Studiu: Mamele care iau vitamina B12 în sarcină pot naște bebeluși liniștiți și cuminți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vitamina B12 face parte dintre nutrienții esențiali pentru o stare de sănătate optimă, iar prezența ei este indispensabilă pe durata sarcinii. Parcurgând articolul de mai jos vei descoperi că, dacă beneficiezi de un aport corect al ei, aceasta va avea un efect la care nici nu te-ai fi gândit: îl va ajuta pe bebelușul tău să fie mai liniștit, să aibă parte de un somn mai bun, neîntrerupt, încă din primele sale zile de viață.

Relația dintre aportul de vitamina B12 în sarcină și nivelul de calm al bebelușului- studiu

Un studiu olandez a ajuns la concluzia că mamele care beneficiază de un aport suficient de vitamina B12 în perioada sarcinii au de 8 ori mai multe șanse de a avea bebeluși care nu plâng excesiv, prin comparație cu mamele care au deficit al acestei vitamine.

Pentru a se putea formula aceasta concluzie, cercetătorii olandezi au apelat la un număr de peste 4000 de femei din Amsterdam, aflate în cea de-a 12-a săptămână de sarcină, cărora li s-au luat probe de sânge pentru a se vedea care era nivelul de vitamina B12 din organismul lor. După aceea, femeile implicate au fost solicitate să observe cu precizie cât de mult și cât de frecvent le plângeau bebelușii, la 3 luni după naștere și să completeze apoi un chestionar. S-a urmărit să se vadă în câte cazuri era vorba despre bebeluși ce plângeau excesiv: 3 ore sau mai multe dintr-o zi.

În urma realizării corelației dintre nivelurile de vitamina B12 pe care le aveau mamele în timpul sarcinii și frecvența episoadelor de plâns ale bebelușilor, s-a putut observa că acelea care avuseseră un nivel normal de vitamina B12 aveau bebeluși mai liniștiți, ce nu plângeau prea mult, spre deosebire de acelea care prezentaseră deficit pe parcursul sarcinii.

Aproximativ 5% dintre mamele cu nivelurile cele mai reduse ale vitaminei B12 în organism în sarcină au precizat faptul că bebelușii lor plâng excesiv, 3 ore sau chiar mai mult dintr-o zi, situație ce se repetă în mai multe zile de pe parcursul unei săptămâni. În schimb, doar 1 procent dintre mamele care au avut niveluri optime de vitamina B12 în sarcină au menționat că bebelușii lor sunt agitați și plâng prea mult.

Explicația specialiștilor pentru ceea ce se întâmpla cu bebelușii mamelor din studiu a fost următoarea: deficitul de vitamina B12 al mamelor afectează dezvoltarea optimă a celulelor creierului, predispunând bebelușii spre iritabilitate. De asemenea, lipsa de vitamina B12 influențează negativ și ritmul natural somn-veghe al copilului, în condițiile în care această vitamină este fundamentală pentru producerea melatoninei (hormon esențial pentru reglarea ciclului somn-veghe și pentru un somn odihnitor).

Având în vedere aceste concluzii, oamenii de știință olandezi le sfătuiesc pe femeile însărcinate să aibă grijă să consume atât alimente ce conțin vitamina B12 (evitând însă ouăle crude, ficatul, brânza fermentată sau crustaceele), cât și să recurgă la suplimente alimentare care o conțin.

Alte beneficii ale vitaminei B12 în sarcină

Vitamina B12 este fundamentală în sarcină și din următoarele motive:
Reduce din posibilitatea de apariție a unor defecte grave la bebeluș
Mai exact, este vorba despre defectele de tub neural (tubul neural reprezintă un canal îngust, care se închide în săptămânile 3-4 ale sarcinii. După formarea sa, va contribui la dezvoltarea creierului, a craniului, a măduvei spinării și a oaselor spatelui fătului).Cele mai frecvente și mai cunoscute defecte ale tubului neural sunt Spina bifida și anencefalia.

Spina bifida este de mai multe tipuri. De exemplu, Spina bifida oculta este cea mai ușoară formă și intervine când membranele protectoare sunt împinse în exterior de către coloana vertebrală. În schimb, mielomeningocelul este o formă foarte gravă a bolii și apare dacă membrana și măduva spinării sunt împinse printre vertebre, formându-se un fel de „sac" pe spatele fătului.

În ceea ce privește anencefalia, trebuie să știi că ea apare din cauza unei deschizături la baza craniului, ceea ce va afecta dezvoltarea craniului și a creierului (vor lipsi anumite porțiuni de oase, iar cerebelul- partea din creier responsabilă cu simțurile, gândirea și mișcarea nu se va putea dezvolta corespunzător). De cele mai multe ori, dacă fătul are anencefalie se va opri din dezvoltare și va deceda încă din mediul intrauterin.

Diminuează din riscul instalării diabetului de tip 2 la bebeluș
Schimbările produse în organismul femeii însărcinate din cauza deficitului de vitamina B12 vor duce la niveluri anormale ale leptinei (hormonul care ne transmite mesajul că ne-am săturat după ce am mâncat). Astfel, se va dezvolta o rezistență la leptină, se va simți nevoia să se mănânce tot mai mult, ceea ce va crește riscul apariție de rezistență la insulină și de diabet de tip 2.
În schimb, dacă există un nivel normal al vitaminei B12 în timpul sarcinii, rezistența la leptină nu se va mai produce.

Acestea nu sunt însă singurele efecte pozitive ale vitaminei B12 pentru perioada sarcinii. Astfel, vitamina B12 este utilă deoarece:
• Previne apariția anemiei la mamă și la bebeluș
• Te ajută să fii mai relaxată și mai puțin stresată
• Îți asigură energia de care ai atât de multă nevoie pentru a gestiona transformările prin care vei trece pe parcursul sarcinii

Deficitul de vitamina B12 în sarcină

Vei fi mai predispusă în a te confrunta cu o astfel de problemă în timpul sarcinii dacă:
• Suferi de anumite afecțiuni intestinale, care împiedică absorbția optimă a vitaminei B12 (precum Boala celiacă sau Boala Crohn) sau de gastrită atrofică (este o afecțiune care presupune subțierea mucoasei gastrice)

• Ești vegetariană sau nu consumi destule alimente care ți-ar putea furniza această vitamină (cum ar fi ouă, carne, produse lactate)

• Te afli sub un tratament cu medicamente care interferează cu absorbția vitaminei B12 (de exemplu, iei medicamente destinate ameliorării arsurilor digestive, medicamentele antiacide, anumite medicamente pentru tratarea diabetului- precum Metformin-ul etc.)

Îți poți da seama dacă ai deficit de vitamina B12 dacă vei sesiza următoarele manifestări:
• Stări de oboseală accentuată
• Stări de confuzie
• Respirație scurtă, întretăiată
• Palpitații
• Paloare
• Diferite tulburări digestive (constipație, diaree, flatulență)
• Lipsa apetitului
• Deteriorarea vederii
• Senzație de furnicături în membre sau de amorțeală
• Slăbiciune musculară
• Stări depresive
• Tulburări de memorie

Citește și: Semne că ai nevoie de vitamine în sarcină

Cum previi deficitul de vitamina B12 în sarcină

Printr-o alimentație echilibrată
Străduiește-te, pe cât posibil, ca în perioada sarcinii, să incluzi în meniul tău și alimente precum:
• Ouă
• Lactate
• Carne
• Pește (precum somonul de pilda)
• Cereale fortificate cu vitamina B12
• Drojdie nutrițională fortificată
• Lapte de soia fortificat
• Ovăz fortificat
• Diferite alimente pe bază de soia/de migdale fortificateApelează la suplimentele alimentare
Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont este acesta: nu te vei apuca să iei suplimente cu vitamina B12 fără a avea recomandarea medicului. Acesta se va asigura că va găsi cea mai bună formulă pentru tine și că nu vei depăși doza zilnică recomandată (de 2,6 mcg).

Recomandarea unui medic este cu atât mai importantă cu cât vitamina B12 poate să interfereze cu diferite medicamente (cum ar fi cele pentru tratarea ulcerului, a refluxului gastroesofagian, arsurilor digestive sau anumite antidiabetice-Metformin de exemplu).

Fiind o vitamină solubilă în apă (excesul se elimină prin urină), vitamina B12 este foarte bine tolerată, inclusiv în doze mari.

Un supliment alimentar pe bază de vitamina B12 către care te poți orienta cu încredere în perioada sarcinii și nu numai este și Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți. Acesta va fi binevenit oricând, în condițiile în care vitamina B12 are beneficii uimitoare pentru organism, precum: asigură metabolismul energetic normal, sprijină funcționarea normală a sistemului nervos și a celui imunitar, stimulează formarea normală a globulelor roșii.
De asemenea, Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți are gust agreabil de cireșe și nu conține coloranți artificiali, gluten alcool, ingrediente care pot cauza crampe, fiind indicat inclusiv pentru diabetici sau vegetarieni.

În vederea obținerii celor mai bune efecte, se recomandă ca produsul, disponibil în cadrul Vavian Pharma, să se administreze după cum urmează: câte 1 puf pe zi.

Surse: dailymail.co.uk, healthline.com, rd.com, parenting.firstcry.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Burtici fericite, bebeluși liniștiți! Ce este microbiomul și cum ne asigurăm că funcționează perfect normal
  Burtici fericite, bebeluși liniștiți! Ce este microbiomul și cum ne asigurăm că funcționează perfect normal

  Nu există un moment mai frumos și mai fericit decât venirea pe lume a unui bebeluș. Te-ai pregătit timp de 9 luni pentru această clipă și iată că, în sfârșit, a...

  Vitamina C in sarcina
  Vitamina C in sarcina

  Vitamina C se înscrie pe lista vitaminelor prenatale recomandate pentru buna dezvoltarea a bebelușului. Vitamina C în sarcină este extrem de importantă, fiind esențială...

  Studiu important: mamele transmit prin alăptare anticorpi Covid-19 bebelușilor
  Studiu important: mamele transmit prin alăptare anticorpi Covid-19 bebelușilor

  Un studiu recent a ajuns la concluzia că în laptele matern al mamelor care s-au confruntat cu o infecție cu noul coronavirus pot fi detectați anticorpi capabili să conducă la...

  Și tăticii “alăptează”. Un studiu recent dezvăluie că și tații trec prin aceleași schimbări ca mămicile când se naște bebelușul
  Și tăticii “alăptează”. Un studiu recent dezvăluie că și tații trec prin aceleași schimbări ca mămicile când se naște bebelușul

  Conform unui studiu recent, tații trec prin aceleași schimbări ca mămicile atunci când se naște bebelușul, iar responsabili sunt și de data aceasta tot hormonii. Află în...

  Pot naște natural dacă am uter septat?
  Pot naște natural dacă am uter septat?

  Uterul septat reprezintă una dintre cele mai frecvente anomalii care țin de dezvoltarea uterului. Un uter care este septat nu implică riscuri pentru sănătate, dar generează anumite...

  Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor
  Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor

  Să crești un copil, să fii responsabil pentru viața lui și să îi asiguri toate condițiile în așa fel încât să aibă un viitor strălucit, nu este tocmai cea...

  O mamă a înlocuit numele soțului ei din telefon cu Moș Crăciun și acum are cei mai cuminți copii
  O mamă a înlocuit numele soțului ei din telefon cu Moș Crăciun și acum are cei mai cuminți copii

  Să fii părinte nu este deloc lucru ușor, iar părinții care excelează în educația copiilor sunt, de fapt, cei care au cel mai ridicat simț al umorului și o imaginație fără...

  De ce mamele de bebeluși nu trebuie să își poarte părul desfăcut
  De ce mamele de bebeluși nu trebuie să își poarte părul desfăcut

  Nu, nu este vorba de nicio superstiție, ci o concluzie la care o mămică din Marea Britanie a ajuns după ce, într-o dimineață, bebelușul ei de doar 10 săptămâni s-a...

  © 2022 Qbebe