Stresul în izolare: vitamina care te ajută să-ți menții sănătatea psihică

Corina Naftanaila

Trebuie să recunoaștem că trăim vremuri pe care nu ni le-am imaginat până acum. Pandemia de coronavirus din lume ne-a făcut să ne refugiem în sânul căminului, unde ne simțim cu adevărat protejați, însă liniștea nu mai este de partea noastră. Dacă în urmă cu doar câteva luni abia așteptai câteva zile libere doar pentru tine, pe care să le petreci acasă, făcând lucruri doar pentru sufletul tău, acum numeri zilele rămase până la revenirea la normalitate. Stresul din izolare începe să-și spună cuvântul, dar o vitamină te ajută să-ți păstrezi calmul și sănătatea psihică. Hai să vezi despre cine este vorba.

Izolarea devine tot mai greu de suportat și lipsa interacțiunilor obișnuite cu oamenii apropiați este tot mai apăsătoare. Întreaga viață, personală și profesională, s-a mutat acasă, între câțiva pereți și presiunea se simte tot mai mult. Aceleași activități în fiecare zi, stresul de la locul de muncă, grija pentru familie și încercarea de a le asigura necesarul zilnic sunt factorii care îți pot declanșa stări de anxietate, depresie și atacuri de panică.

Stresul, pericolul ascuns din izolare

Perioada de izolare este percepută diferit de fiecare în parte. În timp ce unii sunt mulțumiți că se pot redescoperi și se pot concentra mai mult pe propria persoană și pe relația de familie, alții se simt copleșiți de schimbare, nu se pot adapta lucrului de acasă și-și simt libertatea îngrădită. Ei bine, stresul este pericolul real din izolare, care ajunge să te epuizeze și să-ți afecteze pe termen lung sistemul imunitar.

Specialiștii au descoperit că organismul uman devine vulnerabil în perioadele stresante, astfel încât există riscul să dezvolți probleme de sănătate. Tot aceștia recomandă activitatea fizică de orice fel, somnul regulat și un regim alimentar sănătos în această perioadă, astfel încât corpul să aibă suficiente resurse pentru a face față provocărilor zilnice.

stres-in-izolare

Vitamina B, soluția pentru o izolare liniștită

Așadar, este important să avem o dietă sănătoasă, din care nu trebuie să lipsească vitamina B, cu toate reprezentantele sale, efectele acesteia fiind benefice împotriva stresului. Conform studiilor desfasurate de-a lungul timpului, complexul de vitamine B stimulează activitatea cerebrală și menține echilibrul neurotransmițătorilor pentru o funcționare optimă a creierului.

O echipă de cercetători de la Universitatea Swinburne, din Australia, a descoperit că stresul cronic epuizează resursele de vitamina B6 din organism. De asemenea, au observat că subiecții care au consumat suplimente de vitamina B au prezentat o scădere cu 20% a stresului provocat de activitatea profesională. O concluzie asemănătoare au avut și specialiștii de la Universitatea Swansea, Wales, după ce au descoperit că vitamina B are efecte benefice asupra dispoziției participanților.

Avantajele acestei vitamine nu se opresc aici. Iată de ce reprezintă un complex de vitamine extrem de important pentru sănătatea ta:

 • Rol benefic în metabolizarea elementelor nutritive; transformă nutrienții în energie
 • Efecte antioxidante
 • Rol în sintetizarea ADN-ului
 • Acțiune benefică în stimularea hormonală și producția de colesterol
 • Influențează pozitiv producția de celule roșii
 • Ajută la metabolizarea grăsimii și carbohidraților
 • Rol în diviziunea celulară și în asimilarea acidului folic
 • Previne apariția depresiei
 • Eliberează senzația de anxietate și atacurile de panică
 • Asigură o mai bună concentrare
 • Îmbunătățește memoria
 • Ajută digestia
 • Asigură sănătatea cardiovasculară

Așadar, putem spune că vitamina B face adevărate minuni pentru sănătatea ta. Nu numai că te ajută să treci cu bine peste perioadele stresante, dar îți asigură și o bună funcționare a funcțiilor vitale. Astfel, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că ai un regim alimentar echilibrat, bazat pe alimente cu un conținut ridicat de reprezentantele vitaminei B, cum ar fi:

 • Carne de porc
 • Semințe de floarea-soarelui
 • Germeni de grâu
 • Carne de vită
 • Ciuperci
 • Carne de pui
 • Pește
 • Linte
 • Ficat
 • Avocado
 • Năut
 • Cartofi
 • Drojdie
 • Ouă
 • Lactate
 • Fasole
 • Legume verzi

Desigur, trebuie să iei în considerare și suplimentele pe bază de vitamina B, care te ajută să te bucuri de liniște în perioada de izolare. Noi îți recomandăm Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți, disponibil în magazinul online magazinvavianpharma.ro. Acesta conține un complex de vitamine B care contribuie la: funcționarea normală a sistemului nervos, menținerea sănătății psihice, reducerea oboselii și extenuării si funcționarea normală a sistemului imunitar. Este simplu de utilizat, trebuie să agiți înainte de administrarea celor patru pufuri recomandate/zi.

vitoral-B

Când sunt necesare suplimentele de vitamina B?

Aportul necesar de vitamine B este asigurat prin alimentație, dar trebuie să știi că există și anumite categorii de persoane ce au nevoie de suplimente. Iată care sunt acestea:

 • Femeile însărcinate și mamele care alăptează – Suplimentele de vitamina B6 și B12 sunt necesare pentru a susține dezvoltarea fătului; deficiența poate produce malformații sau afecțiuni grave.
 • Persoane vârstnice – Înaintarea în vârstă conduce la pierderea apetilui și la scăderea abilității de a absorbi vitaminele B. Aparent, aproximativ 10-30% dintre persoanele trecute de vârsta de 50 de ani nu mai produc suficient acid gastic pentru a absorbi corect vitamina B12.
 • Persoanele care suferă de afecțiuni precum: boală celiacă, alcoolism, cancer, hipotiroidism, anorexie.
 • Vegetarieni sau vegani - Lipsa alimentelor de origine animală trebuie compensată prin suplimente, astfel încât organismul să-și poată realiza funcțiile.

Surse: healthline.com, hollandandbarrett.com, ncbi.nlm.nih.gov.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Stresul din izolare te copleșește? Iată cum reușești să faci față provocărilor
  Stresul din izolare te copleșește? Iată cum reușești să faci față provocărilor

  Traversăm cu toții o perioadă extrem de dificilă, în care luptăm pentru a ne păstra sănătatea fizică și psihică. Stilul de viață s-a modificat simțitor, s-a pierdut...

  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul
  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul

  Toată lumea laudă vitamina C și există un motiv bine întemeiat pentru acest lucru, și anume: vitamina C chiar este extraordinară. Pe lângă beneficiile pe care le are...

  Sfatul grozav pe care îl are Dr.Oz pentru cuplurile aflate în izolare la domiciliu
  Sfatul grozav pe care îl are Dr.Oz pentru cuplurile aflate în izolare la domiciliu

  Într-un interviu recent acordat la New York, Dr. Oz a dat câteva sfaturi legate de cum se poate trece mai ușor peste perioada de carantină instituită în urma creșterii...

  Cum apare stresul în viața noastră? 5 metode care te ajută să te relaxezi
  Cum apare stresul în viața noastră? 5 metode care te ajută să te relaxezi

  Fiecare dintre noi percepe stresul în mod diferit, de aceea și reacțiile care survin în cazul în care suntem stresați variază mult de la persoană la persoană....

  Vitamina D este cea care ajută în lupta organismului cu noul coronavirus
  Vitamina D este cea care ajută în lupta organismului cu noul coronavirus

  Probabil că, după ce ați citit acest titlu, ca și mine, v-ați spus - iar alt studiu, iar altă vitamină, iar se golesc farmaciile de suplimente? Informația aceasta eu o am de...

  Sănătatea familiei tale contează! 5 criterii care te ajută să alegi săpunul potrivit pentru iarnă
  Sănătatea familiei tale contează! 5 criterii care te ajută să alegi săpunul potrivit pentru iarnă

  În sezonul rece, din cauza scăderii temperaturii și a umidității aerului, cei mai mulți dintre noi ne confruntăm cu o piele excesiv de uscată și deshidratată. Pielea...

  Cum ai grijă de imunitatea copilului în izolare
  Cum ai grijă de imunitatea copilului în izolare

  Statul în casă este activitatea principală la ora actuală, de care părinții și mai ales cei mici nu sunt deloc încântați. Doar un părinte știe cât este de...

  Cum ne-au afectat imunitatea cele două luni de izolare la domiciliu
  Cum ne-au afectat imunitatea cele două luni de izolare la domiciliu

  Cele două luni de izolare la domiciliu au avut cu siguranță un impact asupra tuturor, indiferent de vârstă. Dacă statul în casă ne-a protejat de coronavirus, am petrecut...

  © 2022 Qbebe