Top 10 cele mai bune vitamine pentru mamele care alăptează

Top 10 cele mai bune vitamine pentru mamele care alăptează

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Alăptarea este unul dintre cele mai valoroase daruri pe care o mamă le oferă copilului ei, în condiţiile în care laptele matern conţine nutrienţi meniţi să-i asigure acestuia o creştere sănătoasă. Pentru a-ţi îndeplini acest scop, va trebui să te asiguri că aceşti nutrienţi sunt în cantităţi suficiente pentru micuţul tău, dar şi că tu nu vei ajunge în situaţia de a te confrunta cu vreun deficit. De aceea, nu ezita să ţii permanent legătura cu un medic, întrucât acesta îţi poate recomanda să iei şi vitamine pentru alăptare. Descoperă din articolul de mai jos ce vitamine nu ar trebui să-ţi lipsească pe durata uneia dintre cele mai frumoase perioade din viaţa de mamă!

Motive pentru care să iei vitamine pentru alăptare

Laptele matern va deveni mai hrănitor

În condiţiile în care tot ceea ce mănânci şi bei va trece şi în lapte, într-o cantitate mai mare sau mai mică, acelaşi fenomen este valabil şi în privinţa suplimentelor alimentare. De aceea, este foarte important să ceri sfatul unui medic şi să iei acele vitamine pentru alăptare care sunt adecvate atât nevoilor tale, cât şi celor ale bebeluşului.
Vitaminele pe care le vei lua vor îmbogăţi mai mult valoarea nutritivă a laptelui, astfel că bebeluşul va putea să se bucure de o dezvoltare armonioasă.

Vei avea mai multă energie

Ca mamă care alăptează, vei consuma mai multe calorii decât crezi. De altfel, în această perioadă aportul tău caloric zilnic ar trebui să fie de 2000-2500 calorii. Întrucât adesea vei fi foarte ocupată, nu vei putea întotdeauna să ţi-l asiguri şi atunci administrarea suplimentelor alimentare te poate ajuta. Procedând aşa, vei beneficia de energia necesară şi vei avea mai puţine şanse să te simţi epuizată.

mama care isi alapteaza bebelusul stand lungita in pat

Vei fi mai puţin predispusă fluctuaţiilor de dispoziţie

În perioada postpartum, noile provocări din viaţa ta te pot determina să te confrunţi cu stări variate. Alternanţa acestora nu va fi uşor de gestionat, mai ales dacă suferi de un dezechilibru hormonal sau ai deficit de anumiţi nutrienţi. În schimb, dacă vei lua anumite vitamine (cum ar fi vitaminele D sau B12) va fi mai puţin probabil să suferi din acest motiv şi îţi vei găsi resursele necesare pentru un tonus psihic bun.

Vei menţine echilibrul organismului tău

În cazul în care vei avea parte de o dietă foarte echilibrată, atunci acest lucru este posibil. Cu toate acestea, nu vei reuşi întotdeauna să consumi acei nutrienţi care să te asigure că nu îţi vei priva organismul de anumite substanţe esenţiale pentru funcţionarea sa optimă. De pildă, dacă urmezi o dietă vegetariană va fi neapărat necesar să iei vitamine pentru alăptare, mai ales vitamina B12, iar dacă nu consumi suficiente alimente cu vitamina C ar trebui să iei şi suplimente care să o conţină. Administrarea de suplimente alimentare îţi vine din ajutor şi din acest punct de vedere, cu condiţia să fie luate după recomandarea medicului.

Citeşte şi: Alăptarea poate fi uşoară! 7 trucuri pentru mămicile începătoare

Vitamine pentru alăptare

Vitamina A

Este vitală pentru menţinerea şi funcţionarea corectă a ţesuturilor, pentru creştere şi dezvoltare, de aceea este binevenită încă din perioada sarcinii. Odată ce eşti în perioada postpartum, studiile au arătat că administrarea unor suplimente alimentare pe bază de vitamina A este binevenită întrucât:

  • Se va susţine dezvoltarea normală a bebeluşului
  • Va contribui la menţinerea sănătăţii oaselor, dinţilor şi ţesuturilor moi
  • Va susţine dezvoltarea normală a vederii copilului
  • Va fi de ajutor pentru susţinerea sistemului imunitar datorită proprietăţilor sale antioxidante
  • Ajută la funcţionarea optimă a inimii, plămânilor, rinichilor

Doza zilincă recomandată de vitamina A pentru femeile ce alăptează este de 1300 mcg de retinol pe zi. Pentru bebeluşii mai mici de 6 luni se recomandă mai puţin de 400 mcg pe zi. De asemenea, nu neglija nici consumul de alimente ce sunt sursă de vitamina A, cum ar fi:

  • Morcovi
  • Cartofi dulci
  • Mango
  • Ouă
  • Ficat
  • Brânză etc.

Vitamina B1

Cunoscută şi sub numele de tiamină, aceasta este implicată în funcţionarea sistemului nervos şi a celui muscular şi este esenţială pentru metabolismul carbohidraţilor. Doza zilnică recomandată în alăptare este de 1,5 mg şi poate fi obţinută datorită consumului de alimente precum: cereale integrale, nuci, ouă, carne etc.. Este excretată în laptele matern, iar cantitatea ei poate creşte în timp. De asemenea, trebuie să ştii că suplimentarea vitaminei B1 nu creşte nivelul acesteia în laptele matern al femeilor ce beneficiază de o dietă echilibrată, dar asigură o creştere a prezenţei vitaminei pentru cele care nu au o asemenea dietă şi care au deja un deficit.

Vitamina B2

Riboflavina este cofactor pentru enzime implicate în generarea de energie, în biosinteză, în detoxifiere, fiind necesară pentru asigurarea metabolismului celorlalte vitamine din complexul vitaminelor B. Medicii atrag atenţia asupra următorului fapt: bebeluşii mamelor care tind să aibă deficit de vitamina B2 la naştere tind să rămâna aşa şi în perioada alăptării. Ca să eviţi această situaţie, apelează la suplimente alimentare, primind 1,8- 2 mg pe zi. Nu neglija nici consumul de alimente care conţin vitamina B2:

  • Ouă
  • Carne
  • Peşte
  • Produse lactate

Vitamina B3

Pe lângă faptul că reglează digestia, că îmbunătăţeşte aspectul pielii, că reduce din nivelul trigliceridelor, vitamina B3 diminuează riscul de instalare a depresiei (întrucât este implicată în sinteza triptofanului, un aminoacid care este esenţial şi pentru reglarea neurotransmiţătorului numit serotonină). Dacă eşti în perioada de alăptare, ai în vedere faptul că ar trebui ca zilnic să beneficiezi de 17 mg vitamina B3. Suplimentele alimentare şi diferite alimente (de exemplu, carnea de pui, peştele, seminţele de floarea-soarelui, laptele etc.) te vor spijini din acest punct de vedere.

Vitamina B9

Joacă un rol semnificativ în producerea materialului genetic (ADN şi ARN) şi a aminoacizilor necesari pentru dezvoltarea celulelor. De asemenea, vitamina B9 este implicată în formarea globulelor roşii, în funcţionarea sistemului nervos şi a celui imunitar, devenind tot mai importantă în perioade în care există o activitate metabolică mai intensă (copilăria, adolescenţa, sarcina). În alăptare, necesarul zilnic este de 500 mcg pe zi. Suplimentele alimentare şi dieta echilibrată (care să cuprindă şi legume cu frunze verzi, sfeclă, avocado, lapte) te vor ajuta să-ţi asiguri această doză.

Vitamina B12

Este deosebit de important să-ţi asiguri necesarul zilnic al acestei vitamine nu numai în sarcină, ci şi în perioada alăptării, în condiţiile în care este responsabilă pentru dezvoltarea sistemului nervos şi a creierului, dar şi pentru producerea globulelor roşii. Laptele matern conţine aproape la fel de multă vitamina B12 precum sângele mamei. Iată de ce se impune ca aceasta să-şi asigure doza zilnică necesară de 2,8 mcg, prin dietă (peşte, ouă, carne, produse lactate) şi, dacă medicul recomandă, prin administrarea suplimentelor alimentare. Nu în ultimul rând, ai în vedere şi următorul fapt: întrucât corpul tău va consuma mai mult decât de obicei din vitaminele B în timpul alăptării, ar trebui să iei în calcul şi un supliment alimentar bazat pe un complex al acestora, dar numai după recomandarea unui medic.

Supliment alimentar Vitoral B Complex Spray Oral pentru AdultiDe exemplu, Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulţi conţine complex-ul vitaminelor B (tiamină- vitamina B1, riboflavină- vitamina B2, niacină- vitamina B3, acid pantotenic- vitamina B5, piridoxină- vitamina B6, biotină- vitamina B7), acid folic- vitamina B9, vitamina B12 – metilcobalamină), astfel încât îţi va oferi următoarele beneficii:

  • Funcţionarea normală a sistemului nervos şi a sistemului imunitar
  • Menţinerea sănătăţii psihice
  • Dimunuarea oboselii şi extenuării

În plus, îl poţi folosi fără probleme şi când alăptezi întrucât nu conţine coloranţi artificiali, dar nici ingrediente care să producă crampe. Este potrivit pentru tine şi dacă suferi de diabet, de boala celiacă (nu conţine gluten) sau dacă eşti vegetariană. Administrarea produsului (cu gust agreabil de portocale) este deosebit de comodă întrucât tot ce vei avea de făcut va fi să pulverizezi direct în cavitatea bucală câte 4 pufuri pe zi.

Vitamina C

O mamă ce alăptează are nevoie de următorul aport zilnic de vitamina C: dacă este mai mică de 18 ani, ar avea nevoie de 115 mg pe zi, dacă are vârsta peste 19 ani, ar avea nevoie de 120 mg pe zi. Doza maximă recomandată în alăptare este de 1800 mg pe zi pentru mamele sub vârsta de 18 ani şi de 2000 mg pe zi pentru cele de peste 19 ani. Principalul motiv pentru care ţi se poate recomanda să iei suplimente cu vitamina C în alăptare este că aceasta întăreşte sistemul imunitar. Cu toate acestea, ea are şi alte roluri ce nu sunt deloc de neglijat:

  • Ajută la menţinerea sănăţii ţesuturilor (inclusiv a pielii), contribuind la vindecarea ţesuturilor conective şi accelerând vindecarea rănilor
  • Este benefică pentru reglarea biosintezei neurotransmiţătorilor (chimicale ce transmit semnale în cadrul sistemului nervos)
  • Este importantă în sinteza carnitinei (o substanţă ce asigură transportul şi descompunerea acizilor graşi pentru producerea energiei)
  • Sprijină absorbţia fierului în organism

În afară de suplimentele alimentare, vitamina C se regăseşte în alimente cum ar fi:

  • Citrice
  • Kiwi
  • Ardei gras
  • Roşii
  • Căpşune
  • Broccoli etc.

Ai însă grijă şi nu exagera cu consumul de citrice, întrucât o cantitate prea mare din acestea va crea tulburări digestive bebeluşului (de exemplu, vor antrena gazele intestinale).

Recipient alb de medicamente, o bucata de portocala si un alt recipient, inchis la culoare, din care s-au varsat comprimate

Vitamina D

Laptele matern conţine puţină vitamina D, iar studiile au ajuns la concluzia că o suplimentare a aportului acesteia de către mame, cu 400-2000 UI, generează concentraţii ale acesteia care nu sunt suficiente pentru un bebeluş hrănit exclusiv la sân, cu atât mai mult cu cât este vorba şi de o necesitate de corecţie a unui eventual deficit al acestei vitamine. Ea este vitală pentru metabolismul calciului, pentru construirea unui sistem imunitar puternic şi pentru diminuarea riscului de apariţie a maladiilor autoimune. Întrucât un bebeluş mai mic de 1 an ar trebui să aibă parte de o doză zilnică de vitamina D de 400 UI, doza zilnică pe care o primeşte mama ar trebui să fie de peste 4000 UI.

Ideal este ca acest necesar să fie preluat din dietă (printre alimentele ce sunt sursă de vitamina D se numără: peştele şi uleiul de peşte, ouăle, produsele lactate, ciupercile, alimentele fortificate cu vitamina D- cereale integrale, sucuri naturale etc.) şi din expunerea constantă la lumina soarelui, dar dacă medicul consideră că este necesar, urmează-i sfatul şi apelează şi la suplimente alimentare.

Vitamina E

Face parte dintre vitaminele regăsite în laptele matern. Studiile au arătat însă că obezitatea maternă, fumatul şi naşterea prematură sunt asociate unui nivel scăzut de vitamina E, așa că poate fi una dintre vitaminele pentru alăptare. În timpul alăptării, aportul de alimente ce conţin vitamina E (uleiuri vegetale, nuci, migdale, avocado etc.) şi, dacă un specialist recomandă, administrarea de suplimente alimentare care să o conţină, sunt binevenite pentru asigurarea necesarului zilnic de 19 mg.

Printre rolurile cele mai importante ale acestei vitamine se numără:

  • Îmbunătăţirea sistemului imunitar- Numeroase studii au ajuns la concluzia că suplimentele cu vitamina E îmbunătăţesc proliferarea limfocitelor, dar şi activitatea celulelor natural killer (componente ale imunităţii înnăscute, ce au rol de protecţie în faţa infecţiilor virale şi inhibă dezvoltarea tumorală) şi a interleukinei (IL)-2 (contribuie la reglarea răspunsului imun)
  • Promovarea dezvoltării unei musculaturi sănătoase- Întrucât protejează muşchii, la bebeluşii care au deficit de vitamina E intervine slăbiciunea musculară
  • Previne anemia- Vitamina E are grijă de sănătatea eritrocitelor, cercetările dovedind că împiedică acţiunea stresului oxidativ asupra acestora, împiedicând fragilizarea peretelui celular şi moartea lor prematură
  • Protejează retina şi plămânii- Aceste efecte pozitive sunt posibile pentru că vitamina E este un antioxidant valoros

Vitamina K

Vitamina K1 se regăseşte în legume cu frunze verzi (cum ar fi salată verde, broccoli, spanac). Vitamina K2 poate fi sintetizată de bacteriile din intestinul gros după ce sunt consumate alimente precum cele menţionate anterior, după care se va absorbi de către intestinul subţire. De asemenea, aceasta poate fi regăsită în alimente fermentate. Cel mai important rol al vitaminei K este că ajută corpul să creeze protrombina, un factor de coagulare necesar coagulării sângelui. Alte funcţii ale acesteia se referă la:

  • Asigurarea sănătăţii oaselor- Este esenţială pentru sinteza osteocalcinei (proteina ce menţine forţa oaselor)
  • Sprijină absorbţia corectă a calciului- Fără vitaminele K şi D, calciul nu se va absorbi aşa cum trebuie şi se poate ajunge la acumularea sa sub formă de calculi renali sau de depuneri pe vasele de sânge
  • Menţinerea sănătăţii inimii- Vitamina K ţine tensiunea arterială sub control, în condiţiile în care previne mineralizarea de la nivelul arterelor

Dacă imediat după naşterea unui copil se va recurge la administrarea de vitamina K (întrucât flora sa intestinală nu are capacitatea de a asigura sinteza vitaminei K) sub formă injectabilă sau pe cale orală (1 mg) pentru a se preveni aşa-numita „boală hemoragică a nou-născutului” (de la mici sângerări, în cazuri extreme se ajunge la hemoragii digestive, cerebrale etc.), în alăptare este necesar ca suplimentarea de vitamina K să se realizeze pentru a se putea vorbi de o creştere semnificativă a concentraţiei acesteia şi în laptele matern.

Surse: b12-vitamin.com, health.clevelandclinic.org, oxformedicine.com, nursingmoms.net, thelactationutritionist.com

Surse foto: istockphoto.com, vitoral.ro

Articolul urmator
Dieta pentru cei care slăbesc greu: ce să faci și ce să eviți ca să vezi rezultate
Dieta pentru cei care slăbesc greu: ce să faci și ce să eviți ca să vezi rezultate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani
    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani

    Sănătatea este esențială, după cum bine știm, dar aprecierea reală pentru sănătate apare mai târziu în viață, în cazul multora dintre noi. Undeva în jurul...

    De ce mamele care alăptează ar trebui să mănânce mai multe citrice
    De ce mamele care alăptează ar trebui să mănânce mai multe citrice

    Pot mamele care alăptează să mănânce citrice? Când alăptezi, ai nevoie de o cantitate mai mare de vitamine și minerale decât în mod normal, asta pentru că...

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    S-a votat legea alăptatului în public! Ce amenzi riscă cei ce discriminează mamele care alăptează
    S-a votat legea alăptatului în public! Ce amenzi riscă cei ce discriminează mamele care alăptează

    Subiectul alăptatului în public este încă unul extrem de controversat, de care majoritatea oamenilor se tem să vorbească. Multe mămici se gândesc cu groază la...

    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

    Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație
    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație

    Legumele fac parte dintre cele mai sănătoase alimente, contribuind oricând la asigurarea unei diete variate și echilibrate. În ceea ce privește legumele cu frunze verzi,...

    Două fetițe de patru și cinci ani au devenit cele mai bune prietene după ce au fost diagnosticate în aceeași zi cu cancer
    Două fetițe de patru și cinci ani au devenit cele mai bune prietene după ce au fost diagnosticate în aceeași zi cu cancer

    Două fetițe de 4 și 5 ani au devenit cele mai bune prietene în spital, după ce au fost diagnosticate în aceeași zi cu leucemie.

    © 2024 Qbebe