Tot ce trebuie să știi despre infecția vaginală provocată de antibiotice

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre îngrijorările tale, odată ce începi să iei un antibiotic, este dacă nu cumva acesta îți va face bine dintr-un anumit punct de vedere, dar îți va fi dăunător din altul. Din articolul de mai jos vei afla cum administrarea de antibiotice influențează inclusiv sănătatea ta intimă. Vezi cum ar trebui să acționezi pentru ca astfel de medicamente să interfereze cât mai puțin cu starea ta de bine, pentru a nu ajunge în situația de a te confrunta cu manifestări care de care mai neplăcute.

Relația dintre antibiotice și infecțiile vaginale fungice

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: antibioticele în sine nu provoacă infecții vaginale, dar constituie un factor de risc semnificativ în declanșarea acestora. Mai exact, consumul de antibiotice crește predispoziția spre apariția unor infecții de tip fungic.

Explicația pentru care se produce acest fenomen este următoarea: antibioticele conduc la eliminarea bacteriilor „rele” dar, totodată, creează dezechilibre în rândul celor „bune”. Acestea se găsesc inclusiv în cadrul florei vaginale, unde favorizează o ușoară aciditate, care nu asigură un mediu prielnic pentru proliferarea fungilor. Printre cei mai cunoscuți dintre aceștia face parte și Candida albicans, responsabilă de apariția celei mai frecvente infecții vaginale: candidoza.

În urma administrării de antibiotice, în special bacteria benefică numită Lactobacillus va fi cea mai afectată, astfel încât microflora va deveni mai puțin acidă și mai „primitoare” pentru dezvoltarea Candidei albicans.

Odată ce intervine o candidoză vaginală, așteaptă-te să te confrunți cu următoarele simptome:
• Secreție vaginală modificată (mai densă, albicioasă, având aspect similar „brânzei dulci”. În ciuda modificărilor, nu intervine și mirosul neplăcut)

• Înroșirea și inflamarea vulvei

• Iritația și mâncărimile din zona vulvei

• Senzația de arsură (la urinare sau în timpul activităților sexuale)

Calea cea mai potrivită de a te vindeca de o candidoză vaginală este să te adresezi unui medic ginecolog. Numai acesta îți va da un diagnostic adecvat și va vedea (după ce îți va da unele analize) dacă ai într-adevăr o infecție fungică sau dacă nu cumva suferi de fapt de o infecție cu transmitere sexuală, în condițiile în care o parte dintre simptomele acestor afecțiuni sunt similare (cum ar fi înroșirea și iritarea vulvei, mâncărimile, senzația de arsură și disconfortul la urinare).

În funcție de simptomele tale și de ceea ce se descoperă în urma efectuării unor analize, ți se poate recomanda un medicament antifungic. Acesta ar putea fi luat zilnic, pentru cel puțin 2 săptămâni și după aceea 1 dată pe săptămână, pe o perioadă de câteva luni sau ți se poate administra 1 singură doză dintr-un medicament, cum ar fi Diflucan (acest medicament nu se recomandă în cazul în care ești însărcinată!).

De asemenea, nu neglija nici acest sfat: revino la medic în cazul în care simptomele infecției vaginale nu se ameliorează sau dacă revin după un anumit interval (cam la 2 luni de la finalizarea tratamentului efectuat).

Antibioticele perturbă flora vaginală- concluziile unui studiu

Un studiu american, efectuat prin implicarea unui grup de femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani (ce nu erau însărcinate), a demonstrat faptul că acelea care luaseră, timp de mai multe zile, un antibiotic, aveau microflora vaginală dezechilibrată și favorabilă dezvoltării unei infecții cu Candida.

Pentru a se formula această concluzie, o parte dintre femeile implicate au fost rugate ca, pentru o perioadă de 10 zile, să ia un antibiotic cu spectru larg (pe bază de Amoxicilină). Celelalte au luat un medicament tip placebo, pentru același interval de timp. La sfârșitul perioadei analizate, femeilor li s-au luat probe din secreția vaginală, pentru a se vedea posibila reacție a microflorei vaginale la eventuala contaminare cu fungi.

După analizarea acestora, cercetătorii care au derulat studiului au constatat că la femeile care primiseră antibiotic se observa o alterare evidentă a mucoasei vaginale, ce devenise mai predispusă la a fi afectată de o infecție cu Candida.
Concluzia finală a coordonatorilor studiului a fost că antibioticele reprezintă un factor de risc demn de luat în seamă când vine vorba de apariția unei infecții vaginale fungice.

Antibioticele care cresc riscul unei infecții vaginale fungice- exemple

Medicii vin cu următoarea precizare: nu toate antibioticele au impact negativ asupra florei vaginale, crescând pericolul declanșării unei infecții fungice. Printre cele care au astfel de efecte sunt cele cu spectru larg, cum ar fi:
• Tetraciclina sau alte antibiotice pe baza ei- Astfel de antibiotice sunt prescrise, de regulă, pentru infecții de pe tractul intestinal, pentru infecții de la nivelul ochiului, pentru infecții gingivale, pentru infecții cu transmitere sexuală, pentru acnee etc.

• Cele pe bază de penicilină- Se pot prescrie în caz de: infecții genitale, infecții ale tractului respirator, infecții ale oaselor, infecții ale pielii și țesuturilor moi etc.. În cadrul celor mai dăunătoare peniciline pentru sănătatea florei vaginale se află Ampicilina sau Amoxicilina

• Antibioticele din clasa chinolonelor- Ele se recomandă în situații precum: infecțiile urinare severe, pneumonia etc.. Dintre ele, cel mai des utilizate sunt Levofloxacinul Moxifloxacin sau Ciprofloxacinul

Citește și: 5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a da antibiotic copilului

Cum previi infecțiile vaginale fungice survenite în urma administrării antibioticelor

Ca să fii cât mai ocrotită de neplăcutele simptome ale unei candidoze vaginale survenite ca urmare a unui tratament cu antibiotice, străduiește-te să ții cont și de următoarele sfaturi:
Nu lua antibiotice la întâmplare
Chiar dacă nu te simți bine și crezi că administrarea de antibiotice te va ajuta, nu toate tipurile de infecții se vor vindeca datorită lor. Cel mai indicat este să discuți cu un medic, care îți va da un diagnostic și după aceea va decide dacă ai sau nu într-adevăr nevoie de un antibiotic.
De asemenea, dacă ți se va indica un tratament pe bază de antibiotice, respectă întocmai modul de administrare și durata de administrare. În caz contrar, te poți alege cu o recidivă a infecției, uneori mai severă decât aceea de dinainte.

Spune-i medicului dacă ai mai avut de suferit din cauza unei infecții vaginale fungice
Este foarte important să-i comunici acest detaliu, întrucât acesta va lua din timp măsurile necesare, pentru ca tu să nu ajungi iar la o infecție fungică. Spre exemplu, îți poate recomanda, dacă nu ești însărcinată, un medicament antifungic: Fluconazol (Diflucan), pe care îl vei lua pe parcursul tratamentului cu antibiotic.
Este foarte posibil să ți se spună să iei mai întâi o singură pastilă, urmând ca apoi să o iei după alte 7 zile (acest lucru se va decide și în funcție de durata tratamentului cu antibiotic).

Încearcă să-ți refaci rezerva de bacterii „bune”
Pentru ca antibioticele să nu afecteze echilibrul bacterian de la nivelul microflorei vaginale, mizează pe probiotice. De pildă, sfătuiește-te cu medicul și vezi ce supliment alimentar cu probiotice ar fi cel mai indicat. Ideale sunt cele care conțin culturi active de Lactobaccilus, de a căror prezență depinde sănătatea florei vaginale.

În același timp, nu uita de alimentele care sunt sursă de probiotice. Printre cele mai cunoscute sunt iaurtul, kefirul și murăturile. Dacă optezi pentru această variantă de a-ți reface rezerva de bacterii „bune”, mizează pe produse cât mai naturale, cât mai organice.

Apelează la produse special concepute pentru a preveni o candidoză vaginală
Acestea nu sunt dintre cele pentru care ai nevoie de prescripție medicală, dar care îți vor fi de un real folos în prevenirea și tratarea unei infecții vaginale fungice.
De exemplu, Multi-Gyn FloraPlus este foarte eficient în acest scop, ameliorând simptomele neplăcute precum: usturime, mâncărime, scurgeri și mirosuri anormale, iritații locale. Efectele sale se datorează următoarelor proprietăți:
• Are la bază complexul patentat 2 QR (are capacitatea unică de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene și de a stimula creșterea lactobacililor din microflora vaginală) în combinație cu prebiotice selective

• Optimizează pH-ul vaginal

Pentru o aplicare comodă și ușoară, Multi-Gyn FloraPlus, disponibil în cadrul Vavian Pharma, este sub formă de monodoze, prevăzute cu aplicator.

În funcție de ceea ce vrei să obții de la Multi-Gyn FloraPlus, îl vei folosi în următoarele moduri:
• Pentru prevenirea recurențelor de candidoză: pentru a sprijini lactobacilii este suficientă aplicarea unei doze unice, o dată la 3 zile
• Pentru ameliorarea directă a mâncărimilor, iritațiilor, mirosului neplăcut: aplicați 1 tub cu doză unică, în orice moment, ori de câte ori ai nevoie
• Pentru tratarea candidozei: utilizați 1 tub doză unică inainte de a merge la culcare, timp de 5 zile consecutiv

Alte reguli importante de care să ții seama pentru a nu te alege cu o infecție vaginală fungică:
• Poartă numai lenjerie intimă din materiale cât mai naturale, ce permit pielii să respire

• Pe cât posibil, nu purta haine și lenjerie intimă prea strâmte, care favorizează transpirația, împiedicând pielea să respire

• Scapă cât mai rapid de lenjeria intimă udă (inclusiv de transpirație)

• Ocolește săpunurile și gelurile de duș obișnuite și orientează-te spre produse special destinate îngrijirii zonei intime, din ingrediente cât mai naturale, cât mai blânde

• Evită băile fierbinți și sauna

• Nu fii adepta dușurilor în zona intimă (se poate ajunge la răspândirea unei infecții deja existente)

• Ai grijă la ceea ce mănânci (excesul de zahăr și de carbohidrați predispun la apariția infecțiilor cu Candida)

• Nu atinge zona intimă fără să ai mâinile perfect curate

• În cazul în care suferi de diabet, urmează cu strictețe dieta și tratamentul prescrise, astfel încât să nu ajungi la niveluri înalte ale glicemiei (favorabile declanșării infecțiilor fungice)

Surse: clinicaltrials.gov, healthline.com, medicalnewstoday.com, singlecare.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
  Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

  Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

  Tot ce trebuie să știi despre difterie: ghid de la specialist
  Tot ce trebuie să știi despre difterie: ghid de la specialist

  Difteria este o infecție extrem de periculoasă, potențial fatală, care afectează în special sistemul respirator. Poate fi prevenită prin vaccinare, care este inclusă în...

  Tot ce trebuie să știi despre ruptura de perineu în timpul nașterii
  Tot ce trebuie să știi despre ruptura de perineu în timpul nașterii

  Nașterea, în sine, reprezintă o întreagă cascadă de evenimente care au loc începând cu momentul concepției. Indiferent de cât de mult te pregătești...

  Tot ce trebuie să știi despre terapiile naturale cu miere și propolis
  Tot ce trebuie să știi despre terapiile naturale cu miere și propolis

  Albinele au apărut pe Pământ din timpuri imemoriale și de atunci nu au încetat să aibă grijă de noi, oferindu-ne daruri neprețuite, care pot fi valorificate pentru a ne...

  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii
  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii

  Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul copiilor și...

  Tusea la copii: tot ce trebuie să știi pentru a o trata corect
  Tusea la copii: tot ce trebuie să știi pentru a o trata corect

  Tusea se numără printre cele mai supărătoare afecțiuni ale copilului și este, cu siguranță, motiv de neliniște pentru părinți. Tusea poate fi declanșată de numeroși factori și...

  Travaliul la a treia naștere - tot ce trebuie să știi
  Travaliul la a treia naștere - tot ce trebuie să știi

  Travaliul la a treia naștere te surprinde mai pregătită din punct de vedere emoțional și mental, pentru că deja știi la ce să te aștepți ținând cont că ai trecut deja prin...

  Tot ce trebuie să știi despre bolile infecțioase la copii
  Tot ce trebuie să știi despre bolile infecțioase la copii

  Când micuțul tău se îmbolnăvește, simți că lumea se prăbușește și tot ce îți dorești este să-i alini durerile și să-i readuci starea de bine. Printre cele...

  © 2022 Qbebe