www.goodhousekeeping.com, www.mayoclinic.org, www.pink-parcel.com,www.pmscomfort.com, www.webmd.com, www.yoursightmatters.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii
  Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii

  Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este frecvent întâlnită în rândul copiilor și adolescenților,...

  5 surprize neaşteptate pe care ţi le poate face deficienţa de fier
  5 surprize neaşteptate pe care ţi le poate face deficienţa de fier

  Fierul este unul dintre cele mai utile minerale pentru organism, având roluri multiple, de la transportul hemoglobinei până la stimularea bunei funcţionări a sistemului...

  Care sunt cele mai evidente simptome de deshidratare
  Care sunt cele mai evidente simptome de deshidratare

  Deshidratarea apare atunci când organismul nu are suficientă apă și, prin urmare, nu poate funcționa corect. O persoană poate avea o deshidratare ușoară, moderată sau severă,...

  4 simptome neurologice care te anunță că ai lipsă de fier
  4 simptome neurologice care te anunță că ai lipsă de fier

  Fierul reprezintă unul dintre mineralele cele mai importante pentru organismul uman, iar deficitul său este cel mai frecvent deficit de nutrienți. Parcurge articolul de mai jos pentru a...

  5 cauze ale oboselii cronice pe care nu le știai
  5 cauze ale oboselii cronice pe care nu le știai

  În ritmul trepidant de zi cu zi, nu este de mirare că fiecare dintre noi are perioade marcate de oboseală intensă. Cu toate acestea, dacă este vorba despre oboseală persistentă,...

  Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
  Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

  Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

  Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
  Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

  Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

  © 2023 Qbebe